2023. december 4. hétfő
Ma Borbála, Barbara, János névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

ÚJ SAJTÓTÖRVÉNYEK

Megszűnik a VMSZ-MNT monopóliuma!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Megszűnik a VMSZ-MNT monopóliuma!

A junior Pásztor elsiette, hogy a törvény közzétele előtt pártjának sikeréről számoljon be, miszerint képviselői „sikeresen megvédték”, hogy továbbra is a VMSZ-MNT irányítsa a magyar nyelvű sajtót! Ez egyúttal azt is mutatja, nem tudta érvényesíteni pártjának retrográd követelését a koalíciós partnerénél, a SNS-nél. A törvény hatályba lépése után az MNT alapította sajtó működését (Magyar Szó, Hét Nap, Pannon RTV) azonnal összhangba kell hozni „a közszolgálati médiák működési elveivel”, biztosítani „az alapítótól (az MNT-től – B.A) független szerkesztéspolitikát”! Újra kell választani az igazgatási szervek tagjait is! Kabók Erikának, a tájékoztatási stratégia kumroveci pártiskolában edződött értelmi szerzőjének, és a Kozma Líviának, a Tájékoztatási Bizottság elnökének (aki a VMSZ kúlai szervezetének is az elnöke) – erkölcsi és szakmai alkalmatlanságuk miatt – mielőbb távoznia kell a testületben betöltött tisztségéből! Ha a köztájékoztatásról és a médiáról szóló új törvény minden tekintetben nem is felel meg az elvárásoknak, mivel némileg eltér a törvénytervezettől, mégis új szakasz kezdetét jelentheti a vajdasági magyar sajtó történetében! A VMSZ-MNT tájékoztatási monopóliuma, az egypárti (Véemeszes) tájékoztatás, a médiasötétség megszűnésének a kezdetét! Bozóki Antal:

Repül a nehéz kő: ki tudja, hol áll meg?

Ki tudja, hol áll meg s kit hogyan talál meg?

Arany János (Toldi)

 

Október 26-án a szerb képviselőház elfogadta a médiatörvényeket: a köztájékoztatásról és médiáról, valamint az elektronikus médiáról szóló törvényt.

Pásztor Bálint a köztársasági parlamenti képviselője/frakcióvezetője, aki időközben a Vajdasági „Magyar” Szövetség „ideiglenes” elnöke is lett, még aznap a hivatalos Facebook oldalán azzal kérkedett, hogy továbbra is a VMSZ dönt a magyar tájékoztatásról.

– Ma ismét sikeresen megvédtük a már korábban kivívott autonómiánkat a tájékoztatást illetően. Újra el akarták venni azt a jogunkat, hogy a nemzeti kisebbségek választott testületei (pontosabban a Magyar Nemzeti Tanács – B.A.) döntsenek saját tájékoztatásukról. Minden évben immár 20 éve vissza kell vernünk ezeket a próbálkozásokat és sem az EU, sem az EBESZ nincs velünk ebben a kérdésben, sőt!

A szerbiai kormány elfogadta az érvelésünket, így a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) maradhat médiaalapító és a hatáskörök sem sérülnek. A teljes sikerhez nagymértékben hozzájárult az MNT tárgyalásokon tanúsított szívóssága, a VMSZ frakció állhatatossága. Álláspontunkat a Képviselőházban Ökrész Rozália ismertette – írta a junior (el)sietve a bejegyzésében.

Az Európai Parlament (EP) állásfoglalása az Európai Bizottság (EB) Szerbiáról szóló, 2022. május 10-ei évi jelentésében (2022/2204(INI)) megismételte, hogy „a véleménynyilvánítás szabadsága és a média függetlensége terén fennálló helyzet továbbra is komoly aggodalomra ad okot, és abszolút prioritásként kell kezelni; aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a nemzeti televíziós csatornák tudósításaiban a választási kampányon kívüli időszakban a kormány és az ellenzék tagjai nem egyenlő arányban szerepelnek; sürgette Szerbiát, hogy javítsa és védje a média szakmaiságát, sokszínűségét és pluralizmusát, valamint támogassa a minőségi oknyomozó újságírást és a médiatudatosságot; felszólított a médiára fordított közpénzek átláthatóságának növelésére és érdemeken alapuló elosztására; szorgalmazta, hogy azonnali hatállyal szüntessék meg a dezinformációt terjesztő médiaorgánumok állami támogatását” (41. pont).

Az Európa Tanács (ET) is aggodalmát fejezte ki a nemzeti tanácsok befolyása miatt a média pluralizmusa és szerkesztőségi függetlensége tekintetében. Évekkel ezelőtt olyan vélemény alakult ki ugyanis, hogy „a nemzeti tanácsokról szóló törvény lehetőséget ad a nemzeti tanácsoknak arra, hogy beleszóljanak a közmédium káderpolitikájába, a szerkesztőségek vezetőinek kinevezésébe” és az által a szerkesztéspolitika irányításába.

A most elfogadott törvények valójában a Szerb Köztársaság tájékoztatási rendszerének 2020-2025. évi fejlesztési stratégiájával való összehangolását is jelent(het)ik.

Ezt a dokumentumot a szerb kormány, hosszú előkészületek és kínos viták után, még 2020. január 30-án – Európai Uniós csatlakozási követelményként és a Szerbia által elfogadott kisebbségügyi egyezményekből eredő kötelezettségek miatt – kényszeredetten fogadta el és az említett két törvény összehangolását a stratégiával mindeddig halasztotta.

Előbb Hajnal Jenő, az MNT korábbi bábelnöke, majd Fremond Árpád mostani lakájelnök, Kabók Erika, a testület Végrehajtó Bizottságának tájékoztatásért felelős élharcos tagja, Lulić Emil szürke MNT-hivatalvezető társaságában a köztársasági szerveknél „egyeztetett” (pontosabban kilincselt) – a VMSZ-nek a Szerb Haladó Párttal (SNS) való partnerségére játszva –, annak érdekében, hogy az MNT a vajdasági magyar sajtó irányítója maradjon, megszűnjön a szerkesztőségek minden önállósága, egypárti maradjon a tájékoztatás.

Az MNT képviselői erélyesen kiálltak minden olyan törekvés ellen, ami a tárgyilagos tajékoztatást, az erkölcsiséget és a demokráciát hozná vissza, szilárdítaná meg fogyatkozó közösségünkben!

A napokban aztán a köztársasági parlament honlapjára feltették az említett sajtótörvényeket is.

A magyar közösség számára különösen fontos a köztájékoztatásról és médiáról szóló törvény 17. cikke, amelyben ezt írja:

„A nemzeti tanácsok által alapított médiák működési elveinek összhangban kell lenni a közszolgálati médiák működési elveivel.

A nemzeti tanácsok által alapított médiák szerkesztéspolitikája független az alapítótól.

A hivatásos és etikai standardok alkalmazását a nemzeti tanácsok által alapított médiákban belső erkölcsi aktussal kell biztosítani, amelyet a nemzeti kisebbség nemzeti tanácsa és a kiadó fogad el, amelynek alapítója a nemzeti tanács. A belső aktus rendezi az alapító és a nemzeti tanács által alapított kiadó közötti viszonyokat.

A nemzeti tanácsok által alapított médiák főszerkesztőjének megválasztásakor kötelező kikérni a szerkesztőség véleményét a jelöltről. A szerkesztőség a jelöltről titkos szavazással nyilatkozik.

A nemzeti tanácsok által alapított médiák igazgatási szerveinek nem lehetnek tagjai a nemzeti tanács elnöke, a nemzeti tanács végrehajtó bizottságnak elnöke és tagjai, közfunkciót és politikai pártban tisztséget betöltő személyek, valamint olyan személyek, akinek a tagsága az igazgatási szervben érdekütközést okozna, a köztisztség végzésekor érdekütközést megakadályozó jogszabállyal összhangban.

A nemzeti tanácsok által alapított médiák igazgatási szerveinek tagjait tekintélyes szakértők közül kell kinevezni, olyan területekről, amelyek fontosak a média működése szempontjából, amelyet a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsai alapítottak (szakértők a média, a kultúra, a menedzsment, a jog és a pénzügy területén).

A nemzeti tanács által alapított kiadó képviselőjének teljesíteni kell azokat a feltételeket, amelyeket az igazgatási szervek tagjainak, valamint hogy tapasztalata legyen a médiaigazgatásban.

A nemzeti tanács által alapított kiadók kötelesek minden évben megjelentetni a pénzügyi és a belső aktus alkalmazásáról szóló jelentést.”

A téves értelmezések és félremagyarázások elkerülése miatt, itt a törvénycikk eredeti szövege:

 

Član 17.

Načela rada medija čiji su izdavači osnovani od strane nacionalnih saveta nacionalnih manjina moraju biti usklađena sa načelima rada javnih medijskih servisa.

Uređivačka politika medija čiji su izdavači osnovani od strane nacionalnih saveta nacionalnih manjina je nezavisna od osnivača.

Ostvarivanje profesionalnih i etičkih standarda u radu medija čiji su izdavači osnovani od strane nacionalnih saveta nacionalnih manjina obezbeđuju se donošenjem internog akta koji usvajaju nacionalni savet nacionalne manjine i izdavač čiji je osnivač nacionalni savet nacionalne manjine. Interni akt bliže uređuje odnose između osnivača i izdavača čiji je osnivač nacionalni savet nacionalne manjine.

Prilikom izbora glavnog urednika medija čiji su izdavači osnovani od strane nacionalnih saveta nacionalnih manjina obavezno je pribaviti mišljenje redakcije o kandidatu. Redakcija se o kandidatu za glavnog urednika izjašnjava tajnim glasanjem.

Članovi organa upravljanja izdavača medija čiji su osnivači nacionalni saveti nacionalnih manjina ne mogu biti predsednik nacionalnog saveta nacionalne manjine, predsednik i članovi izvršnog odbora nacionalnog saveta nacionalne manjine, nosioci javnih funkcija i funkcija u političkoj stranci, kao ni lica čije bi članstvo u organu upravljanja moglo da dovede do sukoba interesa u skladu sa propisom koji reguliše sprečavanje sukoba interesa pri obavljanju javne funkcije.

Članovi organa upravljanja izdavača čiji su osnivači nacionalni saveti nacionalnih manjina imenuju se iz reda uglednih stručnjaka iz oblasti koje su od značaja za obavljanje poslova medija čiji su izdavači osnovani od strane nacionalnih saveta nacionalnih manjina (stručnjaci iz oblasti medija, kulture, menadžmenta, prava i finansija).

Zastupnik izdavača čiji je osnivač nacionalni savet nacionalne manjine mora da ispunjava uslove kao i član organa upravljanja kao i da ima iskustva u upravljanju medijima.

Izdavači čiji su osnivači nacionalni saveti nacionalnih manjina dužni su da svake godine objave finansijski izveštaj i izveštaj o sprovođenju internog akta.

 

A köztájékoztatásról és a médiáról szóló, 159 szakaszos törvény – néhány, a témában érdektelen cikk kivételével – „a Szerb Köztársaság Hivatalos Közlönyében való megjelenéstől számított nyolcadik napon lép életbe”.

Hiábavalónak bizonyult, tehát, az MNT tisztségviselőinek megalázó „kilincselése” a szerb minisztereknél.

A junior Pásztor elsiette, hogy a törvény közzétele előtt pártjának sikeréről számoljon be, miszerint képviselői „sikeresen megvédték”, hogy továbbra is a VMSZ-MNT irányítsa a magyar nyelvű sajtót! Ez egyúttal azt is mutatja, nem tudta érvényesíteni pártjának retrográd követelését a koalíciós partnerénél, a SNS-nél.

A törvény hatályba lépése után az MNT alapította sajtó működését (Magyar Szó, Hét Nap, Pannon RTV) azonnal összhangba kell hozni „a közszolgálati médiák működési elveivel”, biztosítani „az alapítótól (az MNT-től – B.A) független szerkesztéspolitikát”! Újra kell választani az igazgatási szervek tagjait is!

A Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatói tisztségére október 3-án kiírt pályázatot vissza kell vonni és újra meghirdetni, a törvénnyel összhangban.

Az MNT 2024-2029-es időszakra készített Tájékoztatási és médiafejlesztési stratégiáját, amit a testület Tájékoztatási Bizottsága – a „12 írásbeli hozzászólás”, a jó szándékú, kritikák és javaslatok ellenére – október 25-én, csaknem az eredeti szövegben „elfogadott”, újra kell fogalmazni!

Natalija Jakovljević a Cenzolovka sajtószabadság portálon október 31-én közölt A keresztény értékek és a politikai befolyás a magyar médiastratégia alapjai című írásában [Hrišćanske vrednosti i politički uticaj temelj su mađarske medijske strategije] arról is beszámol, hogy „Kabók Erikát, a Magyar Szó (volt – B.A.) újságíróját 2016 júliusában a Becsületbíróság egyhangú döntésével kizárták a Vajdasági Független Újságírók Egyesületéből (NDNV)”.

Az újságíró szervezet döntésének indoklásában egyebek mellet az áll, hogy „a döntést a szerbiai újságírók Etikai Kódexének mellőzése, illetve rendelkezéseinek és iránymutatásainak megsértése miatt hozták”, írja Jakovljević.

Kabók Erikának, a tájékoztatási stratégia kumroveci pártiskolában edződött értelmi szerzőjének, és a Kozma Líviának, a Tájékoztatási Bizottság elnökének (aki a VMSZ kúlai szervezetének is az elnöke) – erkölcsi és szakmai alkalmatlanságuk miatt – mielőbb távoznia kell a testületben betöltött tisztségéből!

 Ha a köztájékoztatásról és a médiáról szóló új törvény minden tekintetben nem is felel meg az elvárásoknak, mivel némileg eltér a törvénytervezettől, mégis új szakasz kezdetét jelentheti a vajdasági magyar sajtó történetében! A VMSZ-MNT tájékoztatási monopóliuma, az egypárti (Véemeszes) tájékoztatás, a médiasötétség megszűnésének a kezdetét!

 

2023. november 9.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A Vajdaságba véletlenül betoppanó szemlélő idilli hangulatról számolhat be

Akad két-három kritikus hang, két-három politikusra terjed ki a figyelmük, hogy ezen kívül ki és mit >

Tovább

Szerbiában továbbra sem lesz hiteles magyar érdekképviselet!

A magyar közösségnek a szerb parlamentben eddig sem volt és december 17. után sem lesz hiteles >

Tovább

Népszavazás Vučićról

Az esetleges választási lopás arra kényszerítheti a polgárokat, hogy ismét az utcára vonuljanak, mint 2000. október >

Tovább

A peremértelmiségi komplexusáról van szó

Vannak persze nagy kivételek, ilyen volt a szigorú és kritikus szellemű Tamás Gáspár Miklós, aki Budapestre >

Tovább

Közszolgálati napilap ez?

Az MNT irányítása alatt „a világ legjobb magyar nyelvű napilapjából” silány (párt)közlöny lett! Már huzamosabb ideje >

Tovább

Öncenzúra

Csak azt nem értem, hogy akik saját országuknak szuverén nemzeti jövőt vizionálnak, mit fognak szólni, ha >

Tovább

Nincs jövőkép – a lakosok csendben távoznak!

Tordán – Dobai cikke alapján – semmilyen komolyabb befektetés, munkahelyteremtés nem volt és még csak a >

Tovább

Lehet-e a nemzeti kérdésre nem nacionalista választ adni?

Rendben van, gondolom, mért ne lennének ellenvélemények, de azért a rendszerváltó eliteknek egyszer szembe kell nézniük >

Tovább

A tolerancia határai

Arra gondolok, hogy az elmúlt években tapasztalt terrorista hullámok és a Hamász izraeli terrorakciója után jó >

Tovább

A Magyar Nemzeti Tanácstól független szerkesztéspolitikát!

A magyar nyelvű tájékoztatásban is alkalmazni kell az említett törvény  idézett két kulcsfontosságú rendelkezését! Ha tetszik >

Tovább

Sosem panaszkodott másokra, legfeljebb diszkréten kételkedett

Útközben ért a hír: elhunyt Reményi József, magyar kritikus és esszéista. Nem voltam abban a szerencsés >

Tovább

Méltatlan emlékezési körülmények

Az 1942-es újvidéki vérengzés többségében szerb és zsidó áldozatait megnevezték. Emléküket Újvidéken a Duna-parton (a Razzia >

Tovább