2024. május 19. vasárnap
Ma Ivó, Iván, Milán névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

„Az erő nem fogyott el” – csak a közösség!

Pásztornak távoznia kell a közéletből és a politikából!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
„Az erő nem fogyott el” – csak a közösség!

– Nem a lelkek száma határozza meg a teljesítményt, hanem a lelkek nagysága – mondja a következetes pártvezér, felfedezve hirtelen a spanyolviaszt. Nem fontos, hogy mennyien vagyunk, elnök úr? Ezt aztán a félrebeszélés, cinikus, csúfos demagógia! Az, hogy a közösség elfogy, arról tanúskodik, hogy a tagjai menekülnek a kilátástalan életkörülmények és a rossz közviszonyok, közhangulat miatt! Rosszul érzik magukat! Mert a mérgező hatalmi ideológia a bőr alá is bekúszik a mindennapokban. Már régen túl sok nekik a Pásztor családi kft. vállalkozás körüli segédkezés. Branko Ružić oktatásügyi miniszterben volt annyi becsület, hogy – az iskolai tömeggyilkosság miatt – lemondjon (május 7-én). Pásztor Istvánban nincs annyi önérzet, közösség iránti tisztelet, hogy önként távozzon! Egyedül erre nem képes, pedig távoznia kell a közéletből és a politikából. 16 éves pártelnöki tisztsége alatt a magyar közösség tagjainak száma drasztikusan megfogyatkozott, a közösségi és egyéni jogok pedig számos esetben sérültek! Hogy egyéb, a magyar közösség rovására elkövetett bűneit most ne is említsük. Bozóki Antal:

Lendületben van Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) nevű elszerbesedett párt elnöke, a Tartományi Képviselőház Szerb Haladó Párt (СНС) által választott elnöke, a Palics Park Kft. Közgyűlésének elnöke, noszai ménesgazda, új Mercédesz tulajdonos stb., pártjának szombaton (május 20-án) esedékes kishegyesi tisztújító közgyűlése előtt.

A népszámlálás április 28-án közzétett, „mellbevágó adatai” után – miszerint 2011-től 2022-ig a magyarok száma Szerbiában 253.899-ről 184.442-re, vagyis 69.457-tel csökkent – most a pártja által irányított sajtóban hiteltelenül „magyarázza a magyarság fogyatkozását Délvidéken” – a „szegénységi bizonyítványát”.

Pásztor a népszámlálási eredményekről először csak május 4-én beszélt (a Pannon RTV Közügyek c. műsorában).

Nyilatkozatából az derül ki, azért vagyunk csaknem egyharmaddal kevesebben, mert a VMSZ „az elmúlt több mint 10 évben sikeresen politizált”!? Azt hiszi, nélkülük még nagyobb lett volna a fogyás?! Díjazzuk talán őket, hogy 70.000 vajdasági magyar nemet mondott a vajdasági élet jelenlegi feltételeire, amelyeket – elsősorban az anyaországi pénzeket kezelve – a VMSZ-vezér diktál állandó öndicséret mellett?!

Május 13-án – a kishegyesi VMSZ jamboree előtti utolsó hétvégén – a Magyar Szónak nevezett pártújság az első és a teljes ötödik oldalon „Az erő nem fogyott el” címmel Pásztor 2.119 szavas „nyilatkozatát” közli, amit Pesevszki Evelyn írt alá.

Május 15-én ismét a Pannon RTV Közügyek c. műsorának vendégeként „a VMSZ tisztújításáról Pásztor azt mondta, a párt meg kell, hogy tartsa alkalmazkodóképességét, a hatékonyságát”(??).

Feltűnő, hogy Pásztor eddigi tevékenységéről – ami a pártelnöki választás előtt elvárható lenne – még a magukat függetleneknek nevező vajdasági magyar médiákban sem találni értékelést. Senki nem elégedetlen vele, mindenki szalad tapsolni neki?

A Magyar Szónak – alákérdezős interjú formájában – kilenc kérdésre válaszolva Pásztor szót ejtett „a számok tükrében elengedhetetlen cselekvés alapjairól, értékelte, hogy a párt mindent megtett-e a közösség megtartásának érdekében, beszélt a munkaerő és a diákok Magyarországra való csalogatásának jelenségéről, valamint a párt közelgő tisztújító közgyűléséről, végül pedig a Szerb Haladó Párttal nem minden szinten idilli együttműködésről”. Valójában kibúvókat keresett a sikertelenségére!

Ilyen terjedelmes interjúk – amelyek ma már szinte senkit nem érdekelnek, nem is olvassák – a régi Jugoszláviában csak Tito elvtárssal készültek. Valamire való lap ezt az olvashatatlan, önigazolást kereső szöveget már nem is közölné. Csak arra jó, hogy Pásztor eltegye emlékbe, besorolja az „összegyűjtött műveibe”, hogy „ez is megjelent a sajtóban”, és hogy bizonyítékként szolgáljon a pártelnök álláspontjairól, lelkületéről. Jó példa arra is, hogy a sajtóval hogyan lehet visszaélni, hogy egyes újságírók mi mindenre hajlamosak – a bűnrészesség érzése nélkül.

Pásztor az „interjúban” ismétli a népszámlálásnak a közösségre nézve katasztrofális eredményével kapcsolatos jól ismert álláspontjait.

– A számokat úgy is lehet értelmezni, hogy ha mindez – mármint az emberek megélhetését segíteni hivatott intézkedésektől és a gazdaságfejlesztési programtól az infrastrukturális projektumokon át az oktatási és kulturális támogatási programokig – nem lett volna, ha a vajdasági magyar közösségnek nem lenne a VMSZ-hez hasonló, legitim politikai képviselete, akkor még kevesebb magyart sikerült volna megtartani – állítja a pártvezér.

Ezt értsük úgy, hogy a VMSZ-nek még meg is kell köszönnünk, hogy ennyien is vagyunk, mert nélküle „még kevesebb magyart sikerült volna megtartani”? Micsoda elvakult dölyf, beképzeltség!! (Fremond Árpád, az MNT Véemeszes elnöke is azzal áltatja magát, hogy a szerbiai magyarság a legnagyobb számú nemzeti kisebbség maradt az országban”!!)

És mi lett volna, ha a VMSZ (pontosabban: Pásztor) nem tarolja le a teljes ellenzéket? És pláne, mi lett volna, ha kiáll a vajdasági magyar közösség jogainak érvényesítéséért?

Számos, a közösség jogait mélyen érintő kérdésben Pásztor még csak a szavát se hallatta, mint például – csak a legutóbbi esetet említve – Bácsgyulafalván „a magyar zászló ellopása és a helységnév magyar nyelvű feliratának összefirkálása” ügyében, vagy például a szerb Vajdaság megünneplése miatt. A magyar közösség jogainak érvényesítése érdekében egyetlen alkalommal sem állt ki, éppúgy, mint a pártja által irányított Magyar Nemzeti Tanács (MNT) sem! Egyedül az árulásban volt „következetes” a 16 éve pártelnöksége alatt!

Lehetne elemezni, boncolgatni Pásztor sok esetben logikátlan, értelmetlen, valóságtól távol álló válaszait, de teljesen szükségtelen. Semmi újat nem mondott.

A kérdésre, hogy – mivel a VMSZ pártelnöki tisztsége vonatkozásban a jelöltállítás május 3-án befejeződött „ki, vagy kik a jelöltek”, Pásztor így válaszolt: „Sok helyről kaptam támogatást, azaz sok szervezet jelölt engemet az elnöki tisztségre. Kész vagyok az elkövetkező időszakban is vállalni ezt a tisztséget. Úgy készülök a közgyűlésre, hogy az elmúlt 4 év teljesítményével való elszámolás mellett megfogalmazom a jövőre vonatkozó terveket”.

Ezek szerint, másik elnökjelölt nincs és nem is lesz! Pásztor arra készül, hogy Kishegyesen ötödik alkalommal is „pajzsra emelik” a kollaboráló bólogató Jancsik.

– Igazából nincs, aki leválthatná (Pásztor Istvánt – B.A.). Ez a párt önmagában a probléma, nem is annyira P. I. személye, ő inkább következménynek tekinthető. A VMSZ sosem volt magyar érdekképviseleti szervezet, hanem a mindenkori szerb államhatalom „magyar” hangja. Sosem a magyarságot képviselte a szerb állammal szemben, hanem a szerb államot a magyarság körében. Alighanem a VMSZ szándékosan lett úgy létrehozva annak idején, hogy sírásója legyen a délvidéki magyarságnak. Most, ezzel a népszámlálással ez folyamat „végre” meghozta a szerb nemzetpolitika számára az általuk kívánt eredményeket – foglalta össze tömören az elnökválasztással kapcsolatos véleményét Iván Márk Erdei a Facebookon.

Pásztor a VMSZ és a Szerb Haladó Párt (СНС) viszonyával kapcsolatban elmondta, „az a helyzet, hogy az általános politikai megállapodások rendszere és a párt csúcsvezetésével kialakított viszonyrendszer ugyanolyan konszolidált, mint amilyen eddig is volt. Ez hihetetlenül nagy érték, hiszen ez biztosítja a beszélgetés során is említett közösségi megbecsülést, és azt, hogy a nemzetpolitika eszközeit akadálytalanul alkalmazhatjuk”. Ezeket az eszközöket eddig is alkalmazták, látjuk milyen eredménnyel!

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy Pásztor továbbra is rendületlenül támogatja Aleksandar Vučić szerb elnök politikáját, miközben – különösen a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában és Mladenovácon történt tömeggyilkosság után – a lakosságnak a jelenlegi hatalommal való elégedetlensége ugyancsak felforrósodott, naponta óriási utcai tüntetések zajlanak Szerbia szerte. Egyre többen és hangosabban követelik a kormány és Vučić menesztését.

Pásztor István a népszámlálási adatok közlése után úgy tesz, mintha semmi sem történt volna.

– Nem a lelkek száma határozza meg a teljesítményt, hanem a lelkek nagysága – mondja a következetes pártvezér, felfedezve hirtelen a spanyolviaszt.

Nem fontos, hogy mennyien vagyunk, elnök úr? Ezt aztán a félrebeszélés, cinikus, csúfos demagógia! Az, hogy a közösség elfogy, arról tanúskodik, hogy a tagjai menekülnek a kilátástalan életkörülmények és a rossz közviszonyok, közhangulat miatt! Rosszul érzik magukat! Mert a mérgező hatalmi ideológia a bőr alá is bekúszik a mindennapokban. Már régen túl sok nekik a Pásztor családi kft. vállalkozás körüli segédkezés.

Branko Ružić oktatásügyi miniszterben volt annyi becsület, hogy – az iskolai tömeggyilkosság miatt – lemondjon (május 7-én).

Pásztor Istvánban nincs annyi önérzet, közösség iránti tisztelet, hogy önként távozzon! Egyedül erre nem képes, pedig távoznia kell a közéletből és a politikából. 16 éves pártelnöki tisztsége alatt a magyar közösség tagjainak száma drasztikusan megfogyatkozott, a közösségi és egyéni jogok pedig számos esetben sérültek! Hogy egyéb, a magyar közösség rovására elkövetett bűneit most ne is említsük.

 

2023. május 18.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Bíztak Közép-Európában

Nagyon foglalkoztat, hogy miként vélekednének ma róla. Feltételezem, hogy ma is ragaszkodnának hozzá, hiszen itt előbb >

Tovább

Szijjártó és Várhelyi a haladók és a VMSZ szolgálatában

A külügyminiszter legújabb, felületesnek, de pökhendinek is nevezhető, tárgyismeretet nélkülöző nyilatkozata ismételten megmutatta, hogy a Fideszes >

Tovább

Posztfasizmus

Nem terrorizál, hanem csábít. Ritkán tilt, annál gyakrabban kisajátít. Nem elégszik meg a puszta pártpolitikával, hanem >

Tovább

A VMSZ FRIGYE A RADIKÁLISOKBÓL LETT HALADÓKKAL

A Pásztor Bálint VMSZ-elnök magánlapjának is mondható Magyar Szó ugyancsak a május 9-ei számának címoldalán kapott >

Tovább

A médiaszabadság Szerbiában 2002 óta a legalacsonyabb szintre esett

A Slavko Ćuruvija újságíró meggyilkolásával vádolt személyek felmentése a jogi körülmények jelentős rosszabbodását jelenti. Ezt nem >

Tovább

Szerbiai választások: csodára várva

A lelkek kufárjai a bulvárosodó médiumok lettek. Növekszik a háborús veszély, tehát szükség lesz valamilyen megmentőre. >

Tovább

Pásztor után Juhász – eben guba, kutyán suba!

Zobenicát (természetesen) a SNS szavazógépezete ugyancsak szavazattöbbséggel megválasztotta az egyik alelnöknek. Nos, ez a Zobenica fogja >

Tovább

Teljes a zűrzavar

Van, aki az ellenzék leváltásáról beszél, mások pedig azt bizonygatják, hogy kezdődik a Fidesz lassú eróziója, >

Tovább

BIBIRCSÓKOS KAPCSOLATOK

A VMSZ és a fantompártok szemfényvesztő kirukkolása Szánalmas, hogy a Junior előcitálta(tta) Csorba Bélát, a VMDP hajdanán >

Tovább

Egy új Jaltáról van szó

Ezért nem az orosz hadsereg harcol meg, hanem a jelenleg uralkodó orosz szellem és eszmerendszer. A >

Tovább

HAZUG (ÖN)DÍJAZÁS

Semmilyen díjjal, sem kitüntetéssel nem lehet változtatni a tényen, miszerint a Magyar Szó Varjú Márta vezetésével >

Tovább

Csak Budapestre figyelünk, másra már nem

A hatalom által megfogalmazott új emlékezetpolitika ki akarja törölni 68-at, annál is inkább mivel Belgrádban is >

Tovább