2023. december 2. szombat
Ma Melinda, Vivien, Aranka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Szerződésbontás

A VMSZ (újabb) politikai baklövése

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Szerződésbontás

A junior Pásztor nem említette a háborús bűnösök törlésének szükségét a listáról. Miért? Nem akarja, vagy képtelen felfogni, hogy milyen politikai hibát követtek el? Miért nem hajlandók ezt beismerni? Azt gondolja, hogy ilyen nem is történt? Ők a tévedhetetlenek? A politikai vita megoldása és a feszültségek csökkentése érdekében a VMSZ-nek most vissza kellene vonni a listát, amellyel az emlékmű állítását javasolta az 1944/45-ös újvidéki ártatlan áldozatoknak és egy új listát készíteni, hogy pontosan kiknek is állítana emléket a párt. A a VMSZ-ben! a politikai következmények levonásának és a felelősség megállapításának kellene következni! Erre azonban aligha képesek. A Magyar Nemzeti Tanács a „alapította” Magyar Szó (valójában a VMSZ szócsöve) ezekről az eseményekről nem tájékoztatta az olvasóit. Milyen napilap ez? Bozóki Antal:

Az Október 23. Antifasiszta Front (AF23X) nevű szervezet 2022. december 19-én arra figyelmeztetett, hogy az 1944/45-ös újvidéki „emlékmű állítási kérelemhez mellékelt »ártatlan áldozatok« listáján öt újabb személyről derült ki, hogy háborús bűnös: Daniel Petar, Krković Mirko, Lederer Petar, Lőrik Antal és Rabik Antun”.

Az AF23X közleménye kiemeli, a történészek megállapították, az említett személyek közreműködtek ártatlan civilek kifosztásában, bántalmazásában és meggyilkolásában, ezzel háborús bűnöket követtek el, amelyek miatt Daniel Petart hivatalosan is halálra ítélték.

Ugyanez a szervezet négy nappal később közölte, újabb nyolc személyről derült ki, hogy háborús bűnös.

Az antifasiszta szervezet rámutatott, hogy a listán egy péterváradi és egy kamenicai rendőrügynök neve is szerepel: Ante Bošnjakot a szerémi katonai körzet hadbírósága ítélte halálra Szávaszentdemeteren 1944-ben, Ivan Zebićet pedig háborús bűnök elkövetése miatt lőtték le Vajdaság 1944-ben történt felszabadulását követően.

– Mindkettőjük neve megtalálható a háborús bűnösök listáján is, amelyet az a bizottság állított össze, amely a Vajdaság megszállói és azok segítői által elkövetett háborús bűnöket vizsgálta ki – írja az AF23X.

A közleményben hozzáteszik, hogy rajtuk kívül a listán Stipe Alilović, Paje Đureković, Gašpar Vicković, Matija Vicković, Petar Vicković/Visković és Franje Vicković háborús bűnösök nevei is megtalálhatók.

A 021.rs. december 28-án közölte, hogy Újvidék városa felbontotta a szerződést azzal a vállalkozóval, akinek az „1944/45 ártatlan áldozatai” nevű, vitatott emlékművet kellett volna felállítania.

Mint azt Igor Crnobarac újvidéki alpolgármester elmondta, a kölcsönös szerződésbontás iránti kérelmet maga a kivitelező nyújtotta be az emlékmű felállításának határidején, december 26-án.

– A vállalkozó szerződésbontást kért, mert az állandó fennakadások miatt nem tudja befejezni a munkát, veszélyeztetve érzi magát az építkezést és dolgozóinak biztonságát, így a szerződést felbontották – mondta Crnobarac.

Kiemelte ugyanakkor, hogy a város nem mond le az emlékmű felállításáról, de senki sem sejthette, hogy leállnak a munkálatok, ezért az emlékműre szánt összeggel jövőre (2023-ban – B.A.) újabb közbeszerzést indít majd a város.

Az újvidéki ellenzéki pártok egy része, és az antifasiszta civil szervezetek is üdvözölték a döntést, mely szerint az önkormányzat felbontotta a szerződést azzal a vállalkozóval, aki az 1944/45-ös ártatlan áldozatok tiszteletére tervezett emlékművet építette volna meg.

December 29-én felszólították a városvezetést, hogy vonja vissza az emlékműállításra vonatkozó határozatot, mert ha hatalomváltásra kerül sor, ez az emlékmű lesz elsőként napirenden.

Janko Veselinović parlamenti képviselő, a Pokret za preokret [Mozgalom a változásért] vezetője azt is követeli, hogy még az emlékmű talapzatát is tüntessék el, mert „ez a maradéka a Vajdasági Magyar Szövetség fasizmus revíziójára tett próbálkozásának”.

– A Vajdasági Szociáldemokrata Liga meggyőződése szerint a vitatott, a Liga által többször is megkérdőjelezett újvidéki emlékmű kivitelezőjével történt szerződésfelbontás csak a jéghegy csúcsa.

A háborús bűnösök rehabilitációjának ezen kísérlete miatt az egyetlen helyes döntés az emlékmű felállításáról hozott képviselői döntés visszavonása lenne, amivel végre pontot lehetne tenni Újvidék történelmének átírására – áll a VSZL közleményében.

Öreg Anna, a Szabad Polgárok Mozgalmának (PSG) parlamenti képviselője arra szólította fel az újvidéki városvezetést, hogy alakítson egy új bizottságot, amely összeállítaná a listát, amin a valódi ártatlan áldozatok nevei szerepelnek.

– Különféle gáncsoskodások történnek továbbra is, amelyek ennek a szobornak a felavatását kívánják megakadályozni, viszont nekünk eltökélt feladatunk és eltökélt célunk továbbra is az, hogy ez a szobor fel legyen avatva, és amit a 2022-es évben nem sikerült befejezni, azt igyekszünk majd a 2023-as évben befejezni – mondta Vicsek Annamária a VMSZ újvidéki szervezete december 29-ei évzáró ünnepségén.

– Az AF23X civil szervezet szerint azon a listán, amely alapján az újvidéki városi hatóságok eldöntötték, hogy a Limánon emlékmű épülhet az 1944/45-ös ártatlan áldozatok emlékére, további kilenc személyről derült ki, hogy háborús bűnös – közöttük olyan usztasák is vannak, akik felelősök a szerémségi szerbek ellen elkövetett bűncselekményekért – közölte 2023. január 5-én a Szabad Magyar Szó hírportál.

A történészek listájára felkerült Sima Jurišić, Kenđel Nikola, Mato Krastanović, Andrija Miklin, Marko Močaj, Andrija Sloboda, Mihajlo Sloboda, Ivan Čordaš és Đuro Šljerac neve is.

Az AF23X decemberben összesen 13 listán szereplő személyről állapította meg, hogy háborús bűnösökről van szó.

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) január 6-án közölte, hogy „január folyamán indítványozni fogja, vonják vissza az úgynevezett ártatlan áldozatok emlékére állítandó emlékművel kapcsolatos önkormányzati döntést”.

– Ön szerint akkor lesz emlékmű? Ez a november 30., ez a dátum ez időszerű ezzel kapcsolatban? – kérdezte a műsorvezető Pásztor Bálint VMSZ-alelnököt, köztársasági parlamenti frakcióvezetőt, etc. 2022. november 24-én a VRTV Fókusz című műsorának vendégét, Bágyi Ribár Renáta műsorvezető.

– Emlékmű lesz, az újvidéki ártatlan áldozatok tiszteletére felállítandó emlékmű állni fog. Hogy ez pontosan mikor fog történni, azt gondolom, hogy azt követően, hogy közel nyolc évtizedet vártak rá most már az ártatlan áldozatok, illetve az ő leszármazottaik, családtagjaik, egy technikai kérdés. Lesz emlékmű. És ezek a folyamatok nem fognak megakadni és ezek a próbálkozások nem fognak sikerrel járni. Én örülnék, ha ebben magyarok nem vennének részt, de hát sajnos részt vesznek benne – hangzott a pártvezér apukától tanult dölyfös hangú válasz.

A junior Pásztor nem említette a háborús bűnösök törlésének szükségét a listáról. Miért? Nem akarja, vagy képtelen felfogni, hogy milyen politikai hibát követtek el? Miért nem hajlandók ezt beismerni? Azt gondolja, hogy ilyen nem is történt? Ők a tévedhetetlenek?

A politikai vita megoldása és a feszültségek csökkentése érdekében a VMSZ-nek most vissza kellene vonni a listát, amellyel az emlékmű állítását javasolta az 1944/45-ös újvidéki ártatlan áldozatoknak és egy új listát készíteni, hogy pontosan kiknek is állítana emléket a párt.

A a VMSZ-ben! a politikai következmények levonásának és a felelősség megállapításának kellene következni! Erre azonban aligha képesek.

A Magyar Nemzeti Tanács a „alapította” Magyar Szó (valójában a VMSZ szócsöve) ezekről az eseményekről nem tájékoztatta az olvasóit. Milyen napilap ez?

 

2023. január 12.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Népszavazás Vučićról

Az esetleges választási lopás arra kényszerítheti a polgárokat, hogy ismét az utcára vonuljanak, mint 2000. október >

Tovább

A peremértelmiségi komplexusáról van szó

Vannak persze nagy kivételek, ilyen volt a szigorú és kritikus szellemű Tamás Gáspár Miklós, aki Budapestre >

Tovább

Közszolgálati napilap ez?

Az MNT irányítása alatt „a világ legjobb magyar nyelvű napilapjából” silány (párt)közlöny lett! Már huzamosabb ideje >

Tovább

Öncenzúra

Csak azt nem értem, hogy akik saját országuknak szuverén nemzeti jövőt vizionálnak, mit fognak szólni, ha >

Tovább

Nincs jövőkép – a lakosok csendben távoznak!

Tordán – Dobai cikke alapján – semmilyen komolyabb befektetés, munkahelyteremtés nem volt és még csak a >

Tovább

Lehet-e a nemzeti kérdésre nem nacionalista választ adni?

Rendben van, gondolom, mért ne lennének ellenvélemények, de azért a rendszerváltó eliteknek egyszer szembe kell nézniük >

Tovább

A tolerancia határai

Arra gondolok, hogy az elmúlt években tapasztalt terrorista hullámok és a Hamász izraeli terrorakciója után jó >

Tovább

A Magyar Nemzeti Tanácstól független szerkesztéspolitikát!

A magyar nyelvű tájékoztatásban is alkalmazni kell az említett törvény  idézett két kulcsfontosságú rendelkezését! Ha tetszik >

Tovább

Sosem panaszkodott másokra, legfeljebb diszkréten kételkedett

Útközben ért a hír: elhunyt Reményi József, magyar kritikus és esszéista. Nem voltam abban a szerencsés >

Tovább

Méltatlan emlékezési körülmények

Az 1942-es újvidéki vérengzés többségében szerb és zsidó áldozatait megnevezték. Emléküket Újvidéken a Duna-parton (a Razzia >

Tovább

A párizsi tudósító

A tudósítás annak kapcsán született, hogy 1904 júliusában Ady úgy értesült, hogy öt párizsi színház is >

Tovább

Milošević ma elégedett lehet a sírjában, hiszen számtalan „tanítványa” akad

Tudom, persze, hogy a populizmusnak komoly története van, de ezúttal arról a populizmusról beszélek, amelyet a >

Tovább