2024. július 24. Szerda
Ma Kinga,Kunigunda, Kincső, Krisztina névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Véemeszes színpad

Megalakult az egypárti MNT

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Véemeszes színpad

Lehetne a listát tovább elemezni, de nem érdemes, mivel ez az összetétel – tisztelet a ritka kivételnek – nem elfogadható, tarthatatlan. A vajdasági magyar közösség és a demokrácia – a Vémeszees propaganda állításai ellenére – nem előre megy, hanem hátra, akár csak Orbán Viktor Magyarországa és Aleksandar Vučić Szerbiája. Az egypárti MNT a magyar közösség megosztottságának további növelését, bomlasztását fogja okozni. Bármennyire is erőlködik a Pásztor/Lovas tandem, nem fogják ezt jó szemmel nézni a nemzetközi intézmények, az Európai Parlament, az Európa Tanács, de az emberi és a nemzeti kisebbségjogi szervezetek sem. (Vučićnak sem hagyták jóvá az egypárti összetételű köztársasági parlamentet, ami miatt új választásokat kellett tartani.) A probléma csupán az, hogy nagy árat fizet ezért a vajdasági magyar közösség. Bozóki Antal:

Ezen is túl vagyunk – mondhatja most már megkönnyebbülten Pásztor István a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) elnöke. December 16-án ugyanis megalakult a csaknem teljesen új összetételű (az előző MNT tagjai közül talán négyen maradtak), egypárti, túlnyomó többségében Véemeszes párttagokból – a lista 35 tagja között 25 VMSZ tag – és a párthoz közeli személyekből, illetve bujtatott párttagokból álló MNT.

Pásztor a VRTV Fókuszban című, 2022. október 20-ai műsorában kijelentette, „örömmel” éli meg azt, ha a november 13-ai MNT választásokon csak egy lista lesz. Ez teljes egészében „bejött”. A választásokon – az egyenlőtlen választási feltételek miatt – csak a VMSZ (Pásztor/Lovas) Magyar Összefogás listája szerepelt, így a párt mind a 35 jelölje az Magyar Nemzeti Tanács (MNT) tagja lett.

A vajdasági magyar sajtó állapotáról tanúskodik, hogy az MNT alakulásról beszámoltak, de eddig egyetlen kommentárt nem közöltek.

Az MNT alakuló ülésére a szabadkai Városháza dísztermében került sor. Az ülésről készült felvételek alapján, legalább kétszer, de lehet, hogy háromszor is többen voltak jelen, mint amennyi tagja van az MNT-nek. Pásztoréknak fontos volt a díszlet, hogy a terem zsúfolásig megteljen.

Ott volt mindenki, akire a VMSZ „számít”, az ellentmondásos Tomislav Žigmanov emberi és kisebbségi jogi és társadalmi párbeszédért felelős minisztertől kezdve Szilágyi Péter, a Magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkáráig, Pásztor István, (frissen borotvált fejjel), az MNT volt tagjai, a VMSZ köztársasági, tartományi és helyi önkormányzati képviselői, valamint a vajdasági magyarság intézményvezetői. Ezzel is mintegy igazolva a párt támogatottságát. Hogy ez a díszes, megrendezett színielőadás mennyibe került? Kit érdekel!

Fremond Árpád mesterdiplomás osztálytanítót 34 tanácstag javasolta az MNT elnökének, aki „14 éves parlamenti képviselői munkája során olyan tapasztalatokra és kapcsolatrendszerre tett szert, amelyek nagyban segíthetik az új összetételű Magyar Nemzeti Tanács munkáját”.

Fremondot aztán 35 szavazattal meg is választották, ami azt jelenti, hogy saját magára szavazott. A szavazás egyébként csupán formaság volt, mivel 34-en aláírták a javaslatot, de még így is elég groteszkre sikeredett, mivel a tanácstagok a munkaelnökség asztalánál, a szavazóbizottság szeme előtt nyilvánosan szavaztak, a szavazólapot aztán borítékba zárták és úgy adták le!

Kérdés azonban, hogy Fremond „tapasztalatai és kapcsolatrendszere” elegendő lesz-e, mivel nem tudni milyen képességei vannak. Az eddigi parlamenti képviselősége alatt szinte alig szólalt fel és egyébként sem ismeretes semmilyen közéleti tevékenysége. Arról sem található adat, hogy mit tud a nemzeti kisebbségi jogérvényesítésről.

A VMSZ hivatalos oldalán közölt információk arra utalnak, hogy Fremond többnyire mezőgazdasági, közlekedésbiztonsági és a belüggyel, valamint az oktatással kapcsolatos kérdésekkel foglalkozott. Még Pásztor István pártelnök szólamokat ismételgető pártkatonaként is halvány volt, ami arra utal, hogy ideális Pásztor/Lovas báb lesz belőle!

Az MNT-nek viszont egy tekintélyes, pártokon felüli, pártoktól független, a kisebbségi jogokért határozottan kiálló elnökre lenne szüksége, aki nem egy pártot, hanem az egész közösséget képviseli! Ilyen vezetőre vár az itteni magyar közösség!

 

Az új MNT tagjai a következők: Fremond Árpád, Kabók Erika, Tóth Ramóna, Lajkó Szilvia, Guszton András, dr. Crnkovity Gábor, Lovas Ildikó, Szőnyi Csongor, Hugyik Richárd, Bonifárt Noémi, Sárközi István, Mészáros Gábor, Oláj Ibolya, Lakatos Adrián, Jovánovity Péter, dr. Námesztovszki Zsolt, Szűcs Balázs, Bacsik Lőrincz Natália, Molnár Tibor, prof. Dr. Bagi Ferenc, Kozma Lívia, Szabó Gábor, Salamon Géza, Rigó Pál Zsófia, Munyin Szokola Erika, Hajvert Ákos, Mészáros György, Molnár Attila, Varjú Potrebity Tatjana, Bájity Borisz, Lennert Móger Tímea, Bognár Beáta, Dobai János, Pletikoszity Árpád és Kabók Roland.

Több olyan személy is MNT tanácsnok lett, aki eleve nem tesz eleget a nemzeti tanácsokról szóló törvény 7/a cikke követelményeinek. Érdekütközés és egyéb személyhez kötődő ok(ok) miatt a listára fel sem kerülhetett volna!

Kabók Erika a (listán 2.) „erősen VMSZ közeli újságíró”-szerkesztő, akinek az MNT-beli tagsága nem egyeztethető össze az újságírói hivatással, akárcsak az 5. helyen megválasztott Gusztony Andrásé, aki az Újvidéki Rádió kettes csatornájának fő- és felelős szerkesztője. (A tanácsnokok között még három újságíró/szerkesztő van: a 21. Kozma Lívia, a 27. Mészáros György és a 31. Lennert Móger Tímea.)

A 3. helyen jelölt Tóth Ramónáról és a sorrendben 4. Lajkó Szilviáról – mint több más jelöltről – vajmi kevesen hallhattak a szűkebb környezetükön kívül.

A közvélemény előtt ugyancsak ismeretlen a hatodik jelölt, dr. Crnkovity Gábor a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara (MTTK) legfőbb igazgatói szervének, a Tanácsnak az elnöke, aki – minő véletlen – a testületbe Pásztor Bálint feleségét, Pásztor István menyét, Krisztinát delegálta kültagként.

A listán 7. Lovas Ildikó, a VMSZ Elnöksége tagjának, Pásztor István élettársának az MNT-be kerülése külön kuriózum.

A hiperaktívnak ismert, egyebek mellett a „hasbarúgos” színdarabjáról elhíresült „írónő” előbb a VMSZ Elnökségébe tért vissza, most pedig az MNT-be, ahonnan 2015. április 20-án, egyszer már távozni kényszerült.

Időközben Lovast tették meg a magyar kormány támogatásaiból 2017 végén alapított Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központnak (VM4K) „koordintorának” is, amely „a Szekeres László Alapítványon keresztül gyakorlatilag az MNT kezében van. A VM4K azonnal kapott 400 millió forintot a Szabadka központjában lévő műemlék Donát Mór-ház megvásárlására és felújítására. Hogy azóta mennyi jutott a VM4K-nak Magyarországról, nem tudni, mert a pénzek nagy része az MNT-n keresztül érkezik”.

Most az MNT Kulturális Bizottsága elnökének javasolják, pedig a nevét 2021 nyarán is összefüggésbe hozták a Tanyaszínház turnéjának a leállításával, a „Pásztor-világ második nagy kultúrbotrányával” is. Ez nem csak azt is jelenti, hogy a teljes művelődési élet a befolyása alá kerülhet, de annak a több ezer embernek az arculcsapását is, aki megnézték Ödön von Horváth Kazimír és Karolina c. színdarabját, vagy aláírásukkal tiltakoztak az előadás betiltása ellen.

Az összeférhetetlenség kérdése Lovassal kapcsolatban legalább kétszeresen is felvetődik, a Pásztor Istvánnal való kapcsolata és VM4K-ban betöltött tisztsége miatt. (Érdekes mód, Pásztor és Lovas a nyilvánosság előtt valamiért kerülik, nem vállalják egymást. Látszott ez például az MNT alakuló ülésén is.)

Az MNT tagja lett Bájity Borisz (30.) is, aki 2017 októbere óta a Tartományi Képviselőház főtitkárhelyettese, vagyis Pásztor Pista egyik közvetlen beosztottja, akinek – a tanácsnoki tisztségnek a munkahelyével való összeférhetetlensége miatt – ugyancsak le kellene mondani vagy a munkahelyéről, vagy az MNT tagságról.

Olyan személyek is tagjai lettek az MNT-nek, mint például a listán 33., az alakuló ülésen legidősebb tanácsokként elnöklő Dobai János Tehát, aki bizonyára maga sem számított arra, hogy tanácsnok lesz.

Lehetne a listát tovább elemezni, de nem érdemes, mivel ez az összetétel – tisztelet a ritka kivételnek – nem elfogadható, tarthatatlan.

A vajdasági magyar közösség és a demokrácia – a Vémeszees propaganda állításai ellenére – nem előre megy, hanem hátra, akár csak Orbán Viktor Magyarországa és Aleksandar Vučić Szerbiája.

Az egypárti MNT a magyar közösség megosztottságának további növelését, bomlasztását fogja okozni. Bármennyire is erőlködik a Pásztor/Lovas tandem, nem fogják ezt jó szemmel nézni a nemzetközi intézmények, az Európai Parlament, az Európa Tanács, de az emberi és a nemzeti kisebbségjogi szervezetek sem. (Vučićnak sem hagyták jóvá az egypárti összetételű köztársasági parlamentet, ami miatt új választásokat kellett tartani.) A probléma csupán az, hogy nagy árat fizet ezért a vajdasági magyar közösség.

 

2022. december 18.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A PÁRTPOLITIKAI LABDA VISSZAPATTANT AZ ÚJVIDÉKI EGYETEMEN

Az egész Újvidéki Egyetem és az univerzitási autonómia szellemiségének meggyalázása zajlik Madić rektor mandátuma és vezetése >

Tovább

„Hol tart a kisebbségvédelmi keretegyezmény megvalósulása”?

Az MNT bábelnöke azt sem említette, hogy a legfrissebb népszámlálás szerint tíz év alatt Szerbiában 70.000 >

Tovább

A tájékoztatás és a nézők megalázása!

Az ilyenfajta (propaganda) tájékoztatás a VMSZ és a vele hatalmi koalícióban lévő nacionalista Szerb Haladó Párt >

Tovább

El nem képzelt riport

Az eset azért is érthetetlen, mert attól, hogy kilenc író felolvas maximum ötven embernek, még a >

Tovább

Újhold

Hazafelé láttam ám, hogy nemigen látom a felkelő holdat, csak a vékony karimáját, a sejtelmes kiflit: >

Tovább

Politikai fikuszok (kirakat)találkozója

Képtelenség elvárni, hogy Juhász és Žigmanov most majd „felülvizsgálják és összefoglalják” a nemzeti tanácsokról szóló törvény >

Tovább

A Mirdita esete a rendőrséggel

Történt ugyanis, hogy az előző nap vagy 150 szélsőjobbos demonstrált a másnapra tervezett rendezvény színtere előtt, >

Tovább

Vučić „szerb világot” épít – a VMSZ „stratégiai partnere”!

A négyszemközti találkozók arra utalnak, hogy a junior pártvezér ilyen tekintetben is apja önkényuralkodói nyomdokain halad, >

Tovább

A nemzeti kisebbségek Európa árvái lettek

Utána a helybeliek népviseletben néptáncokat lejtenek és népdalokat énekelnek, hogy bebizonyosodjon milyen hűségesen őrzik a nemzeti >

Tovább

Politikai pornográfia: a VMSZ kiszolgálja a Fideszt és a SNS-t is!

A helyzethez illő közösségfelmérő elemzés és vita helyett az értelmiségi húzóerőt vesztett párt szimpla fogáshoz folyamodott: >

Tovább

Egy lapra feltenni mindent

Jó volna, ha a balliberális tábor azon része, amelyik épp csak kannibalizmussal nem vádolta meg Magyar >

Tovább

A XXI. századi nemzeti identitással vívódó magyar társadalom

Nem érzem magam beavatottnak, hogy bekapcsolódjak a kaotikus értelmezési káoszba, csak tűnődöm, hogyan kommentálná ezeket az >

Tovább