2024. április 23. kedd
Ma Béla, Adalbert névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

„Lovasítás”

Egy téves ideológia terjeszkedése – a szellemi élet tönkretétele!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
„Lovasítás”

Ezt a rendszert/jelenséget a véemeszesek – többnyire az MNT ülésén – „közösségépítésnek”, mások „a VMSZ által működtetett paranoid centralizációnak”, de vannak háborgó, nyíltan megszólalni, kiállni nem merő értelmiségiek is, akik – egymás közt – „Lovasításnak”/„megLovasításnak” nevezik. A fogalom többnyire a művelődéssel és az MNT által „alapított” sajtóval kapcsolatban terjedt el – Lovas Ildikó, a VMSZ elnökségi tagjának (Pásztor István élettársának?, barátnőjének?) ezekre a területekre való befolyásával, tevékenységével kapcsolatosan. Egyes (főként) irodalmárok ugyanis az elképzelés fő ideológusának éppen Lovas Ildikót tartják. Bozóki Antal:

A délvidéki/vajdasági magyarok „legnagyobb pártja”, a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) – Pásztor István elnök (tartományi képviselőházi is) irányításával – már huzamosabb ideje befészkelte magát számos civil szervezetbe, a tudományba, az egyetemre, az oktatásba, a sajtóba, a könyvkiadásba, a művelődési intézményekbe, de számos művelődési egyesület vezetőségébe is stb. Azt is lehetne mondani, hogy a véemesznek  az élét szinte minden területén döntő szerepe/befolyása van.

Mindez nem lenne lehetséges a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) tevékeny részvétele nélkül.

A testület tanácsnokainak túlnyomó többsége (30 a 35-ből) az említett pártnak a listáján lett megválasztva. Ideértve az elnököt is. Így, a VMSZ fiókszervezetévé lett, amely vakon követi a párt, pontosabban a vezetőinek utasításait.

Az MNT törvény szerinti illetékességi körébe tartozik „a kultúra, az oktatás, a tájékoztatás és a hivatalos nyelv- és íráshasználat területe”.

Ez a testület nevezi ki az általa „alapított” médiák főszerkesztőit, „támogatja”, vagy éppen nem támogatja a pártnak nem tetsző – a legtöbb esetben – iskola- és színházigazgatók kinevezését is stb.

Ezeknek a „pozícióknak a leosztása” – az eddig tapasztalatok alapján – általában nem a tudás, a szakértelem, az elért szakmai eredmények, sikerek szerint, hanem pártalapon, a lojalitás szerint történik.

Ezt azt jelenti, hogy valamilyen tisztségbe csak VMSZ tag, vagy a párthoz közeli, bizalmi személy kerülhet. Ezek aztán – jó pártkatonákhoz illően – teljesítik a vezetők minden parancsát, kívánságát, tekintet nélkül arra, hogy a közösség érdekeit szolgálják-e azok vagy nem.

Az MNT, a 2021. december 29-ei ülésén az ez évi munkatervét és költségvetését együtt tárgyalta.

A munkatervről Hajnal Jenő, egyebek mellett, elmondta, hogy „a magyarság szellemi összetartozásának és egységes szemléletének megőrzése a cél”.

A megfogalmazás mögött egy olyan politikai elképzelésről lehet szó, amelyik szerint egy (párt)központból irányítanák a közösség szellemi, politikai, gazdasági, művelődési, oktatási stb. életét. Mára ez már csaknem teljesen kikerekedett/megvalósult.

A magyarság összetartozásával nincsen is semmi probléma, de az „egységes szemlélet” mintha kísértetiesen hasonlítana a hírhedt, az „egy nép, egy birodalom, egy vezér” nemzetiszocialista parolára.

Az ülésen Zsoldos Ferenc (Magyar Mozgalom – Zsoldos Ferenc) a munkatervhez kapcsolódóan egyebek mellett abbéli örömének adott hangot, hogy készülnek a fejlesztési stratégiák, mert „ezek elfogadásának tekintetében csúszás jellemző". A VM4K (Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ – B.A.) kibővítése a tehetségközponttal szerinte jó elképzelés, ezzel kapcsolatban azonban megismételte abbéli véleményét, hogy nem jó, hogy az elmúlt időszak szinte összes vonatkozó fejlesztését a VM4K keretében valósítják meg.

Zsoldos kifejtette: Nem érti, hogy a tehetséggondozás területét miért egy „friss intézetre" bízzák, amikor itt van például az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete, valamint a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete, s ezek az említett területen már rengeteget bizonyítottak.

– Pozitív, hogy fejlesztjük a felsőoktatási intézményeinket, de nem jött létre a Magyar Egyetem és ennek is politikai oka volt. Minden határon kívüli területen van, Délvidéken nincs – nehezményezte Zsoldos.

Ugyanezt kifogásolta Mengyán Pletikoszity Ildikó is: „Nem teljesen értem, tudom, hogy politikai alapon jött létre (a VM4K – B. A.), de olyan funkciókat lát el, amit egyébként mások is ellátnak? Miért kell halmozni? Ezzel én továbbra sem értek egyet.”

Hajnal Jenő a válaszában elmondta, hogy „a cél egy szakkollégiumi rendszer létrehozása, ahol odafigyelnek a tehetséges diákokra. Ezeket a kollégiumokat fogná össze egyelőre a VM4K, amíg létrehozzák az alapokat, s nem véglegesítik, hogy hogyan működjön majd az egész rendszer. A VM4K-ban folyik egyelőre a professzorlakások (?? – B.A) kialakítása is.”

Mintha ezt csak a VM4K tehetné meg, a pedagógus szervezetek pedig nem? De azoknak nem Lovas Ildikó a „koordinátora” (mint a VM4K-nak)!

A vajdasági magyar irodalom halott – vagy csak tetteti magát? című, 2022. január 29-ei online kerekasztal-beszélgetés témája volt, egyebek mellett, hogy „milyen a vajdasági magyar irodalmi terek állapota”, „milyen politikai és gazdasági tényezők befolyásolják a vajdasági magyar irodalmi életet”, és „vajon vannak-e kísérletek az irodalom lesorvasztására, illetve felvirágoztatására”?

Az beszélgetés utáni vitában a közösségi hálón az egyik kommentáló szerint „érdemes azt is átgondolni, hogy ,,a Forum nyomdájának igazgatója a VMSZ helyi szervezetének a vezetője, a Magyar Szó igazgatója a VMSZ köztársasági képviselője, a helyettese VMSZ vezető és a MNT alelnöke, a főszerkesztő szintén VMSZ-es. A Forum, a Magyar Szó, a Hét Nap, a Pannon RTV, a Szabadkai Magyar Rádió igazgató-bizottsága, vezetői legnagyobb része a párthoz köthető emberek. Még köztársasági parlamenti alelnök is található közöttük. A színházak vezetőit is bedarálták. A Szabadkai Tanítóképző vezetőinek 100 százaléka VMSZ-es. Az Európa Kollégium (vezetősége – B.A.) 100%-ban a VMSZ-hez tartozik. Az Újvidéki Egyetem vezetőségében dr. Pásztor Bálint (Pásztor István fia, a párt elnökségi tagja – B.A.) van. Milyen független értelmiségi, kulturális, tájékoztatási életről beszélünk? Akik részt vesznek benne kiszolgálók vagy áldozatot hozó emberek? Visszaköszön a kommunizmusi egypártrendszer?”

Egy másik kommentező ehhez annyit tett hozzá, hogy „már régen visszaköszönt. Igazából meg se szűnt soha, csak átalakult.”

A hozzászólók egyike megkérdezte, „mennyire releváns beszélgetőtárs a témában a Forum Könyvkiadó Intézet (FKI) igazgatója”, „a Vučić-Pàsztor rendszer kiszolgálójaként?” Talán annak kapcsán is, hogy A Híd Irodalmi Díj bírálóbizottsága – a 2021. október 28-án közölt hír szerint – egyhangúan úgy döntött, hogy a 2020. évi Híd Irodalmi Díjat Lovas Ildikónak ítélte, az Amikor Isten hasba rúg című, éppen a FKI gondozásában megjelent regényéért.

– Egy ilyen elvetemült rendszerben nem szabad ilyen posztot elvállalni, mert azzal csak meghosszabbítod a zsarnokságot. Van az a rendszer, amiben tényleg nem szabad, és ez olyan – írja az online beszélgetés egyik kommentárban.

– Ebben a rendszerben egy intézményvezető nem a saját véleményét mondja, de legalább is nem szabadon, és nyilvánosan biztos nem – tette hozzá a kommentár írója.

Három héttel a Híd-díjról szóló döntés kihirdetése előtt (2021. október 7-én), azzal kapcsolatban, hogy „az egyik (színházi – B.A.) társulat műsorra tűzi Lovas Ildikó új regényének színpadi adaptációját”, az Újvidéki Egyetem, Bölcsészettudományi Kar, Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének tanára ezt írta: „Nem olvastam még a regényt. A politikai közszereplővé avanzsált író korábbi teljes opusát viszont igen, s nem politikai, nem ideológiai, hanem poétikai és esztétikai mércék nyomán gondolom úgy, hogy a Spanyol menyasszony című regénye megjelenése óta Lovasnak nincs értékelhető irodalmi teljesítménye.”

Hajnal Jenő MNT elnök irányítása alatt – a „nemzetegyesítés” ürügye alatt, a magyar közösségben kialakítottak egy hierarchikus, de piramisnak is nevezhető rendszert, amely aztán, a központ utasításai alapján, irányítja az itteni magyar kultúrát, az oktatást, a tájékoztatást és a hivatalos nyelv- és íráshasználatot.

Ezt a rendszert/jelenséget a véemeszesek – többnyire az MNT ülésén – „közösségépítésnek”, mások „a VMSZ által működtetett paranoid centralizációnak”, de vannak háborgó, nyíltan megszólalni, kiállni nem merő értelmiségiek is, akik – egymás közt – „Lovasításnak”/„megLovasításnak” nevezik.

A fogalom többnyire a művelődéssel és az MNT által „alapított” sajtóval kapcsolatban terjedt el – Lovas Ildikó, a VMSZ elnökségi tagjának (Pásztor István élettársának?, barátnőjének?) ezekre a területekre való befolyásával, tevékenységével kapcsolatosan. Egyes (főként) irodalmárok ugyanis az elképzelés fő ideológusának éppen Lovas Ildikót tartják.

– Az MNT elnöke Hajnal Jenő, az informális elnöke, vezetője Lovas Ildikó, akit ebben Pásztor István maradéktalanul támogat. Ez a jelenlegi fölállása az MNT-nek. Mindenki más akarva-akaratlanul ennek a folyamatnak a peremére szorul a döntéshozatalban és végrehajtásban – nyilatkozta Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács előző elnöke, még a Családi Kör hetilap 2015. április 16-ai számában közölt terjedelmes interjúban.

A későbbi események ezt az állítást csak megerősítették.

Az április 3-ai szavazás erről is szól!

 

2022. február 2.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

(ÁMOK)FUTÓ A „KITAPOSOTT ÚTON”

Pásztor Bálint a Szerb Haladó Párttal, a Szerb Fogadalomtevők Pártjával és a Szerb Radikális Párttal szövetkezésben >

Tovább

Fake news és post-truth!

Szerinem ez a két szintagma korunk legveszélyesebb kórja. Sokan ebből arra következtetnek, hogy semmi mellett sem >

Tovább

A fegyverek dörögnek, mi pedig bulizunk

Igaz, a remény csak azokat hagyhatja cserben, akiknek voltak reményeik, illúzióik vagy utópiáik.  Az értelmiségi filiszter távol >

Tovább

A demagóg lojalitás jutalma

Az EP-képviselői jelölése alkalmából Vicsek a Magyar Szó nevű véemeszes napilapnak elmondta, hogy az Európai Parlamentben >

Tovább

VMSZ-POFONOK A VAJDASÁGI MAGYAROKNAK

Az utóbbi időben többen is rámutattak, köztük jómagam is, hogy a magyar közösség jelenlegi válságán – >

Tovább

Torontáltordára kéne menni

Az alkalmi nyelvészkedés után a hölgy visszatért az eredeti kérdéséhez: hogy fog eljutni Torontáltordára személygépkocsi nélkül. >

Tovább

Folytatódik a kis bácskai sárdobálás

Azok, akik hűségesen kiszolgálták Lovas Ildikót, vagy akiket ő helyezett fontos tisztségbe, most majd rá hárítják >

Tovább

RENDSZERÖSSZEOMLÁS: AZ ÚJVIDÉKI BÖLCSÉSZKAR AUTONÓMIÁJÁNAK BOTRÁNYOS TIPRÁSA

A bölcsészkar blokádja olyan példátlan, mesterségesen generált, megengedhetetlen botrány, amely még véletlenül sem csupán dr. Dinko >

Tovább

Ismét

Egy harmincnégy évvel ezelőtti Hét Nap harmadik oldala. Sajtótörténeti jelentőségű impresszum, még mindig izmos, jóval negyvenezer >

Tovább

Mikor tévesztettünk utat és miért?

Mikortól kezdődött a Magyar Nemzeti Tanácsban a VMSZ kétharmados többsége.? Milyen erők marginalizálták a többi kisebbségi >

Tovább

SZEREPZAVARBAN

Az írásokból az is jól kivehető, hogy Pásztor Bálint tisztségek halmozásával él vissza, fellépései szerepzavarosak: pártelnöki, >

Tovább

Újvidék elvesztette a régi identitását, és nem talált újat

Tudom, felesleges nosztalgiázni, hiszen a nagyvárosokat a szüntelen változás jellemzi. Újvidéknek is változni kell. A változás >

Tovább