2024. május 24. péntek
Ma Eszter, Eliza, Vanessza névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

A talpnyaló újságírás díjazása

Egy kitüntetés háttere

Bozóki Antal
Bozóki Antal
A talpnyaló újságírás díjazása
Varjú Márta a kitüntetését mutatja (Fotó: Gergely Árpád)

Varjú Márta azt állítja, hogy az általa szerkesztett újság „sokkal jobb”, mint amikor 2011-ben átvette. Ezt csak akkor lehetne elhinni, ha az olvasók mondanák, és nem öndicséreti kísérlet lenne. A lapot ugyanis teljesen a VMSZ szolgálatába állította, pártújsággá, közlöny szintjére süllyesztette! Olyannyira, hogy vajdasági ellenzéki magyar szervezetek tevékenységével kapcsolatos események a nyomtatott sajtóban még csak közlemény formájában sem jutnak el a magyar közösség tagjaihoz. Ez azt is jelenti, hogy a lapból a pluralizmust, a párbeszédet, az oknyomozást, a józan, kritikai gondolkodást, az erkölcsi érzéket és az olvasók véleményét teljesen száműzte. Pedig minden szerbiai magyar polgár alapvető, alkotmányos emberi joga, hogy széleskörű és pártatlan tájékoztatásban részesüljön. A lap címoldala is csak annyiban változott, hogy a fejléc alá odaírta: „A vajdasági magyarság napilapja”, ami valójában a VMSZ napilapját jelenti. A Pásztor-család háziújságját. – Az anyalap példányszámának csökkenését mindössze mérsékelni tudjuk – ismerte el Erdődi az MNT idézett ülésén. Ebből az derül ki, hogy Varjút most kitüntették, amiért Pressburgert menesztették? Bozóki Antal:

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából Varjú Márta újságíró, a Magyar Szó főszerkesztője Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott „a vajdasági magyar közösség kulturális örökségének és hagyományainak megőrzése érdekében végzett több évtizedes munkája elismeréseként”. A kitüntetést, több délvidéki kitüntetettel együtt, március 31-én Magyarország szabadkai főkonzulátusán vette át.

– A főszerkesztőségem idején sokat változott a lap arculata, mert ha megnézzük azt a Magyar Szót, amit én átvettem 2011-ben, annak az újságnak a címoldalát, az arculatát, a mondanivalóját és az összetételét, ahhoz képest érzékelhető a változás. Ma már máshogy néz ki az újság, sokkal jobb, sokkal szellősebb, sokkal modernebb, de amire én a legbüszkébb vagyok az, hogy nemcsak magyar nyelven, hanem magyar szellemiségben készül a lap – nyilatkozta Varjú a lapjának. – A Magyar Szó az életem! Tehát itt nincs kérdés, hogy én ezt azért csinálom, mert szeretem, akarom, és szolgálom ezt a közösséget minden erőmmel. Teszem a dolgom, soha nem gondolkodtam díjban, de jólesik, és bizonyíték arra, hogy talán jól végeztem azt, amit eddig csináltam – tette hozzá.

Varjú Márta úgy került a Magyar Szó élére, hogy a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) 2011. június 23-ai ülésén – a Véemeszes Korhecz Tamás elnökletével –, „több mint négyórás vita után” leváltották Pressburger Csabát, a Magyar Szó addigi főszerkesztőjét.

Pressburger menesztését az ülésen elsősorban azzal indokolták, hogy „a legnagyobb példányszámú magyar napilap nem tájékoztatott megfelelően a vajdasági magyar közélet több fontos eseményéről, és az újság példányszámcsökkenését is felrótták a főszerkesztőnek”.

– Az MNT ülése kezdetén mintegy ötvenen – köztük a lap dolgozói és Tolnai Ottó Kossuth-díjas író – demonstráltak a (szabadkai – B.A.) Magyar Ház előtt. Az újságírók mécseseket gyújtottak és kifüggesztették az 1848-as 12 pont egy példányát, rajta kiemelve az első, a sajtószabadságra vonatkozó passzust. A Magyar Szó főszerkesztőjének leváltására irányuló kezdeményezést bírálta a Szerbiai Újságírók Független Egyesülete (NUNS) és a vajdasági magyar újságírók érdekvédelmi szervezete is, mert úgy látták, hogy politikai okokból távolítják el Pressburger Csabát a vajdasági magyar lap éléről – közölte akkor az MTI.

Egyetlen napilapunk megbízott főszerkesztőjének a testület – még azon az ülésen – Varjú Mártát nevezte ki, akit 2012. szeptember 27-én választottak meg „szokványos módon”, négyéves mandátummal, majd 2016. szeptember 27-én és 2020. szeptember 18-án újraválasztották. Csakúgy, mint a temerini Ökrész Rozáliát, a Magyar Szó Kft. igazgatóját, akit az MNT ugyancsak 2012. szeptember 27-én tett meg igazgatónak.

Ökrész és Varjú irányítása alatt a Magyar Szó Kft. óriási átszervezésen esett át, ami a szerkesztőséget érintette a legjobban, amely úgyszólván „megtizedelődött”. Szerkesztőket váltottak le, újságírókat távolítottak el vagy azok mondtak fel önként, „kiváló újságírók kerültek az utcára”, akik nem értettek egyet a lap új szerkesztéspolitikájával. Több per is beindult akkor, amelyekből a Magyar Szó vesztesként került ki. Nem voltak törvényszerűek a mondvacsinált vádak és brutális elbocsátások.

A Magyar Szóból eltávolított és kirúgott egykori munkatársak: Bajtai Kornél, Bence Erika, Berényi Emőke, Káich Katalin, Kocsis Árpád, Kókai Péter, Kontra Ferenc, Kószó Attila, Kozma Rita, Kulhanek Edina, Mihájlovits Klára, Molnár Edvárd, Nagy Brigitta, Pakai Endre, Pressburger Csaba, Purger Tibor, Szabó Anikó, Szabó Palócz Attila, Szecsei Szabolcs, Tómó Margaréta, Török Arnold, Vadócz Márk, Vígi Zoltán, Vígi Zsoldos Zsaklina.

A Magyar Szót (akárcsak a Hét Nap Lapkiadó Kft-t is) „alapvetően a szerb és a magyar állami támogatás tartja felszínen”, nem az olvasótábor. A rendszer mesterséges lélegeztetésen tartja őket, hisz érdekében áll. A Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) szócsőre, kétszínű propagandára van szüksége.

Az „átlagban” 191 dolgozót foglalkoztató Magyar Szó Lapkiadó Kft. eredménye, „a pénzügyi megvalósítást illetően”, a 2022-es évben, „az adózás után 381.000,00 dináros (sic !!) nyereséget mutat” – számolt be Erdődi Edvina megbízott igazgató az MNT 4. (2023. február 24-ei) ülésén. Tegyük hozzá: a magyarországi és a tartományi, valamint az MNT által folyósított horribilis támogatások mellett! Ilyen „eredménnyel” aztán tényleg nem lehet dicsekedni!

Varjú Márta azt állítja, hogy az általa szerkesztett újság „sokkal jobb”, mint amikor 2011-ben átvette. Ezt csak akkor lehetne elhinni, ha az olvasók mondanák, és nem öndicséreti kísérlet lenne. A lapot ugyanis teljesen a VMSZ szolgálatába állította, pártújsággá, közlöny szintjére süllyesztette! Olyannyira, hogy vajdasági ellenzéki magyar szervezetek tevékenységével kapcsolatos események a nyomtatott sajtóban még csak közlemény formájában sem jutnak el a magyar közösség tagjaihoz. Ez azt is jelenti, hogy a lapból a pluralizmust, a párbeszédet, az oknyomozást, a józan, kritikai gondolkodást, az erkölcsi érzéket és az olvasók véleményét teljesen száműzte. Pedig minden szerbiai magyar polgár alapvető, alkotmányos emberi joga, hogy széleskörű és pártatlan tájékoztatásban részesüljön.

A lap címoldala is csak annyiban változott, hogy a fejléc alá odaírta: „A vajdasági magyarság

napilapja”, ami valójában a VMSZ napilapját jelenti. A Pásztor-család háziújságját.

– Az anyalap példányszámának csökkenését mindössze mérsékelni tudjuk – ismerte el Erdődi az MNT idézett ülésén. Ebből az derül ki, hogy Varjút most kitüntették, amiért Pressburgert menesztették?

A Varjú (fő)szerkesztette, eredetileg közszolgálati lap naponta sérti meg nem csak az újságírói szakma szabályait és erkölcsi kódexét, de a szerb alkotmány rendelkezését is, miszerint „mindenkit megillet a közérdekű kérdésekről való hiteles, átfogó és kellő időben történő tájékoztatásra való jog”, amit a tömegtájékoztatási eszközök „kötelesek tiszteletben tartani” (51. szakasz). A Magyar Szót az állam mindannyiunk pénzével támogatja, amiért cserébe egy lezüllött tájékoztatás kampányszövegeit kapjuk.

Varjú szerint – a lap „nemcsak magyar nyelven, hanem magyar szellemiségben készül”. Egy korábbi interjúban elismerte azonban, hogy „ez az irányvonal nem minden szerkesztőnél talált meghallgatásra. Mindennapos veszekedésekkel készült a lap”.

A „magyar szellemiségű tájékoztatás” elcsépelt szólamán valójában az újságíróknak azt a versengését kell érteni, hogy ki tudja jobban magasztalni a jelenlegi Fideszes/Véemeszes politikát és a vezető politikusokat, parancsszóra ismételgetni az általuk pufogtatott közhelyeket.

A Magyar Szóban kötelező a hurráoptimizmus, a közösség társadalmi és politikai helyzetének rózsaszínre festése – magyarán a félretájékoztatás. Aki pedig a sajtó függetlenségét előfeltételező szakmai elvárásokat helyezi előtérbe, arra rásütik, hogy „nem eléggé magyar” (újságíró).

Varjú (vagyis a VMSZ) szerkesztéspolitikájának egyetlen pontja van: egyszerűen nem tájékoztatni azokról a szerbiai és délvidéki/vajdasági eseményekről, amelyekben bármilyen bírálat vagy kritika fogalmazódik meg a jelenlegi hatalom számlájára.

Ennek az lett az eredménye, hogy az itteni magyarok leginkább az internetről vagy a szerb nyelvű sajtóból értesülhetnek arról, hogy valójában mi is történik körülöttük. Ez alól kivételt képez a Vajdasági RTV némelyik esti híradója, a Fókuszban és néha a Napjaink c. műsor, attól függően, hogy éppen ki a szerkesztő, illetve a műsorvezető. A Szabad Magyar Szó és a Délhír internetes portál jelenti még a hivatásos tájékozódás lehetőségét.

Varjú azt állítja, hogy „a közösséget szolgálja minden erejével”. De tudja ő nagyon jól, hogy csupán a VMSZ és a Fidesz téves politikájának vak kiszolgálója – a közösség óriási kárára, ám saját hasznára. Olcsó megélhetési magyart játszik. Az ilyen tevékenység elítélendő.

A megélhetési magyarok egész sora részesült díjban az utóbbi időben.

Klemm Józsefet, a VRTV megbízott vezérigazgatóját, akinek a vezetése alatt a tévéprogram nézettsége „a statisztikai hiba szintjére” süllyedt, 2020-ban a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntette a ki a magyar  állam vezetősége. 

A kitüntetés következő várományosa most Guszton András lehet, az RTV rádiója kettes csatornájának főszerkesztője, aki – saját kijelentése szerint - „30 évig sikeresen tudta ötvözni az újságírást és a politikát.

Aki figyelmesen elolvassa Varjú kitüntetésének indoklását, rájön, az odaítélőknek mégis volt annyi érzékük, hogy nem a magyar közösség tájékoztatása, vagy az újságírásban elért eredményei és a sajtószabadság érvényesítése érdekében tett valamilyen érdeme miatt adták neki, hanem „a kulturális örökség és hagyományok megőrzéséért”. Nagy kérdés azonban, hogy ezeken a területeken is ugyan mit tudna felmutatni?

A történelemből tudjuk, hogy az elvtelen, hazug (ön)díjazás után az elszámoltatás és felelősségre vonás ideje is be fog köszönteni előbb-utóbb.

 

 

2023. április 16.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Pártalapú „eligazítás”

Az I. Délvidéki Médiatalálkozón – amelyen nem voltak jelen a Családi Kör, a Szabad Magyar Szót >

Tovább

DO ORADEE I NAZAD

I dodje treći dan za povratak I sabiranje utisaka. Nismo mi saznale kako Rumuni žive, čime >

Tovább

Deli Andor: „Vissza kell térítenünk Európát a helyes útra!”?

Deli Andor vendégeskedése VMSZ házi rádiójának is nevezett Szabadkai Magyar Rádióban jól illeszkedik a párt nyomasztóan >

Tovább

Bíztak Közép-Európában

Nagyon foglalkoztat, hogy miként vélekednének ma róla. Feltételezem, hogy ma is ragaszkodnának hozzá, hiszen itt előbb >

Tovább

Szijjártó és Várhelyi a haladók és a VMSZ szolgálatában

A külügyminiszter legújabb, felületesnek, de pökhendinek is nevezhető, tárgyismeretet nélkülöző nyilatkozata ismételten megmutatta, hogy a Fideszes >

Tovább

Posztfasizmus

Nem terrorizál, hanem csábít. Ritkán tilt, annál gyakrabban kisajátít. Nem elégszik meg a puszta pártpolitikával, hanem >

Tovább

A VMSZ FRIGYE A RADIKÁLISOKBÓL LETT HALADÓKKAL

A Pásztor Bálint VMSZ-elnök magánlapjának is mondható Magyar Szó ugyancsak a május 9-ei számának címoldalán kapott >

Tovább

A médiaszabadság Szerbiában 2002 óta a legalacsonyabb szintre esett

A Slavko Ćuruvija újságíró meggyilkolásával vádolt személyek felmentése a jogi körülmények jelentős rosszabbodását jelenti. Ezt nem >

Tovább

Szerbiai választások: csodára várva

A lelkek kufárjai a bulvárosodó médiumok lettek. Növekszik a háborús veszély, tehát szükség lesz valamilyen megmentőre. >

Tovább

Pásztor után Juhász – eben guba, kutyán suba!

Zobenicát (természetesen) a SNS szavazógépezete ugyancsak szavazattöbbséggel megválasztotta az egyik alelnöknek. Nos, ez a Zobenica fogja >

Tovább

Teljes a zűrzavar

Van, aki az ellenzék leváltásáról beszél, mások pedig azt bizonygatják, hogy kezdődik a Fidesz lassú eróziója, >

Tovább

BIBIRCSÓKOS KAPCSOLATOK

A VMSZ és a fantompártok szemfényvesztő kirukkolása Szánalmas, hogy a Junior előcitálta(tta) Csorba Bélát, a VMDP hajdanán >

Tovább