2024. június 12. Szerda
Ma Villő, Orfeusz, Adelaida névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Továbbra sem lesz ellenzéki magyar érdekképviselet!

Aki a VMSZ-re szavaz, az Vučićot támogatja!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Továbbra sem lesz ellenzéki magyar érdekképviselet!

A VMSZ képviselők – Pásztor István vezényletével – támogatták mindazt, ami ellentétben áll nem csak a polgárok és nemzeti közösségek egyenrangúságával, de a soknemzetiségű, valamint multikulturális társadalom elképzelésével is – Vulin „szerb világának” az alakítását! A katasztrofális társadalmi, gazdasági és politikai folyamatok ellenére, amihez a VMSZ képviselői is hatékonyan hozzájárultak, a délvidéki/vajdasági magyar ellenzéki pártok, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) és a Magyar Mozgalom (MM) vezetői, nem tartották szükségesnek a közös fellépést, közös választási lista állítását, amihez bizonyára megnyerhették volna a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) támogatását is. Ehhez megvolt a választók hangulata is. Bozóki Antal:

Gyáva népnek nincs hazája.

Sajó Sándor: A VÉN BOLOND

 

A szerb parlament február 4-én elfogadta a köztársasági elnök, a köztársasági képviselők és a helyhatósági választásokról szóló törvényjavaslatot, amelyekkel – a sajtóközlemény szerint – „javították a köztársasági és a helyi szintű választások feltételeit”, amelyekre április 3-án kerül sor.

Olyan vélemény is van azonban, miszerint „a választási feltételek rosszabbak, mint két évvel ezelőtt.

A köztársaségi képviselők választásában, a nemzeti kisebbségi pártok számára a legfontosabb változás, hogy a választási listaállításhoz, a törvény 139/1 cikke szerint, az eddigi tízezer helyett ötezer aláírást kell összegyűjteniük.

A választópolgár csak egy listát támogathat (72/1 cikk). A mandátumok elosztásakor, azoknak a nemzeti kisebbségi listáknak az esetében, amelyek 3 százaléknál kevesebb szavazatot kaptak, a szavazatok számát 35 százalékkal növelik (140/2 cikk).

A módosítások közé tartozik, hogy „a köztársasági elnökjelöltek sorrendjét sorsolással határozzák meg, a jelölt javaslóinak jelenlétében”, nem pedig a jelentkezések átadásának időpontja szerint.

A választásokon indulók a kampányköltségek 40 százalékát megkapják előre, a maradék 60 százalékot pedig, amennyiben átlépték a 3 százalékos választási küszöböt.

A médiaszolgáltatók a választásit kampány ideje alatt kötelesek a „kihirdetett választási listáknak és a képviselői jelölteknek megkülönböztetés nélkül biztosítani a sajtóban a jelenlétet, a médiaszolgáltatókra és az elektromos médiára vonatkozó jogszabályokkal összhangban” (6/2 cikk).

A magyar nemzeti közösséget talán a legjobban mégis az érdekli, hogyan állnak a magyar előjelű pártok a választási kampány kezdetén?

A Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) február 17-én Belgrádban már átadta a Köztársasági Választási Bizottságnak az előrehozott parlamenti választások jelöltlistáját, illetve az ehhez szükséges támogató aláírásokat.

– Összesen 8896 aláírást sikerült a pártnak egy nap alatt összegyűjteni, így a Szerb Haladó Párt (SNS) és a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) után harmadikként adhatta át a Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István elnevezésű listát, írja a párt közlönyének tartott Magyar Szó.

Pásztor István, a párt elnökének elmondása szerint „a listájuk teljes, 250 jelöltet sorakoztat fel (ennyi a szerb parlamenti képviselői helyek száma – B.A). Mint mondta, egy nap alatt 50 helyen Vajdaság területén, illetve Belgrádban, korábban soha ennyi aláírást nem sikerült összegyűjteni, mint most”.

A 250-es jelöltlista már önmagában is nevetséges, komolytalan és csak a VMSZ, illetve a pártvezér (szükségtelen) nagyzási mániáját mutatja.

Persze, hogy össze tudtak szedni 8896 aláírást egy nap alatt, hiszen előre felkészített és – főként magyarországi pénzekből, a Prosperitati által is – fizetett, vagy megvett, valamilyen tisztséget ellátó emberei vannak az említett 50, vagy éppen több helyen – ami a VMSZ 250-es képviselői listájából is jól látható –, akik akár egy füttyre követik az utasításokat.

A Köztársasági Választási Bizottság (a Szerb Haladó Párt és a Szerbiai Szocialista Párt után) harmadikként már ki is hirdette ki a VMSZ „Értetek. Veletek. Midannyiunkért” listáját. A Délhír portál nyomban fel is tette a kérdést, „milyen jogon tegezték le Pásztorék a potenciális szavazóikat, hiszen nem őriztek együtt birkát (disznót, libát)?”

A VMSZ választási listáján vezető helyen szerepelnek:

1. Pásztor Bálint (Szabadka), megtartotta a 2020. évi választásokon is első helyét. 2007. február 14-től (!!) köztársasági parlamenti képviselő, frakcióvezető, aki elsősorban arról ismeretes, hogy a pártelnök elsőszülött fia, a VMSZ elnöki posztjának várományosa (most alelnöke), akinek a nevéhez kötik a délvidéki/vajdasági magyar közösségre hátrányos rehabilitálási, vagyon-visszaszolgáltatási és egyéb törvények meghozatalát, Szabadka város Községi-képviselő-testületének az elnöke, az újvidéki Gazdasági Akadémia Univerzitás Gazdasági és Igazságügyi Jogi Karán előadó, az Újvidéki Egyetem Tanácsának tagja, stb. (??)

2. Kovács Elvira (Nagybecskerek), a szerb parlament „legdrágább” képviselője, (aki „valamiért” nem vette még fel férje, Voislav Milosavljević nevét). 2020-ban ugyancsak a második helyen szerepelt a VMSZ képviselői listáján.

3. Fremond Árpád (Pacsér) ugyancsak megtartotta az előző választási listás helyét.

4. Újvári Zsombor (a magyarkanizsai a Komunalac Közvállalat káderügyi előadója és informatikusa) új jelölt, Pék Zoltán (Zenta) helyett, aki most a 15. helyre csúszott.

5. Ökrész (Kremenović?) Rozália (Temerin), aki Vicsek Annamária helyére került a parlamentbe, aki az előző listához képest a 12. helyre esett vissza. Kovács Elvirához hasonlóan, valamilyen okból nem vette fel a fia apjának a nevét. Vele kapcsolatban felvetődött az összeférhetetlenség kérdése, mivel a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatói tisztsége sokak szerint összeegyezhetetlen a pártképviselői tisztséggel. A nyugdíjkorú Ökrész képviselői kinevezése „a párt  (pontosabban Pásztor István - B.A.) ajándéka” lehet, „a jól elvégzett munkáért, ami elsősorban az volt, hogy az ellenőrzése alatt vezényelték le azt az úgy nevezett tisztogatást (a Magyar Szóban – B.A.), amikor azok, akiknek voltak saját gondolataik, és azokat közölni is merték, és akik úgy szerették volna végezni a munkájukat, hogy utána nyugodtan aludhassanak, önként távoztak a laptól, vagy az átszervezés mögé bújva erőszakkal eltávolították őket”.

6. Újhelyi Ákos (Szabadka) megtartotta hatodik helyét, habár képviselősége során szinte alig lehetett hallani róla.

7. Úri Emese (Zombor) Juhász Attila helyére, került, aki most nincs az első 16-ban. A VMSZ frakcióban jószerivel a fikusz szerepét töltötte be.

8. Gyivánovity Dániel (Szabadka) 2020-ban a 11. helyen volt, vagyis most három hellyel lépett előre, habár nincsen egyetlen említést érdemlő képviselői felszólalása sem.

9. Lajkó Szilvia (Ada) Kiss Nándor korábbi helyére került, akit most a 16. helyre soroltak.

10. Szekrény Anetta (Óbecse) új jelölt. Ezen a helyen az előző választási listán Ökrész Rozália volt, aki az 5. helyre lépett előre.

11. Urbán Lálity Emese (Torontálvásárhely) szintén új jelölt, aki Gyivánovity Dániel helyére került, aki most a 8. helyre lépett elő.

12. Vicsek Annamária (Újvidék) 2020-ban az 5. helyen volt, innen lett államtitkár, de úgy tűnik, a pártelnök nem túlságosan elégedett vele.

13. Jaksa Róbert (Törökkanizsa) Ezen a helyen Juhász Bálint volt, aki most egy helyet lépett hátra.

14. Juhász Bálint (Kishegyes), a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, az előző választási listán a 13-as szám alatt szerepelt, vagyis most egy hellyel lejjebb került.

15. Pék Zoltán (Zenta) a 2020. évi 4. helyről került ide.

16. Kiss Nándor (Ada) a 9. helyről csúszott ide.

A 16-os lista első három helyén változásra, tehát, nem került sor. A többi helyen az öreg Pásztor kissé „megkeverte a lapokat”, pontosabban a sorrendet. Új nevek jelentek meg Újvári Zsombor, Lajkó Szilvia, Szekrény Anetta és Urbán Lálity Emese személyében. Lekerült viszont a listáról Sterbik Ildikó, Ferencz Boglárka és Kern Imre (akit Szabadka város alpolgármestereként alkalmazott a párt, vélhetően a nyugdíja kiegészítése miatt), akik 2020-ban képviselőjelöltek voltak.

Teljesen reménytelen, hogy ezek mind bejutnak a köztársasági parlamentbe. Mint ahogy az is, hogy akik be is jutnak, a magyar közösség érdekeit képviselik majd ott.

Ilyenkor, választások előtt, Pásztor Istvánnak, de a képviselőnek személy szerint is be kellene/el kellene számolni, hogy a 2020. évi választások után mit tettek a magyar közösség érdekében, a helyzetének javítása érdekében? Mi az, ami miatt rájuk kellene szavaznunk? A pártvezér ezt, legalábbis a mai napig, nem tartotta sem szükségesnek, sem fontosnak.

A magát „áldottnak” érző Kovács Elvira is, a szerb parlament alelnökeként, a VMSZ képviselők tevékenységéről a Facebookon ezt közölte:

Kovács Elvira áldottnak érzi magát.

 

????️Utolsó ülésnapunkat tartottunk ma ebben az összetételben. Összegezzünk????

????Egy kis statisztika:

????A választópolgárok jóvoltából a #VMSZ-nek 9️⃣ képviselője volt ebben a mandátumban, gyakorlatilag mi voltunk a 3️⃣.legnagyobb frakció;

????Az alakuló ülésünket 2️⃣0️⃣2️⃣0️⃣. augusztus 3️⃣-án tartottuk és azóta 2️⃣0️⃣2️⃣2️⃣. február 1️⃣4️⃣-ig a Képviselőház 2️⃣6️⃣5️⃣ törvényt fogadott el, 2️⃣4️⃣-et sürgősségi és 2️⃣4️⃣1️⃣-et rendes eljárásban. Ugyanebben az időszakban 1️⃣7️⃣0️⃣ egyéb aktust hoztunk meg, 5️⃣5️⃣-öt sürgősségi és 1️⃣1️⃣5️⃣-öt rendes eljárásban.

????6️⃣7️⃣ ülésünk volt, ebből ???? rendkívüli.

????4️⃣3️⃣5️⃣ napirendi pontról tárgyaltunk és döntöttünk, 7️⃣9️⃣ pontot sürgősségi, és 3️⃣5️⃣6️⃣-ot rendes eljárásban tüztűnk napirendre.

❗1️⃣3️⃣6️⃣ napot üléseztünk❗

????Végül, de nem utolsósorban a #VMSZ frakciójának 1️⃣8️⃣7️⃣ felszólalása volt????????

????Együtt Erő Vagyunk - Önökkel!????

 

Az, hogy a gyakorlatilag ellenzék nélküli, egypárti szerb parlamentben a VMSZ képviselői képezték a „legnagyobb frakciót”, az égvilágon éppen semmit nem jelent, mivel a VMSZ hatalmi koalícióban van a Szerb Haladó Párttal és a Szerbiai Szocialista Párttal. Ez a gyakorlatban az jelentette, hogy mindent megszavaztak, amit a Vučić+Dačić+Pásztor kormány a parlament elé terjesztett. Gyakorlatilag a Szerb Haladó Párt fiókszervezetének a szerepét játszották, a kormány szekerét tolták. Annak demokratikusságát és nemzeti kisebbségi politikáját igyekeztek külföld felé legitimálni. Függetlenül attól, hogy az megfelelt-e vagy sem a magyar közösség érdekeinek.

Kovács jegyzete puszta számokból áll, ami mögött éppen semmilyen eredmény, kedvező változás nem látszik.

Nem jutott el hozzá még: nem az a lényeg, hogy mennyi ülést tartott a parlament, hogy ki mennyiszer szólal fel, mennyi törvényt fogadott el, hanem, hogy ezek által javul-e vagy éppen rosszabbodott a lakosság, köztük a délvidéki/vajdasági magyarok helyzete vagy nem.

Szomorú, hogy Kovács nem érzi, vagy nem akar erről tudomást venni, pedig a Szentmihályi környezete alkalmas erre, hogy a lakosság életkörülményei tovább rosszabbodtak. Esetleg csak a VMSZ képviselőnek az anyagi helyzete javult.

„Az lett a sok nóta vége”, hogy a VMSZ képviselői támogatták a népszavazásról szóló törvényt is, amely alapján a radikálisból haladóvá lett Aleksandar Vučić szerb elnök most már úgy és akkor változtathatja meg az alkotmányt (ideértve a nemzeti kisebbségi jogokra vonatkozó rendelkezéseket is), amikor erre éppen kedve szottyan (persze, amennyiben újraválasztják).

Folytatódott Vajdaságnak, de a magyar közösségnek is a lepusztítása, amit jól mutat az is, hogy „Szabadkán, Topolyán és Kishegyesen drasztikusan kisebbek a bérek a szerbiai átlaghoz képest”. Éppen most van folyamatban számos vajdasági helység közötti vasútvonal megszüntetése, például Óbecse-Ada-Zenta között, a sínek felszedése és ócskavasba való eladása is.

A magyar tanulók számára is kötelező lett Szent Száva, a többségi nemzet szentjének ünneplése (január 27-én), bevezetésre került „a szerb egység, szabadság és a nemzeti zászló” új állami ünnep (szeptember 15-én), törvénnyel rendelték el az iskolaév szeptember 1-jei kezdésekor a szerb himnusz meghallgatását, énekeltetését stb.

A VMSZ képviselők – Pásztor István vezényletével – támogatták mindazt, ami ellentétben áll nem csak a polgárok és nemzeti közösségek egyenrangúságával, de a soknemzetiségű, valamint multikulturális társadalom elképzelésével is – Vulin „szerb világának” az alakítását!

A katasztrofális társadalmi, gazdasági és politikai folyamatok ellenére, amihez a VMSZ képviselői is hatékonyan hozzájárultak, a délvidéki/vajdasági magyar ellenzéki pártok, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) és a Magyar Mozgalom (MM) vezetői, nem tartották szükségesnek a közös fellépést, közös választási lista állítását, amihez bizonyára megnyerhették volna a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) támogatását is. Ehhez megvolt a választók hangulata is.

Az eredmény az lett, hogy a VMSZ az „egyetlen vajdasági és az egyetlen magyar listaként” vesz részt az áprilisi választáson!

A VMDK az "Ujedinjeno za pobedu Srbije – Marinika Tepić" [Egyesülve Szerbia Győzelméért – Marinika Tepić] koalícióval közösen lép fel. A Danas belgrádi napilap azonban egyetlen magyar jelöltet sem említ a lista első ötven jelöltje között!

A Magyar Mozgalom a Moramo koalícióval indul a választásokon. Az első tíz képviselőjelölt között magyart úgyszintén nem találni!

Továbbra sem lesz, tehát, ellenzéki magyar érdekképviselet a szerb parlamentben! Ebből bizony le kell vinni a következményeket!

Ezért szükségtelen volt Belgrádba rohangálni, a szerb ellenzéki pártokkal való, nem pedig az egymás közötti szövetséget keresni. (Ez, persze, semmiképen nem jelenti azt, hogy a szerb pártokkal nem kell egységesen fellépni a jelenlegi hatalom menesztése érdekében!) Ezzel a VMSZ malmára terelték a vizet! A magyar ellenzéki vezetők nem nőttek fel, sajnos, a feladathoz, ez pedig egy közös lista állítása lett volna!

Most már csak abban lehet reménykedni, hogy a szerb ellenzéknek a választásokon sikerül megdönteni a Vučić+Dačić+Pásztor hatalmat és elkezdődnek a változások.

Božo Prelević belgrádi ügyvéd, a Szabad Szerbia Közgyűlésének tagja, annak ellenére, hogy „Vučić bukása már elkerülhetetlen”, „nem hiszi, hogy a jelenlegi hatalom áprilisban megbukik, abban azonban hisz, hogy ez lesz a bukásának a kezdete”.

Sokan azonban arra is figyelmeztetnek, hogy az ellenzék esetleges győzelme esetén Vučić békés úton nem lesz hajlandó átadni a hatalmat!

Szerbia – április 3. után is – a társadalmi- és a létbizonytalanság országa lesz! Ezért jól meg kell gondolni a választóknak, hogy kire adják a voksukat!

Aki A VMSZ-re szavaz, az Vučićot támogatja!

 

2022. február 20.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Erősödött” a VMSZ Begaszentgyörgyön?

A VMSZ vezetői már régen elszakadtak a közösségtől és a valóságtól. A párt 4 (négy!) képviselőjének >

Tovább

A magyar közösség és a nemzetközi jog elleni erkölcstelen cselekedet

Kovács Elvira a szerb parlament alelnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség sokéves megélhetési tisztségviselője, Pásztor István néhai >

Tovább

A szolgapárt menetelése a szakadék felé

A június 2-i önkormányzati választásokon a VMSZ vereséggel is felérő „eredményeit” nem lehet a 70 ezres >

Tovább

A véres XX. század agóniája tovább tart

Arról is szóltam, hogy újabban egyre több olyan regény születik, amely elszámol a hosszan agonizáló XX. >

Tovább

“A magyarság gyásza”

A vajdasági magyarság szempontjából lesújtó eredmények születtek a mostani önkormányzati választásokon. Szabadkán, a központban megsemmisítő erővel >

Tovább

Berisavljević: a VMSZ szigorú nagymagyar párttá változott

A Danas belgrádi napilap folytatásokat közöl Živan Berisavljević (1935-2024[1]) Jedan intervju [Egy interjú] című könyvéből, amelyet >

Tovább

Nyílt, nyilvános és megalázó jogsértés!

A Pásztor & Fia Kft. a hatalomszerzés, az önös haszonszerzés érdekében mindig az aktuális hatalmi párthoz, >

Tovább

Kezdem érteni a Magyar Péter-rejtvényt

Nem kívánok az elemzőkkel vitába kerekedni, de attól tartok a jelenlegi helyzet a magyar társadalom tanácstalanságának >

Tovább

“Civilizációs előrelépés”

Most azonban, ha a Pink tévén a kilencvenes évekből ismert eszméit hangoztató Šešeljt hallva azzal vigasztalódok, >

Tovább

Ide jutottunk!

Proletariátus, osztályharc, aztán szerényen sorolom tovább: antifasizmus, szolidaritás… ezek a szavak lassan kivesznek a közéleti szótárból. >

Tovább

Tükröm, tükröm, zsebtükröm...

Az MNT-nek nem csak nyitottnak kellene, hogy legyen a jogsérelmek bejelentésének fogadására, de azok közvetlen felismerésére >

Tovább

A választásokon „a VMSZ-é az egyedüli magyar lista”?!

A VMSZ elnöke a nyilatkozatban a nyílt támadást is beveti , miszerint „az ellenzéki pártok az >

Tovább