2024. április 21. vasárnap
Ma Konrád, Zelmira, Anzelm névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Tíz dicstelen év az Európai Parlamentben

Deli Andor, a megtollasodott pártkatona

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Deli Andor, a megtollasodott pártkatona

Már most el lehet mondani, hogy Deli Andor vajdasági fideszes/vémeszes EP képviselő tíz évig ott volt az EP-ben és sokat tehetett volna a vajdasági magyar közösség érdekében, csakhogy éppenséggel semmit nem tett. Az EP-ben nem a vajdasági magyar közösség érdekeit, hanem a Fidesz és a VMSZ (pontosabban a néhai Pásztor István) téves politikáját képviselte – akinek a fiatalabb fia, Ábel és annak a felesége, Petra is nála akkreditált asszisztensek. A velük szövetséges Aleksandar Vučić szerb nacionalista autokrata hangja volt az EP-ben – zsíros fizetés, sok tízezer euró ellenében! Az óbecsei születésű Delinek most végre – ennyi év után! – letelik az Európai Parlamenti képviselői mandátuma. Csak remélni lehet, hogy a 2024. június 6-9. közötti európai parlamenti választásokon senkinek nem jut eszébe az erkölcs és erény nélküli, a szürkénél is szürkébb szégyenfoltként szereplő vajdasági Deli Andort újra képviselőjelöltként indítani! Bozóki Antal:

Óriási többséggel – 506 igen, 9 ellenszavazat és 32 tartózkodás mellett – fogadta el az Európai Parlament az Alekszej Navalnij meggyilkolásáról és az oroszországi politikai foglyok, valamint az elnyomott civil társadalom támogatásáról szóló állásfoglalást.

A dokumentum szerint „az orosz államnak és személyesen Vlagyimir Putyinnak büntetőjogi és politikai felelőssége van a rendszer elsőszámú kritikusának halálában”.

– A strasbourgi intézmény független és átlátható nemzetközi vizsgálatot követel azon körülmények feltárására, amelyek az orosz ellenzék vezéralakjának február 16-i halálához vezettek egy szibériai börtönben. A képviselők egyetértettek abban, hogy az Európai Uniónak fel kell lépnie a politikai foglyok és a szerintük elnyomott orosz civil társadalom támogatása érdekében – közölte az Euronews.

„A szavazásról készült parlamenti kimutatás szerint a Fidesz-KDNP 13 fős EP-delegációjának jelen lévő képviselői közül Deli Andor, Gál Kinga, Hidvéghi Balázs és Tóth Edina tartózkodott, a többiek nem vettek részt a szavazáson”.

Január 19-én az Európai Parlament „472 igen szavazattal, 19 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett” elfogadott egy állásfoglalást, amelyben „az orosz politikai és katonai vezetés felelősségre vonását követelik az Ukrajna elleni agresszió bűntette miatt”.

– A jelenlévő ellenzéki magyar EP-képviselők támogatták a dokumentumot, azonban sem a 12 fideszes – köztük Deli Andor VMSZ-es politikus –, sem az Európai Néppárt tagjaként dolgozó KDNP-s képviselő nem nyomott gombot. Ugyanakkor ott voltak, ez kiderül abból, hogy más szavazásoknál megtaláltuk a nevüket. […] Mindez nem újdonság: a Fidesz már folyamodott ehhez a „megoldáshoz” akkor, amikor Oroszország, vagy Kína számára kellemetlen döntésekről volt szó az Európai Parlamentben – írta az EUrologus.

Az Európai Parlament képviselői február 8-án megszavazták a december 17-i szerbiai választásokat követő állásfoglalást. A 2024/2521(RSP) dokumentum magyar nyelven is elérhető: https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2024-0075_HU.html

Állásfoglalásban az EP „sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy a 2023. december 17-én tartott szerb parlamenti és helyhatósági választások eltértek a nemzetközi normáktól és Szerbia szabad és tisztességes választásokra vonatkozó kötelezettségvállalásaitól, mivel a hivatalban lévők folyamatosan és rendszeresen visszaéltek az intézményekkel és a médiával azzal a céllal, hogy tisztességtelen és indokolatlan előnyre tegyenek szert; úgy véli, hogy ezek a választások nem tekinthetők tisztességes körülmények között megtartott választásoknak; aggodalmát fejezi ki a szerbiai választások integritását veszélyeztető, széles körben elterjedt és szisztematikus csalásokról szóló beszámolók miatt” (1. pont).

Az EP „komoly aggodalommal veszi tudomásul a nemzetközi és hazai megfigyelők által összegyűjtött kiterjedt bizonyítékokat, amelyek a választások napját megelőzően és a választás napja alatt folytatott olyan tevékenységekre utalnak, amelyek megváltoztathatták a választások kimenetelét, és döntően befolyásolhatták a belgrádi helyhatósági választások eredményét, valamint súlyosan alááshatták a parlamenti választások legitimitását” (3. pont). 

A dokumentum mellett 461 képviselő szavazott (a 751 közül), vagyis a képviselők 61,3 százaléka, 53-an (7%) nemlegesen szavaztak, 43-an (5,7%) tartózkodtak.

A Fidesz képviselői a határozat ellen szavaztak. Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának (erdélyi) elnöke és Deli Andor nyilatkozta szerint „a Szerbiát támadó és kioktató, alaptalan bírálatokat tartalmazó határozat ismét azt bizonyítja, hogy szuverenista erők győzelme esetén az Európai Parlament baloldali többsége nem tartja tiszteletben a demokratikus (?? B.A.) választások végeredményét”.

Ebből a nyilatkozatból is kilóg nemcsak a Vučić antidemokratikus rendszere iránti elfogultságuk, de az érdemtelenül szerzett saját pozíciójuk körömszakadtáig való védelmezése is.

Már most el lehet mondani, hogy Deli Andor vajdasági fideszes/vémeszes EP képviselő tíz évig ott volt az EP-ben és sokat tehetett volna a vajdasági magyar közösség érdekében, csakhogy éppenséggel semmit nem tett.

Az EP-nek Szerbia csatlakozási előrehaladásáról szóló éves országjelentéseivel kapcsolatos vitákban az EU-hoz feltételek – a Koppenhágai (csatlakozási) kritériumok – nélküli teljesítése nélküli felvételét támogatta, az EU-t bírálta. A nemzeti kisebbségi jogok tiszteletben tartásával, védelmével és a jogsérelmekkel kapcsolatban pedig meg se szólalt.

Az EP-ben nem a vajdasági magyar közösség érdekeit, hanem a Fidesz és a VMSZ (pontosabban a néhai Pásztor István) téves politikáját képviselte – akinek a fiatalabb fia, Ábel és annak a felesége, Petra is nála akkreditált asszisztensek. A velük szövetséges Aleksandar Vučić szerb nacionalista autokrata hangja volt az EP-ben – zsíros fizetés, sok tízezer euró ellenében!

Egy EP-képviselő nettó havi jövedelme a juttatásokkal együtt akár 14 ezer eurónál is többre rúghat, az éves jövedelme pedig elérheti a 170 ezer eurót. Mindezen kívül 338 eurós napidíjban is részesülnek a parlamenti tevékenységgel összefüggésben felmerülő költségeik fedezésére. Jól meglehet(ett) ebből tollasodni!

Az óbecsei születésű Delinek most végre – ennyi év után! – letelik az Európai Parlamenti képviselői mandátuma. Csak remélni lehet, hogy a 2024. június 6-9. közötti európai parlamenti választásokon senkinek nem jut eszébe az erkölcs és erény nélküli, a szürkénél is szürkébb szégyenfoltként szereplő vajdasági Deli Andort újra képviselőjelöltként indítani!

2024. március 27.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A fegyverek dörögnek, mi pedig bulizunk

Igaz, a remény csak azokat hagyhatja cserben, akiknek voltak reményeik, illúzióik vagy utópiáik.  Az értelmiségi filiszter távol >

Tovább

A demagóg lojalitás jutalma

Az EP-képviselői jelölése alkalmából Vicsek a Magyar Szó nevű véemeszes napilapnak elmondta, hogy az Európai Parlamentben >

Tovább

VMSZ-POFONOK A VAJDASÁGI MAGYAROKNAK

Az utóbbi időben többen is rámutattak, köztük jómagam is, hogy a magyar közösség jelenlegi válságán – >

Tovább

Torontáltordára kéne menni

Az alkalmi nyelvészkedés után a hölgy visszatért az eredeti kérdéséhez: hogy fog eljutni Torontáltordára személygépkocsi nélkül. >

Tovább

Folytatódik a kis bácskai sárdobálás

Azok, akik hűségesen kiszolgálták Lovas Ildikót, vagy akiket ő helyezett fontos tisztségbe, most majd rá hárítják >

Tovább

RENDSZERÖSSZEOMLÁS: AZ ÚJVIDÉKI BÖLCSÉSZKAR AUTONÓMIÁJÁNAK BOTRÁNYOS TIPRÁSA

A bölcsészkar blokádja olyan példátlan, mesterségesen generált, megengedhetetlen botrány, amely még véletlenül sem csupán dr. Dinko >

Tovább

Ismét

Egy harmincnégy évvel ezelőtti Hét Nap harmadik oldala. Sajtótörténeti jelentőségű impresszum, még mindig izmos, jóval negyvenezer >

Tovább

Mikor tévesztettünk utat és miért?

Mikortól kezdődött a Magyar Nemzeti Tanácsban a VMSZ kétharmados többsége.? Milyen erők marginalizálták a többi kisebbségi >

Tovább

SZEREPZAVARBAN

Az írásokból az is jól kivehető, hogy Pásztor Bálint tisztségek halmozásával él vissza, fellépései szerepzavarosak: pártelnöki, >

Tovább

Újvidék elvesztette a régi identitását, és nem talált újat

Tudom, felesleges nosztalgiázni, hiszen a nagyvárosokat a szüntelen változás jellemzi. Újvidéknek is változni kell. A változás >

Tovább

A VMSZ-ES PROPAGANDA TÁMOGATÁSA KÖZPÉNZBŐL

A VMSZ és az MNT vezetői a médiába visszahozták a szocialista időkből ismert demagóg beszédet, a >

Tovább

Aki tanú akar lenni, pokolba kell annak menni

Ráadásul vannak tévedések, amelyek csak a mai szemmel nézve tűnnek tévedéseknek, holnap esetleg kiderül, pontosak voltak. >

Tovább