2020. január 29. Szerda
Ma Adél, Valér névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Kik vagyunk, mit akarunk

Egy rossz hírű könyvnek van hasonló címe. A szerzőpáros ezzel akarta lejáratni az 1956-os magyarországi forradalom >

Tovább

Napi ajánló

Mesteri ferdítések – avagy mi kell a magyarnak: hóvihar vagy szóvihar

„Az általa jegyzett Magyar Szónak – akárcsak az államgépezet kisbírói siserehadának, Röszkén innen és túl – valóban nincs szüksége a valóságra. Irtóznak tőle, mint ördög a szenteltvíztől, mert az esetleg megfertőzheti a hívők széles táborát.” Purger Tibor (Szabad Magyar Szó):

A “MesTerI ferdítésekben” nem véletlen elírás a három kövér nagybetű: Kedvenc napilapunk a Magyar Távirati Irodát (MTI) idézte a hétvégén az amerikai elnökválasztás állásáról: “Két felmérés szerint Clinton vezet Trump előtt, a The Washington Post szerint Trumpnak áll a zászló”. Nincs azon mit csodálkozni, hogy a pesti propagandaügynökségnél Trumpnak „áll a zászló”, hiszen még Tusványoson megmondta a nemzetvezető, hogy Európa és a magyar emberek számára Trump lenne a jobb választás. Márpedig az MTI-nek ma már nem az a dolga, hogy a valóságról számoljon be a külföldet nem ismerő magyar embereknek, hanem az, hogy új valóságot teremtsen számukra „pártjuk és kormányuk” gondoskodó felügyelete alatt.

Jut erről eszembe, mit fejtett ki a lap főszerkesztőhelyettese a VajMának amerikai tudósítás-ügyben:

„A washingtoni tudósítóval is az volt a baj, hogy nem mindig, az utóbbi időben pedig szinte mindig arról tudósított, amire nekünk nem volt szükségünk. Szerintem sem Pestből, de még inkább Washingtonból nekünk vajdasági magyaroknak nem kell megmondani, sugallni véleményünket, de mondjuk szívesen elolvassuk, ha Washingtont megbénítja a hóvihar, s az elnökválasztásról is tárgyilagos írást várunk el.”

Nos, Németh Zoltán a gödör mélyére látott, és ott fején találta a szöget. Az általa jegyzett Magyar Szónak – akárcsak az államgépezet kisbírói siserehadának, Röszkén innen és túl – valóban nincs szüksége a valóságra. Irtóznak tőle, mint ördög a szenteltvíztől, mert az esetleg megfertőzheti a hívők széles táborát. Így volt ez a Vasfüggöny mögött – és újra így lett a a pengésdróttal körülvehető nemzeti-keresztény államban. Csak míg a hidegháború alatt nem lehetett Pestről Szabadkára exportálni az akkori kádárizmust, a mait már lehet – sőt fizetnek is érte. Ötven milliárdot, hogy egészen pontosak legyünk. Az már senkit se zavarjon, hogy helyettesünk egy képzeletbeli „tudósítóról” beszél: aki nem fizet, az muzsikát se várjon. Alulírott műfaja a jegyzet, nem az el(sajtó)tájolt jegyzetelés. Táncoltatni meg ott vannak a pártkatonák.

Értjük persze, hogy független elemzőre nincs szüksége sem helyettesünknek, sem laptulaj pártjának-kormányának-tanácsának. Arra azért kíváncsi lennék, mikor veszi észre a pesti Gazda, hogy a pártlap semmibe veszi azt a nemzetpolitikai direktívát, amely szerint alaptörvényileg és közjogilag is világnemzet lett a magyar, ergó bele is szólhat mindenbe, ami az államot érinti, éljen bár Ibériában, Szibériában, vagy a kettéosztott Kelebiában. Így aztán a washingtoni magyar tollnak is nemzeti szent jogává vált súgni, sugallni, sőt még elemezni is. (A hóvihart meg majd megzenésíti az MTI fizetett csalogánya.)

Ezzel el is érkeztünk a helyettes úr által elvárt „tárgyilagos írásra” az elnökválasztásról.

Amit ugye a fenti MTI-idézet hivatott példázni. A baj csak az (de meg ne tudja vajdasági magyar emberfia, mert még elszomorítjuk a gazdát meg annak a Gazdáját!), hogy említett MTI és a napilap által immár az állami tárgyilagosság biztonságára támaszkodó idézet – hamis. Úgy is mondhatnánk, hogy hazug.

Mert hogy a Washington Post pontosan az ellenkezőjét írta, mint azt az MTI propagandistája kihámozta vagy átmázolta: „Hillary Clinton a demokraták elnökjelöltje pénteken két felmérés szerint is vezetett Donald Trump republikánus elnökjelölt előtt, a The Washington Post elemzése szerint azonban Trumpnak áll a zászló.”

A vezető amerikai lapok, így a Post is, több felmérést követnek. Mind a Post, mind a New York Times rendszeresen frissíti a tíz legjelentősebbnek az eredményeit. A pénteki táblázat szerint Trump vezetett kettőben, Clinton pedig nyolcban. (A vasárnapi állás már csak egy Trump-előnyt mutatott, ugyanis a másik döntetlenre változott.) Ennek alapján Viagra kéne ahhoz, hogy „Trumpnak áll[jon] a zászló”. (Persze minden jelöltnek áll, ha felállítják – nagygyűléseken rendre meg is történik. De csak díszletként. Sajnos mára már az MTI is kulisszává változott: az állampropaganda kulisszájává. Félő, hogy a Magyar Szó is erre az útra téved.)

Az említett „tárgyilagos tudósítás” egyébként tele van hasonló csúsztatásokkal meg ostobaságokkal, de nincs időnk minden zagyvaságot bemásolni és kijavítani. Csak szólni szeretnénk, milyen is az, amikor egy bedarált állami hírügynökségnek hisznek a bedarált napilapok „tárgyilagosságot” követelő főnökei.

Ami pedig az amerikai elnökválasztás hangulatának valósághű bemutatását illeti: az Egyesült Államok minden valamirevaló újságírói meg politikatudományi tanszékén tanítják (én is így tanítom), hogy a sajtó mesterséges „egyensúlyt” hajhászó erőlködése éppenséggel a valóság átmázolásához vezet. A felkészületlen vagy kevésbé érdeklődő hírfogyasztóban ugyanis azt a benyomást kelti, hogy minden politikusi pólus egyforma értékű. Ahelyett, hogy demokratikus döntéshozatalt segítendő rámutatna a különbségekre – pl. a falépítés meg a falazás, vagy az „amerikai álom” meg a rémálom között.

Mellesleg a felmérések ellenére bármelyik jelölt győzhet még. Éppen ezért utasítják el a tisztességes elemzők az áltárgyilagosságot – meg annak pártállami megrendelőit.

2016. november 7.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Azt akarta minap eladni nekünk”

Ez lenne a Varjú Márta főszerkesztő szerinti „magyar szelleműség” és a Ternovácz István, az MNT Végrehajtó >

Tovább

Helyzetjel: A soványság fétise

Ha belegondolok, azért mégiscsak azt érzem, milyen szerencsések vagyunk, hogy az országban jóval több az egészséges >

Tovább

Európai Néppárt és egyéb járási legendák

Teljesen mindegy, mi lesz Orbán Viktor pártjával az európai intézményekben, a hetedik cikkelyt úgyse lehet vele >

Tovább

Nem elég aláírni, cselekedni kell!

Választás előtt állunk és most Pásztor hamarjában elkezdett érdeklődni a magyar közösség problémái iránt. Szüksége van >

Tovább

Öt helyett három százalék?

A magyar közösség ügyeihez való ilyen viszonyulás is a VMSZ (Vučić Magyarjai Szövetségének) a kétszínűségét mutatja >

Tovább

„Vékony léc” a határ?

Egyesek szemében az egykori vajdasági Keresztapa, aki szervezett bűnözésért kilenc évet töltött fegyházban, regényeit százezrek olvassák. >

Tovább

Cigányellenesség most

Az ellenzéki politikai osztály, Parteiwesen és értelmiség rémületes sunyítása a menekült- és a romakérdésben semmi jóval >

Tovább

Én (is) szóltam

A legfélelmetesebb és a legromlottabb mozzanata a Norbi-ügynek az, hogy valójában nem is a kövérek ellen >

Tovább

Tizenhárom behívót kaptam

A fiam nem folytatja az én „mesterségemet”, itt áll az udvarban három traktor meg a teljes >

Tovább

„Orbánnak jó Vučić politikája”

A Magyar Nemzeti Tanács (MNT) – ismereteim szerint – ebben az esetben sem hallatta a hangját! >

Tovább

Szempontok a börtönbizniszhez

Mint oly sokszor, engem csak a reformkorunk vigasztal. Wesselényi, a zsibói nagybirtokos ellenezte a jobbágyságot, nem >

Tovább

Izzó türelmetlenség

Ha valaki a Marsról figyelné országunkat, úgy vélhetné, érdektelen, tunya társaság népesíti be. E látszat alatt >

Tovább