2024. február 23. péntek
Ma Alfréd, Polikárp névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Ígéretek és valóság

Kisebbségjogi témák

Bozóki Antal
Bozóki Antal

Az Orbán-kormány semmi kivetnivalót nem lát egy a Vajdaság multikulturális múltját teljesen figyelmen kívül hagyó, a szerbiai állami zászlóval szinte teljesen azonos és a magyarság számára provokatív jelkép elfogadásában. Bozóki Antal (Bozóki Antal blogja):

Július 29.

– Választási programunk végig elérhető volt, nem titkoltuk azt sem, hogy a Szerb Haladó Párttal kívánjuk folytatni a megkezdett együttműködést. A konkrétumokat illetően elsősorban a kisebbségekre, kisebbségek helyzetére összpontosítunk majd. A legégetőbb talán a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosítása vagy új törvény meghozása – mindenekelőtt a Szerbiai Alkotmánybíróság döntésével kell összhangba hozni a nemzeti tanácsokról szóló jogszabályt. Hangsúlyozni fogjuk, hogy ennek az összehangolásnak a folyamatában a szerzett jogok nem csorbulhatnak – nyilatkozta Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke, parlamenti képviselője.

Augusztus 25.

Az iskolaigazgatóktól származó adatok szerint, 1521 vajdasági magyar elsős lesz. Ez 80 diákkal kevesebb mint tavaly.

Újvidék községben, beleértve Pirost és Tiszakálmánfalvát, az idén várhatóan összesen 34 elsős lesz a magyar tannyelvű iskolákban.

Az új tanévben a temerini Kókai Imre Általános iskolában kevesebb diák indul mint tavaly. 2015-ben 63 első osztályos tanuló indult, az idén csak 47.

Zombor városában egyetlen magyar kisdiák sem indult idén elsőbe. Ilyen korábban még sohasem fordult elő a vajdasági város iskolatörténelmében. A város területéhez tartozó intézményekben mintegy 700 első osztályos kezdte el az általános iskolát, a szám majdnem megegyezik a tavalyival. Példátlan azonban, hogy nincs magyar nyelven tanuló kisdiák.

Augusztus 28.

– Vajdaság északi szerb tartomány és a szerbeknek, mint többségi nemzetnek, de Vajdaság többi polgárának is, engedélyezni kell, hogy jelkép által kifejezzék mi az, ami őket hagyományosan, másfél évszázada, a 19. század közepei forradalmi idők óta, Vajdasághoz köti. És mi az, ami jelképként támpontja lehet annak a folyamatosságnak, az önállóságért folytatott harcnak, a politikai tevékenység csaknem két évszázados korpuszának, ami 1918 novemberében koronázódott meg a csatlakozáskor – nyilatkozta Igor Mirović a tartomány új kormányfője a belgrádi Politika napilapnak adott interjújában. 

Augusztus 30.

– Újvidéken a kultúráért felelős városi bizottság a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) városi bizottságának indítványozására úgy döntött, hogy emlékművet állít a városban az 1944/45-ös ártatlan áldozatok tiszteletére.

A kezdeményezés szerint az emlékmű helye a Liman 4 városrészben, pontosabban az 1300 káplár utca és az Ivo Andrić utca sarkán lenne, az emléktáblán pedig csak annyi állna, hogy „Az 1944/45-ös ártatlan áldozatoknak”szerbül, magyarul, németül és még valamely nyelven, amely hivatalos használatban van Vajdaságban.

Kiss Gyula, a kultúráért felelős városi bizottság elnöke és a VMSZ tagja a 021.rs-nek elmondta, hogy a szöveg, illetve az emlékmű kinézetéről és pontos helyéről később születik csak döntés, hiszen annak felállításába előbb több városi intézménynek is bele kell egyeznie.

Csorba Béla, a VMDP elnöke közleményében megállapította: a VMSZ indítványa nincs összhangban a hárompárti (VMSZ-VMDP-MEP) választási programnak az újvidéki magyar áldozatok emlékművére vonatkozó kitételével, ezért nagy a veszélye annak, hogy a későbbiekben

akadályává vélik a közös cél megvalósításának.

„Pártunk, más fontos kérdésekkel együtt ebben a kérdésben is e heti válaszmányi ülésén foglal állást, döntéseinkről, javaslatainkról értesíteni fogjuk a közvéleményt.”

Augusztus 31.

– A délkelet-európai régió stabilitása nemzetbiztonsági és nemzetgazdasági érdek, ezért Magyarország mindent megtesz, hogy támogassa Szerbia EU-csatlakozási tárgyalásait – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, miután Jadranka Joksimović szerb EU-integrációért felelős miniszterrel tárgyalt.

Szijjártó Péter kiemelte: egy uniós intézmény vagy tagállam részéről elfogadhatatlan minden olyan szándék, amely Szerbia integrációs folyamatának lassítására irányul. Szerbia részéről minden feltétel adva van a csatlakozási tárgyalás fejezeteinek megnyitásához – jelentette ki.

A külügyminiszter közölte: Magyarország felszólítja az EU-intézményeket, hogy legkésőbb 2020-ig fejezzék be a csatlakozási tárgyalásokat.

Arról is beszélt, hogy jelentős magyar közösség él Szerbiában, és a legutóbbi választáson győztes Szerb Haladó Párt olyan többséggel nyert, hogy nem volt szüksége koalíciós partnerre, mégis bevette a Vajdasági Magyar Szövetséget a koalícióba, és négy államtitkári pozíciót juttatott a pártnak, továbbá a vajdasági tartományi parlamentben is bevonta a koalícióba a magyar pártot, pedig erre sem lett volna szüksége.

Mindez a szerb kormány és kormányfő elkötelezettségét mutatja a két nemzet megbékélése mellett – mutatott rá. Úgy fogalmazott: ha minden szomszédos ország megközelítőleg annyit tett volna a magyar közösségekért, mint Szerbia, ma a Kárpát-medence boldogabb hely lenne.

Szeptember 7.

Erre a napra volt meghirdetve az eljárásban a főtárgyalás az újvidéki Felső Bíróságon a Jogtudományi Kar ügyében, a helyszínen viszont a Vajdasági Magyar Diákszövetség – amely a magyarul történő felvételizési lehetőségért harcolt hónapok óta – azzal szembesült, hogy az illetékes bíró nem jött el, egy kinevezett helyettes vett részt a tárgyaláson, a főtárgyalást pedig így október 10-ére halasztották el.

– Megtudtuk, hogy a bíróság elutasította a szeptemberi felvételire vonatkozó kérelmünket, most is azt szerettük volna, amit korábban: hogy szülessen meg egy ideiglenes döntés, mely szerint meg kellene a Jogtudományi Karnak szerveznie a többnyelvű felvételi vizsgát. A pernek ugyanis még nincs vége, s fennáll a veszélye újabb jogsértésnek, amennyiben ezt nem teszik meg –nyilatkozatában Sóti Attila, a VaMaDisz elnöke.

Szeptember 13.

A Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség közötti koalíciós megállapodásnak megfelelően a kormány kinevezte a VMSZ által delegált államtitkárokat. Így Kern Imre ezek után is az építési, közlekedési és infrastrukturális minisztériumban folytatja államtitkári feladatait, Viczkó Ferenc, az egészségügyi minisztériumban, Juhász Attila pedig a mezőgazdasági és környezetvédelmi minisztériumban lesz ezek után is államtitkár.

A VMSZ ettől a mandátumtól az oktatási, tudományügyi és technológiai fejlesztési minisztériumban Vicsek Annamáriát jelölte, aki előző mandátumában parlamenti képviselőként foglalkozott többek között a kisebbség és az oktatás helyzetével. Most a minisztérium államtitkáraként folytatja a munkáját.

Szeptember 14.

Bővítik a razzia áldozatainak szentelt múzeumot Csúrogon, ehhez az 1942-es Razzia Emlékegyesület nyert hárommillió dináros támogatást a tartományi kormánytól.

Jasmina Jurišin, az 1942-es Razzia Emlékegyesület titkárának tájékoztatása szerint az egyesület terve az, hogy a csúrogi raktármúzeumból egy központi múzeum váljék, amely nem csak a csúrogi eseményekről emlékszik meg, hanem minden razzián átesett település áldozatainak is emléket állít. Az elképzelések szerint a leendő múzeumi központban egy emlékszoba az egykoron itt élő magyarokról, egy másik pedig a falu nagyjairól is megemlékezik majd.

Szeptember 15.

A tartományi parlament szavazattöbbséggel elfogadta a Vajdaság hagyományos jelképeiről és azok használatáról szóló határozatot.

Kilencven képviselő támogatta a határozat elfogadását, hatan ellenezték, 13-an pedig tartózkodtak.

A határozat elfogadására voksoltak a Szerb Haladó Párt (SNS), a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), a Szerbiai Szocialista Párt (SPS), valamint az ellenzéki Szerb Radikális Párt (SRS) képviselői, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) tagjai ellenezték, a Demokrata Párt (DS) és az Elég volt mozgalom (DJB) képviselői pedig tartózkodtak.[13]

Az Orbán-kormány semmi kivetnivalót nem lát egy a Vajdaság multikulturális múltját teljesen figyelmen kívül hagyó, a szerbiai állami zászlóval szinte teljesen azonos és a magyarság számára provokatív jelkép elfogadásában.

Szeptember 23.

Igor Mirović tartományi kormányfő Pásztor István képviselőházi elnök és Miloš Vučević újvidéki polgármester, továbbá a tartományi kormány tisztségviselőinek és a parlamenti képviselőknek a jelenlétében ünnepélyesen felvonta a tartomány új, hagyományosnak nevezett zászlaját a meglévő két – eddigi vajdasági és szerbiai – mellé a tartományi kormány előtti téren.

2016. szeptember 26.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Hallatni a másik oldal hangját”?!

A Magyar Szó nevű napilap kiadója, a Magyar Szó Kft., amely totális pártirányítás alatt működik. A >

Tovább

Janicsárok: Pásztor után Juhász?

Juhász Bálint (1982, Szabadka) nyilatkozatából – aki eddig a VMSZ pénztárnoka szerepben és Pásztor István szófogadó, >

Tovább

Topolya fejlődésének krónikása

Vele Topolya krónikása távozott az élők sorából. Az az ember, aki a kamera objektívján keresztül megmutatta, >

Tovább

DUPLA POFON A VAJDASÁGI MAGYAROKNAK!

Gál Kinga, Deli Andor és Kovács Elvira képviselőkhöz nem méltó módon próbálják csökkenteni az EP határozatainak >

Tovább

A Himnusz

Éjfél előtt Nagy Imréről beszéltek a Szabad Európa rádióban majd következett a magyar Himnusz. A szobában >

Tovább

A csendes esthablishment

Egyedül csak az ejti gondba a mai középnemzedéket, hogy miként ítélik meg őket azok az egyelőre >

Tovább

Vajdaságban 53 százalék az őslakos

Az előző tíz évhez viszonyítva (2011-2022) Vajdaságban 32,5 százalékkal kevesebb horvát, 27,4 százalékkal kevesebb magyar, 21,4 >

Tovább

Üres populizmus, vak nacionalizmus

Ehhez hasonló gondolatokat ma ritkán hallunk a kormánypárti politikusok szájából. Német László mindeközben hivatkozik a szörnyű >

Tovább

Jegyrendszer korszaka

Sokan már hírből sem ismerik, szerencsére. Én még emlékszem a jegyrendszerre. Valahol az ötvenes évek közepén. >

Tovább

TÖRVÉNYSÉRTŐ ÉS MEGOSZTÓ EGYHÁZI VISZONYULÁS

Szükség lenne most Német László érsek intő szavaira, különösen az említett három egyház vezetőinek címezve, hogy >

Tovább

Aranyláz Erdélyben

Csakhogy közben az erdélyi magyarokat a szó szoros értelmében túszul ejtette az a magyarországi retorika, hogy >

Tovább

Válaszúton a VMSZ

Lehetséges, hogy a pártban mégis történik valami. A nyilvánosság csak most értesült, hogy „a háttér-információk szerint >

Tovább