2024. május 24. péntek
Ma Eszter, Eliza, Vanessza névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Új parlament – régi nóta

A VMSZ-es képviselők továbbra is a Vučić-féle Szerb Haladó Párt (SNS) szekerét tolják

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Új parlament – régi nóta
A VMSZ/BMC képviselői: II. Pásztor (Bálint ? Szabadka, 1979), frakcióvezető, Kovács Elvira (Szentmihály, 1982), a helyettese, Fremond Árpád (Topolya, 1981), Ökrész Rozália (Temerin, 1957) és Újvári Zsombor (Magyarkanizsa, 1982) ? ?Ezek ugyanazok?, mint az előző mandátumban ? Újvári kivételével (Fotó: Ótos András)

Pásztor Bálint már a parlament alakuló ülésén nem hagyott kétséget afelől, hogy a VMSZ-es képviselők az új összetételű parlamentben is a Vučić-féle nacionalista és retrográd Szerb Haladó Párt (SNS) szekerét fogják tolni, s nem a magyar közösség érdekeit képviselik. Kovács Elvira személyében lesz, aki „a külföldi vendégeknek” (értsd: nemzetközi szervezeteknek) elmagyarázza „a vajdasági magyarság helyzetét is”. Már ahogyan azt a Vajdasági Magyar Szövetség látja! Hogy Vučić és Orbán „aranykorában élünk”! Bizonyára büszkék is rá a szentmihályiak! Folytatódik tehát a Pásztor Pista féle „nem konfrontálódunk, együttműködünk” politika, amely a vajdasági magyar közösségnek az utóbbi másfél évtizedben éppen semmi jót nem hozott! Bozóki Antal:

Az április 3-ai parlamenti választások után, a képviselők eskütételével, augusztus 1-jén megalakult végre a köztársasági képviselőház 13. összetétele.

Az új összetételű parlament alakuló ülését Vladeta Janković, a képviselők közül a legidősebb vezette, az Egyesült Szerbia győzelméért listáról.

Sokéves élet- és politikai tapasztalatára hivatkozva, Janković „a parlament dicsőségéről és különösen a választások fontosságáról” fejtette ki nézeteit.

– Bármelyik országban, amelyikben tíz évig nem lennének igazi és tisztességes választások, az elkerülhetetlenül megkérdőjelezné minden választott testület legitimitását. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy megfelelő mértékben és alapos gyanúba kerülnének a képviselőházi döntések, valamint a képviselőházi intézmények hatályossága is. Bármelyik ország a világban, amelyikben ez megtörténne, olyan egypártrendszerbe kerülne, mint amilyenbe mi is, amelyben egy politikai párt, a sérthetetlen vezetőjével, a társadalom nagy részét – tudatosan és szándékosan – tudatlanságban tartja és megvonja tőle az alapvető szabadságokat és jogokat.

Nem nevezte meg ugyan, hogy pontosan mire gondol, de hozzáfűzte, „a végrehajtó hatalom nem a parlamentben összegyűlt képviselők által közvetve kifejezett népakarat szerint jár el, hanem a vezér közvetlen diktátuma alapján.  És az igazságszolgáltatás esetében sem szabad, hogy így legyen. Ha az igazságszolgáltatás részrehajló és passzív, a polgárok védtelennek és tehetetlennek érzik magukat”.

Beszédét üzenettel fejezte be, miszerint „a szabad és tisztességek választásoktól megfosztott Szerbia nem lehet boldog és tisztelt ország. Tisztességek választások nem lesznek és nem is lehetnek, amíg minden, Szerbia legtávolibb élő polgára is minden nap nem láthatja az RTS híradójában, mit tesz, és mit mond a hatalom, de azt is, hogy mit mondanak erről azok, akik nem részesei a hatalomnak. Tisztességek választások nem lesznek és nem is lehetnek, amíg megvesztegetés, zsarolások, nyomásgyakorlás és erőszak lesz, amíg a nemzeti médiatér nem lesz mindenki számára hozzáférhető, amíg a választási bizottságok arra várnak, hogy helyettük a vezető politikusok hozzák meg a döntéseket, illetve amíg egy személy szeszélyei az Alkotmány felett állnak, különösen pedig amíg a bíróságok hallgatólagosan támogatják ezt – zárta mondatait Janković.

„Beszédét több alkalommal az ellenzék soraiból feltörő taps szakította meg, illetve a többségi lista képviselőinek nem tetsző moraja.”

A parlamentben összesen 16 képviselői csoport alakult (a 12 választási lista alapján).

A legnagyobb politikai erőt most is, 104 mandátummal (a 250 képviselőből) az Aleksandar Vučić – Együtt mindent elérhetünk (SNS) képviselői csoport képezi. Következik az Ivica Dačić – Szerbia Szocialista Pártja (SPS) 23 képviselővel és a Marinika Tepić vezette Egyesülve (SSP, PSG, Preokret, Sloga) frakció 16 képviselővel stb.

A parlamentbe került öt kisebbségi lista közül a legtöbb mandátummal a Vajdasági „Magyar” Szövetség rendelkezik, összesen 5 képviselővel.

A parlament elnökének Vladimir Orlićot választották, akit az ellenzéki képviselők nem támogattak, mivel „a kampányi időszakban az agresszív fellépés bajnoka volt, aki nem hajlandó meghallgatni a másik véleményét, így azzal számolnak, hogy elnöksége alatt az ellenzék nem tud majd kellő mértékben érvényesülni a parlamenti üléseken”.

Ezzel szemben Pásztor Bálint a VMSZ képviselő csoportjának vezetőjeként – és az SNS fogadatlan (?) prókátoraként – „arra mutatott rá, hogy Vladimir Orlić tapasztalt politikus, negyedik mandátumban képviselő, fiatal, és nem csupán a politikával foglalkozott, hanem a tudomány terén is bizonyított. Kiemelte, nem mindegy, hogy az előttünk álló nehéz időszakban ki a parlament elnöke, ugyanis ő az államvezetés második legfontosabb embere. Szerinte Orlić eleget tud tenni a kihívásoknak.”

A Danas c. belgrádi napilap Orlić jelölése kapcsán azt írja, hogy ő volt „a legélesebb a független média, valamint az ellenzéki politikusok elleni támadásokban és Szerbia elnökének magasztalásában valamint védelmében.

Kovács Elvirát, a VMSZ (egyik) alelnökét, stb. („aki valamiért nem vette még fel a férje, Voislav Milosavljević nevét), második alkalommal választották meg a köztársasági képviselőház – a hét közül az egyik – (fikusz) alelnöki posztjára.

A Magyar Szó nevű véemeszes újságnak Kovács elmondta: „az alelnök feladata nemcsak a parlamenti ülések vezetésében merül ki, hanem diplomáciai kérdésekkel is foglalkozik”.

– Fontos, hogy amikor külföldi vendéggel találkozunk, vagy beszélgetünk, megmagyarázzuk Szerbia specifikus helyzetét, illetve rámutassunk a kisebbség, az én esetemben a vajdasági magyarság helyzetére is – emelte ki Kovács.

Parlamenti munkáját – elmondása szerint – „az eurointegrációs bizottság elnökeként fogja folytatni”. – Parlamenti alelnökként is több lehetőség adódik arra, hogy azoknak a külföldi politikusoknak a számára, akik barátian közelítenek Szerbia felé, ám nem értik az ország specifikus helyzetét, és az itt élő kisebbség helyzetét, hogy segítsünk annak megértésében – hangsúlyozta – tette hozzá.

Pásztor Bálint már a parlament alakuló ülésén nem hagyott kétséget afelől, hogy a VMSZ-es képviselők az új összetételű parlamentben is a Vučić-féle nacionalista és retrográd Szerb Haladó Párt (SNS) szekerét fogják tolni, s nem a magyar közösség érdekeit képviselik.

Kovács Elvira személyében lesz, aki „a külföldi vendégeknek” (értsd: nemzetközi szervezeteknek) elmagyarázza „a vajdasági magyarság helyzetét is”. Már ahogyan azt a Vajdasági Magyar Szövetség látja! Hogy Vučić és Orbán „aranykorában élünk”! Bizonyára büszkék is rá a szentmihályiak!

Folytatódik tehát a Pásztor Pista féle „nem konfrontálódunk, együttműködünk” politika, amely a vajdasági magyar közösségnek az utóbbi másfél évtizedben éppen semmi jót nem hozott!

 

2022. augusztus 18.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Pártalapú „eligazítás”

Az I. Délvidéki Médiatalálkozón – amelyen nem voltak jelen a Családi Kör, a Szabad Magyar Szót >

Tovább

DO ORADEE I NAZAD

I dodje treći dan za povratak I sabiranje utisaka. Nismo mi saznale kako Rumuni žive, čime >

Tovább

Deli Andor: „Vissza kell térítenünk Európát a helyes útra!”?

Deli Andor vendégeskedése VMSZ házi rádiójának is nevezett Szabadkai Magyar Rádióban jól illeszkedik a párt nyomasztóan >

Tovább

Bíztak Közép-Európában

Nagyon foglalkoztat, hogy miként vélekednének ma róla. Feltételezem, hogy ma is ragaszkodnának hozzá, hiszen itt előbb >

Tovább

Szijjártó és Várhelyi a haladók és a VMSZ szolgálatában

A külügyminiszter legújabb, felületesnek, de pökhendinek is nevezhető, tárgyismeretet nélkülöző nyilatkozata ismételten megmutatta, hogy a Fideszes >

Tovább

Posztfasizmus

Nem terrorizál, hanem csábít. Ritkán tilt, annál gyakrabban kisajátít. Nem elégszik meg a puszta pártpolitikával, hanem >

Tovább

A VMSZ FRIGYE A RADIKÁLISOKBÓL LETT HALADÓKKAL

A Pásztor Bálint VMSZ-elnök magánlapjának is mondható Magyar Szó ugyancsak a május 9-ei számának címoldalán kapott >

Tovább

A médiaszabadság Szerbiában 2002 óta a legalacsonyabb szintre esett

A Slavko Ćuruvija újságíró meggyilkolásával vádolt személyek felmentése a jogi körülmények jelentős rosszabbodását jelenti. Ezt nem >

Tovább

Szerbiai választások: csodára várva

A lelkek kufárjai a bulvárosodó médiumok lettek. Növekszik a háborús veszély, tehát szükség lesz valamilyen megmentőre. >

Tovább

Pásztor után Juhász – eben guba, kutyán suba!

Zobenicát (természetesen) a SNS szavazógépezete ugyancsak szavazattöbbséggel megválasztotta az egyik alelnöknek. Nos, ez a Zobenica fogja >

Tovább

Teljes a zűrzavar

Van, aki az ellenzék leváltásáról beszél, mások pedig azt bizonygatják, hogy kezdődik a Fidesz lassú eróziója, >

Tovább

BIBIRCSÓKOS KAPCSOLATOK

A VMSZ és a fantompártok szemfényvesztő kirukkolása Szánalmas, hogy a Junior előcitálta(tta) Csorba Bélát, a VMDP hajdanán >

Tovább