2024. március 1. péntek
Ma Albin, Albina, Leonita, Lea névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Nemzetállam vs. európaiság

„Orbán nélkül nem működik Magyarország”

„Mert ha Magyarország nyomán Szlovákia és Románia is építhet nemzetállamot, akkor innét bennünket is kiebrudalnak, beolvasztanak és megszüntetnek.” Interjú Hunčík Péterrel (Bumm.sk):

(...) „Sokáig azt hittem, hogy a Fidesz vezetői mindent jó előre kiterveltek. De most látszik, hogy bizony rögtönöztek. A menekültügyi kérdés nagyon komoly csörtét hozott az Európai Unióval. Ennek egyik oka az volt, hogy Orbán kiemelkedjen a szürke közegből, az egész világon felfigyeljenek rá és európai formátumú vezetővé váljon. Akkor is voltak tiltakozások, de nem ilyen intenzívek. Az emberek elhitték a kormánynak, hogy valójában Soros György az, aki ténylegesen szervezi a menekülthullámot. Viszont nem úgy, ahogyan sokan gondolják. Soros nem azt mondta a menekülőknek, hogy távozzanak otthonról és özönjék el Európát, hanem teljesen érthető és elfogadható emberi segítséget nyújtott. Alapítványain keresztül alapvető emberi körülmények kialakítására törekedett: szálláshelyeket, ételt-italt és öltözéket biztosított a menekülőknek, illetve GPS-t és hasonló eszközöket adott nekik. Gondoljuk csak végig: ha valaki éjjel-nappal, hidegben és fagyban menetel, meg azt sem tudja, hol van, annak Európa közepén jelzik, forduljon vissza, mert Magyarország nem szereti őt. Gondolják végig, ha valaki itt kopogtatna a házuk kapuján, és ott állna egy menekülő család, akkor önök talán nem engednék be őket? A gyerekeim agyoncsapnának, ha azt mondanám a menekülteknek, hogy álljanak tovább, mert ők nem valódi menekültek és mi nem szeretjük őket. Az a minimum, beengedem őket, hogy tisztálkodhassanak és megetetem őket és szálláshelyet biztosítok, majd pedig miután megtudakoltam, merre mennének, kocsival elvinném őket egy útszakaszon. Ez normális emberi reakció, és ezt minősítették át politikai gaztetté. Úgy mondták, hogy aki ezt csinálja, az a kormány megbuktatásán és Magyarország függetlenségének megdöntésén fáradozik, és ő egy titkos szervezetnek vezetője, aki maga Soros György. Amikor aztán Soros felsorolta, hogy melyek azok a dolgok, amelyeken változtatni kellene, akkor a kormány azonnal megtámadta őt és azóta ő a fő  gonosz Magyarországon. Jól tudjuk, hogy nem mindig volt ilyen ellenséges a viszony közöttük. Hiszen a kezdetek kezdetén a Fidesz prominensei Soros pénzén tanultak. És azóta nem Soros György, hanem a Fidesz vezetői változtak. S ezt nem is tagadják.

Mit gondol, világosan kimondható, hogy e hozzáállás belefér abba a nemzetállami eszmébe, aminek megvalósításával jelenleg a Fidesz-kormány próbálkozik?

Európa közepén, ahol évszázadok óta ekkora népességkeveredés tapasztalható, egy nemzetállamot csak mesterséges körülmények között lehet létrehozni. Mégpedig kemény, represszív intézkedésekkel. Mert ahhoz, hogy nemzetállamot hozzanak létre, bizonyos embereket távozásra kell kényszeríteni. A nemzetállam ellen tüntető más vallású és fajú emberektől meg kell szabadulni, börtönbe kell őket zárni, ők olyan emberek, akik mindig „elégedetlenkednek”. Véleményem szerint ezek az emberek nagyon hasznosak, mert ők azok, akik szembe szállnak a diktatórikus rendszerrel. Persze a hatalom szerint veszélyesek, ezért el kell őket távolítani. Annak idején Mečiar is egy homogén nemzetállamot akart létrehozni, és akkor is volt Soros-ellenesség. Emlékszem, akkor Soros mellett a Márai Sándor Alapítványt kiáltották ki ellenségnek. Mindez megjelent a televízióban és e témában különféle dokumentumfilmeket mutattak be. És a dologhoz természetesen az is hozzátartozik, hogy itt nem egy „egyszerű” amerikai milliárdosról van szó, hanem egy olyan emberről, aki ezen kívül még zsidó is. Egyszóval az ilyen listázásba bárki belekeveredhet, aki csak felemeli a fejét, és valami disszonáns hangot szólaltat meg, könnyen a fejére ütnek, vagy egyenesen lecsapják azt.

Mindezt figyelembe véve, látható, a nemzetállam építése nem áll meg Magyarország határainál. Köztudott, jelentős pénzösszeggel támogatja a magyar kormány a határon túl élő magyarokat. Ha Szlovákiát nézzük, akkor ez leginkább az MKP-n keresztül valósul meg, tekintve, hogy a magyar részről kimondatott: nemzetstratégiailag az MKP a Fidesz és a magyar kormány partnere. Ugyanakkor az elfogadott CEU-törvény (az egyszerűség kedvéért) és újabban a civilek ellen történő kirohanás éppen e partnerség miatt nem tapasztalható kiállás a szlovákiai magyarok részéről? Vagy esetleg más oka van a fásultságnak és a csöndességnek? Miért hallgat a szlovákiai magyar értelmiség döntő többsége?

Orbán egyik „legcsodálatosabb” képességének azt tartom, ahogyan ő az elmúlt évek során lélektanilag képes volt megdolgozni Magyarországot, a magyar embereket, beleértve a magyar kisebbség képviselőit is. Elhitette az emberekkel, hogy ő majd mindent megold, csak bízzanak benne. Addig, míg ő van hatalmon, nem kell tiltakozni. Ez hasonlít ahhoz az időszakhoz, mint amikor a központi bizottságból leszóltak, hogy mit kell gondolnunk és éreznünk. Orbán megszüntette a gondolkodást Magyarországon és a kisebbségeknél is. Pontosabban egy részüknél. Elképesztő, ahogyan eljutott odáig – mint ahogyan az egyik bírálója találta mondani – hogy ha a tévé képernyője előtt megölné az anyját, akkor is hinnének neki. Az emberek meg vannak dolgozva, és ezen nagyon nehéz lesz változtatni. Ezek a polgárok ugyanis már nem gondolkodnak, hanem hisznek valamiben, Orbán Viktorban. Természetesen vannak olyanok is, akik egyáltalán nem hisznek benne, mégis támogatják őt, mert igenis van az a pénz, amiért mindent megtesz az ember. De ismétlem, számomra nem a CEU-ügy a legfontosabb, hanem az, amit a nemzetállammal kapcsolatosan korábban kifejtettem. Kérem az olvasókat, hogy gyűlölet nélkül gondolják végig a dolgot: itt van egy ország Európa közepén, és ennek a vezetője kijelenti, hogy nemzetállamot akar felépíteni. És eközben nem veszi észre, hogy a szlovákok és a románok is egyetértően bólogatnak (mint Sulík, aki liberálisból nacionalistává vedlett), hiszen akkor ők is építhetik a saját nemzetállamukat! Vagyis ez a játék a mi bőrünkre megy. Mert ha Magyarország nyomán Szlovákia és Románia is építhet nemzetállamot, akkor innét bennünket is kiebrudalnak, beolvasztanak és megszüntetnek. Hiszen ebben egyeztek meg a magyarokkal. Az ilyen nemzetállami logika szerint a románok jogosan utasítják vissza az erdélyi autonómiát, sőt, jogosan asszimilálják az ott élő magyarságot. Ha ez a nemzetállami koncepció éppen magyar javallatra elfogadott, akkor mit lehet a szemükre hányni? Döbbenetes, hogy az értelmiségiek ezt nem veszik észre, sőt, nem is hajlandók ezt végiggondolni.  Hiába minden figyelmeztetés, hogy ez a „játék” az ő egzisztenciájukról és a gyermekeik életéről szól. Ők abban hisznek, hogy Viktor nem tévedhet, mert ő mindig tudja, mi a teendő.  Nos, ez valóban „csodálatos” társadalomlélektani teljesítmény. Miközben a szlovákiai magyarok becsületesen küzdenek a nemzetiségi iskolákért, az óvodákért és az egyetem létéért. Csakhogy ez ellenkezik a józan gondolkodással. Egyszer már jó lenne minderre ráeszmélni!”

 

 

2017. április 24.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Rendtevés” vagy megúszni vágyás?

Sokba került a vajdasági magyaroknak Pásztor, Lovas és a VMSZ felsőoktatási ámokfutása. A számonkérhetőség a néhai >

Tovább

Lovas Ildikó “bukása” kapcsán

Ez a poszt főleg a vajdasági magyar barátaimat érinti, bár összmagyar politikai vonatkozása is van. Mit >

Tovább

Válaszút előtt a VMSZ: a közösségi érdek vagy a családi Kft.?

Alapos elemzés és felelősség-megállapítás nélkül a párt nem léphet tovább. Ezt minden rendes pártban el szokták >

Tovább

„Hallatni a másik oldal hangját”?!

A Magyar Szó nevű napilap kiadója, a Magyar Szó Kft., amely totális pártirányítás alatt működik. A >

Tovább

Janicsárok: Pásztor után Juhász?

Juhász Bálint (1982, Szabadka) nyilatkozatából – aki eddig a VMSZ pénztárnoka szerepben és Pásztor István szófogadó, >

Tovább

Topolya fejlődésének krónikása

Vele Topolya krónikása távozott az élők sorából. Az az ember, aki a kamera objektívján keresztül megmutatta, >

Tovább

DUPLA POFON A VAJDASÁGI MAGYAROKNAK!

Gál Kinga, Deli Andor és Kovács Elvira képviselőkhöz nem méltó módon próbálják csökkenteni az EP határozatainak >

Tovább

A Himnusz

Éjfél előtt Nagy Imréről beszéltek a Szabad Európa rádióban majd következett a magyar Himnusz. A szobában >

Tovább

A csendes esthablishment

Egyedül csak az ejti gondba a mai középnemzedéket, hogy miként ítélik meg őket azok az egyelőre >

Tovább

Vajdaságban 53 százalék az őslakos

Az előző tíz évhez viszonyítva (2011-2022) Vajdaságban 32,5 százalékkal kevesebb horvát, 27,4 százalékkal kevesebb magyar, 21,4 >

Tovább

Üres populizmus, vak nacionalizmus

Ehhez hasonló gondolatokat ma ritkán hallunk a kormánypárti politikusok szájából. Német László mindeközben hivatkozik a szörnyű >

Tovább

Jegyrendszer korszaka

Sokan már hírből sem ismerik, szerencsére. Én még emlékszem a jegyrendszerre. Valahol az ötvenes évek közepén. >

Tovább