2024. április 21. vasárnap
Ma Konrád, Zelmira, Anzelm névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

Mindenki feleljen a saját tetteiért!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Mindenki feleljen a saját tetteiért!

A fotón (Nyilas) mögött jól látszik,  a KJI molinója piros betűkkel hirdeti (az intézmény közösségi oldalán a fejlécében is), hogy „minden magyar felelős minden magyarért”.  Nem tüntették fel viszont, hogy a „szép gondolat” Szabó Dezsőtől (1879-1945), a XX. század első felének egyik jelentős magyar írójától származik. A parolának is használt gondolat éppenséggel nem helytálló, a kollektív felelősség elvét hirdeti, amiből a magyarságnak eddig is nagyon sok kára származott. A belső, de a nemzetközi jog sem ismeri el ezt az elvet! Ennyi jogász közül ez senkinek nem tűnt fel?! A jog és az erkölcs „azt követeli, hogy mindenki a saját bűneiért bűnhődjék, mindenki a saját tetteiért feleljen, és ártatlan emberek mások hibáiért ítélet alá ne vonassanak”. Vagy feleljünk azokért a magyarokért is, akik az embertársaik, vagy éppen a nemzet ellen követnek/követtek el bűnt? Mindenki feleljen a saját tetteiért – az egyéni/személyes felelősség elve alapján! Társadalmi felelősség is csak akkor lesz, ha mindenki személyesen felel a tetteiért! Bozóki Antal:

Nem lehet, hogy aki közmunkát végez,

nyilvánosan ne legyen felelősségre vonható.

Verica Barać

 

Február 20.

Nem a magyar közösséget képviselték!

 

A Beta hírügynökség cikke szerint II. Pásztor (Bálint) a rádiós nyilatkozatában „felszólította a kettős (szerb-magyar – B.A.) állampolgársággal rendelkező polgárokat, hogy a közelgő Európai Parlamenti választásokon szavazzanak és támogassák a Fidesz/KDNP hatalmi koalíció jelöltjeit”.

– Az utóbbi két mandátum megmutatta, szükséges, hogy a VMSZ-nek legyen saját képviselője az Európai Parlamentben. Ez nem csak a vajdasági magyarok miatt fontos, hanem azért is, hogy Brüsszel valósabb képet kapjon arról, amit Szerbia tesz az uniós tagság megszerzése útján – hangoztatta az akkor még a pártelnöki tisztségre reflektáló junior Pásztor, akit Zentán március 2-án a VMSZ elnökének választottak.

Az EP a 2023. október 19-i állásfoglalásában aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy „az országban (Szerbiában – B.A.) demokratikus visszaesés tapasztalható, és nincs haladás az EU-val kapcsolatos reformok terén”, valamint, hogy „a szerb politikák destabilizáló hatást gyakorolnak az egész régióra”. Az EP nem tudná, hogy mi történik Szerbiában?

A VMSZ által az EP-be delegált Deli Andor és Kovács Elvira, a VMSZ képviselője, a szerb parlament volt alelnöke és a Szerb Haladó Párt (SNP/SZHP) magyar hangja – az erdélyi származású Gál Kinga képviselővel együtt – a pártutasítások alapján eddig is hamis képet mutattak a szerbiai állapotokról és a magyar közösség helyzetéről. Csökkenteni is próbálták az EP határozatainak jelentőségét, miszerint azok „nem kötelező érvényűek”. Nem a vajdasági magyar közösség, hanem a Fidesz és a SZHP  érdekeit képviselték az EP-ben! Ilyen képviselőkre nincs szüksége a közösségnek!

 

Február 24-28.

Mindenki feleljen a saját tetteiért! 

 

A Vajdasági Magyar Jogász Egylet (VMJE) és a magyarországi Kisebbségi Jogvédő Intézet (KJI) Határtalan kisebbségi jogvédelem címmel közös jogászkonferenciát tartott a palicsi Magyar Művelődési Központban.

A rendezvényen „92 résztvevő regisztrált, annyian, mint eddig egyszer sem”. Az előadók Szerbiából, Magyarországról, Szlovákiából és Romániából érkeztek.

– A konferenciát Nyilas Mihály, a VMJE elnöke, Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke és dr. Gyeney Laura, a KJI igazgatója nyitotta meg.

A nyitóbeszédeket követően Horony Ákos, Szlovákia kisebbségi kormánybiztosa a kisebbségi nyelvhasználat felvidéki magyarságot érintő kérdéseiről, Deli Andor európai parlamenti képviselő pedig a nemzeti kisebbségek Európai Unión belüli érdekérvényesítési lehetőségeiről beszélt.

A délelőtti előadásokat kerekasztal beszélgetés követte.

A délutáni előadássorozatot Gyeney Laura nyitotta meg Az anyanyelvi oktatás biztosításának jelentőségéről a kisebbségi jogok gyakorlása során c. előadásával, amely során nemzeti példákat is felvonultatva, külön kitért a kárpátaljai helyzetre. Ezt követően Kis Júlia ügyvéd a magyar kisebbségek ellen elkövetett romániai gyűlölet-bűncselekményekről, dr. Szemesi Sándor igazgatói tanácsadó pedig az Emberi Jogok Európai Bírósága előtti kisebbségi jogi tárgyú eljárások gyakorlati vonatkozásairól tartott érdekfeszítő előadást.

A konferenciát Kovács Elvira, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése elnökének előadása zárta a kisebbségi jogok érvényesítéséről Szerbia uniós csatlakozása során – írja a Kisebbségi Jogvédő Intézet Facebook oldalán.

A VMJ-nek sorrendben ez volt a 13. szakmai tanácskozása, de egyiken sem tűzte napirendre a vajdasági magyar közösség helyzetével kapcsolatos jogi kérdéseket, gyakorlati problémákat. Pontosabban még nagy ívben kerülte is ezeket.

A tudósítások szerint a részvevők a konferencián többnyire ex cathedra előadásokat hallottak, leginkább külföldi részvevőktől. A Vajdasági Magyar Szövetség tisztségviselőitől – Delitől, Pásztortól, Kovácstól – pedig ideológia szónoklatokat.

Hogy „a délelőtti előadásokat” követő kerekasztal beszélgetésen mi hangozott el, azt viszont a médiából nem lehet megállapítani.

Milyen haszna származhat a közösségnek a konferenciából? Szinte semmilyen! Javult ezzel a nemzeti kisebbségi jogvédelem, vagy a közösség helyzete? Aligha!

Külön probléma, hogy a VMJE-nek még mindig Nyilas Mihály az elnöke, aki a VMSZ elnökségi tagja volt a közelmúltig. Tavaly november 6-án kinevezték a tartományi/jogvédő nemzeti kisebbségi ügyekkel megbízott helyettesének. Ekkor kénytelen volt megválni a pártfunkciótól. Addig a szerb igazságügyi minisztérium államtitkáraként a VMSZ-t képviselte.

Nyilas Mihály a Vajdasági Magyar Jogász Еgylet (VMJE) honlapján[9] még mindig elnökként, Szakállas Zsolt, a tartományi kormány tagja pedig titkárként szerepel – a szervezet 2016. március 29-ei alakulásától kezdve!

Mindkettejük esetében felvetődik az összeférhetetlenség kérdése az államapparátusi beosztásuk miatt. A korábbi figyelmeztetések ellenére, mindmáig eszükbe nem jutott lemondani a VMJE elnöki, illetve titkári tisztségéről!

Milyen civil, „nem kormányzati egyesület” a VMJE, ha a tartományi polgári jogvédő helyettes és a tartományi kisebbségügyi titkár – vagyis állami hivatalnokok – vezetik? Milyen jogászok azok, akik még a saját egyesületüknek az alapszabályát és az alapvető erkölcsi normákat sem tartják tiszteletben? Vagy ezek rájuk nem vonatkoznak?

A fotón (Nyilas) mögött jól látszik,  a KJI molinója piros betűkkel hirdeti (az intézmény közösségi oldalán a fejlécében is), hogy „minden magyar felelős minden magyarért”.  Nem tüntették fel viszont, hogy a „szép gondolat” Szabó Dezsőtől (1879-1945), a XX. század első felének egyik jelentős magyar írójától származik.

A parolának is használt gondolat éppenséggel nem helytálló, a kollektív felelősség elvét hirdeti, amiből a magyarságnak eddig is nagyon sok kára származott. A belső, de a nemzetközi jog sem ismeri el ezt az elvet! Ennyi jogász közül ez senkinek nem tűnt fel?!

A jog és az erkölcs „azt követeli, hogy mindenki a saját bűneiért bűnhődjék, mindenki a saját tetteiért feleljen, és ártatlan emberek mások hibáiért ítélet alá ne vonassanak”. Vagy feleljünk azokért a magyarokért is, akik az embertársaik, vagy éppen a nemzet ellen követnek/követtek el bűnt?

Mindenki feleljen a saját tetteiért – az egyéni/személyes felelősség elve alapján! Társadalmi felelősség is csak akkor lesz, ha mindenki személyesen felel a tetteiért!

 

 

 

2024. március 18.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A fegyverek dörögnek, mi pedig bulizunk

Igaz, a remény csak azokat hagyhatja cserben, akiknek voltak reményeik, illúzióik vagy utópiáik.  Az értelmiségi filiszter távol >

Tovább

A demagóg lojalitás jutalma

Az EP-képviselői jelölése alkalmából Vicsek a Magyar Szó nevű véemeszes napilapnak elmondta, hogy az Európai Parlamentben >

Tovább

VMSZ-POFONOK A VAJDASÁGI MAGYAROKNAK

Az utóbbi időben többen is rámutattak, köztük jómagam is, hogy a magyar közösség jelenlegi válságán – >

Tovább

Torontáltordára kéne menni

Az alkalmi nyelvészkedés után a hölgy visszatért az eredeti kérdéséhez: hogy fog eljutni Torontáltordára személygépkocsi nélkül. >

Tovább

Folytatódik a kis bácskai sárdobálás

Azok, akik hűségesen kiszolgálták Lovas Ildikót, vagy akiket ő helyezett fontos tisztségbe, most majd rá hárítják >

Tovább

RENDSZERÖSSZEOMLÁS: AZ ÚJVIDÉKI BÖLCSÉSZKAR AUTONÓMIÁJÁNAK BOTRÁNYOS TIPRÁSA

A bölcsészkar blokádja olyan példátlan, mesterségesen generált, megengedhetetlen botrány, amely még véletlenül sem csupán dr. Dinko >

Tovább

Ismét

Egy harmincnégy évvel ezelőtti Hét Nap harmadik oldala. Sajtótörténeti jelentőségű impresszum, még mindig izmos, jóval negyvenezer >

Tovább

Mikor tévesztettünk utat és miért?

Mikortól kezdődött a Magyar Nemzeti Tanácsban a VMSZ kétharmados többsége.? Milyen erők marginalizálták a többi kisebbségi >

Tovább

SZEREPZAVARBAN

Az írásokból az is jól kivehető, hogy Pásztor Bálint tisztségek halmozásával él vissza, fellépései szerepzavarosak: pártelnöki, >

Tovább

Újvidék elvesztette a régi identitását, és nem talált újat

Tudom, felesleges nosztalgiázni, hiszen a nagyvárosokat a szüntelen változás jellemzi. Újvidéknek is változni kell. A változás >

Tovább

A VMSZ-ES PROPAGANDA TÁMOGATÁSA KÖZPÉNZBŐL

A VMSZ és az MNT vezetői a médiába visszahozták a szocialista időkből ismert demagóg beszédet, a >

Tovább

Aki tanú akar lenni, pokolba kell annak menni

Ráadásul vannak tévedések, amelyek csak a mai szemmel nézve tűnnek tévedéseknek, holnap esetleg kiderül, pontosak voltak. >

Tovább