2024. február 28. Szerda
Ma Ákos, Bátor, Gábor névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

(Megint) Véemeszes káder a Magyar Szó Kft. élén

Emanuele Giaufret: „Független sajtóra és a véleménynyilvánítás szabadságára várunk”!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
(Megint) Véemeszes káder a Magyar Szó Kft. élén

Az MNT „alapította” sajtó a pásztorvilág építésének az egyik tartópillére. A Magyar Szó Kft. esetében pártelnökségi tagot kinevezni egy lapkiadó vállalat élére egyenesen a rossz emlékű szovjet agitprop világot idézi. A közszolgálatiság megszűntetését és az egyetlen magyar nyelvű napilapunknak egy párt szolgálatába állítását, a közösségtől pedig a tárgyilagos tájékoztatásra való jog megvonását is jelenti. Emanuele Giaufret, az EU szerbiai küldöttségének vezetője „Az EU a joguralomért” elnevezésű projektum december 20-ai belgrádi bemutatása alkalmával egyebek mellett kijelentette: „Független sajtóra és a szabad véleménynyilvánításra várunk”! Meddig még? Bozóki Antal:

Már süllyed a hajónk, de még festik a korlátot.

Sándor György

 

A Hajnal Jenő vezette Magyar Nemzeti Tanács (MNT) a 35. „búcsúülésén” (2022. november 9-én) jóváhagyta Ökrész Rozália eddigi igazgató lemondását, és Erdődi Edvina kinevezését a Magyar Szó Lapkiadó Kft. új megbízott igazgatói posztjára, aki a vállalat igazgatóhelyettesi posztját töltötte be, valamint a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke volt.

Az MNT közli az információt is, miszerint „a Magyar Szó Lapkiadó Kft. Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testülete (TJGYT) – 2022. október 31-i ülésén, november 3-i hatállyal elfogadta Ökrész Rozália igazgatónő lemondását, és kinevezte Erdődi Edvina újvidéki lakost, mesterjogászt a Magyar Szó megbízott igazgatójává”. Utóbb kiderült, hogy ez az MNT hatáskörébe tartozik.

Ökrész lemondásának további érdekessége, hogy távozásának az indoklását nem találni sem a vállalat TJGYT néven ismert igazgató-bizottsága ülésével kapcsolatosan, de az MNT hivatalos honlapján sem.

Ökrész Rozália 2012-ben (szeptember 27-én – B.A.) került a Magyar Szó élére.

– Az ő ideje alatt távolították el vagy mondtak fel önként azok a munkavállalók, akik nem értettek egyet a lap szerkesztéspolitikájával, amely Varjú Márta főszerkesztői posztra történő érkezésével (a Magyar Nemzeti Tanács 2011. június 23-ai ülésén – B.A.) abban merült ki, hogy a Vajdasági Magyar Szövetségről (VMSZ) egyetlen kritikai hang se jelenhet meg, a párt politikusaival hímes tojásként bántak és bánnak a magukat újságírónak tartó személyek – írta az SZMSZ internetes portál annak kapcsán, hogy Ökrész 2020. december 1-jével a VMSZ köztársasági képviselője lett.

Az „okleveles közgazdász” Ökrész (1957) életrajzát – valamilyen oknál fogva – nem találni sem a VMSZ, de a szerb parlament hivatalos honlapján sem, ami enyhén szólva furcsa.

A vállalat igazgatói posztára a „tartományi közigazgatásból” került, ahol Pásztor István is dolgozott. Ismereteim szerint, korábban köze nem volt az újságíráshoz, de a nyomdászathoz sem.

Varjú és Ökrész vezetése alatt történt meg az az „átszervezésnek csúfolt akció”, ami alatt szerkesztőket váltottak le, „kiváló újságírók kerültek az utcára”, vagy maguk hagyták ott a szerkesztőséget, amely úgyszólván „megtizedelődött”.

A tíz év alatt a laptól önként vagy kényszerből távozott többek között Bajtai Kornél, Fehér Rózsa, Kókai Péter, Kontra Ferenc, Magyar (szül. Sztojánovity) Lívia, Mihájlovits Klára, Pressburger Csaba, Szecsei Szabolcs, Szögi Csaba, Tőke János, Tómó Margaréta, Vígi Zoltán, Vígi Zsoldos Zsaklina…

A VRTV Hangadó szerda nevű politikai magazinjának 2022. december 21-ei műsorából tudtuk csak meg, hogy Léphaft Pál közismert karikaturista, újságíró is „szétszedte a babaruhát a volt kedves szerkesztőségével” (a Magyar Szóval – B.A.), mivel „előfordult néhányszor”, hogy nem közölték az általa „nem túlzottnak vett szurkálódást” tartalmazó „bárány-farkas rajzot a lapban”, mert „azt mondták, hogy a farkas biztos az államelnök, a bárányt meg bizonyára tereli valaki”.

A volt igazgatóhoz kapcsolódik a Magyar Nemzeti Tanács 2017. február 23-ai ülésén elhangzott kijelentés is, miszerint „a lapban közölt írások azt igyekeztek bemutatni, hogy a már szinte divattá váló elköltözés helyett, sokan itthon keresnek és találnak megoldást családjuk boldogulására”.

Köztársasági képviselőként is számos bírálat érte, mivel tisztsége összeegyeztethetetlen volt a képviselőséggel. Arról felszólalásáról vált ismertté, amikor „a saját fia bérének rendezése okán szólalt fel a parlamentben”.

Erdődi Edvina (Zenta, 1988) 2011 óta a Vajdasági Magyar Szövetség tagja és aktív a civil szférában, a Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ alelnökeként számos ifjúsági képzés, bál és egyéb megmozdulás szervezője, az Ifjúsági Etno Tábor főszervezője, a Vajdasági Magyar Jogász Egylet tagjaként a jogászkonferenciák egyik szervezője – írja egyebek mellett a hivatalos életrajzában.

2017-ben Deli Andor Véemeszes-Fideszes európai parlamenti képviselőnél volt gyakornok, majd „Pásztorékkal készített »felnyaló« interjúkat”.

2018. december 18-án a Véemeszes Magyar Összefogás listájáról az MNT alelnökének választották. Annak ellenére, hogy a vitában az ellenzék részéről elhangzott, „fiatal életkora miatt erre talán nem a legalkalmasabb személy”. A testület ülésein nem lehetett hallani tőle emlékezetes felszólalást.

Erdődi közben nem csak a VMSZ Elnökségének a tagja lett (a VMSZ olyan elnökségi tagot választhat, amilyent csak akar), de a Magyar Szó Kft. megbízott igazgatója is, anélkül, hogy korábbi tevékenységével rászolgált volna az utóbbi pozícióra, mivel mégiscsak a magyar közösség egyik legfontosabb intézményről van szó.

Az előző összetételű MNT utolsó (2022. november 9-ei) ülésén Jerasz Anikó, a Végrehajtó Bizottság akkori elnöke kiemelte, hogy „Ökrész és Erdődi neve szinte egybeforrt”.

– Edvina fiatalos lendülettel viszi majd tovább a vállalatot, akit Hajnal Jenő csak dicsérő szavakkal illetett, és kiemelte, fontosságát, valamint biztosította Edvinát arról, hogy az MNT az új összetételében is segíteni fogja a munkáját, amire szüksége lesz, hiszen egy nehéz időszakban veszi át a vállalat vezetését – tette hozzá.

Újságírói kérdésre, miszerint nem látja-e problematikusnak, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség (Elnökségi – B.A.) tagjaként lett a közszolgálati lap vezetője, Erdődi Edvina ezt válaszolta: „Az, hogy ez egyáltalán kérdésként is kizárólagosságot jelentene, nem merül fel bennem”.

Annak, hogy „Erdődi érkezésével esetleg megszűnne az egyoldalú tájékoztatás és a lap nem a VMSZ pártközlönye lenne, szinte minimális az esélye” – kommentálta Erdődi kinevezését a Szabad Magyar Szó.

A tervek kapcsán Erdődi elmondta, „a már megkezdett beruházások megvalósítása a célja. Azzal, hogy kiköltözik a nyomda, sok hely felszabadul, így a székházba iskoláskor előtti intézmény kerül, sajtó- és nyomdamúzeum, konferenciaterem és kulturális tér kerül kialakításra”(??).

Ismereteim szerint, a Magyar Szó Kft-nek, de a valamikori Forum lapkiadó, nyomdaipari vállalatnak sem volt ilyen fiatal, gazdasági ügyekben sem eléggé tapasztalt vezetője.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK), a november 10-ei közleményében, „a legerélyesebben elítélte” a leköszönő MNT döntését, hogy „a közpénzekből fenntartott egyetlen napilap (pontosabban a Magyar Szó Kft. – B.A.) élére […] Erdődi Edvinát, a MNT alelnökét és a VMSZ elnökségi tagját, ügyvezető igazgatónak nevezzék ki”. A VMDK szerint ez „a leköszönő MNT szégyenteljes hagyatéka”.

– Hajnal Jenő, az MNT leköszönő elnöke ezzel egy újabb szégyenfoltot tett arra a nyolcéves munkára, ami az ő irányítása alatt folyt a nemzeti tanács berkeiben. Dicstelen korszak az, ahol elhallgatják november 25-ikének és december 1-jének elfogadását, ahol elbukják a kisebbségi akcióterv végrehajtását, ahol beletörődnek a nyelvhasználati jogaink csorbításába, színházi előadásokat és színészeket tiltanak le, médiumokat cenzúráznak, oktatási intézményeket zilálnak szét pártkáderek kinevezésével.

A VMDK-ban úgy gondoljuk, hogy ilyen szégyenteljes pártkádertobzódás, mint az, ami most a Magyar Szó-ban van, sehol a demokratikus keretekben működő társadalmakban nem létezik! Még a koalíciós partnerük, a kriptoradikális Szerb Haladó Párt (SNS) is elbújhat mellettük! – írja a VMDK közleményében.

A most már egyetlen  magyar ellenzéki párt azonnali lemondásra szólította fel A Magyar Szó TJGYT tagságáról Fremond Árpádot – aki időközben lemondott a VMSZ alelnöki tisztségéről és a köztársasági parlamenti képviselői mandátumáról – és Erdődi Edvinát is, „aki pökhendi módon nyilatkozva a sajtónak, semmilyen szégyenérzetet nem mutatott nyilvánvaló összeférhetetlenségére, a pártban betöltött tisztsége, és az újonnan vállalt kinevezése között!”

Nyilvánvaló Pásztor Pista, Véemeszes pártvezér folyamatos, többnyire sikeres törekvése, hogy a magyar intézmények élére megbízható, szófogadó kádereket nevezzen/neveztessen ki. Ezt a VMSZ-ben és az MNT-ben „közösségépítésnek nevezik”.

Ezzel azonban ellehetetleníti(k) nem csak az intézmények önállóságát és normális működését, de azt is, hogy vezető beosztásba olyan tekintélyes szakemberek kerüljenek, akik a munkájuk során eredményeket mutattak fel, akik biztosítanák a fejlődést, és akik a közösség bizalmát élvezik.

Az intézmények pártkáderekkel való feltöltése és általuk irányít(tat)ása elfogadhatatlan és káros!

Az MNT „alapította” sajtó a pásztorvilág építésének az egyik tartópillére. A Magyar Szó Kft. esetében pártelnökségi tagot kinevezni egy lapkiadó vállalat élére egyenesen a rossz emlékű szovjet agitprop világot idézi. A közszolgálatiság megszűntését és az egyetlen magyar nyelvű napilapunknak egy párt szolgálatába állítását, a közösségtől pedig a tárgyilagos tájékoztatásra való jog megvonását is jelenti.

Emanuele Giaufret, az EU szerbiai küldöttségének vezetője „Az EU a joguralomért” elnevezésű projektum december 20-ai belgrádi bemutatása alkalmával egyebek mellett kijelentette: „Független sajtóra és a szabad véleménynyilvánításra várunk”! Meddig még?

 

 

2022. december 22.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Rendtevés” vagy megúszni vágyás?

Sokba került a vajdasági magyaroknak Pásztor, Lovas és a VMSZ felsőoktatási ámokfutása. A számonkérhetőség a néhai >

Tovább

Lovas Ildikó “bukása” kapcsán

Ez a poszt főleg a vajdasági magyar barátaimat érinti, bár összmagyar politikai vonatkozása is van. Mit >

Tovább

Válaszút előtt a VMSZ: a közösségi érdek vagy a családi Kft.?

Alapos elemzés és felelősség-megállapítás nélkül a párt nem léphet tovább. Ezt minden rendes pártban el szokták >

Tovább

„Hallatni a másik oldal hangját”?!

A Magyar Szó nevű napilap kiadója, a Magyar Szó Kft., amely totális pártirányítás alatt működik. A >

Tovább

Janicsárok: Pásztor után Juhász?

Juhász Bálint (1982, Szabadka) nyilatkozatából – aki eddig a VMSZ pénztárnoka szerepben és Pásztor István szófogadó, >

Tovább

Topolya fejlődésének krónikása

Vele Topolya krónikása távozott az élők sorából. Az az ember, aki a kamera objektívján keresztül megmutatta, >

Tovább

DUPLA POFON A VAJDASÁGI MAGYAROKNAK!

Gál Kinga, Deli Andor és Kovács Elvira képviselőkhöz nem méltó módon próbálják csökkenteni az EP határozatainak >

Tovább

A Himnusz

Éjfél előtt Nagy Imréről beszéltek a Szabad Európa rádióban majd következett a magyar Himnusz. A szobában >

Tovább

A csendes esthablishment

Egyedül csak az ejti gondba a mai középnemzedéket, hogy miként ítélik meg őket azok az egyelőre >

Tovább

Vajdaságban 53 százalék az őslakos

Az előző tíz évhez viszonyítva (2011-2022) Vajdaságban 32,5 százalékkal kevesebb horvát, 27,4 százalékkal kevesebb magyar, 21,4 >

Tovább

Üres populizmus, vak nacionalizmus

Ehhez hasonló gondolatokat ma ritkán hallunk a kormánypárti politikusok szájából. Német László mindeközben hivatkozik a szörnyű >

Tovább

Jegyrendszer korszaka

Sokan már hírből sem ismerik, szerencsére. Én még emlékszem a jegyrendszerre. Valahol az ötvenes évek közepén. >

Tovább