2024. május 22. Szerda
Ma Júlia, Rita, Emil névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Régi/új elnök?

A magyar közösség leépülése Pásztor István nevéhez tapad

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Régi/új elnök?

A VMSZ május 20-ai kishegyesi közgyűlése tehát tiszta formaság lesz, mint eddig is. Előre el lesz döntve ugyanis, ki lesz a VMSZ új/régi elnöke és kik kerül(het)nek be a vezetőségbe, a Pásztor Kft. kegyeibe. Kit érdekel, hogy ezáltal marad a probléma, hogy a vajdasági magyar közösségnek továbbra sem lesz hatékony érdekvédelmi pártja, érdekképviselete, s hogy a lezüllesztett, hazug Pásztor-világ miatt elfogy a közösség? Az sem vigasz, hogy legalább egyértelműen Pásztor nevéhez fog tapadni a vajdasági magyarság eltűnése. A valóságtól elrugaszkodva, még most is „a párt jelenlegi arculatának megőrzéséről biztosította a közvéleményt”. Bozóki Antal:

A madárdal jelzi a tavaszt. A nép hallgatása a diktatúrát.

Ninuš Nestorović

 

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) nevű magyar-szerb vegyespárt elnöke április 12-én (amikor már tovább nem lehetett halasztani) a hivatalos honlapján jelentette be: „Ma este döntött a Vajdasági Magyar Szövetség Tanácsa, május 20-án tarjuk Kishegyesen a Párt 19. közgyűlését, amely tisztújító lesz!”

A hír nem volt meglepő, mivel Pásztor negyedik elnöki mandátuma május 4-én lejár. (2007. május 5-e óta a párt elnöke!!)

A VMSZ legutóbb 2019. május 4-én tartott közgyűlést Doroszlón. A közgyűlést tehát május 4-e előtt kellett volna megtartani. Vérbeli despota módjára azonban Pásztor az ilyen kicsiségekre nem ad. A pártnak tehát május 4-e után nem lesz legitim elnöke, amíg az újat meg nem választják.

A tanácsülést a nyilvánosság kizárásával tartották, de ez általában jellemző a VMSZ vezetőségének a munkájára.

Pásztor bejelentését a Szabad Magyar Szó (SZMSZ) a következő napon közölte, ezzel a rövid kommentárral: „Ez minden bizonnyal azt is jelenti, hogy 2023 júniusától már nem Pásztor István áll majd a párt élén, vagyis befejeződik a 2007 óta tartó elnökösködése. A SZMSZ értesülései szerint a párt új elnöke, némi meglepetésre, nem Pásztor István fia, Bálint, hanem Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője lesz.”

Utóbb kiderült, hogy a SZMSZ értesülése téves volt. Legalábbis erre lehet következtetni Pásztor István nyilatkozatából a Szabadkai Magyar Rádió (SZMR) Napindító című április 18-ai műsorában.

Pásztor elmondta ugyanis, „újra vállalná a pártelnöki tisztséget”. A kérdésre, hogy „értesülései szerint lesznek-e más elnökjelöltek, közölte: erről nincs tudomása, ám nem kizárt”.

– Azt mondtam, hogy a jelölőszervezetek gondolják végig, hogy kit szeretnének pártelnöknek. Én 16 éve vagyok a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Azt gondolom, ez egy olyan kegy, egy olyan kitüntetés, amitől többet politikával foglalkozó vajdasági magyar nem kívánhat. Ha úgy döntenek, hogy én kapok bizalmat, én kész vagyok folytatni a munkát. Azt gondolom, hogy velem a Vajdasági Magyar Szövetség erősebb tud maradni, mint nélkülem – mondta Pásztor „szerényen”.

Jogos a félelem. Hiszen amennyiben Pásztor Pista távozna a VMSZ éléről, még ha a fia, Bálint lépne is a helyébe, illetve bárki más, sok mindenre rövidesen fény derülne, ami óhatatlanul a párt felszámolásához vezetne. Összedőlne az egész tákolmány. Véget érne az (élettárs) Lovas Ildikó pártírónő behódoló talpnyalók által biztosított irodalmi és politikai pályája is.

Pásztor elnöki önjelölésének a megfogalmazása ravasz, de a tolakodó lóláb azért kilóg. Nem ad az eleganciára most sem, nem azt mondja, 16 év elég volt, átadom a kormányt egy új vezetőnek, hanem hogy „a jelölőszervezetek gondolják végig, hogy kit szeretnének pártelnöknek”. De a burkolt fenyegetést is tartalmazó „végiggondolást” nem bízza ám a véletlenre. Hozzáteszi, hogy ő vállalná és hogy vele „erősebb” a párt.

Az elnök úr slampos, mint mindig. Hiszen az elmúlt években ehhez a bunkó parancsuralomhoz idomított „jelölőszervezetek” még álmukban is csak a vezér arcát látják. Nem döntenek ők semmiről. Az elnök úr szava, gondolata (!) egyértelmű parancs nekik: „Ha úgy döntenek, hogy én kapok bizalmat, én kész vagyok folytatni a munkát. Azt gondolom, hogy velem a Vajdasági Magyar Szövetség erősebb tud maradni, mint nélkülem”.

– A VMSZ-nek 145 helyi szervezete van, május 3-áig zajlik a jelöltállítás, majd ezt követően a Közgyűlés választja meg a VMSZ elnökét, Tanácsát, Felügyelő Bizottságát, és Fegyelmi Bizottságát, majd később a Tanács saját soraiból megválasztja az Elnökség tagjait – nyilatkozta a sajtónak a junior Pásztor (Bálint), a párt alelnöke.

A pártvezérnek (és fiának, valamint élettársának) tehát május 20-áig bőven lesz ideje, hogy megválogassa, kik azok a megbízható személyek, akik bekerül(het)nek a párt szerveibe.

A VMSZ Közgyűlésének tagjai „az európai parlamenti képviselők, a köztársasági képviselők, a köztársasági kormány tagjai és államtitkárai, a tartományi képviselők, a tartományi kormány tagjai, titkárhelyettesei és segédtitkárai, az egyes helyi önkormányzatokban legmagasabb önkormányzati tisztséget betöltő tisztségviselők – a polgármester, ennek hiányában a képviselő-testületi elnök, ennek hiányában az alpolgármester, ennek hiányában a képviselő-testületi alelnök –, valamint a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, alelnöke és végrehajtó szervének tagjai” is.

Mind olyan személyek ezek, akik éppen Pásztor Pista által kerültek tisztségbe, vagyis az elkötelezettjei. Nem kell tehát aggódni, mindannyian arra fognak szavazni, hogy elnök maradjon. Mondhatnánk az is, hogy ez a „VMSZ belső ügye” – ha Pásztor csak a pártja és nem a közösség nevében lépne fel jogtalanul és nem élne vissza ezzel.

A VMSZ május 20-ai kishegyesi közgyűlése tehát tiszta formaság lesz, mint eddig is. Előre el lesz döntve ugyanis, ki lesz a VMSZ új/régi elnöke és kik kerül(het)nek be a vezetőségbe, a Pásztor Kft. kegyeibe.

Kit érdekel, hogy ezáltal marad a probléma, hogy a vajdasági magyar közösségnek továbbra sem lesz hatékony érdekvédelmi pártja, érdekképviselete, s hogy a lezüllesztett, hazug Pásztor-világ miatt elfogy a közösség? Az sem vigasz, hogy legalább egyértelműen Pásztor nevéhez fog tapadni a vajdasági magyarság eltűnése. A valóságtól elrugaszkodva, még most is „a párt jelenlegi arculatának megőrzéséről biztosította a közvéleményt”.

A Közgyűlésnek – habár ezt a Pásztorok nem emlegetik – meg kell tárgyalni legalább az elmúlt négy évre vonatkozó jelentést is, amit a pártelnöknek kell(ene) beterjeszteni.

Bizonyára lesz ebben a jelentésben mindenféle öndicséret: a magyar-szerb/szerb-magyar barátság „történelmi csúcsáról” és a VMSZ-nek a vajdasági magyar közösség helyzetének javulásához való hozzájárulásról szóló minden elképzelhető magasztalás, dicséret. Csak éppen tényszerű helyzetjelentés nem várható, amiben a – a kommunista időket idéző – 16 éve elnökösködő Pásztor Pistának a magyar közösség kárára elkövetett téves politikai döntéseiről, hibáiról és be nem tartott ígéreteiről lenne szó, amelyek nem egy alkalommal meg is aláztak bennünket.

Ha egy valódi jelentés készülne Pásztor tevékenységéről, hamar kitűnne, hogy Pásztor Pista dölyfösen és önző érdekekből visszaélt a magyar közösség bizalmával, és hogy a közösség leépülése az ő elnökségének ideje alatt gyorsult fel! Semmi keresnivalója nincs a politikai életben! Az elszámoltatás késik ugyan, de nem fog elmaradni!

Nem kellene Pásztornak a saját jelölését mégis végiggondolni? Elmarad a vagyoni állapotáról szóló nyilatkozat is?

Vajon miért nem bocsátja Pásztor már most közvitára a jelentését? Majd a Közgyűlés után közli? Miután újraválasztották? Miért hallgatnak az ellenzéki szervezetek és a független sajtó képviselői minderről?

Aki a VMSZ közgyűlésén Pásztor Pistára szavaz, az a magyar közösség további leépülését segíti!

 

 

 

2023. április 20.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Pártalapú „eligazítás”

Az I. Délvidéki Médiatalálkozón – amelyen nem voltak jelen a Családi Kör, a Szabad Magyar Szót >

Tovább

DO ORADEE I NAZAD

I dodje treći dan za povratak I sabiranje utisaka. Nismo mi saznale kako Rumuni žive, čime >

Tovább

Deli Andor: „Vissza kell térítenünk Európát a helyes útra!”?

Deli Andor vendégeskedése VMSZ házi rádiójának is nevezett Szabadkai Magyar Rádióban jól illeszkedik a párt nyomasztóan >

Tovább

Bíztak Közép-Európában

Nagyon foglalkoztat, hogy miként vélekednének ma róla. Feltételezem, hogy ma is ragaszkodnának hozzá, hiszen itt előbb >

Tovább

Szijjártó és Várhelyi a haladók és a VMSZ szolgálatában

A külügyminiszter legújabb, felületesnek, de pökhendinek is nevezhető, tárgyismeretet nélkülöző nyilatkozata ismételten megmutatta, hogy a Fideszes >

Tovább

Posztfasizmus

Nem terrorizál, hanem csábít. Ritkán tilt, annál gyakrabban kisajátít. Nem elégszik meg a puszta pártpolitikával, hanem >

Tovább

A VMSZ FRIGYE A RADIKÁLISOKBÓL LETT HALADÓKKAL

A Pásztor Bálint VMSZ-elnök magánlapjának is mondható Magyar Szó ugyancsak a május 9-ei számának címoldalán kapott >

Tovább

A médiaszabadság Szerbiában 2002 óta a legalacsonyabb szintre esett

A Slavko Ćuruvija újságíró meggyilkolásával vádolt személyek felmentése a jogi körülmények jelentős rosszabbodását jelenti. Ezt nem >

Tovább

Szerbiai választások: csodára várva

A lelkek kufárjai a bulvárosodó médiumok lettek. Növekszik a háborús veszély, tehát szükség lesz valamilyen megmentőre. >

Tovább

Pásztor után Juhász – eben guba, kutyán suba!

Zobenicát (természetesen) a SNS szavazógépezete ugyancsak szavazattöbbséggel megválasztotta az egyik alelnöknek. Nos, ez a Zobenica fogja >

Tovább

Teljes a zűrzavar

Van, aki az ellenzék leváltásáról beszél, mások pedig azt bizonygatják, hogy kezdődik a Fidesz lassú eróziója, >

Tovább

BIBIRCSÓKOS KAPCSOLATOK

A VMSZ és a fantompártok szemfényvesztő kirukkolása Szánalmas, hogy a Junior előcitálta(tta) Csorba Bélát, a VMDP hajdanán >

Tovább