2024. június 21. péntek
Ma Alajos, Leila névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Jogi precedens

Az államnak fizetni kell a migránsok okozta károkért!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Az államnak fizetni kell a migránsok okozta károkért!

A Hangadó Szerda műsorában elhangzott hírt, miszerint a szerb államnak kárpótlást kell fizetni a migránsok által okozott kárért – ismereteim szerint – a Magyar Nemzeti Tanács áltat „alapított” egyetlen média, de még a közszolgálati VRTV magyar szerkesztősége sem közölte. Pedig a határmenti lakosságot érintő fontos eseményről van szó. Ebből is látszik, a közösség érdekeit mellőző, politikailag irányított sajtóról van szó! A családok, amelyek vállalták a kárpótlási per kockázatát, az ügyvéd, aki megtette, amit a szakma becsülete megkövetel, a bíró, aki az ítéletet meghozta, és Muci Szántó  Márta is, aki a riportot készítette, megérdemlik az elismerést, a gratulációt. A bíróság ítélete mindazok számára példa értékű lehet, akik a migránsok által kárt szenvedtek, mivel jogi hivatkozási alapot jelent  a jóvátételre. A majdányi házrombolás ügyében hozott precedens/példa értékű ítélet figyelmezeti az államot a polgárok biztonságának és vagyoni jogai alkotmányos védelmének kötelezettségére is. Bozóki Antal:

Az Újvidéki Rádió Hangadó Szerda című szeptember 21-ei műsorában értesülhettek a hallgatók, hogy „jogi precedens történt Majdányon”. – Anyagi elégtételről hozott ítéletet a bíróság néhány család számára, akik beperelték a szerb államot és a rendőrséget, mert a házukat úgy tönkretették a menekültek, hogy azok lakhatatlanná váltak – hangzott el a műsorban.

– Az érintett családok egy évvel ezelőtt ügyvédhez fordultak és átadták a szükséges bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy ingatlanjukat szándékosan vagy gondtalanság miatt kár érte. Ezt pedig a rendőrség, a feljelentések ellenére, nem akadályozta meg.

A kárpótlásról a napokban érkezett a bírósági értesítés (az ítéletről lehet szó – B.A.).

Boško Stanimirov ügyvéd elmondta, „az anyagi kártérítésről szóló ítélet jogerős. A bíróság megállapította, hogy a szerb belügyminisztérium, vagyis a rendőrség részéről mulasztás történt, aminek alapján akkora összegű anyagi elégtételt kell fizetni, amekkorát a bírósági szakértő megállapított.”

– A megítélt érték megtérítését a szerb államnak kell állnia, illetve ilyen címen a megállapított pénzösszeget ki kell fizetnie – közölték a műsorban.

A riport szerint a bírósági eljárás jogerősen befejeződött, már csak a kártérítési összeg megfizettetése, vagyis a végrehajtás maradt.

Az adásban az egyik érintett elmondta a majdányi háza tönkretételének történetét a migránsok által.

A Vajdasági Magyar Szövetség sokáig egyáltalán nem, utóbb pedig nem megfelelő módon foglalkozott a migránsok okozta felbecsületlen anyagi kárral, amit leginkább a határmenti, többségében magyarok lakta településeken (Horgos, Magyarkanizsa, Majdány, Oroszlámos, Rábé, Törökkanizsa, Szabadka stb.) okoztak.

Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) elnöke még a 2020. február 6-ai sajtótájékoztatóján kezdeményezte a tartományi képviselőház biztonsági tanácsának az összehívását a migránshelyzet miatt.

A testület elnökének tisztségét Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának elnöke, vagyis Pásztor István látja el, aki a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ/BMC) nevű magyar-szerb vegyespárt elnöke is, stb.

A testület migránskérdésekkel kapcsolatos ülésére – ismereteim szerint – mind a mai napig nem került sor. Elnök úr, bizonyára a bokros teendői, önreklámozó „ünnepi beszédei” miatt nem ért rá a polgárok biztonsága és vagyona védelmének kérdéseivel foglalkozni. Vagy épen a Szerb Haladó Párttal (SNS) való együttműködése miatt.

Nem egy alkalommal nyilatkozott a migráns-ügyben a haladó Pásztor. A szavaiból, ígéreteiből azonban szinte semmi nem valósult meg.

A kialakult helyzetről olyasmiket mondott, hogy „a jogrendet kellene életszerűvé tenni”, meg hogy „el kellene érni, hogy a migránsok a befogadóközpontokban maradjanak”. A jogrend nem változott, a migránsok  nem maradtak a befogadó központokban és egyre többen vannak.

A fikusz politikus egyetlen fontos, a magyar közösséget is érintő társadalmi kérdést nem, hogy megoldani, de még csak felvetni sem képes! Belgrád nemtetszésére a haladó többségű tartományi képviselők – egy intésre – azonnal menesztenék!

A kétszeres elnök újabban azt találta ki, hogy az illegális migráció terhét évek óta nyögő észak-bánáti határ menti Majdányt és Rábét – a Törökkanizsáért Egyesület támogatásával – „meg kell szabadítani az elhagyatott, düledező, romos házaktól, amelyek a migránsok búvóhelyéül szolgáltak”. Pásztor erről szeptember 8-án az anyaországi forrásból támogatott házrom-eltakarításról a helyszínen, a majdányi Petőfi Sándor utcában nyilatkozott a sajtónak.

– Ahelyett, hogy a szerbiai hatalmi felállás részeként kormányzati, parlamenti, tartományi és önkormányzati szinten kihatnának a migránskérdés rendszerbeli rendezésére, ők „megoldásként” a vajdasági magyar falvakban lévő házak ledózerolását viszik végbe, mindezt – saját bevallásuk szerint – anyaországi eszközökből! – kommentálta szeptember 9-ei közleményében az eseményt a VMDK.

 

Pásztor Bálint, a politikus fia, a VMSZ képviselőinek frakcióvezetője, a szerb parlament 2021. január 28-ai ülésén, a képviselő kérdések idején elmondta, hogy „a polgárok kérdezik, számíthatnak-e kárpótlásra, a migránsok okozta károk pedig hatalmasak a polgárok vagyonában?” A problémát olyan módon adta elő, hogy nem ő, hanem „a polgárok kérdezik”(!!). Miért nem képviselői kérdésként vetette fel a problémát és követelt határozott intézkedéseket?

Ana Brnabić (még midig hivatalban lévő!) miniszterelnök a kérdésre adott válaszában nem zárta ki a migránsok okozta anyagi károknak az állam által való megtérítési lehetőségét. Készséget mutatott a VMSZ-el, a helyi önkormányzatok és a polgárok képviselőivel való ezzel kapcsolatos „beszélgetésre”.

Időközben valószínűleg „a polgárok kérdését”, de választ is elfelejtették, mivel – ismereteim szerint – a migránsok okozta károk jóvátétele ügyében éppen semmi nem történt – az írás elején említett bírósági ítéletig. A jelek szerint, a beígért „beszélgetésből” sem lett semmi.

A szerb alkotmány 57. szakaszának (A vagyonra való jog) első bekezdése szerint Szerbiában „szavatolt a tulajdon és a jogszerűen szerzett egyéb vagyoni jogok békés élvezete”. Ez a rendelkezés jogi alapot nyújt(hat) az állam kötelezettségének a megállapítására, hogy – a migránshelyzet nem megfelelő kezelése által, mivel nem tartotta azokat a menekülttáborokban – nem biztosította a polgárok vagyonának védelmét, ami jogi alap lehet a kártérítésre – írtam a Megtérítik-e a migránsok okozta károkat? című 2021. február 10-ei írásomban.

Annak ellenére, hogy a migránskérdés leginkább a határmenti, többségében magyarok lakta falvak lakosait érinti, a délvidéki/vajdasági magyar nyelvű média, de – érdekes mód – még a VMSZ és a Magyar Nemzeti Tanács által ellenőrzött sajtó sem foglalkozott mindeddig az illegális menekültek okozta károk bírósági úton való megtérítésével. Ez nyilvánosan mostanáig egyáltalán fel sem merült. A Véemeszes propaganda ezt a lehetőséget teljesen elhallgatta. A polgároknak nem kell arról tudni, hogy a jogaikat milyen úton-módon érvényesíthetik?

A Hangadó Szerda műsorában elhangzott hírt, miszerint a szerb államnak kárpótlást kell fizetni a migránsok által okozott kárért – ismereteim szerint – a Magyar Nemzeti Tanács áltat „alapított” egyetlen média, de még a közszolgálati VRTV magyar szerkesztősége sem közölte. Pedig a határmenti lakosságot érintő fontos eseményről van szó. Ebből is látszik, a közösség érdekeit mellőző, politikailag irányított sajtóról van szó!

A családok, amelyek vállalták a kárpótlási per kockázatát, az ügyvéd, aki megtette, amit a szakma becsülete megkövetel, a bíró, aki az ítéletet meghozta, és Muci Szántó  Márta is, aki a riportot készítette, megérdemlik az elismerést, a gratulációt. A bíróság ítélete mindazok számára példa értékű lehet, akik a migránsok által kárt szenvedtek, mivel jogi hivatkozási alapot jelent  a jóvátételre.

A majdányi házrombolás ügyében hozott precedens/példa értékű ítélet figyelmezeti az államot a polgárok biztonságának és vagyoni jogai alkotmányos védelmének kötelezettségére is.

 

2022. szeptember 29.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Alulképviseltek a temerini magyarok (is)!

A magyarok szempontjából a temerini botrányos választási eredmény is a VMSZ-VMDP katasztrofális politizálásának a következménye! A >

Tovább

A Bartók fivérek

Magyarországiak készítettek egy négyrészes filmet a délszláv háborúról a 90-es évek végén, és abban beszélt egy >

Tovább

Érdekeink kiárusítása

A közleményből és a jelenlegi képviselőházi politikai (erő)viszonyokból szinte arra lehet következtetni, hogy a Tartományi Kormány >

Tovább

A hisztéria és a rezignáció között hánykolódunk

Romokban heverő értékrendek közepette vajúdik az új világ, amelyről fogalmunk sincs, hogy milyen lesz. Mindeközben azzal >

Tovább

EB

Még a múlt hét elején, Belgrádban, ismét megérintett a sumadijai kóló könnyed, légies, elegáns tartású suhanása. >

Tovább

Topolyai történetek : a Kis Mozi

És hogy mi köze van ennek Topolyához? Amikor Lifka Sándor felépítette a szabadkai állandó mozit, egy >

Tovább

„EGY SZÁBOR, EGY NEMZET”, EGY VEZÉR!

Ennek a szerb nacionalista politikának a ki nem nyilvánított végcélja a multikulturalizmus megszüntetése, ami magába foglalja >

Tovább

Mindjárt hazaérünk

Biztosan nagy hó esett, ha már szánnal jött értünk a faluba a nagyapám.Tehát  mégis voltam iskolában (jobbról), >

Tovább

A “multikulturális elvárás”

Nem lenne azonban méltányos egyedül a betegbiztosítót vádolni. Ők legalább írásban is közzéteszik, amit mások sunyin >

Tovább

„Erősödött” a VMSZ Begaszentgyörgyön?

A VMSZ vezetői már régen elszakadtak a közösségtől és a valóságtól. A párt 4 (négy!) képviselőjének >

Tovább

A magyar közösség és a nemzetközi jog elleni erkölcstelen cselekedet

Kovács Elvira a szerb parlament alelnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség sokéves megélhetési tisztségviselője, Pásztor István néhai >

Tovább

A szolgapárt menetelése a szakadék felé

A június 2-i önkormányzati választásokon a VMSZ vereséggel is felérő „eredményeit” nem lehet a 70 ezres >

Tovább