2024. április 21. vasárnap
Ma Konrád, Zelmira, Anzelm névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Válaszút előtt a VMSZ: a közösségi érdek vagy a családi Kft.?

Gondolatok a zentai tisztújító közgyűlés ürügyén

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Válaszút előtt a VMSZ: a közösségi érdek vagy a családi Kft.?
A VMSZ-trojka: (Milosavljevićné) Kovács-Pásztor-Juhász (Fotó: Tanjug, Siniša Kopunović)

Alapos elemzés és felelősség-megállapítás nélkül a párt nem léphet tovább. Ezt minden rendes pártban el szokták végezni, csak a VMSZ-ben nem szokás! Új perspektívát kellene nyitni a drámaian megfogyatkozott magyar közösség számára, de erre a VMSZ vezetősége nem képes. Csak a dinasztia átmentése a fontos! A nyilatkozatokból ítélve, a párt vezetőinek, legfőképpen pedig a megbízott elnöknek, esze ágában sincs egy ilyen felmérés elkészítése, mivel gyorsan kiderülne, hogy a magyar közösségre káros volt a radikálisból „haladóvá” vált párttal való bevállalós koalíció. Ennek folytatása pedig egyenesen tragikus lehet a közösségre nézve. A párt vezetésére nem alkalmas junior Pásztort – „egyedüli jelöltként” – bizonyára elnöknek választják Zentán, pedig az apjával együtt felelősség terheli a vajdasági magyar közösség sorsának kedvezőtlen alakulásáért. Bozóki Antal:

Március másodikára jelentette be a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) a tisztújító közgyűlését, amit Zentán tartanak meg.

A párt helyi szervezeteiben folyamatban van a „küldöttek és jelöltek meghatározása”, „a készülődés a tisztújító közgyűlésre”.

Pásztor Bálint, a VMSZ megbízott elnöke február 20-án a Szabadkai Magyar Rádió (SZMR) Napindító című műsorában elmondta, hogy a zentai közgyűlésen „a párton belül is változások lehetnek”. – Az eddigi állás alapján a párt vezetői tisztségére ő az egyedüli jelölt. Most megerősítette, ha támogatják, vállalni fogja a tisztséget”.

A junior Pásztornak a párt házi rádiójaként futó SZMR-ben (ahol a tavaly október végén elhunyt pártvezér apjának is rendszeres „jelenései” voltak – Orbán Viktort utánozva) való szerepléséről beszámolt a magyar nyelvű média, a Beta és a Tanjug hírügynökség is. Kommentárt azonban – mint általában – sehol nem találni!?

Mindkét hírügynökség a címben kiemelte, az egyik helyen, hogy a VMSZ „elfogadta”, a másik helyen, hogy „kész” a koalíciós szerződés, amit a Szerb Haladó Párttal (SNS/SZHP) szándékozik kötni.

– A tervezet minden olyan fontos beruházást és fejlesztést tartalmaz, amely a vajdasági magyarságnak fontos lehet – mondta II. Pásztor (Bálint) – Ezzel a dokumentummal már bármikor tárgyalhatnak a Szerb Haladó Párttal – fogalmazott a VMSZ megbízott elnöke, aki szerint (az SNS-el – B.A.) várhatóan köztársasági és tartományi szinten is megújítják a koalíciót.

– Ahogy a palicsi Víztorony részét képezte egy korábbi koalíciós szerződésnek, a munkálatok a vége felé járnak, meg fog újulni, és ugyanolyan szép lesz, mint új korában, ahogyan ez például a Sárga Házról vagy a Zsinagógáról is elmondható. Egyéb palicsi objektumok is megújulnak majd, a Vigadótól kezdve, a Bagolyváron át a női fürdőig. A koalíciós szerződés is ilyen jellegű konkrétumokat tartalmaz – idézi a sajtó Pásztor Bálintot.

A SZHP-vel tervezett koalíciós szerződéssel több probléma is akad.

Az első az, hogy a VMSZ olyan párttal tervezi folytatni a szövetségét, amelyikkel 2014-óta egyfolytában részes a hatalom gyakorlásában. Ebből a vajdasági magyar közösségnek éppen semmi haszna nem származott, azon kívül, hogy a VMSZ néhány tisztségviselőjének zsíros fizetéssel járó állást adott.

Sőt, ez az együttműködés alatt a magyar közösséget megalázó határozatok is születtek, ugyanis a koalíciós partnerségben benne vannak a meghunyászkodási alkuk is. Erről azonban mélyen hallgatnak. Így például a VMSZ képviselői 2018. június 19-én megszavazták a tartományi képviselőházi határozatot, miszerint Vajdaság napjaként ünnepeljük november 25-ét, amikor 1918-ban Szerbiához csatolták a Délvidéket; kiemelt jelentőségű lett május 15-e is, mivel 1848-ban ekkor ment végbe a Szerb Vajdaság kikiáltása a karlócai népgyűlést követően stb.

A második probléma, hogy a VMSZ olyan párttal gyakorolja tíz éve közösen a hatalmat, amelyik nem legitim választásokon szerzi a hatalmát.

A hatalmat gyakorló fekete-vörös-Véemeszes koalíció a tavaly december 17-ei „választás napja előtt nem hajtotta végre az EBESZ/ODIHR és a Velencei Bizottság kulcsfontosságú ajánlásait, beleértve az egyenlő versenyfeltételek biztosítására, a közhivatallal és állami forrásokkal való visszaélés megakadályozására irányuló intézkedéseket, a hivatalos feladatok és a kampánytevékenységek szétválasztását, valamint a választók megfélemlítése és a nyomásgyakorlás – többek között a szavazatvásárlás – megelőzésére szolgáló hatékony mechanizmusokat” – írja az Európai Parlament (EP) 2024. február 8-i állásfoglalása a választásokat követő szerbiai helyzetről (2024/2521(RSP).

A VMSZ elvakult, a bűnös cinkosságban rég elmerült vezetői számára az EP állásfoglalása sem elegendő arra, hogy felülvizsgálják az SZHP-val folytatott, a közösségre káros hatalmi együttműködést?

A harmadik probléma, hogy a VMSZ koalíciós szerződésének tervezetét a párt szűk körein kívül senki nem ismeri. Az sem biztos, hogy éppen azok „a beruházások és fejlesztések” „lehetnek fontosak” a vajdasági magyarságnak, amelyeket a tervezet tartalmaz. Honnan tudja ezt a megbízott elnök, amikor erről nem kérte ki a közösség véleményét, nem volt közvita? Vagy a közösség kiskorú és mindent elfogad, amit néhány pártkatona elképzel? Miért képezik „a beruházások és fejlesztések” egyáltalán a pártközi egyezségek tárgyát? Ezeknek nem a gazdaságfejlesztési tervekben lenne a helyük?

A koalíciós tervezetben – ahogy a rádiónyilatkozatból megállapítani lehet – nyilván szó sem esik a magyar közösség önkormányzatának működéséről és megoldatlan kérdéseinek rendezéséről.

A junior Pásztornak csak az a fontos, hogy „hamarosan megkezdődnek a koalíciós egyeztetések, majd később felállhat a (nem legitim – B.A.) kormány, köztársasági és tartományi szinten is”. A VMSZ-nek a nem legitim hatalomban való részvétele és az állami tisztségek megszerzése fontosabb, mint a magyar közösség érdekeinek érvényesítése!

A zentai tisztújító közgyűlésre őszinte (ön)kritikai elemzést kellett volna készíteni a magyar közösség helyzetének alakulásáról, amióta az elhunyt Pásztor István gyakorolta a pártban az egyeduralmat (2007. május 5. óta).

Jó alkalom lehetett volna ez arra is, hogy a VMSZ szervezeteiben vita nyíljon a megelőző több mint másfél évtizedes téves pásztori politizálásnak és az SZHP-vel folytatott, a magyar közösségre káros hatalmi együttműködésnek a tragikus következményeiről.

 Meg kellett volna vizsgálni, többek között, hogy mi okozta a magyar közösség lélekszámának 11 év alatt eddig nem tapasztalt mértékben (27,36 százalékkal) való csökkenését. Hogy a közigazgatásban miért nem valósult meg a párt által meghirdetett részarányos foglalkoztatás. Mi okozta a közösségi párbeszéd megszüntetését, megmérgezését, az értelmiségiek nagy számának külföldre távozását, az ellenzéki szerveződés letaposását, az önálló véleményalkotásra és az intézményes szuverenitásra való minden igény elfojtását a vajdasági magyar közéletben. Milyen következményei vannak a Magyar Nemzeti Tanács, a sajtó és a kultúra egypárti (VMSZ-es) uralom alá helyezésének. A VMSZ-nek arra is válaszolni kellene, hogy miért nincs a határon túli magyar közösségek közül egyedül a Vajdaságban magyar egyetem.

Az összefogás örve alatt a VMSZ kialakította a sztálinista rendszerre emlékeztető belterjes diktatúra viszonyait. Elmaradtak a konkrét átvilágítások is, pl. hogy a Szabadkai Népszínház „felújítása” miért tart 17 éve és miért haladta meg a „30 millió eurót”, hogy a palicsi Aquapark miért került „1,6 milliárd dinárba” stb.

Alapos elemzés és felelősség-megállapítás nélkül a párt nem léphet tovább. Ezt minden rendes pártban el szokták végezni, csak a VMSZ-ben nem szokás! Új perspektívát kellene nyitni a drámaian megfogyatkozott magyar közösség számára, de erre a VMSZ vezetősége nem képes. Csak a dinasztia átmentése a fontos!

A nyilatkozatokból ítélve, a párt vezetőinek, legfőképpen pedig a megbízott elnöknek, esze ágában sincs egy ilyen felmérés elkészítése, mivel gyorsan kiderülne, hogy a magyar közösségre káros volt a radikálisból „haladóvá” vált párttal való bevállalós koalíció. Ennek folytatása pedig egyenesen tragikus lehet a közösségre nézve.

A párt vezetésére nem alkalmas junior Pásztort – „egyedüli jelöltként” – bizonyára elnöknek választják Zentán, pedig az apjával együtt felelősség terheli a vajdasági magyar közösség sorsának kedvezőtlen alakulásáért.

 

2024. február 24.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A fegyverek dörögnek, mi pedig bulizunk

Igaz, a remény csak azokat hagyhatja cserben, akiknek voltak reményeik, illúzióik vagy utópiáik.  Az értelmiségi filiszter távol >

Tovább

A demagóg lojalitás jutalma

Az EP-képviselői jelölése alkalmából Vicsek a Magyar Szó nevű véemeszes napilapnak elmondta, hogy az Európai Parlamentben >

Tovább

VMSZ-POFONOK A VAJDASÁGI MAGYAROKNAK

Az utóbbi időben többen is rámutattak, köztük jómagam is, hogy a magyar közösség jelenlegi válságán – >

Tovább

Torontáltordára kéne menni

Az alkalmi nyelvészkedés után a hölgy visszatért az eredeti kérdéséhez: hogy fog eljutni Torontáltordára személygépkocsi nélkül. >

Tovább

Folytatódik a kis bácskai sárdobálás

Azok, akik hűségesen kiszolgálták Lovas Ildikót, vagy akiket ő helyezett fontos tisztségbe, most majd rá hárítják >

Tovább

RENDSZERÖSSZEOMLÁS: AZ ÚJVIDÉKI BÖLCSÉSZKAR AUTONÓMIÁJÁNAK BOTRÁNYOS TIPRÁSA

A bölcsészkar blokádja olyan példátlan, mesterségesen generált, megengedhetetlen botrány, amely még véletlenül sem csupán dr. Dinko >

Tovább

Ismét

Egy harmincnégy évvel ezelőtti Hét Nap harmadik oldala. Sajtótörténeti jelentőségű impresszum, még mindig izmos, jóval negyvenezer >

Tovább

Mikor tévesztettünk utat és miért?

Mikortól kezdődött a Magyar Nemzeti Tanácsban a VMSZ kétharmados többsége.? Milyen erők marginalizálták a többi kisebbségi >

Tovább

SZEREPZAVARBAN

Az írásokból az is jól kivehető, hogy Pásztor Bálint tisztségek halmozásával él vissza, fellépései szerepzavarosak: pártelnöki, >

Tovább

Újvidék elvesztette a régi identitását, és nem talált újat

Tudom, felesleges nosztalgiázni, hiszen a nagyvárosokat a szüntelen változás jellemzi. Újvidéknek is változni kell. A változás >

Tovább

A VMSZ-ES PROPAGANDA TÁMOGATÁSA KÖZPÉNZBŐL

A VMSZ és az MNT vezetői a médiába visszahozták a szocialista időkből ismert demagóg beszédet, a >

Tovább

Aki tanú akar lenni, pokolba kell annak menni

Ráadásul vannak tévedések, amelyek csak a mai szemmel nézve tűnnek tévedéseknek, holnap esetleg kiderül, pontosak voltak. >

Tovább