2023. március 26. vasárnap
Ma Emánuel, Emánuéla, Larissza, Árpád névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

A vajdasági magyarság „nem érzi jól magát”

Bozóki Antal
Bozóki Antal
A vajdasági magyarság „nem érzi jól magát”

„A vajdasági magyar ellenzéki tér” csupán a VMDK-ra szűkült. A párt tevékenysége azonban szinte alig érezhető a közéletben. Leginkább az egyes időszerű közösségi kérdésekkel kapcsolatos időnkénti közlemények és a pártelnök facebookos jegyzetével ad magáról életjelt, ebben merül ki. Végel kérdésére ezért a (lesújtó) válasz az lehet, hogy vajdasági magyar ellenzék még van ugyan, de a vajdasági magyar közösség – Harmath Károly OFM ferences szerzetes értékelése szerint is – jelenlegi „aggasztó” helyzetének javítására se valós ellenzéki program, se olyan szervezet nincsen, amelyik ezen a helyzeten változtatni tudna. Pásztor Pista Véemeszes pártvezér szerint „ez örömteli fejlemény”. Ez a – VMSZ által is gerjesztett – állapot, amelyben a vajdasági magyarság „nem érzi jól magát”, csakis a közösség további leépülést, létszámcsökkenését, beolvadását segíti. Az előrejelzések szerint ezt fogják igazolni a népszámlálási adatok is. A változás csak Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Aleksandar Vučić szerb elnök menesztése után lehetséges. Kérdés azonban, hogy addigra mekkorára zsugorodik a közösség, mennyi magyar marad a Délvidéken? Bozóki Antal:

Semmi sem állandó, csak a változás maga.

Hérakleitosz

 

Január 24.

A vajdasági magyarság „nem érzi jól magát”

 

– Megítélésem szerint a vajdasági magyarság helyzete jóval aggasztóbb, mint amilyenre azt bizonyos politikai körök igyekeznek színezni. A vajdasági magyar szíve szomorú és befelé sír, hiszen az elmúlás és kihalás elkerülhetetlen. Nem érzi jól magát – mára már sem a lelkében, sem az itteni világban. A szélmalomharc túl nehéz és kilátástalan. Újra bebizonyosodott, hogy nem lehet az emberek boldogságát a pénzre alapozni. Aki szellemi és lelki értékekre vágyódik – mert igazán csak azok a maradandóak! –, éltető források nélkül marad. Számomra az a kérdés, hogy mit teszek, vagy mit kellene tennem, hogy a magyar ember itt jól érezze magát – válaszolta Harmath Károly OFM (Ordo Fratrum Minorum/Kisebb testvérek rendje – B.A.) ferences szerzetes a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Magyar Életfa díj egyik idei kitüntetettje a kérdésre, hogy milyennek látja a vajdasági magyarság helyzetét.

 

Január 26.

Csend honol a tájon

 

– Nagy a csend a nemzeti tanács megválasztása után. Legfeljebb néhányan kifogásolják, hogy egypártivá kerekedett. Semmi kedvem az ellenzéki törpepártokat kipellengérezni, hiszen lehetetlen körülmények között működnek. Nem most jött el az ironikus odamondás ideje. Már az is csoda, hogy néhány magyar aktivista és közíró veszi a bátorságot és ellenzékinek nevezi magát. […] Vannak ugyan ellenzéki pártok, de nagy kérdés, hogy van-e igazi alternatív ellenzéki program? A kritikusok elverik a port egyik vagy a másik VMSZ-vezetőn, de nem a VMSZ-programon. Vagy a program jó, csak akad néhány rossz vezető? Nincs válasz a legfontosabb kérdésre: van-e ellenzéki program? Van-e baloldali vagy liberális alternatíva? Vagy pedig arról van szó, hogy a kisebbségben olyan szűk a programválaszték, hogy mindenki a nemzeti kényszerpályára kényszerül. Ami elfogadható abban az esetben, ha a kisebbséget totálisan elnyomják. Viszont a vajdasági magyar vezetők nagyon elégedettek a kisebbség helyzetével, ezt a magyar kormány is aláírja. Ezek szerint nincs szó totális elnyomásról, viszont marad a kényszerpálya. Ezen a kényszerpályán várjuk az újabb, a jövőnket jelző népszámlálási eredményeket – írja Végel László A népszámlálási eredményekre várva c. írásában, közli Napló.

Végel László a vajdasági magyar közösség (egyik) időszerű témáját feszegeti: „Van-e igazi alternatív ellenzéki program?”

Gyér ellenzék még talán létezik is. Alig akad azonban valaki, aki – a hatalmat gyakorló Vajdasági Magyar Szövetség nevű magyar-szerb vegyespárt ellenében egyáltalán megszólalni mer.

Az értelmiségiek jó része már külföldre távozott. Akik itt maradtak és – a tisztségüknél fogva is – fel kellene emelniük a hangjukat, azok leginkább hallgatnak, őrzik a pozíciójukat, egzisztenciájukat, akármilyen is az, mivel holnap könnyen még az nélkül is maradhatnak. Várják, hogy helyettük majd mások meghozzák, kiharcolják a változásokat.

Az egyetlen magyar ellenzéki politikai párt jelenleg a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK). A Vajdasági Magyar Demokrata Párt és a Magyar Egység Párt „együttműködési megállapodást kötött a VMSZ-el (és ezzel a Szerb Haladó Párt – SNS politikájának is a támogatója is lett). A Magyar Polgári Szövetségről az utóbbi időben szinte semmit nem hallani, a Magyar Mozgalom pedig „elfáradt”, tevékenységét a tavalyi év végén „felfüggesztette”.

„A vajdasági magyar ellenzéki tér” csupán a VMDK-ra szűkült. A párt tevékenysége azonban szinte alig érezhető a közéletben. Leginkább az egyes időszerű közösségi kérdésekkel kapcsolatos időnkénti közlemények és a pártelnök facebookos jegyzetével ad magáról életjelt, ebben merül ki.

Végel kérdésére ezért a (lesújtó) válasz az lehet, hogy vajdasági magyar ellenzék még van ugyan, de a vajdasági magyar közösség – Harmath Károly OFM ferences szerzetes értékelése szerint is – jelenlegi „aggasztó” helyzetének javítására se valós ellenzéki program, se olyan szervezet nincsen, amelyik ezen a helyzeten változtatni tudna. Pásztor Pista Véemeszes pártvezér szerint „ez örömteli fejlemény”.

Ez a – VMSZ által is gerjesztett – állapot, amelyben a vajdasági magyarság „nem érzi jól magát”, csakis a közösség további leépülést, létszámcsökkenését, beolvadását segíti. Az előrejelzések szerint ezt fogják igazolni a népszámlálási adatok is. A változás csak Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Aleksandar Vučić szerb elnök menesztése után lehetséges. Kérdés azonban, hogy addigra mekkorára zsugorodik a közösség, mennyi magyar marad a Délvidéken?

 

Január 27.

Nyílászárók

 

– A csantavéri Hunyadi János Általános Iskolában befejeződött a tornaterem felújításának első szakasza, ami az összes nyílászáró felújítását és cseréjét foglalja magában. A 4,5 millió dinár értékű projekt a tartományi oktatási titkárság pályázatán nyert forrásokból valósult meg – adta hírül címoldalán (!!) a Magyar Szónak nevezett véemeszes pártújság.

Az iskolában elvégzett munkálatokat január 26-án megtekintette Pásztor Bálint köztársasági parlamenti képviselő, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke, Szakállas Zsolt tartományi kormányalelnök, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár és Kern Imre, Szabadka város alpolgármestere – a Vajdasági Magyar Szövetségnek nevezett magyar-szerb vegyespárt funkcionáriusai. Hogyhogy nem volt jelen az öreg Pásztor (Pista), a pártvezér és  Potápi Árpád, aki János is, a nemzetpolitikáért felelős Fideszes államtitkár?

Az, hogy egy általános iskola tornatermén „felújították és kicserélték” a nyílászárókat, csak Szerbiában és csak pártújságban számít első oldalas hírnek. Minden normális országban ez az épület állagfenntartáshoz tartozik, és nem verik nagydobra. Ilyen alkalomkor nem jelenik meg a parlamenti képviselő, sem az állami tisztviselők. Nálunk azonban ez is fontos (propaganda) szempontnak, címoldalas hírnek számít. Hadd tudja meg a nyilvánosság – ez esetben a magyar közösség tagjai – kinek „tartozunk köszönettel” azért, aminek egyébként természetesnek kellene, hogy legyen. Azért, ami egyébként a mi pénzünkből készült el.

Szeretnek fényképezkedni? Napidíj is volt? Más dolguk nincs?

2023. február 14.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A nemzeti kisebbségi nyelvek kiszorítása?

Az MNT-nek nincs mersze állást foglalni ebben a kérdésben sem? A Ljudevit Mičatek díjas, a Magyar >

Tovább

Megalázott nemzeti ünnep

Visszatetsző az is, hogy a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Aranytoll életműdíjjal tüntette ki a Magyar Szó >

Tovább

- Micsoda nap van ma?

A költőt és csapatát nem állította meg a nyomda portása (mai szóhasználatban: az őrző-védő kft. alkalmazottja), >

Tovább

Szerbia – „részben szabad ország”

Az biztos, hogy a jelenlegi állami vezetés hozzáállása a délvidéki magyarsághoz jobb, mint Trianon óta bármikor >

Tovább

Mi történik a magyarokkal?

Ott várom be Anikót, aki lehangoltan meséli, hogy alig voltak egy tucatnyian a misén. Előzőleg a >

Tovább

A Zoran

Életem legkeményebb élő adása volt. Szerkesztettem és vezettem a Szabad Európa Rádió délután 14 órakor kezdődő >

Tovább

„A jogok érvényesítésében vannak még gondok” (?)

Kovács beszédéből akaratlanul is kiviláglik a VMSZ politikájának a csődje – a nemzeti közösségi oktatás, a >

Tovább

Ilyenek vagyunk!

Mindennapos olvasmányaim közé tartoznak Teofil Pančić, Dejan Ilić, Saša Ilić, Ljubomir Stojadinović  és még számos bátor >

Tovább

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) csődje

Olyan értékelések is vannak, miszerint „ijesztő a vajdasági (és nem csak vajdasági) magyar közvélemény uniformizálódása, a >

Tovább

Leszegett fejjel bandukolunk a féligazság-autokráciába

Ahogy hallom, a mai gyerekeknek nincs ilyesféle gondjuk, mert a csukamájolajat ízesítik, édesítik. Hasonlóképpen vagyunk az >

Tovább

„Nem lehet az, hogy egy politikai párt alakítsa a kultúrát”!

A számadatok, az események és az értékelések is arra utalnak, hogy spirális lejtőre került a vajdasági >

Tovább

„Vannak igazi újságírók – minden nyomás ellenére”!

A szerepeket kiosztották. A médiák sötétséget árasztanak, a halom félelmet. Slobodan Simić   A Gyurkovics Virág által vállalt feladat >

Tovább