2022. október 4. kedd
Ma Ferenc, Hajnalka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Tervre terv – de hol az eredmény?

Cél: „a kisebbségek életkörülményeinek javítása” (?)

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Tervre terv – de hol az eredmény?
A Lulić?Szakállas?Nyilas trió az ülésen

A cikkből az sem derül ki, de nagyon úgy néz ki, hogy az MNT nem is tárgyalt erről a készülő dokumentumról. Hogy a testület tagjainak jószerivel fogalmuk se lehet, hogy miről is van szó! Hajnal miért nem tűzte napirendre? Miért nem hozták nyilvánosságra az MNT „észrevételeit”? A nyilvánosságnak, a magyar közösségnek nem kell tudni azokról? Mivel is foglalkozik az MNT? Aki nyolc évig sem tanulta meg, hogyan kell(ene) működni a nemzeti közösség parlamentjének, mit is keres a politikában? Bozóki Antal:

A nemzeti kisebbségek jogainak megvalósítását szolgáló cselekvési tervről tárgyaltak augusztus 12-én Belgrádban, a Szerbia Palotában. Valójában a 2022-2025. évi cselekvési terv javaslatát előkészítő külön munkacsoport negyedik ülését tartották.

Gordana Čomić Emberi, Kisebbségi Jogi és Társadalmi Párbeszédért felelős miniszter szerint „az akcióterv a 2016-ban meghozott dokumentumban foglaltakat emeli egy magasabb szintre, szavai szerint a cél ugyanis a kisebbségek életkörülményeinek javítása”.

– Nem lehet dönteni a kisebbségekről, a kisebbségek nélkül. Nem dönthet valaki arról, mi a jó a kisebbségnek, csak ők maguk tehetik ezt – hangsúlyozta Čomić, rámutatva az akcióterv a kormány elkötelezettségét mutatja aziránt, hogy javuljanak a kisebbségi jogok, és ennek érdekében pontosan megfogalmazza milyen lépéseket tervez a következő két évben. [A Magyar Szó nevű Véemeszes pártlap újságírója (mh) valamit félreérthetett, mivel írásának ezt a téves és értelmetlen címet adta: „A kisebbségekről csak a kisebbségek dönthetnek”. A kisebbségek sorsáról, sajnos, általában a többség dönt.]

– Ez az első dokumentum, amit nemzetközi szervezetek, illetve az Európa Tanács szakértői véleményeztek, amely kidolgozásába bekapcsoltunk minden nemzeti kisebbséget. Az EBESZ a partnerünk abban, hogy az ő közbenjárásával javítsuk a dokumentumon – tette hozzá Čomić, közölve azt is, hogy az akciótervre összesen 8 észrevétel érkezett: a magyar, a horvát és a bosnyák nemzeti tanácsoktól. Észrevételeik többsége az oktatást és a művelődést érintették.

Lulić Emil, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) hivatalvezetője (az idézett írás szerint „munkatársa”) hozta a kötelezőt. Szerinte „a magyar kisebbség helyzete jó Szerbiában, ehhez többek között Magyarország és Szerbia kiemelkedően jó viszonya is hozzájárult, illetve a két kormány partneri együttműködése. Rámutatott, a 2016-ban elfogadott akcióterv megvalósítása érdekében számos törvényt módosítottak, és ezzel javult az egyéni és a kollektív kisebbségi jog. Az e téren elért változások 2018-ban – ma már a korábbi időszakhoz képest érzékelhető – előrelépést mutatnak.”

A hivatalnok szavaiból azonban nem derül ki, hogy „miben javult az egyéni és a kollektív kisebbségi jog”, és a változások miben mutattak „érzékelhető előrelépést”. A parolákat viszont már megtanulta! Régen rossz annak a kisebbségnek, amelyiknek a helyzete a kormányok (változó) viszonyától és nem a nemzetközi szabályoktól függ!

– Szakállas Zsolt tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi (véemeszes) titkár elmondta, a hatályban levő akcióterv egyik legfontosabb fejezete az oktatásra vonatkozik. Mint mondta, a tartományi titkárságnak jó a kapcsolata van az oktatási minisztériummal, ami mindenek előtt a kis létszámú osztályok engedélyezéséből is látszik azon diákok esetében, akik anyanyelvükön szeretnék folytatni tanulmányaikat – írja a lap.

Az ülésen jelen volt ugyan Nyilas Mihály az Igazságügyi Minisztérium dettó véemeszes államtitkára is, aki – az írás alapján, a „hallgatni bölcsebb” mondáshoz tartva magát – meg se szólalt.

Gordana Čomić minisztériuma az emberi és kisebbségi jogok, de a társadalmi párbeszéd területén sem alkotott maradandót. Az egykori Demokrata Párti (DS) aktivista a haladó párti (SNS) kormányban – a miniszteri fizetésért, vagy talán, hogy nagyobb legyen a nyugdíja – vállalta ennek a szervnek a vezetését. Tevékenységéről azonban alig lehetett valamit is hallani, szinte alig volt jelen a sajtóban. Most – az erkölcsi és politikai hitelét vesztett, leköszönőben lévő miniszter – valamiféle látszattevékenységgel próbálkozik felhívni magára figyelmet – hátha tisztségében maradhat.

Az akciótervvel kapcsolatban az is látszik, hogy az ülés szervezői nem készítettek egy átfogó elemzést, hogy a hat év alatt hogyan valósultak meg (vagy nem) a törvényes rendelkezések és a nemzeti kisebbségek „életkörülményei mennyire javultak”. Most egy újabb dokumentumot készítenek, hogy „magasabb szintre emeljék” azokat!? A leköszönőben lévő kormány most majd cselekvési tervet fogad el?

Az akciótervvel kapcsolatban az MNT honlapján csak A nemzeti kisebbségek akcióterve utólagos elemzésének bemutatása c. 2021. szeptember 8-ai, mindössze hét soros (sicc!) írás található.

Nem tudni, Hajnal Jenő milyen alapon futtatja – már nem először – Lulićot, aki az MNT tisztviselője ugyan, de nincs legitimitása a testület képviselni, se a nevében nyilatkozni, annak felhatalmazása nélkül.

A cikkből az sem derül ki, de nagyon úgy néz ki, hogy az MNT nem is tárgyalt erről a készülő dokumentumról. Hogy a testület tagjainak jószerivel fogalmuk se lehet, hogy miről is van szó! Hajnal miért nem tűzte napirendre? Miért nem hozták nyilvánosságra az MNT „észrevételeit”? A nyilvánosságnak, a magyar közösségnek nem kell tudni azokról? Mivel is foglalkozik az MNT?

Aki nyolc évig sem tanulta meg, hogyan kell(ene) működni a nemzeti közösség parlamentjének, mit is keres a politikában?

 

2022. augusztus 19.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Holt lelkek kifosztása, avagy apámat visszahozta a sírból a bank

Oké, mindenkinek van valami hasonló esete a bürokráciával, az örökösödés kapcsán is biztosan. Hogy ez kell, >

Tovább

„Hármas osztályzat az MNT négy évére”?

Az MNT működésére rányomta bélyegét a Pásztor István által meghirdetett nemzeti kisebbségi politika, amit a „konfrontáció >

Tovább

Putyin totális háborúja

Oroszországban ugyanaz az egydimenziós nacionalista világszemlélet működik, mint a száz évvel korábbi Szovjetunióban, globális felelősségről, józan >

Tovább

Az államnak fizetni kell a migránsok okozta károkért!

A Hangadó Szerda műsorában elhangzott hírt, miszerint a szerb államnak kárpótlást kell fizetni a migránsok által >

Tovább

Legitim lesz-e az egypárti MNT?

Amennyiben csak egy magyar lista indul a november 13-ai választásokon, felállhat egy csupán Véemeszes és a >

Tovább

Szabadságra ítéltek

Azóta sem tudok szabadulni attól az érzéstől, hogy akit az állam kebelére emel, attól ellenszolgáltatásokat követel. >

Tovább

Az apa, a fia és a szentlélek

Az ilyen szintű fogadás a VMSZ részéről nem meglepetés, hiszen az MCC-t az Orbán „kormány egyik >

Tovább

Ezt akartam? Ezt vártuk a rendszerváltástól?

Egykor a Párt volt az elnyomó, ma pedig a szabadságra esküvő új bűnös osztály. Egykor még >

Tovább

A sajtószabadság kicsúfolása

A lapból – annak ellenére, hogy a fejléce alatt megtévesztő módon hirdeti, hogy „a vajdasági magyarság >

Tovább

A folytonosság jelképe tapintatosan a modernizáció őrének számított

Ahol túlburjánzik a hatalom, ott elmélyülnek a nemzeten belüli szakadékok, amelyeknek manapság főleg a posztkommunista országok >

Tovább

Ajándékcsere

Pintér Attila 8 évet töltött nagykövetként Belgrádban. Szemtanúja és tevékeny részese volt a szerb magyar/magyar-szerb kapcsolatok >

Tovább

„Hoppon marad” a Pásztor Kft. és az ügyfélköre?

Pásztor Pista nyilatkozatából derül ki, hogy a Prosperitati Alapítvány „nagy volumenű vajdasági feldolgozó- és szolgáltatóipari fejlesztések >

Tovább