2023. szeptember 29. péntek
Ma Mihály, Gábor, Rafael névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

Etnikai tisztogatás

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Etnikai tisztogatás

A legmélyebb csodálatomat, a tiszteletemet és az oromhegyesi emberekkel való szolidaritásomat akarom kifejezni, akik tettekkel mutatták meg azt, amit a tankönyvekből tanultunk. Az oromhegyesi emberek soha sem ijedtek meg és köszönöm ezt nekik, mondta Zajović. – Egyetlen hadsereg, egyetlen rendőrség nem tudja legyőzni a népet, amely határozottan ellenáll az erőszaknak – tette hozzá. Zajović az első – ismereteim szerint –, aki a miloševići rezsim 1992. évi vajdasági erőszakos mozgósításait a nemzeti kisebbségek elleni etnikai tisztogatás egyik formájának nevezte. Ennek szegültek ellene a Zitzer Szellemi Köztársaság „állampolgárai”. Új megvilágításba, eddig nem említett dimenzióba helyezte az oromhegyesi béketiltakozást. Bozóki Antal:

Május 6.

Történelmi hiba

 

– Habár a háborús bűnösök bíróság elé állítása az Európai Unióhoz való csatlakozás egyik prioritása, már évek óta stagnálás érezhető a belföldi bírósági eljárásokban.

A háborús bűnök ügyében eljáró ügyészség lassan dolgozik, kisszámú vádat emel (2021-ben hét vádemelés történt kilenc személy ellen) és az ítélkezés sokáig tart.

A vádiratokat általában Bosznia és Hercegovinától veszik át, a hadseregben és a rendőrségben magas beosztásban lévő  személyeket nem állítják bíróság elé, tavaly egyetlen eljárás sem indult a Koszovóban elkövetett háborús bűnök ügyében – ezek az alapvető záradékai a Humanitárius Jogi Alap (FHP) által bemutatott 2021. évi jelentésének a háborús bűnösök elleni bírósági eljárásokról.

Ivana Žanić, a FHP végrehajtó igazgatójának nyilatkozata szerint, a háborús bűnök ügyében eljáró ügyészség 2003 óta 90 vádiratot emelet 212 személy ellen. Ezek közül 88-at jogerősen elítéltek, 54-et pedig felmentettek. – Ilyen tempóval még az elkövetkező 100 évben sem kerül bíróság elé a tárgyak fele, amelyek a nyomozás előtti fázisban vannak – mondta Žanić a Danas napilapnak.

Szerbia haladó vezetése – a saját múltja miatt is – képtelen, de nem is érdeke szembenézni a kilencvenes évek történéseivel.

Ímmel-ámmal, vagy még úgy se, tesz eleget a háborús bűnösök bíróság elé állítási kötelezettségnek. Még mindig nem adta ki a hágai bíróságnak Vjerica Radetát és Petar Jojićot, a Szerb Radikális Párt (SRS) két politikusát. (Radeta és Jojić is a SRS köztársasági képviselői, sőt, Radeta, a szerb képviselőház egyik alelnöke 2016. június 6. óta).

A törvényhozás 2003-ban elfogadta ugyan az átvilágítási törvényt, tíz éves érvényességi időre, de „egyetlen alkalommal sem alkalmazták”. Történelmi hibának bizonyult ez. Ezért lehetséges, hogy a hatalomban olyan személyek is vannak, akiknek nem lenne ott a helyük, és hogy az országban „parádéznak a háborús bűnösök”. A Vajdasági Magyar Szövetség pedig, mint a hatalom részese, ehhez még asszisztál is.

 

Május 12.

Etnikai tisztogatás

 

Stanislava Staša Zajović, a Nők Feketében (Žene u crnom) nevű női békeszervezet koordinátora Oromhegyesen – a Zitzer Szellemi Köztársaság megalakulásának 30. évfordulóján – azt mondta, hogy „Vajdaságban a férfiak erőszakos mozgósítása, amelyet a szerb rezsim a nemzeti kisebbségek ellen alkalmazott, a 20. század kilencvenes éveinek elején, az etnikai tisztogatás egyik megnyilvánulása volt”.

Az egykori Jugoszláv Néphadsereg 1992. május 10-én tankokkal bekerítette Oromhegyest, a béketiltakozások szervezői és a hadkötelesek pedig beköltöztek a Zitzer Club épületébe, ahol 96 napig maradtak.

„Akkoriban 220 katonai behívőt kézbesítettek Oromhegyesen, ami ellen a kicsiny, de összetartó közösség sajátos módon tiltakozott.” Zajović értékelése szerint, azon napon a nők a hatalmas félelmet az ellenállás hihetetlen tettére váltották.

– A legmélyebb csodálatomat, a tiszteletemet és az oromhegyesi emberekkel való szolidaritásomat akarom kifejezni, akik tettekkel mutatták meg azt, amit a tankönyvekből tanultunk. Az oromhegyesi emberek soha sem ijedtek meg és köszönöm ezt nekik, mondta Zajović. – Egyetlen hadsereg, egyetlen rendőrség nem tudja legyőzni a népet, amely határozottan ellenáll az erőszaknak – tette hozzá.

Nők feketében bemutatták az Oromhegyes: Polgári engedetlenség, női bátorság, szolidaritás (Trešenjevac: Građanska neposlušnost, ženska hrabrost, solidarnost) c. kétnyelvű kiadványt.

– Kötelességünknek tartjuk, hogy ezt beírjuk a nemzetközi erőszakmentes, háborúellenes és a militarista ellenes, valamint minden más mozgalom történetébe – ők megmutatták és utat törtek számunkra, olyan módon, ahogyan mi most támogatjuk az orosz katonaszökevényeket – hangoztatta a Nők Feketében koordinátora.

Zajović az első – ismereteim szerint –, aki a miloševići rezsim 1992. évi vajdasági erőszakos mozgósításait a nemzeti kisebbségek elleni etnikai tisztogatás egyik formájának nevezte. Ennek szegültek ellene a Zitzer Szellemi Köztársaság „állampolgárai”. Új megvilágításba, eddig nem említett dimenzióba helyezte az oromhegyesi béketiltakozást.

 

2022. június 6.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Értelmiségi „lakoma” Óbecsén

Az esemény hiányossága az is, hogy mindennemű összegzés, közlemény vagy állásfoglalás nélkül ért véget. Úgy tűnik, >

Tovább

Az elfüggönyözött valóság

Nagyon sajnálom, hogy a VMSZ képviselői a szerbiai parlamentben nem szólaltak fel erélyesebben a jelenlegi szerbiai >

Tovább

A „pásztori döbbenet” kritikátlan terjesztése

A vajdasági nemzeti kisebbségek számára „Presevo-völgy is intő jel lehet azzal kapcsolatban, hogy – törvénnyel vagy >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”, de az elnöknek se! (2.)

Szakállasnak és Nyilasnak az államapparátusban és a Vajdasági Magyar Jogász Egyletben (VMJE) betöltött tisztségével kapcsolatban az >

Tovább

„Ne követeljétek a jogaitokat, elég, hogy nem gyilkolunk benneteket”

Kamberi nyilatkozatairól – a helyi sajtó mellett – beszámolt a Beta hírügynökség, az N1 televízió, a >

Tovább

Veszélyben az oktatás és a művelődés (is)!

Az oktatásért felelős MNT (VMSZ-es) tisztségviselőinek tevékenysége az oktatás területén többnyire a magyarországi adófizetők pénzéből befolyt >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”!

„A titkárnak fogalma sincs”, hogy mit írt alá, az államtitkár azt üzeni a tanároknak, hogy „ne >

Tovább

A magyarok pisszenni sem mernek

Ha az orosz csapatok maradtak volna Magyarországon is, akkor nyilván nem Orbán Viktor lenne az ország >

Tovább

A magyar közösség lemarad az oktatásban!

A magyarok a középiskolai végzettség tekintetében azonban 3,7 százalékkal, a felsőfokú végzettség szempontjából pedig már 10,7 >

Tovább

BÚJTATOTT RÁGALMAZÁS

Mindezek fölött ott duzzad a migráns-botrány felhője is. Szeptember 8-án már nem az erdőkben, a falvakban >

Tovább

Közép-Európa újra időszerű

Akkor már végleg felismertem, hogy a nyolcvanas évek nagy álma, Kelet-Közép-Európa dögrováson van. Éppen akkor került >

Tovább

Oroszország és a Balkán

Hogy Belgrád merre orientálódik, azt az utóbbi időben számos szabálytalan rögtönzés teszi talányossá. Mindazonáltal nem érdektelen >

Tovább