2024. április 15. hétfő
Ma Anasztázia, Tas, Oktávia névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

„Győztünk”?

A VMSZ a magyar közösséget győzte le!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
„Győztünk”?

Az apja székébe, tragikus örökségébe ült II. Pásztor a sajtókonferencián bejelentette, hogy „koalíciót csakis a Szerb Haladó Párttal tudnak elképzelni”. Ebből is jól látszik azon törekvése, hogy folytassa elődje „hatalmas életművét”, tovább vigye közösségrontó „politikai hagyatékát”, hogy minden tekintetben megfeleljen „az ő (mármint az elhunyt apja – B.A.) nagy elvárásainak”. Folytatódhat mindkét szinten tehát a gátlástalan nemzetárulás! A kérdést, hogy „szerinte kifogásolható-e, aggályos-e, hogy a VMSZ jelöltje egy listán szerepel a Szerb Haladó Párt listáján a Szerb Radikális Párt (SRP) jelöltjeivel a belgrádi önkormányzati választásokon” – amelyik párt a kilencvenes évek során annyi szenvedést okozott a magyar közösségnek – a kispásztor azzal próbálta eltussolni, hogy „a Szerb Haladó Párt kiket rakott még rá a listájára teljes mértékben mellékesnek tartják”. Kit érdekel, hogy az I. Pásztor milyen választási eredményre lenne „büszke”? Kinek kell ez a felfújt, patetikus giccs? Bozóki Antal:

A gazemberek oldalára álltunk. (...)

Teleki Pál búcsúlevele (1941)

 

— Sikerült olyan eredményt elérnünk, amire édesapám, Pásztor István büszke lenne. Csütörtökön (december 14-én – B.A,. azt mondtam, hogy győzni akarunk. Szeretném bejelenteni, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség győzött a választásokon! — mondta tegnapi késő esti sajtótájékoztatója elején II. Pásztor (Bálint), a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) „ideiglenes vezetője”.

Ahhoz, hogy valaki győzzön, általában a sportban vagy máshol, ellenfélnek is kell lenni. A VMSZ-nek pedig ellenfele nem volt a tegnapi szerbiai – nem egyenrangú és nem is tisztességes választásokon.

Ezzel szemben volt korlátlan magyarországi anyagi és szakemberi támogatás a lehengerlő propaganda zsarolás, szavazatvásárlás megvalósításához. A Haladó Párt után a VMSZ költötte a legtöbbet erre a célra. …

A magyar kormány tisztségviselői – a külügyminisztertől kezdve –, fűt-fát ígérve, szinte egymásnak adták a kilincset Vajdaságban. Durván beleavatkoztak a vajdasági magyar közösség sorsának alakulásába, miközben Magyarországon épp most szavazták meg azt a törvényt, hogy védik az ország szuverenitását, tiltják a külföldi beavatkozást az ország belügyeibe ?????.

A VMSZ egyedüli magyar előjelű pártként indult a köztársasági és a tartományi választásokon is. Ki ellen győzött akkor? Sajnos csak a magyar közösséget győzte le, ásta el!

A Magyar Nemzeti Tanács (MNT) „alapította” – a választási és a szakma szabályait felrúgó – sajtóból szinte ömlött a hazug Véemeszes propaganda. Élen járt ebben a párt szócsöve, a Varjú Márta főszerkesztette Magyar Szó, valamint a Pannon RTV, amelyiknek még az igazgatója, Bodzsoni István is videóval kampányolt. Ez az aljas propaganda a legsötétebb korszakként kerül be az itteni magyar sajtó történetébe. Szomorú. hogy ez ellen (még) senki nem lépett fel!

Fremond Árpád, az MNT elnöke ismételten bizonyította, nem a magyar közösség önkormányzatának az elnöke, hanem a VMSZ politikájának a végrehajtója.

A VMSZ a köztársasági parlamenti választásokon – az a legújabb (15:56 órai) adatok szerint – a szavazatok 1,71 százalékát kapta (62.408 szavazatot – a vajdasági magyarság alig egyharmadának voksát), ami talán hat mandátum lehet, vagyis eggyel több, mint eddig. Ezt is úgy, hogy a kisebbségi pártokra nem vonatkozik a 3 százalékos parlamenti küszöb.

A magyar-szerb vegyes párt szerbiai képviselői számának éppen semmi jelentősége nincsen számunkra!

Az eddig közölt adatok szerint ugyanis – A Szerb Haladó Pártnak (SNS) abszolút többsége lesz a parlamentben. Aleksandar Vučić szerb elnök – tegnap esti nyilatkozata – szerint ugyanis a SNS-nek „több mint 127 mandátuma lesz” (a 250-es létszámú képviselőházban).

Vučićnak a parlamenti többséghez nincsen tehát semmi szüksége a VMSZ-re. Ettől függően – a kirakat szerepe miatt – bizonyára folytatja az eddigi hatalmi szövetséget a VMSZ-el.

Még ha a „mérleg nyelvét” is jelentené a VMSZ a parlamentben, ennek akkor se lenne jelentősége, mivel a képviselői eddig sem a magyar közösség érdekeiért álltak ki, hanem mindenben Vučić nacionalista politikáját támogatták!

A magyar képviselet a szerb parlamentben teljesen elértéktelenedett, de fontos annak az 5-6 embernek, hogy megtömje a zsebét!

A tartományi választásokon – II. Pásztor idézett nyilatkozata szerint – „a VMSZ a tartományi parlament harmadik legerősebb pártja” lett. Vučić szerint a „legvalószínűbb”, hogy a VMSZ-nek a tartományi parlamentben „kilenc mandátuma lesz” (a 120 fős képviselőházban).

A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) 16:11 órai adatai szerint, a VMSZ Vajdaságban még kevesebb (59.690) szavazatot kapott, ami a szavazatok 6,2 százaléka.

A VMSZ-nek az előző (2020-2023-as rövidített) mandátumban 11 tartományi képviselője volt, vagyis most kettővel kevesebb lesz! De édesmindegy, mert ezek is a SNS magyar hangjai lesznek! Milyen győzelem ez?

Az apja székébe, tragikus örökségébe ült II. Pásztor a sajtókonferencián bejelentette, hogy „koalíciót csakis a Szerb Haladó Párttal tudnak elképzelni”.

Ebből is jól látszik azon törekvése, hogy folytassa elődje „hatalmas életművét”, tovább vigye közösségrontó „politikai hagyatékát”, hogy minden tekintetben megfeleljen „az ő (mármint az elhunyt apja – B.A.) nagy elvárásainak”. Folytatódhat mindkét szinten tehát a gátlástalan nemzetárulás!

A kérdést, hogy „szerinte kifogásolható-e, aggályos-e, hogy a VMSZ jelöltje egy listán szerepel a Szerb Haladó Párt listáján a Szerb Radikális Párt (SRP) jelöltjeivel a belgrádi önkormányzati választásokon” – amelyik párt a kilencvenes évek során annyi szenvedést okozott a magyar közösségnek – a kispásztor azzal próbálta eltussolni, hogy „a Szerb Haladó Párt kiket rakott még rá a listájára teljes mértékben mellékesnek tartják”.

Kit érdekel, hogy az I. Pásztor milyen választási eredményre lenne „büszke”? Kinek kell ez a felfújt, patetikus giccs?

Az elhunyt elnökkel való kampányolás már önmagában is morbid volt. A magyar közösségnek előbb vagy utóbb meg kell szabadulnia ettől a káros, közösségromboló politikától! A hazug pásztorvilág építésétől! Minél tovább tart ez, annál nagyobb árat fogunk fizetni érte!

Szerbiában a választások után – a végső eredmények csak 2024-ben lesznek ismertek – nem áll helyre a rend és a nyugalom mindaddig, és fejlődés sem lesz, amíg a hatalomváltás nem történik meg.

A Szerbia az Erőszak Ellen [Srbija protiv nasilja] mozgalom december 18-án 18 órára tüntetést hirdetett a szavazatlopások miatt…

Amennyiben beigazodnak a számítások, miszerint a választásokon más szervezetekkel koalícióban induló Magyar Polgári Szövetség és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége nem jut mandátumhoz, a két párt elnökének illene benyújtani a lemondását! Ivica Dačić, a Szerb Szocialista Párt (SPS) elnöke, mivel pártja rosszabb eredményt ért el, mint az előző választásokon, tegnap este már felajánlotta a lemondását.

A magyar közösség közéleti személyiségeinek és szavazóinak mélyen el kell gondolkodniuk, hogy meddig tűrik még ezt az állapotot!

2023. december 18.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A demagóg lojalitás jutalma

Az EP-képviselői jelölése alkalmából Vicsek a Magyar Szó nevű véemeszes napilapnak elmondta, hogy az Európai Parlamentben >

Tovább

VMSZ-POFONOK A VAJDASÁGI MAGYAROKNAK

Az utóbbi időben többen is rámutattak, köztük jómagam is, hogy a magyar közösség jelenlegi válságán – >

Tovább

Torontáltordára kéne menni

Az alkalmi nyelvészkedés után a hölgy visszatért az eredeti kérdéséhez: hogy fog eljutni Torontáltordára személygépkocsi nélkül. >

Tovább

Folytatódik a kis bácskai sárdobálás

Azok, akik hűségesen kiszolgálták Lovas Ildikót, vagy akiket ő helyezett fontos tisztségbe, most majd rá hárítják >

Tovább

RENDSZERÖSSZEOMLÁS: AZ ÚJVIDÉKI BÖLCSÉSZKAR AUTONÓMIÁJÁNAK BOTRÁNYOS TIPRÁSA

A bölcsészkar blokádja olyan példátlan, mesterségesen generált, megengedhetetlen botrány, amely még véletlenül sem csupán dr. Dinko >

Tovább

Ismét

Egy harmincnégy évvel ezelőtti Hét Nap harmadik oldala. Sajtótörténeti jelentőségű impresszum, még mindig izmos, jóval negyvenezer >

Tovább

Mikor tévesztettünk utat és miért?

Mikortól kezdődött a Magyar Nemzeti Tanácsban a VMSZ kétharmados többsége.? Milyen erők marginalizálták a többi kisebbségi >

Tovább

SZEREPZAVARBAN

Az írásokból az is jól kivehető, hogy Pásztor Bálint tisztségek halmozásával él vissza, fellépései szerepzavarosak: pártelnöki, >

Tovább

Újvidék elvesztette a régi identitását, és nem talált újat

Tudom, felesleges nosztalgiázni, hiszen a nagyvárosokat a szüntelen változás jellemzi. Újvidéknek is változni kell. A változás >

Tovább

A VMSZ-ES PROPAGANDA TÁMOGATÁSA KÖZPÉNZBŐL

A VMSZ és az MNT vezetői a médiába visszahozták a szocialista időkből ismert demagóg beszédet, a >

Tovább

Aki tanú akar lenni, pokolba kell annak menni

Ráadásul vannak tévedések, amelyek csak a mai szemmel nézve tűnnek tévedéseknek, holnap esetleg kiderül, pontosak voltak. >

Tovább

Deli Andor, a megtollasodott pártkatona

Már most el lehet mondani, hogy Deli Andor vajdasági fideszes/vémeszes EP képviselő tíz évig ott volt >

Tovább