2024. május 24. péntek
Ma Eszter, Eliza, Vanessza névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

„Aki á-t mond, mondjon bé-t is”!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
„Aki á-t mond, mondjon bé-t is”!

Ismereteim szerint – hosszú idő után – ez az első eset, hogy egy magyar párt határozottan követelte egy nemzeti kisebbségi jog érvényesítését, ez esetben a törvény által biztosított, az anyanyelv használati jogának gyakorlati alkalmazását, valamint „további jogi és közéleti akciókat” is kilátásba helyezett. Kellemes meglepetés lenne, ha az MNT nyelvhasználati bizottsága is állást foglalna a kérdésben és a szabadkai közigazgatás, amelyiknek élén Pásztor Bálint, a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) pártelnökének fia van, összhangba hozná a körforgalmi táblákat a nyelvhasználati törvénnyel. Erre azonban aligha kerül sor. Kíváncsian várjuk, a VMDK indít-e és milyen további „akciókat”, és hogy lecserélik-e a szabadkai „üdvözlőtáblákat”. A párt szavahihetősége forog kockán! „Aki á-t mond, mondjon bé-t is” – tartja a magyar közmondás! Bozóki Antal:

Március 20.

Szerbia egyre távolabb a demokráciától!

 

A göteborgi (Svédország) V-Dem Institute (Varieties of Democracy) független kutatóintézet és A Freedom House amerikai központú non-profit civil szervezet után közzétették az amerikai külügyminisztérium 2022. évi jelentését is az emberi jogok helyzetéről. A jelentést Anthony Blinken amerikai külügyminiszter ismertette.

– Az emberi jogok jelentős mértékű megsértését figyelték meg Szerbiában, erre utal a kormányon belüli állítólagos súlyos korrupció és az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos problémák. Szerbiában súlyosan korlátozott a szólás- és a sajtószabadság, többek között az újságírók elleni erőszak, az erőszakkal történő fenyegetés, valamint az újságírók letartóztatása és bűnvádi üldözése miatt – áll egyebek mellett a State Department jelentésének Szerbiára vonatkozó részében.

A nemzetközi megfigyelők arra a következtetésre jutottak, hogy Szerbia hatékonyan szervezte meg a választásokat, de „a kormánypárt dominanciája, a médiához való hozzáférés és a sokszínűség hiánya miatt korlátozott volt a szavazók választási lehetősége”.

– Az is sérti az emberi jogokat, hogy hiányzik a nemi erőszak eseteiben a kivizsgálás és a felelősségre vonás, ideértve a családon belüli vagy párkapcsolati erőszakot, a szexuális erőszakot és a roma gyerekek korai házasságát – idézi a jelentésből a Beta.

Radomir Lazović, a Ne davimo Beograd [Ne fojtsuk meg Belgrádot] mozgalom tagja a Danas nevű belgrádi napilapnak elmondta, hogy „az amerikai kormány, valamint az Európai Bizottság és az Európai Parlament jelentése azt mutatja, hogy Szerbia egyre távolabb van a demokráciától, és hogy hibrid rezsim van hatalmon, amelyik tudatosan tette tönkre az intézményeket, hogy uralkodhasson. – A mostani hatalom alatt az emberi jogokkal, a médiaszabadsággal és a korrupcióval… kapcsolatos helyzet nem fog változni – tette hozzá.

 

Március 23.

„Aki á-t mond, mondjon bé-t is”!

 

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) közleményben ismertette, hogy „a szabadkai önkormányzat több mint egy éve nem alkalmazza a nyelvhasználati törvény rendelkezéseit”.

– Szabadka városának bejáratait több mint egy éve ellepték az ízléstelen kinézetű, szerb trikolorba öltözött »üdvözlőtáblák«. A hivatalos nyelvhasználatot szabályozó törvény rendeleteinek figyelmen kívül hagyása miatt a városba látogatók csak szerb nyelven, cirill és latin írásmódban találkozhatnak velük. Üzenetük egyértelmű, még a sorok között is olvasható – írja a közleményben.

– A VMDKszabadkai képviselete úgy döntött, eleget tesz az elkeseredett és egyben dühös szabadkai lakosoknak, és egyeztetésre szólítja fel Szabadka város polgármesterét az ügy megnyugtató rendezésének érdekében.

Ha erre nem lesz hajlandóság, úgy vesszük számukra nem fontos a nemzetek közötti dialógus, ami további jogi és közéleti akciókra fog kényszeríteni bennünket – figyelmeztet a VMDK.

Ennek a jogsérelmi esetnek is helye lenne a State Department jelentésében. Úgy tűnik azonban, hogy a magyar politikai és civil szervezetek az utóbbi években nem tartanak semmilyen kapcsolatot a nemzetközi emberjogi szervezetekkel. Egyszerűen nincsen aki tájékoztassa őket a nemzeti kisebbségi jogsérelmekről és zaklatásokról.

Az közlemény egyik kommentálója arra hívta fel a figyelmet, hogy „sajnos ilyen nemzeti fény kavalkád van Gomboson és Nemesmiliticsen is. A kihelyezett útirányjelző táblákról Magyarkanizsa és Zenta községben ne is beszéljünk”.

Egy másik kommentátor azt tette szóvá, hogy a trafikban dolgozó hölgy, amikor megkérdezte, hogy „tud-e magyarul”, visszakérdezte tőle, hogy ő „tud-e szerbül”.

Ennek kapcsán feltette a kérdést, hogy „ő (mármint a trafikos dolgozó – B.A.) van miértünk, vagy mi vagyunk őérte?” A vevő valójában itt a többnyelvűség, konkrét esetben a magyar nyelv alkalmazásának a kérdését vette fel egy elárusítóhelyen, ahol az alkalmazottnak valamilyen szinten illene tudni/ismerni a környezeti nyelvet is.

A Magyar Nemzeti Tanácsnak (MNT) Hivatalos Nyelv- és Íráshasználati Bizottsága is van. Hajnal Jenő MNT elnöksége alatt erről a bizottságról nem igazán lehetett hallani. Nagyon úgy tűnik, hogy a jelenlegi, egypárti (Véemeszes) összetételű MNT-ben sem, vagy még nem találta fel magát, pedig – mint a fenti példákból is látszik, rengeteg tennivalója lenne.

A VMDK most – úgy tűnik – megelégelte a VMSZ vezető politikusainak (vagy ahogyan a párt fogalmaz: „helyi politikai zsoldosoknak”, Kern Imrének, Szabadka alpolgármesterének és Pásztor Istvánnak „a szabadkai kisebbségi párt elnökének”) az ígérgetéseit és „egyeztetésre szólította fel Szabadka város polgármesterét” az üdvözlőtáblák ügyében.

Ismereteim szerint – hosszú idő után – ez az első eset, hogy egy magyar párt határozottan követelte egy nemzeti kisebbségi jog érvényesítését, ez esetben a törvény által biztosított, az anyanyelv használati jogának gyakorlati alkalmazását, valamint „további jogi és közéleti akciókat” is kilátásba helyezett.

Kellemes meglepetés lenne, ha az MNT nyelvhasználati bizottsága is állást foglalna a kérdésben és a szabadkai közigazgatás, amelyiknek élén Pásztor Bálint, a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) pártelnökének fia van, összhangba hozná a körforgalmi táblákat a nyelvhasználati törvénnyel. Erre azonban aligha kerül sor.

Kíváncsian várjuk, a VMDK indít-e és milyen további „akciókat”, és hogy lecserélik-e a szabadkai „üdvözlőtáblákat”. A párt szavahihetősége forog kockán! „Aki á-t mond, mondjon bé-t is” – tartja a magyar közmondás!

 

2023. március 28.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Pártalapú „eligazítás”

Az I. Délvidéki Médiatalálkozón – amelyen nem voltak jelen a Családi Kör, a Szabad Magyar Szót >

Tovább

DO ORADEE I NAZAD

I dodje treći dan za povratak I sabiranje utisaka. Nismo mi saznale kako Rumuni žive, čime >

Tovább

Deli Andor: „Vissza kell térítenünk Európát a helyes útra!”?

Deli Andor vendégeskedése VMSZ házi rádiójának is nevezett Szabadkai Magyar Rádióban jól illeszkedik a párt nyomasztóan >

Tovább

Bíztak Közép-Európában

Nagyon foglalkoztat, hogy miként vélekednének ma róla. Feltételezem, hogy ma is ragaszkodnának hozzá, hiszen itt előbb >

Tovább

Szijjártó és Várhelyi a haladók és a VMSZ szolgálatában

A külügyminiszter legújabb, felületesnek, de pökhendinek is nevezhető, tárgyismeretet nélkülöző nyilatkozata ismételten megmutatta, hogy a Fideszes >

Tovább

Posztfasizmus

Nem terrorizál, hanem csábít. Ritkán tilt, annál gyakrabban kisajátít. Nem elégszik meg a puszta pártpolitikával, hanem >

Tovább

A VMSZ FRIGYE A RADIKÁLISOKBÓL LETT HALADÓKKAL

A Pásztor Bálint VMSZ-elnök magánlapjának is mondható Magyar Szó ugyancsak a május 9-ei számának címoldalán kapott >

Tovább

A médiaszabadság Szerbiában 2002 óta a legalacsonyabb szintre esett

A Slavko Ćuruvija újságíró meggyilkolásával vádolt személyek felmentése a jogi körülmények jelentős rosszabbodását jelenti. Ezt nem >

Tovább

Szerbiai választások: csodára várva

A lelkek kufárjai a bulvárosodó médiumok lettek. Növekszik a háborús veszély, tehát szükség lesz valamilyen megmentőre. >

Tovább

Pásztor után Juhász – eben guba, kutyán suba!

Zobenicát (természetesen) a SNS szavazógépezete ugyancsak szavazattöbbséggel megválasztotta az egyik alelnöknek. Nos, ez a Zobenica fogja >

Tovább

Teljes a zűrzavar

Van, aki az ellenzék leváltásáról beszél, mások pedig azt bizonygatják, hogy kezdődik a Fidesz lassú eróziója, >

Tovább

BIBIRCSÓKOS KAPCSOLATOK

A VMSZ és a fantompártok szemfényvesztő kirukkolása Szánalmas, hogy a Junior előcitálta(tta) Csorba Bélát, a VMDP hajdanán >

Tovább