2023. február 5. vasárnap
Ma Ágota, Ingrid, Etelka, Léda névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Emlékmű helyett fasizmus ellenes plató

Mi lesz a sorsa az újvidéki ártatlan áldozatok emlékművének?

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Emlékmű helyett fasizmus ellenes plató

Többszöri halasztás és új befejezési dátumok megjelölése után sem készült el, nem fejeződött be az újvidéki Limán településen az 1944/45-ös ártatlan áldozatok emlékére tervezett emlékmű, a turul-szobor felállítása. A „minden ártatlan áldozatnak” emléket állító emlékműről szóló határozat, amit a Városi Képviselő-testület még 2016-augusztus 30-án hozott, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) javaslatára, az újvidéki közvélemény egy részének heves tiltakozását váltotta ki. Egyelőre úgy néz ki, hogy a város – a további tiltakozások és azok esetleges fokoz(ódá)sának elkerülése végett – befagyasztotta az emlékmű befejezését. Az emlékművel kapcsolatos vita különösen október és november folyamán csúcsosodott. Bozóki Antal:

Minden zsarnokságban kedvesebbek és szükségesebbek az alkalmasak és a szolgalelkűek a tehetségeseknél, annál inkább, mivel a tehetségeseknek velük született képességük van, hogy előbb vagy utóbb tiszteletre méltók és önfejűek legyenek.

Teofil Pančić

Október 21-én a szerb parlamentben is éles vitára került sor, egyrészről Pásztor Bálint, a Vajdasági „Magyar Szövetség alelnöke, a párt frakcióvezetője, stb., másrészről pedig Janko Veselinović az Együtt Szerbia Győzelméért lista [Ujedinjeni za pobedu Srbij] és Borko Stefanović, a Szabadság és Igazság(osság) Párt [Stranka slobode i pravde SSP] képviselői között.

Az önök, a Szerb Haladó Párt hatalmi koalíciója „határozatot hozott, hogy emlékművet állít a fasisztáknak” – mondta Veselinović Pásztor képviselőházi felszólalására reagálva. –Megépült a talapzat. De nem fogják azt soha befejezni. Azért, mert Újvidéken és Szerbiában még mindig vannak antifasiszták – tette hozzá.

Pásztor Bálint felszólalásában azt válaszolta Veselinovićnak, „szégyellheti magát, mert magatartásával veszélyezteti a magyar-szerb megbékélést”. Aztán megdicsérte Vučićékat, akik „hozzájárultak ehhez a megbékéléshez”.

Borko Stefanović a vitában azt mondta, hogy „az újvidéki városi képviselő-testület számára átadott dokumentációban a legnagyobb háborús bűnösök nevei olvashatóak, és ezt hatalmas hibának nevezte”. – Ennek természetesen semmi köze nincsen a nemzeti megbékéléshez. Ön ezt jól tudja és nem az igazságot mondja a polgároknak. […] Ha Önök valóban az 1944. évi ártatlan áldozatok listáját adták volna át, senki egy szót nem szólt volna. Újvidéken az emlékművet senki nem támadta volna meg. […] Önök szemlátomást, tévedésből vagy szándékosan az ártatlan áldozatok listájára tették a háborús bűnösöket. Ez veszélyes revizionizmus. Nem teheti, akár mennyire is törekedne a magyar ártatlan áldozatok listájára tenni a háborús bűnözőket. Ez nagy hiba és szükségtelen folt a magyar-szerb kapcsolatokon. […] Milyen emlékművet emelnek? Téves alapokat építettek. Lehettek volna óvatosabbak, lehettek volna bölcsebbek és figyelembe vehették volna Bácska és Újvidék polgárainak az érzelmeit, az 1942. januárra emlékezés jeléül, amely megelőzte 1945 januárját – mondta Stefanović.

A két szerb ellenzéki képviselő felszólalását a magyar nyelvű sajtó egy része „magyarellenes kirohanásnak” nevezte, a másik része, a Magyar Nemzeti Tanács „alapította” pedig elhallgatta, hogy valójában mit is mondtak.

Október 27-én a város 42 nappal meghosszabbította a Limánra tervezett emlékmű felállítását, amelynek az alapkövét „időközben belepte a gaz” – közölte a 021.rs.

Október 30-áig a civil szervezetek és a politikai pártok, amelyek felszólaltak az 1944/45-ös megtorlások ártatlan áldozatai tiszteletére emelendő emlékmű felállítása ellen, 5.000 aláírást gyűjtöttek össze, annak érdekében, hogy erre mégse kerüljön sor.

A petíció átadására október 31-én került sor a Városháza iktatójában, amikor a(z új) polgármester (Milan Đurić – B.A.) azt mondta, hogy „tanulmányozni fogja”.

Radivoje Jovović, az Együtt (Zajedno) nevű párt újvidéki bizottsága elnökének nyilatkozata szerint „valószínűleg ez volt az utolsó alkalom az emlékmű építésének intézményes úton való megállítására”.

– Mint sok magyar, őseim is ártatlan áldozatai voltak az 1944/1945-ös eseményeknek, és megérdemlik, hogy szenvedésükről emlékművel emlékezzünk meg, de nem érdemelték meg, hogy ártatlan nevüket a háborús bűnösök mellé helyezzék – nyilatkozta Öreg Anna, a Szabad Polgárok Mozgalmának (PSG) parlamenti képviselője a Vreme c. belgrádi hetilapnak október 31-én.

– Attól tartok, veszélyes revizionizmusról van szó, amelyet a »szerbek és magyarok történelmi megbékélése« leple alatt hajtanak végre. A Vajdasági Magyar Szövetség álszent, azt akarja, hogy megvalósuljon a »megbékélés« a volt radikálisokkal, akik a ’90-es években szendvicset csomagoltak volna nekünk a Magyarországig tartó útra – mondta Öreg, aki hozzátette, a Magyarország és Szerbia közötti „kiváló kapcsolatokat” nem értékrend, csupán érdekek vezérlik.

A képviselő bejelentette, hogy az emlékművet ellenző pártok és szervezetek petíciót nyújtanak be a város önkormányzatához, amely szakbizottság felállítását szorgalmazza a valóban ártatlan áldozatok névsorának elkészítésére. – Ha a városi hatóságok nem reagálnak, folytatjuk a küzdelmet, és biztosak vagyunk abban, hogy nem valósul meg a jelenlegi névsorral az emlékmű – mondta Öreg Anna.

A Szabad Polgárok Mozgalmának akciója és aláírásgyűjtése, valamit Öreg Anna kijelentése kapcsán a Szabad Magyar Szó november 4-én megkérdezte Pásztor Bálintot van-e fejlemény az emlékmű felállításának ügyében?

– Azt gondolom, hogy szégyenteljes, hogy egy magát magyarnak nevező közéleti személyiség kérdőjelezi meg a magyar áldozatok tiszteletére, emlékére építendő emlékmű létjogosultságát. Ahogy azt a parlamentben is elmondtam az ellenzék támadásaira reagálva, hogy az emlékművön az a felirat fog szerepelni három nyelven, hogy „minden ártatlan áldozat emlékére”. Ez a hisztériakeltés, ami az ellenzék részéről történik megalapozatlan, ugyanakkor veszélyes, ugyanis azt próbálják meg relativizálni, amit az elmúlt kilenc évben sikerült elérnünk a történelmi megbékélés jegyében. Olyan hangulatot teremtenének, mintha mi a fasisztáknak akarnánk emléket állítani – reagált Pásztor Bálint.

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) ugyanazon a napon (november 4-én) felszólította Pásztor Bálintot, hogy hajtson főt az újvidéki razzia áldozatainak emléke előtt és hagyjon fel azzal, hogy egyenlőségjelet tesz az áldozatok és az elkövetők közé.

– Pásztor Bálint annak a történelmi revizionizmusnak a harcosává lépett elő, amely mind erőteljesebb dominanciát nyer térségünkben. Ő valamiféle szerb-magyar megbékélés téziséről beszél. Holott a szerbek és a magyarok soha sem veszekedtek, az összetűzés kizárólag az elkövetők és az áldozatok között történt. Ilyen irányú megbékélésre pedig soha nem kerülhet sor – olvasható a LSV közleményében, amelyet Marko Lutkić, a párt végrehajtó bizottságának tagja írt alá.

Pásztor Bálint reakciója Öreg Anna részéről nem marad válasz nélkül: A képviselő asszony november 8-án a Szabad Magyar Szó oldalain üzent Pásztor Bálintnak és a közvéleménynek.

– Pásztor Bálint arra a tézisemre reagált, hogy megengedhetetlen olyan emlékművet állítani, amely egyszerre emlékezik a kommunista terror magyar származású ártatlan áldozataira és a bűnözőkre is. Azokra a bűnözőkre, akik a világháború alatt Vajdaság területén a legszörnyűbb bűnöket követették el.

Pásztor úr, ne játsszuk a kedvenc tézispótló játékát. Legyünk nagyon precízek és nyíltak. Válaszoljon arra a kérdésre, hogy ezek az emberek hogyan tartoznak az ártatlan áldozatok kategóriájába, és mivel érdemelték ki, hogy emlékművet állítsanak nekik a valóban ártatlan áldozatokkal együtt:

 

Nagy Miklós (RKTG-54089)

Újvidék megszálló polgármestere, felelős a város megszállása idején elkövetett háborús bűnökért

Balog Imre (RKTG-22743)

A razzia során több férfit, nőt és gyermeket ölt meg. Az újvidéki Ristić gyár munkásai előtt beismerte, hogy bajonettjével gyerekeket ölt meg.

Tóth János (RKTG-27308)

Tömeggyilkosságokban vett részt, tettestárs volt a Pirosi utcai Kolarov – Mašin család 9 tagjának lemészárlása során, öt Jovandić fivért gyilkolt meg

Sopić Katarina (RKTG-34300)

Szovjet tisztek megmérgezéséért ítélték el

Vizi Márton (RKTG-7366)

Civileket vett őrizetbe és kínzott, középkori módszerekkel

Krámer Gyula (RKTG-28591), Zombori Gyula (RKTG-28598), Báthory Géza (RKTG-28594), Popović L. Milan (RKTG-7159), Hegyi József (RKTG-4483), Nagy Jelena (RKTG-7127), Radosavljević Lajos (RKTG-7165), Jakobac Slavko (RKTG-35575), Petrović Miloš (RKTG-7155 és 7157), Fehér Ferenc (RKTG-4422), Rajs József (RKTG4642), Popović Pavle (RKTG-4639), Mazanyi Pál (RKTG-32693)

 

Senki nem ellenzi az emlékmű felállítását, de az épeszű újvidéki és vajdasági polgárok, magyarok, szerbek és minden más itt élő nép ellenzi az ártatlanokat és bűnözőket kiegyenlítő emlékművet, és nem engedjük, hogy ebbe a nagyon fontos emlékműbe beleépítsék a bűnözőket és csendesen rehabilitálják őket. Világos számomra, hogy ön a politikai mentorainak, a modern Európa két legnagyobb populistájának (Orbánnak és Vučićnak – B.A.) a kedvéért folytatott folyamatos versenyben egyre inkább elveszíti a politikai és józanész iránytűjét, de ez az Ön gondja. Számunkra, akik másként vélekednek, és nem vagyunk valamilyen „hisztérikus ellenzékieknek”, ahogy Ön mondja, egyetlen módja van, hogy egy ilyen emlékmű kiépüljön: törölni kell az ártatlan áldozatok listájáról azokat, akik gyerekeket gyilkoltak, lemészároltak, és embereket kínoztak nemzeti alapon a legszörnyűbb rendszer szolgálatában, amelyre az emberi civilizáció még emlékszik, és hogy kizárólag a valódi áldozatok maradnak rajta – írja egyebek mellett Öreg Anna a november 8-ai közleményében.

 

2022. december 3.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Menekülés a politikamentes irodalomba

A kisebbségi író nyelve állandó kettős tükörben létezik, világa ettől lesz hiteles. Ez egyszerre a szegénység >

Tovább

Deli Andor nem támogatta, hogy bíróság vizsgálja ki az orosz háborús bűnöket

A Péterrévéről elszakadt fiatal képviselő, Deli Andor azóta több alkalommal is bizonyította, hogy nem a vajdasági >

Tovább

A Csillag

Manapság túl sok a tévedhetetlen, aki büszkén hirdeti, hogy a nyílegyenes nemzeti úton birtokolja az igazságot. >

Tovább

Nincsenek új megbotránkoztatók

Ritkul körülöttünk a levegő, emlékeztet Anikó. Arra gondolok, hogy az elmúlt egy-két évben sok közeli barátom >

Tovább

„Úgy lesz jó, ahogy lesz”?

Pásztor rádiónyilatkozata két csődöt jelentett be egyszerre: az egyik a szerbiai nemzeti kisebbségi politika csődje, hiszen >

Tovább

Mindig Nyugatra menj...

Nem vagyok Nyugat-imádó, de bevallom: jelenleg sajnos nincs más út, bármennyire is álmodozok arról, hogy legyen. >

Tovább

Senkit nem szabad kényszeríteni más nemzeti és vallási ünnepének ünneplésére, se a vallási szertartásokon való részvételre!

Senki nem vonja kétségbe, nem kérdőjelezi meg, hogy a vallásukat gyakorló pravoszláv szerbek megünnepeljék Szent Száva >

Tovább

„Tordán elégedettek”?

Cikkírónk általában nem veszi magának a fáradtságot, hogy körülnézzen a faluban és elbeszélgessen az emberekkel arról, >

Tovább

A népszámlálási eredményekre várva

Nincs válasz a legfontosabb kérdésre: van-e ellenzéki program? Van-e baloldali vagy liberális alternatíva? Vagy pedig arról >

Tovább

Összeborulás vagy elszámoltatás?

Amennyiben a vajdasági magyar közösség helyzetének megvitatására irányuló párbeszédre, vagy változásra  a VMSZ vezetésében és politikájában >

Tovább

„A kézfogás csodája”

Az MNT „alapította” Magyar Szó napilap is a pásztorvilág építésének az egyik tartópillére. Erdődi Edvinát a >

Tovább

Ez lenne Lovas tandíja?

A „példamutató beruházással” kapcsolatban felvetődik az is, hogy Pásztor Istvánnak miért éppen a Szabadkai Városi Könyvtár >

Tovább