2023. október 2. hétfő
Ma Petra, örs névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

„Nem konfrontálódunk, együttműködünk”

„A szó elrepül, az írás megmarad”!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
„Nem konfrontálódunk, együttműködünk”
Fotó: Pannon RTV/Kovács Róbert

Különösen groteszkül hatnak és nevetségesen hangzanak Pásztor szavai, miszerint pártja „továbbra is meg akarja őrizni önállóságát, nem szeretne kiszolgálója lenni sem az anyaországi, sem a szerbiai hatalmi központnak”. Ez esetleg csak önámításnak jó! Pásztor irányításával a VMSZ magyar-szerb vegyes párttá alakult, s ezzel elvesztette a magyar érdekvédelmi kapacitását, a SNS-vel való szövetségre lépéssel pedig az önállóságát. Mikor foglalt állást a Vučićtyal való „egyeztetés” nélkül a magyar közösség ügyében? Mikor szavaztak a VMSZ képviselői a szerb képviselőházban a haladó párti javaslatok ellen? Pásztor és a VMSZ minden tekintetben a Fidesz és a SNS politikájának a „kiszolgálója”, vazallusa/szolgája lett! Lehet ezt, persze, tagadni, de a tények önmagukért beszélnek. Bozóki Antal:

A nyájnak nem jó, ha a pásztora birka.

Johann Wolfgang von Goethe

 

Kevés embernek, még kevesebb pártvezérnek, állami tisztségviselőnek adatik meg, hogy rendszeresen szerepeljen, állandó műsora legyen a médiában. Ezek közé tartozik Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország c. műsorában szerepel gyakran (eddig 83 alkalommal), valamint Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a Tartományi Képviselőház elnöke, aki keddenként a Szabadkai Magyar Rádió (SZMR) Napindító című műsorának „vendége”.

A délvidéki/vajdasági (és bizonyára a magyarországi) ellenzéki vezetők a hatalmi pártok által ellenőrzött közszolgálati médiában esetleg csak elvétve, a választási műsorokban, vagy rendkívüli események kapcsán nyilatkozhatnak, mondhatják el véleményüket (jó ha egy percben).

Június 21-én, pártja alapításának 28. évfordulójáról szólva, a Véemesz házi-rádiójának is nevezett SZMR műsorában Pásztor hangoztatta, hogy „folyamatosan megtudott újulni, képes volt erősödni, s végig a magyar közösség érdekeit képviselve, nem tért le útjáról a VMSZ”.

„Mint mondta, a párt a szükséges csatákat is megvívta, gyengíteni próbálták, de a szervezet ma is a közösség erős képviseletét jelenti, s ennek fényében készül politizálni a jövőben is: továbbra is a parlamenti többségnek, a kormánynak a része kíván lenni”, olvasható a Magyar Szó nevű ugyancsak véemeszes pártlapban közölt írásban.

– Nem kívánunk miniszteri tisztséget magunknak, viszont azokban a minisztériumokban, amelyekben most is jelen vagyunk – ez összesen hét tárcát jelent –, szeretnénk megtartani az államtitkári pozíciókat. Ezek azok a minisztériumok, amelyekről meggyőződésünk, hogy az érdekérvényesítés szempontjából, a vajdasági magyar emberek érdekérvényesítése szempontjából különösen fontosak – fogalmazott Pásztor.

„Arról is beszélt, hogy prioritásainkat továbbra is itt kell megfogalmaznunk, s ehhez kérhetjük az anyaország támogatását, de a szerb állam hozzájárulását is, hiszen itt számítunk adófizetőknek. Mint mondta, a párt továbbra is meg akarja őrizni önállóságát, nem szeretne kiszolgálója lenni sem az anyaországi, sem a szerbiai hatalmi központnak”, közli az említett napilap.

Pásztornak fontos lehet a médiában, így a rádióban való szereplés is, amivel Aleksandar Vučić szerb elnököt is utánozza, mert alkalma van elmondani mindazt, amit a magyar közösséggel közölni szándékozik. Más szóval, mond, amit csak akar, amit jónak tart. A szereplés/a forma fontosabb lett a mondanivalónál/a tartalomnál. Nem kell tartania az esetleges „kellemetlen” kérdésektől sem, mivel az alákérdezős újságírók ilyeneket meg sem mernek kockáztatni.

A pártelnöknek a Napindítóban elhangzott „magvas” gondolatait, üzeneteit aztán ismerteti a Pannon RTV, a Magyar Szó és (általában) a VRTV magyar szerkesztősége...

Olyan írást azonban még nem volt alkalmam olvasni, vagy műsort, látni, amelyben valaki elemezte volna Pásztor mondatainak, állításainak és meglátásainak a valóságtartalmát.

A dupla/double elnök az idézett műsorban, például, az állítja, hogy az utóbbi 28 évben (ebből több mint 15 éve Pásztor a VMSZ elnöke) pártja „végig a magyar közösség érdekeit képviselte”.

Mivel lett jobb a magyar közösség helyzete ez alatt az idő alatt? Van-e Pásztornak erről az állításáról valamiféle bizonyítéka? Egyáltalán milyen érdek az, amit Pásztor és pártja az utóbbi 15 évben képviselt? Minek alapján állítja, hogy az, amit a Véemesz vezetői és képviselői a különböző szinteken képviseltek az a magyar közösség érdeke (volt)? Egyáltalán ki az, aki meghatározta/meghatározza, mi a magyar közösség érdeke?

Annyit biztosan el lehet mondani, hogy az utóbbi 15 évben tudományos módszerrel a magyar közösség helyzetéről nem készült semmilyen tárgyilagos felmérés. Mindaz amit, Pásztor mond az a személyes véleménye, meglátása, ami többnyire köszönő viszonyban sincsen a valósággal. Csak a napi politikai érdekeket, a pártpropagandát és a valós, az egyre rosszabbodó gazdasági és politikai helyzetről való figyelemelterelést szolgálja. Ebben pedig a pártja által irányított és a Magyar Nemzeti Tanács által „alapított”sajtó csak segíti.

A kettős/Janus-arcú elnök nemzeti kisebbségi politikáját a „konfrontáció helyett együttműködés” parola határozza meg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Pásztor Aleksandar Vučić szerb elnökkel személyesen egyezkedik a magyar közösséget érintő kérdésekről. Leegyszerűsítve: A VMSZ elnöke határozza meg/dönti el, hogy mi a magyar közösség érdeke. Anélkül, hogy erről bármilyen intézményes, társadalmi vagy szakmai párbeszéd lett/folyt volna. A közösség meg közben elfogy!

Azt mondja például, hogy „nem kívánunk miniszteri tisztséget magunknak, viszont azokban a minisztériumokban, amelyekben most is jelen vagyunk – ez összesen hét tárcát jelent –, szeretnénk megtartani az államtitkári pozíciókat”.

Pásztor (királyi) többes számban beszél ugyan, de nem mondja, kinek a nevében. Teheti ezt csakis a saját és a szűk környezete nevében, amit Pásztor Kft-nek is neveznek. A magyar közösség véleményét, de bizonyára még a párt tagságának a véleményét sem kérdezte a Szerb Haladó Párttal (SNS) való együttműködésről. Milyen eredményt hozott ez a közösség számára? Talán azt, hogy megtarthatta a Tartományi Képviselőház elnöki tisztségét és még néhány pártkatona számára zsíros fizetést biztosított?

A VMSZ – a kilencből öt köztársasági képviselőre fogyott képviselői csoport alapján – számíthat-e „hét államtitkári pozícióra”? Igen, de csak ha ebbe Vučić beleegyezik. Ezt a gyakorlatban „én támogatlak téged, te pedig engem”, de „más hátán való egyezkedési politikának” is lehet nevezni. Ez egyúttal a Vučić által képviselt retrográd (visszafelé haladó) politika maradéktalan támogatását feltételezi, ami – tudjuk – eddig a magyar közösség számára (finoman fogalmazva) általában nem volt előnyös. Pontosabban: Csak a Kft-hez és a holdudvarhoz tartozóknak biztosított előnyöket! Ennek a politikának lettünk/vagyunk a túszai.

Nem is az a lényegi kérdés, hogy mennyi államtitkára van a VMSZ-nek, hanem hogy mit tettek a közösség érdekében, hogyan érvényesítették „a vajdasági magyar emberek érdekeit”? Miben nyilvánul(t) ezt meg? A közösségben annyira „ismertek” az államtitkárok, hogy kérdés, egyáltalán mennyien tudnák elsorolni még a nevüket is.

Csonka Áron, a VMDK újonnan megválasztott elnökének facebook bejegyzése:

 

⭕ A felelősség elkerülhetetlen ❗⭕

◾P.I. két ok miatt nem akar minisztert adni az új szerb kormányba. Nem azért mert nincsen megfelelő káder, hanem:

1️⃣ Nehogy valaki is magasabb tisztséget töltsön be mint ő és ezáltal népszerűségre tegyen szert, megerősödjön mint vezető. Ez veszélyes a családi bizniszre.

2️⃣ Színt kellene vallani a kormány (rossz) döntéseiért. Nem lehet játszani a „mi ott vagyunk ahol a döntéseket hozzák” és a baj esetén a „mink kicsik vagyunk, a koalíciós partner úgyis megszavazza” csiki-csuki játékot.

❗ Van egy hírem: az emberek átlátnak a szitán! Nem lehet kibújni a felelősség alól ❗

 

Különösen groteszkül hatnak és nevetségesen hangzanak Pásztor szavai, miszerint pártja „továbbra is meg akarja őrizni önállóságát, nem szeretne kiszolgálója lenni sem az anyaországi, sem a szerbiai hatalmi központnak”. Ez esetleg csak önámításnak jó!

Pásztor irányításával a VMSZ magyar-szerb vegyes párttá alakult, s ezzel elvesztette a magyar érdekvédelmi kapacitását, a SNS-vel való szövetségre lépéssel pedig az önállóságát. Mikor foglalt állást a Vučićtyal való „egyeztetés” nélkül a magyar közösség ügyében? Mikor szavaztak a VMSZ képviselői a szerb képviselőházban a haladó párti javaslatok ellen? Pásztor és a VMSZ minden tekintetben a Fidesz és a SNS politikájának a „kiszolgálója”, vazallusa/szolgája lett! Lehet ezt, persze, tagadni, de a tények önmagukért beszélnek.

A szavak az éterben elszállnak, a hallgatók/nézők vagy odafigyelnek, megjegyzik azokat, vagy nem. A nyomtatott sajtóban azonban megmaradnak: Verba volant, skripta manent/a szó elrepül, az írás megmarad! – tartja a latin mondás.

A politikusoknak kevesebbet kellene szerepelni a médiában és többet cselekedni. Nem a propaganda teszi a politikust, hanem az eredmény!

 

 

2022. július 6.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Mi lett volna Petőfivel...

Ez jutott ezembe a magányos tóparti padon, amikor elővettem Vajda János verseit. Egészen megdöbbentő Svájcban olvasni >

Tovább

(Utolsó) esély a váltásra?

A magyar közösség számára és a választások demokratikussága szempontjából rendkívül fontos lenne a tárgyilagos tájékoztatás biztosítása. >

Tovább

Az erőszak fúgái a senkiföldjén

Végel László áprilisi Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia-i székfoglalóján ismét Sinkó Ervint idézte fel, a jugoszláv, >

Tovább

Értelmiségi „lakoma” Óbecsén

Az esemény hiányossága az is, hogy mindennemű összegzés, közlemény vagy állásfoglalás nélkül ért véget. Úgy tűnik, >

Tovább

Az elfüggönyözött valóság

Nagyon sajnálom, hogy a VMSZ képviselői a szerbiai parlamentben nem szólaltak fel erélyesebben a jelenlegi szerbiai >

Tovább

A „pásztori döbbenet” kritikátlan terjesztése

A vajdasági nemzeti kisebbségek számára „Presevo-völgy is intő jel lehet azzal kapcsolatban, hogy – törvénnyel vagy >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”, de az elnöknek se! (2.)

Szakállasnak és Nyilasnak az államapparátusban és a Vajdasági Magyar Jogász Egyletben (VMJE) betöltött tisztségével kapcsolatban az >

Tovább

„Ne követeljétek a jogaitokat, elég, hogy nem gyilkolunk benneteket”

Kamberi nyilatkozatairól – a helyi sajtó mellett – beszámolt a Beta hírügynökség, az N1 televízió, a >

Tovább

Veszélyben az oktatás és a művelődés (is)!

Az oktatásért felelős MNT (VMSZ-es) tisztségviselőinek tevékenysége az oktatás területén többnyire a magyarországi adófizetők pénzéből befolyt >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”!

„A titkárnak fogalma sincs”, hogy mit írt alá, az államtitkár azt üzeni a tanároknak, hogy „ne >

Tovább

A magyarok pisszenni sem mernek

Ha az orosz csapatok maradtak volna Magyarországon is, akkor nyilván nem Orbán Viktor lenne az ország >

Tovább

A magyar közösség lemarad az oktatásban!

A magyarok a középiskolai végzettség tekintetében azonban 3,7 százalékkal, a felsőfokú végzettség szempontjából pedig már 10,7 >

Tovább