2022. december 2. péntek
Ma Melinda, Vivien, Aranka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Orbán pávatánca

Orbán pávatánca

Paul Lendvai jó esélyt lát arra, hogy Orbán Viktor ezúttal is megvezeti külföldi ellenfeleit, miután pávatáncot jár Brüsszel és Moszkva között. A vágtató infláció és a szabadesésbe átment forint miatt drámai következményekkel járhatna a kilátásba helyezett pénzmegvonás. Az Európai Parlament kimondta, hogy a magyar demokrácia már nem megfelelőn működik, igazából választási autokrácia. A magyar kormánnyal szembeni bizalmatlansághoz az is hozzájárul, hogy Orbán igen szoros baráti viszont ápol Putyinnal. Ennek ellenére a politikusnak ezúttal is bejöhet a kétkulacsosság. A bírálók szerint a költségvetési biztos előreszaladt, amikor méltatta a magyar fél által megígért korrupcióellenes intézkedéseket. Közben pedig a hivatalos Magyarország a keményen jobbos olasz koalíció választási előretörését ünnepli. Meloni támogatása segíthet, hogy az Orbán-rezsim mégiscsak megkaphassa a 7,5 milliárdot Brüsszeltől. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Euractiv

 

A portál körképe azt mutatja, hogy a tagállamok többsége pragmatikusan viszonyul ahhoz, befagyasszák-e a támogatás egy részét Magyarország számára a jogsértések miatt, de akadnak olyanok, amelyek aligha szavazzák meg az intézkedést, mondván, hogy arra most nem alkalmas az időpont. Így viszont sarokba szorulhatnak a jogállam védelmezői.

A felzárkóztatási alapok nagyjából egyharmada a tét, de ha a Tanács nem hagyja jóvá, akkor az azt támasztja alá, hogy nincs mit tenni, ha egy tagország illiberális irányba megy el, habár a demokrácia feltétel a tagsághoz – mondja az európai jog egyik professzora a Salentói Egyetemről. Szerinte azonban jelenleg nem lehet megjósolni a szavazás kimenetelét.

Hollandia, Svédország és Finnország számára fontos a jogállam, de mindhárom jelezte, hogy szerintük jó felé tartanak az események. Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy ezeknek a törekvéseknek keresztbe tehetnek az olasz változások, bár itt a Forza Italia még mérsékelhet Róma vehemenciáján. A másik népes tagállamnál, Spanyolországnál az látszik, hogy nem szeretné kiélezni a viszonyt egyik oldallal sem.  

A lengyelek jó ideje beálltak Magyarország mögé, a térség más országai óvakodnak nyíltan bírálni az Orbán-kabinetet. A románok és a bolgárok egyaránt igen elővigyázatosnak mutatkoznak a kérdésben.

 

Der Standard

 

Paul Lendvai jó esélyt lát arra, hogy Orbán Viktor ezúttal is megvezeti külföldi ellenfeleit, miután pávatáncot jár Brüsszel és Moszkva között. A vágtató infláció és a szabadesésbe átment forint miatt drámai következményekkel járhatna a kilátásba helyezett pénzmegvonás. Az Európai Parlament kimondta, hogy a magyar demokrácia már nem megfelelőn működik, igazából választási autokrácia. A magyar kormánnyal szembeni bizalmatlansághoz az is hozzájárul, hogy Orbán igen szoros baráti viszont ápol Putyinnal.

Ennek ellenére a politikusnak ezúttal is bejöhet a kétkulacsosság. A bírálók szerint a költségvetési biztos előreszaladt, amikor méltatta a magyar fél által megígért korrupcióellenes intézkedéseket. Közben pedig a hivatalos Magyarország a keményen jobbos olasz koalíció választási előretörését ünnepli. Meloni támogatása segíthet, hogy az Orbán-rezsim mégiscsak megkaphassa a 7,5 milliárdot Brüsszeltől.

 

Die Welt

 

Bármennyire is vitázik az EU Magyarországgal és Lengyelországgal a jogállam ügyében, német szemszögből fontos szempont, hogy a bajoroknál a lengyelektől 80 ezer, a magyaroktól pedig 40 ezer munkahely függ. A szoros összefonódást a Bajor Gazdasági Egyesülés legújabb tanulmánya mutatta ki, és az adatok alapján egyértelmű, hogy ha súlyosbodnak az ellentétek Brüsszel, illetve a két jobboldali-populista kormány között, az kedvezőtlenül fejlemény volna Bajorország, sőt egész Németország számára.

Bajor vállalatok majdnem 7 milliárd eurónyi új értéket állítanak elő a két ország számára, áruk és szolgáltatások útján, ezen felül a lengyeleknél csaknem 67 ezer a magyaroknál pedig jó 41 ezer embert foglalkoztatnak. Vagyis ha súlyosbodik a jogállami viszály, az kihat a jólétre mind a három országban.

A felmérést készítő szervezet elnöke azonban hozzátette, hogy emiatt az Uniónak nem kell változtatnia politikáján, mert amikor létveszély fenyeget az orosz invázió miatt, különösen nem szabad tudomásul venni az alapértékek megsértését. Továbbá belső konfliktusokkal megterhelni az európai egységet. Abból indulnak ki, hogy a magyar és a lengyel vezetés tisztában van a tagság előnyeivel, illetve kötelezettségeivel. 

 

FAZ

 

Az új szankciók tervének bejelentésekor a Bizottság elnöke részleteken nem árult el az oroszok fizetendő olajár korlátozása ügyében, de az biztos, hogy főként Magyarország és Ciprus hadakozik ellene. A magyar kormány attól fél, hogy az oroszok leállítják a szállításokat. Ezért a magyarok ki maradtak a júniusban elhatározott embargóból. A csehekre, szlovákokra és bolgárokra szintén átmeneti intézkedések vonatkoznak. A többiek decembertől nem vesznek Moszkvától nyersolajat, két hónappal később pedig feldolgozott termékeket sem.

Az Európában bejegyzett tartályhajók azonban a tervek szerint pedig csak akkor vihetnek orosz olajat Kínába és Indiába, ha a vételi szerződést az előírt nyomott áron kötötték meg. Ez főként a nagy flottával rendelkező Ciprust, Máltát és Görögországot sújtja. Brüsszel mérlegeli, hogy kompenzálja őket a veszteségekért, de a többiek körében van ellenállás az elképzeléssel szemben.

 

 

 

2022. szeptember 29.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Orbán elszámította magát

Brüsszellel birkózott és ez még sokba kerülhet neki. Mivel vonakodik végrehajtani a reformokat, veszélybe kerül az >

Tovább

Putyin szőnyegbombázásba kezd, ha a nyugat nem lép

A légi hadviselésben az oroszok vannak fölényben. Legelőször is igen sok gépet tudnak bevetni és Szíriában >

Tovább

Szorul a hurok Orbán Viktor körül

A Bizottság ma várhatóan azt kezdeményezi, hogy vonjanak meg sok-sok milliárdnyi szubvenciót Magyarországtól, habár a végső >

Tovább

Megbosszulta magát a kínai vakcina-nacionalizmus

A kormány nem volt hajlandó hatékony szereket beszerezni külföldről, a hazai gyártmányokról viszont bebizonyosodott, hogy csak >

Tovább

Méltóság és szabadság 2.0

Azt hiszem, elértük a mélypontot, de hosszú út vezetett idáig, és a gödörásásban sokan kivették a >

Tovább

Oroszország csak nyer azzal, ha veszít Ukrajnában

A Yale egyetem Közép- és Kelet-Európára szakosodott történész professzora Timothy Snyder úgy látja, hogy az ország >

Tovább

Nehammer Kurz nyomdokain

Nagyon úgy néz ki, hogy az osztrák kancellár az előd, Sebastian Kurz nyomába szegődik, mert újra >

Tovább

Katalin Volodimirnél

A magyar kormány maga ellen fordította NATO-szövetségeseit, mivel fenntartja baráti kapcsolatait a Kremllel, ám tegnap Novák >

Tovább

Hívei azt mondják, Orbán csak játszik

A biztosok következetesen fel akarnak lépni az urambátyám-rendszer ellen, illetve érvényt kívánnak szerezni a bíróságok függetlenségének. >

Tovább

A magyar határzárnak hála, virágzik az embercsempészet

A legtöbb delikvens Indiából és Tunéziából érkezik Belgrádba, nem is kell nekik beutazási engedély. Ezért az >

Tovább

Viktor, téged hidegre tettek, a brüsszeli bürokraták megkésve, de legyűrtek

Ezt hangsúlyozza a kommentár, miután több hónapos huzavona után a Bizottság elnöke úgy döntött, hogy szembeszáll >

Tovább

Infláció Magyarországon: helyszíni riport

Magyarországon az árak nap mint nap emelkednek, az üzletekben szüntelenül átírják az árcédulákat. Ezzel tért haza >

Tovább