2023. március 25. szombat
Ma Irén, írisz, Lúcia névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Árvízi és konferenciaturizmus Újvidéken

Szerbhorváth György
Szerbhorváth György
Árvízi és konferenciaturizmus Újvidéken
Ébredj, Ferenc Ferdinánd, indulunk Szarajevóba!

„Ébredj, Ferenc Ferdinánd, indulunk Szarajevóba!“ Szerbhorváth György (Librarius):

…eldőlünk a Danilo Kiš által megénekelt fövenyen a nyugágyakban, alkonyodik, a pincér hozza a citromos sört, és nézzük Bácskából a túloldalt, a szerémségi Fruška Gorát, az első hegyet az Alföldtől délre. Régen az még monarchia volt, azaz Közép-Európa.

…létrejött a legújabb Jugoszlávia, ahol nemzetiségétől, vallásától, fociszurkolói identitásától és a Conchita Wurstról alkotott véleményétől függetlenül mindenki segít a másikon.

A Nemzetközi PEN Club a világ egyik, ha nem a legrégebbi és legismertebb nemzetközi írószervezete, hajdanában Magyarországon nem más volt az elnöke, mint Kosztolányi Dezső. 1990-93-ban pedig maga Konrád György volt az egész világszervezet vezetője. Minden okunk megvan hát rá azt vélelmezni, hogy ha az írók, értelmiségiek összegyűlnek egy PEN-rendezvényen, ott nagyon komoly dolgokról fognak értekezni. Lelki szemeinkkel is látjuk, hogy e gondterhelt, felelős emberek szinte meggörnyednek, ahogyan a világ, a nemzet, a haza, a művészet meg a többi életszféra összes problémája a vállukat nyomja, víziókat osztanak meg egymással, forgatókönyveket vázolnak fel arról, merre tart a világ, közelg-e a vége, vagy itt van már a Kánaán. És hogy persze hol az ő szerepük, és a társadalomnak nem kéne-e jobban eltartaniuk őket, ha már magukra vállalták e nemes, ám annál nehezebb feladatot az Úristentől. Aztán telenyilatkozzák a sajtót, majd elvonulnak a vendéglátó város legdrágább éttermébe, és gourmand-ként ínyencségeket rendelnek, és visszavitetik a pincérrel a bort, mert ez a kifinomult ízlés velejárója. Ám ekkor már kötetlenül adomáznak, jöhetnek a gyorsító ampullák és butéliák, egyre vidámabbakká válnak, akad, aki az asztal alatt köt ki, más meg valakinek az ágyában. Így megy ez, mondaná Vonnegut.

TUDJUK, AZ EFFAJTA RENDEZVÉNYEK

egyszerre bemutatkozások, kiváló alkalmak a kapcsolatépítésre és újabb munkák lebeszélésére (hisz minden második író szerkeszt, projektumozik), és nem mindegyik fullad bacchanáliába. Újvidéken a múlt héten két napig tíz nyugat-balkáni író gyűlt össze – ez a földrajzi meghatározás már azért is fontos, mert a rendezvény címe: Európa – állandó és változó határok is arra utalt, valahol vagyunk, csak egymástól így vagy úgy elzárva. Voltak itt belgrádi szerbek (Gojko Božović könyvkiadó és a ma legolvasottabb szerb író, Aleksandar Gatalica), olaszországi szlovén (Marko Sosič), „sima” szlovén (Drago Jančar), ifjú világpolgár horvát sztárfilozófus (Srećko Horvat), aztán helyiek (Végel László, Slobodan Tišma és Pavle Sekeruš). Meg én a vajdasági Kishegyesről, a budapesti író szerepében. Ha észrevették: csupa férfi. Igen, ez a macsó Balkán. Még jó, hogy az egyik főszervező a szerb PEN elnöke, Vida Ognjenović belgrádi írónő is jelen volt, irányítva az identitásukkal folyamatosan küszködő értelmiségieket. (A rend kedvéért említsük meg a társszervezőket is, a Vajdasági Kulturális Intézetet – bizony, ilyen is van -, és az Újvidéki Egyetemet.)

ÁM A RENDEZVÉNYNEK AZ IS PIKANTÉRIÁJA VOLT, HOGY

az utolsó pillanatig nem dőlt el, megtartható-e. Mert az árvízi áldozatok miatt háromnapos állami gyász vette kezdetét Szerbiában, lekapcsoltak minden tévécsatornát, amely szórakoztat (kivéve a horgászatot, az ezek szerint nyugtat), a rádiókban, kávézókban csak komolyzene szólhatott, elmaradtak a színházi előadások, a focimeccsek, a kulturális rendezvények (ezek szerint a művészet eo ipso szórakoztat, nem rendít meg; jó tudni). De minek számít az, ha tíz értelmiségi okoskodik? Az szórakoztató lehet? Vagy ha unalmas és komoly, akkor az mintegy gyász-kompatibilis? Nos, végül meg lett tartva a rendezvény, szinte közönség nélkül, mert reklámozva sem lett inkább, és a szervezők tarsolyában volt a titkos terv: ha megjelennek a város ún. kommunális rendőrei (akik a kávézókban büntetgették a nem adekvát mód’ gyászolókat), úgy magunkra zárjuk az ajtót, és amolyan illegális, disszidens, szamizdatos konferenciát tartunk. Vagy átmegyünk a vendéglőbe, és ott beszélgetünk – mert beszélgetni (még) szabad, és arra nincs elég ereje a hatalomnak, hogy minden csevegést ellenőrizzen.

A MÁSODIK LEGFIATALABB RÉSZVEVŐKÉNT

én még nem unhattam rá az effajta konferenciaturizmusra, bár megvallom, a jelzett témák kissé túltárgyaltaknak tűntek (mit jelent Európa, van-e Közép-Európa, hol van a Balkán, miféle látható és láthatatlan határok húzódnak meg közöttünk – hisz amúgy is folyton e problematikába ütközünk, főleg, a magyar-szerb határon). De a szerencsétlenségben is van mindig valami szerencse: épp e napokban küzdött meg Szerbia, valamint Horvátország és Bosznia a hatalmas árvizekkel, hát óhatatlanul arra terelődött a szó, hogy e napokban virtuálisan újraegyesült a tér, eltűntek az etnikai határok (helyenként szó szerint elmosta a Száva), és létrejött a legújabb Jugoszlávia, ahol nemzetiségétől, vallásától, fociszurkolói identitásától és a Conchita Wurstról alkotott véleményétől  függetlenül mindenki segít a másikon. Még mondják, hogy az írókat nem érdekli a valóság! – másról sem tudtunk beszélni, mint arról, mi történik éppen.

AZ ÍRÓKAT A PLEBSZ RÉSZBEN JOGGAL TARTJA ELSZÁLLT ELMÉKNEK

(már ha van még képzetük arról, hogy akadnak emberek, akik nem csak sms-t és Face-bejegyzést írnak), s egy szöget sem tudnak a falba verni (pedig Tóth Krisztina például ólomüveggel foglalkozik, na tessék). Vagy ha jól is írnak, hót unalmasak. Aki viszont humoros, bohóckodik, sőt, a nadrágját is letolja vagy a melleit mutogatja és celebbé vált, az meg épp írni nem tud. Van ebben valami igazság, különösen, ha az írók egymást közt vannak, de ahogyan Esterházy Péter garancia arra egy rendezvényen, hogy nem fogunk elaludni, a mediterrán hangulatú Újvidéken is akadt most pár olyan részvevő, aki kavicsot dobott a még ki sem alakuló állóvízbe (amúgy is, árvíz volt). A felolvasás persze más, amint valaki belekezd, a közönség soraiban rögtön kiszúrjuk a rutinos nézőt, aki elszundít.

HOGY EGY PÉLDÁT MONDJAK,

Srećko Horvat egyenesen viccel indított: A halász kifogja az aranyhalat, jöhet a három kívánság: vagyon, egészség, hercegnő. Másnap pompás palotában ébred, erőtől duzzadva, s ekkor belép a hercegnő: Ébredj, Ferenc Ferdinánd, indulunk Szarajevóba!

ÉS AZTÁN MINDENKI E VICCRE REFLEKTÁLT,

illetve a horvát Horvat értelmezésére. Ugyan viccet magyarázni a legnagyobb baromság a világon, de ez a darab kiválóan szemlélteti azt, hogy ha vágyaink beteljesülnek, olykor nagyon ráfázhatunk. Azaz utópiák mindig léteznek, de Isten mentsen meg bennünket, hogy azok valóra is váljanak, legalábbis teljességgel. Kézenfekvő a kommunista eszmét említeni, ami a fél világot bűvöletbe ejtette, aztán mi lett belőle? – még a K betű sem. Ahogy Végel László mondta, az oly elképzelt vajdasági multikulturalizmusból is már csak az M van meg (talán a money-ra utalt, azaz az etnobizniszre). Vagy itt van Jugoszlávia esete, s ne feledjük, a szarajevói merényletet elkövető Gavrilo Princip, illetve a szervező Ifjú Bosznia mozgalom nem szerb nacionalista volt (mint azt elterjesztették és hiszik ma is róla), hanem minden délszláv államát akarták létrehozni a monarchiával szemben, azaz Jugoszláviát. Ami véres háborúban jött létre, hogy egy még borzalmasabban essen szét hetven év után. Jó-e hát, ha álmodozunk, bízunk a szebb-jobb jövőben? Biztos, hogy az Európai Unió – ahová a horvátok most léptek be, a szerbek ezerrel igyekeznek, a montenegróiak, de főleg a boszniaiak meg a macedónok meg még csak álmodnak –  megváltást hoz majd e kis balkáni államoknak, az ott élőknek? És mi ilyenkor az írók dolga – a figyelmeztetés, a kételkedés? Vagy csak emlékezzünk Jugoszlávia példájára?

HISZ MOST OLY NAGY A REMÉNY.

Az örökkön nyavalygó írókat, értelmiségieket leszámítva mindenki, főleg a politikus-fajta, a bajszát stuccolja, kifényesítteti csizmáját, új tollakat tettet kalpagjára, csillog a kardja és a kitüntetések a mellén. Aztán felszáll a vonatra, és meg sem áll Szarajevóig.

Ahogyan a konferencia úgynevezett munkarésze és az estebéd után kimentünk a Duna homokos strandjára. Jobbról a látvány: az 1999-es NATO-bombázás során szétlőtt, ám már újjáépített híd (amely Újvidékről valójában sehová sem vezet, pontosabban csak kis szerémségi falvakba, szóval máshová kellett volna emelni). Balról a naplemente, szemben a péterváradi vár, hol még Tito is raboskodott, és a szintén 15 éve szétlőtt újvidéki televízió épületének romhalmaza, ahol akkor is szerb, magyar, román, szlovák és ruszin, ma pedig még roma nyelven is készülnek a műsorok.

MI MEG ELDŐLÜNK

a Danilo Kiš által megénekelt fövenyen a nyugágyakban. Innen lőtték 1942-ben a befagyott Dunába, melybe lékeket robbantottak, a magyar csendőrök és katonák a helyi szerbeket, magyar és nem magyar zsidókat, kommunistákat, akárkit, ha gyanús volt.

ALKONYODIK, A PINCÉR HOZZA A CITROMOS SÖRT,

és nézzük Bácskából a túloldalt, a szerémségi Fruška Gorát, az első hegyet délre az Alföldtől. Régen az még monarchia volt, azaz Közép-Európa.

De hogy mi lesz, azt természetesen egy következő konferencián fogjuk megtárgyalni.

2014. május 31.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A nemzeti kisebbségi nyelvek kiszorítása?

Az MNT-nek nincs mersze állást foglalni ebben a kérdésben sem? A Ljudevit Mičatek díjas, a Magyar >

Tovább

Megalázott nemzeti ünnep

Visszatetsző az is, hogy a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Aranytoll életműdíjjal tüntette ki a Magyar Szó >

Tovább

- Micsoda nap van ma?

A költőt és csapatát nem állította meg a nyomda portása (mai szóhasználatban: az őrző-védő kft. alkalmazottja), >

Tovább

Szerbia – „részben szabad ország”

Az biztos, hogy a jelenlegi állami vezetés hozzáállása a délvidéki magyarsághoz jobb, mint Trianon óta bármikor >

Tovább

Mi történik a magyarokkal?

Ott várom be Anikót, aki lehangoltan meséli, hogy alig voltak egy tucatnyian a misén. Előzőleg a >

Tovább

A Zoran

Életem legkeményebb élő adása volt. Szerkesztettem és vezettem a Szabad Európa Rádió délután 14 órakor kezdődő >

Tovább

„A jogok érvényesítésében vannak még gondok” (?)

Kovács beszédéből akaratlanul is kiviláglik a VMSZ politikájának a csődje – a nemzeti közösségi oktatás, a >

Tovább

Ilyenek vagyunk!

Mindennapos olvasmányaim közé tartoznak Teofil Pančić, Dejan Ilić, Saša Ilić, Ljubomir Stojadinović  és még számos bátor >

Tovább

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) csődje

Olyan értékelések is vannak, miszerint „ijesztő a vajdasági (és nem csak vajdasági) magyar közvélemény uniformizálódása, a >

Tovább

Leszegett fejjel bandukolunk a féligazság-autokráciába

Ahogy hallom, a mai gyerekeknek nincs ilyesféle gondjuk, mert a csukamájolajat ízesítik, édesítik. Hasonlóképpen vagyunk az >

Tovább

„Nem lehet az, hogy egy politikai párt alakítsa a kultúrát”!

A számadatok, az események és az értékelések is arra utalnak, hogy spirális lejtőre került a vajdasági >

Tovább

„Vannak igazi újságírók – minden nyomás ellenére”!

A szerepeket kiosztották. A médiák sötétséget árasztanak, a halom félelmet. Slobodan Simić   A Gyurkovics Virág által vállalt feladat >

Tovább