2024. május 22. Szerda
Ma Júlia, Rita, Emil névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Emlékmű helyett fasizmus ellenes plató

Mi lesz a sorsa az újvidéki ártatlan áldozatok emlékművének?

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Emlékmű helyett fasizmus ellenes plató

Többszöri halasztás és új befejezési dátumok megjelölése után sem készült el, nem fejeződött be az újvidéki Limán településen az 1944/45-ös ártatlan áldozatok emlékére tervezett emlékmű, a turul-szobor felállítása. A „minden ártatlan áldozatnak” emléket állító emlékműről szóló határozat, amit a Városi Képviselő-testület még 2016-augusztus 30-án hozott, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) javaslatára, az újvidéki közvélemény egy részének heves tiltakozását váltotta ki. Egyelőre úgy néz ki, hogy a város – a további tiltakozások és azok esetleges fokoz(ódá)sának elkerülése végett – befagyasztotta az emlékmű befejezését. Az emlékművel kapcsolatos vita különösen október és november folyamán csúcsosodott. Bozóki Antal:

Minden zsarnokságban kedvesebbek és szükségesebbek az alkalmasak és a szolgalelkűek a tehetségeseknél, annál inkább, mivel a tehetségeseknek velük született képességük van, hogy előbb vagy utóbb tiszteletre méltók és önfejűek legyenek.

Teofil Pančić

Október 21-én a szerb parlamentben is éles vitára került sor, egyrészről Pásztor Bálint, a Vajdasági „Magyar Szövetség alelnöke, a párt frakcióvezetője, stb., másrészről pedig Janko Veselinović az Együtt Szerbia Győzelméért lista [Ujedinjeni za pobedu Srbij] és Borko Stefanović, a Szabadság és Igazság(osság) Párt [Stranka slobode i pravde SSP] képviselői között.

Az önök, a Szerb Haladó Párt hatalmi koalíciója „határozatot hozott, hogy emlékművet állít a fasisztáknak” – mondta Veselinović Pásztor képviselőházi felszólalására reagálva. –Megépült a talapzat. De nem fogják azt soha befejezni. Azért, mert Újvidéken és Szerbiában még mindig vannak antifasiszták – tette hozzá.

Pásztor Bálint felszólalásában azt válaszolta Veselinovićnak, „szégyellheti magát, mert magatartásával veszélyezteti a magyar-szerb megbékélést”. Aztán megdicsérte Vučićékat, akik „hozzájárultak ehhez a megbékéléshez”.

Borko Stefanović a vitában azt mondta, hogy „az újvidéki városi képviselő-testület számára átadott dokumentációban a legnagyobb háborús bűnösök nevei olvashatóak, és ezt hatalmas hibának nevezte”. – Ennek természetesen semmi köze nincsen a nemzeti megbékéléshez. Ön ezt jól tudja és nem az igazságot mondja a polgároknak. […] Ha Önök valóban az 1944. évi ártatlan áldozatok listáját adták volna át, senki egy szót nem szólt volna. Újvidéken az emlékművet senki nem támadta volna meg. […] Önök szemlátomást, tévedésből vagy szándékosan az ártatlan áldozatok listájára tették a háborús bűnösöket. Ez veszélyes revizionizmus. Nem teheti, akár mennyire is törekedne a magyar ártatlan áldozatok listájára tenni a háborús bűnözőket. Ez nagy hiba és szükségtelen folt a magyar-szerb kapcsolatokon. […] Milyen emlékművet emelnek? Téves alapokat építettek. Lehettek volna óvatosabbak, lehettek volna bölcsebbek és figyelembe vehették volna Bácska és Újvidék polgárainak az érzelmeit, az 1942. januárra emlékezés jeléül, amely megelőzte 1945 januárját – mondta Stefanović.

A két szerb ellenzéki képviselő felszólalását a magyar nyelvű sajtó egy része „magyarellenes kirohanásnak” nevezte, a másik része, a Magyar Nemzeti Tanács „alapította” pedig elhallgatta, hogy valójában mit is mondtak.

Október 27-én a város 42 nappal meghosszabbította a Limánra tervezett emlékmű felállítását, amelynek az alapkövét „időközben belepte a gaz” – közölte a 021.rs.

Október 30-áig a civil szervezetek és a politikai pártok, amelyek felszólaltak az 1944/45-ös megtorlások ártatlan áldozatai tiszteletére emelendő emlékmű felállítása ellen, 5.000 aláírást gyűjtöttek össze, annak érdekében, hogy erre mégse kerüljön sor.

A petíció átadására október 31-én került sor a Városháza iktatójában, amikor a(z új) polgármester (Milan Đurić – B.A.) azt mondta, hogy „tanulmányozni fogja”.

Radivoje Jovović, az Együtt (Zajedno) nevű párt újvidéki bizottsága elnökének nyilatkozata szerint „valószínűleg ez volt az utolsó alkalom az emlékmű építésének intézményes úton való megállítására”.

– Mint sok magyar, őseim is ártatlan áldozatai voltak az 1944/1945-ös eseményeknek, és megérdemlik, hogy szenvedésükről emlékművel emlékezzünk meg, de nem érdemelték meg, hogy ártatlan nevüket a háborús bűnösök mellé helyezzék – nyilatkozta Öreg Anna, a Szabad Polgárok Mozgalmának (PSG) parlamenti képviselője a Vreme c. belgrádi hetilapnak október 31-én.

– Attól tartok, veszélyes revizionizmusról van szó, amelyet a »szerbek és magyarok történelmi megbékélése« leple alatt hajtanak végre. A Vajdasági Magyar Szövetség álszent, azt akarja, hogy megvalósuljon a »megbékélés« a volt radikálisokkal, akik a ’90-es években szendvicset csomagoltak volna nekünk a Magyarországig tartó útra – mondta Öreg, aki hozzátette, a Magyarország és Szerbia közötti „kiváló kapcsolatokat” nem értékrend, csupán érdekek vezérlik.

A képviselő bejelentette, hogy az emlékművet ellenző pártok és szervezetek petíciót nyújtanak be a város önkormányzatához, amely szakbizottság felállítását szorgalmazza a valóban ártatlan áldozatok névsorának elkészítésére. – Ha a városi hatóságok nem reagálnak, folytatjuk a küzdelmet, és biztosak vagyunk abban, hogy nem valósul meg a jelenlegi névsorral az emlékmű – mondta Öreg Anna.

A Szabad Polgárok Mozgalmának akciója és aláírásgyűjtése, valamit Öreg Anna kijelentése kapcsán a Szabad Magyar Szó november 4-én megkérdezte Pásztor Bálintot van-e fejlemény az emlékmű felállításának ügyében?

– Azt gondolom, hogy szégyenteljes, hogy egy magát magyarnak nevező közéleti személyiség kérdőjelezi meg a magyar áldozatok tiszteletére, emlékére építendő emlékmű létjogosultságát. Ahogy azt a parlamentben is elmondtam az ellenzék támadásaira reagálva, hogy az emlékművön az a felirat fog szerepelni három nyelven, hogy „minden ártatlan áldozat emlékére”. Ez a hisztériakeltés, ami az ellenzék részéről történik megalapozatlan, ugyanakkor veszélyes, ugyanis azt próbálják meg relativizálni, amit az elmúlt kilenc évben sikerült elérnünk a történelmi megbékélés jegyében. Olyan hangulatot teremtenének, mintha mi a fasisztáknak akarnánk emléket állítani – reagált Pásztor Bálint.

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) ugyanazon a napon (november 4-én) felszólította Pásztor Bálintot, hogy hajtson főt az újvidéki razzia áldozatainak emléke előtt és hagyjon fel azzal, hogy egyenlőségjelet tesz az áldozatok és az elkövetők közé.

– Pásztor Bálint annak a történelmi revizionizmusnak a harcosává lépett elő, amely mind erőteljesebb dominanciát nyer térségünkben. Ő valamiféle szerb-magyar megbékélés téziséről beszél. Holott a szerbek és a magyarok soha sem veszekedtek, az összetűzés kizárólag az elkövetők és az áldozatok között történt. Ilyen irányú megbékélésre pedig soha nem kerülhet sor – olvasható a LSV közleményében, amelyet Marko Lutkić, a párt végrehajtó bizottságának tagja írt alá.

Pásztor Bálint reakciója Öreg Anna részéről nem marad válasz nélkül: A képviselő asszony november 8-án a Szabad Magyar Szó oldalain üzent Pásztor Bálintnak és a közvéleménynek.

– Pásztor Bálint arra a tézisemre reagált, hogy megengedhetetlen olyan emlékművet állítani, amely egyszerre emlékezik a kommunista terror magyar származású ártatlan áldozataira és a bűnözőkre is. Azokra a bűnözőkre, akik a világháború alatt Vajdaság területén a legszörnyűbb bűnöket követették el.

Pásztor úr, ne játsszuk a kedvenc tézispótló játékát. Legyünk nagyon precízek és nyíltak. Válaszoljon arra a kérdésre, hogy ezek az emberek hogyan tartoznak az ártatlan áldozatok kategóriájába, és mivel érdemelték ki, hogy emlékművet állítsanak nekik a valóban ártatlan áldozatokkal együtt:

 

Nagy Miklós (RKTG-54089)

Újvidék megszálló polgármestere, felelős a város megszállása idején elkövetett háborús bűnökért

Balog Imre (RKTG-22743)

A razzia során több férfit, nőt és gyermeket ölt meg. Az újvidéki Ristić gyár munkásai előtt beismerte, hogy bajonettjével gyerekeket ölt meg.

Tóth János (RKTG-27308)

Tömeggyilkosságokban vett részt, tettestárs volt a Pirosi utcai Kolarov – Mašin család 9 tagjának lemészárlása során, öt Jovandić fivért gyilkolt meg

Sopić Katarina (RKTG-34300)

Szovjet tisztek megmérgezéséért ítélték el

Vizi Márton (RKTG-7366)

Civileket vett őrizetbe és kínzott, középkori módszerekkel

Krámer Gyula (RKTG-28591), Zombori Gyula (RKTG-28598), Báthory Géza (RKTG-28594), Popović L. Milan (RKTG-7159), Hegyi József (RKTG-4483), Nagy Jelena (RKTG-7127), Radosavljević Lajos (RKTG-7165), Jakobac Slavko (RKTG-35575), Petrović Miloš (RKTG-7155 és 7157), Fehér Ferenc (RKTG-4422), Rajs József (RKTG4642), Popović Pavle (RKTG-4639), Mazanyi Pál (RKTG-32693)

 

Senki nem ellenzi az emlékmű felállítását, de az épeszű újvidéki és vajdasági polgárok, magyarok, szerbek és minden más itt élő nép ellenzi az ártatlanokat és bűnözőket kiegyenlítő emlékművet, és nem engedjük, hogy ebbe a nagyon fontos emlékműbe beleépítsék a bűnözőket és csendesen rehabilitálják őket. Világos számomra, hogy ön a politikai mentorainak, a modern Európa két legnagyobb populistájának (Orbánnak és Vučićnak – B.A.) a kedvéért folytatott folyamatos versenyben egyre inkább elveszíti a politikai és józanész iránytűjét, de ez az Ön gondja. Számunkra, akik másként vélekednek, és nem vagyunk valamilyen „hisztérikus ellenzékieknek”, ahogy Ön mondja, egyetlen módja van, hogy egy ilyen emlékmű kiépüljön: törölni kell az ártatlan áldozatok listájáról azokat, akik gyerekeket gyilkoltak, lemészároltak, és embereket kínoztak nemzeti alapon a legszörnyűbb rendszer szolgálatában, amelyre az emberi civilizáció még emlékszik, és hogy kizárólag a valódi áldozatok maradnak rajta – írja egyebek mellett Öreg Anna a november 8-ai közleményében.

 

2022. december 3.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Pártalapú „eligazítás”

Az I. Délvidéki Médiatalálkozón – amelyen nem voltak jelen a Családi Kör, a Szabad Magyar Szót >

Tovább

DO ORADEE I NAZAD

I dodje treći dan za povratak I sabiranje utisaka. Nismo mi saznale kako Rumuni žive, čime >

Tovább

Deli Andor: „Vissza kell térítenünk Európát a helyes útra!”?

Deli Andor vendégeskedése VMSZ házi rádiójának is nevezett Szabadkai Magyar Rádióban jól illeszkedik a párt nyomasztóan >

Tovább

Bíztak Közép-Európában

Nagyon foglalkoztat, hogy miként vélekednének ma róla. Feltételezem, hogy ma is ragaszkodnának hozzá, hiszen itt előbb >

Tovább

Szijjártó és Várhelyi a haladók és a VMSZ szolgálatában

A külügyminiszter legújabb, felületesnek, de pökhendinek is nevezhető, tárgyismeretet nélkülöző nyilatkozata ismételten megmutatta, hogy a Fideszes >

Tovább

Posztfasizmus

Nem terrorizál, hanem csábít. Ritkán tilt, annál gyakrabban kisajátít. Nem elégszik meg a puszta pártpolitikával, hanem >

Tovább

A VMSZ FRIGYE A RADIKÁLISOKBÓL LETT HALADÓKKAL

A Pásztor Bálint VMSZ-elnök magánlapjának is mondható Magyar Szó ugyancsak a május 9-ei számának címoldalán kapott >

Tovább

A médiaszabadság Szerbiában 2002 óta a legalacsonyabb szintre esett

A Slavko Ćuruvija újságíró meggyilkolásával vádolt személyek felmentése a jogi körülmények jelentős rosszabbodását jelenti. Ezt nem >

Tovább

Szerbiai választások: csodára várva

A lelkek kufárjai a bulvárosodó médiumok lettek. Növekszik a háborús veszély, tehát szükség lesz valamilyen megmentőre. >

Tovább

Pásztor után Juhász – eben guba, kutyán suba!

Zobenicát (természetesen) a SNS szavazógépezete ugyancsak szavazattöbbséggel megválasztotta az egyik alelnöknek. Nos, ez a Zobenica fogja >

Tovább

Teljes a zűrzavar

Van, aki az ellenzék leváltásáról beszél, mások pedig azt bizonygatják, hogy kezdődik a Fidesz lassú eróziója, >

Tovább

BIBIRCSÓKOS KAPCSOLATOK

A VMSZ és a fantompártok szemfényvesztő kirukkolása Szánalmas, hogy a Junior előcitálta(tta) Csorba Bélát, a VMDP hajdanán >

Tovább