2023. március 27. hétfő
Ma Hajnalka, Lídia, Auguszta névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Ez a vonat (is) elment!

Különutas magyar szervezetek

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Ez a vonat (is) elment!

Olyan vélemény is van, hogy „meg kell várni a magyarországi hatalomváltást, akkor itt is megváltozik a helyzet”, mert „nem lesz mivel zsarolni, megvenni az embereket”. Téves azonban erre vár(akoz)ni, mindent meg kell tenni, hogy Szerbiában a hatalom menesztése mielőbb megtörténjen. Akár itt, akár ott történik az meg előbb a váltás, bizonyára magával rántja a Pásztor Kft-t is. A tömeg is egyre hangosabb és türelmetlenebb... Šaip Kamberi, az Albán Demokratikus Alternatíva – Egyesült völgy [Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina] példát mutatott, hogyan kell a parlamentben kiállni a nemzeti kisebbségi közösség jogaiért – a véemesz képviselőinek szégyenletes szereplésével ellentétben. Az április 3-ai szavazás erről is szól! Bozóki Antal:

Ha minden igaz, Szerbiában április 3-án köztársasági elnökválasztás, köztársasági képviselői választás és belgrádi helyhatósági választás lesz.

– A magyarországi és a szerbiai megmérettetésekben is érdekelt a Vajdasági Magyar Szövetség, amely már javában készül a kampányra – mondta ezt Pásztor István, a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) elnöke január 25-én a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában.

A VMSZ a magyarországi parlamenti választáson – amelyet a szerbiai választással egy időben tartanak – a Fidesz-KDNP-t (és persze Orbán Viktort – B.A.) támogatja, a szerbiai előrehozott választáson pedig önálló listája lesz, az egyetlen magyar lista Szerbiában – tette hozzá a pártelnök.

Pásztor azt is közölte, hogy „a köztársasági elnökválasztáson pártja Aleksandar Vučić jelenlegi elnököt fogja támogatni”, aki még nem jelöltette magát ugyan, de – az önimádó természete folytán – szinte elképzelhetetlen, hogy ne induljon az elnöki posztért.

A Szerb Haladó Párt január 25-ei szabadkai nagygyűlésén Pásztor azt is mondta, „pártja számára fontos annak a politikai stabilitásnak a megőrzése, ami az elmúlt időszakot jellemezte”. Csak éppen azt nem tudni miféle „politikai stabilitásra” gondolt, hiszen amióta Vučić az elnök, Szerbiában folyamatosan tüntetések vannak, a nép elégedetlensége pedig növekszik.

Az ifjabbik Pásztor (Bálint), a pártelnöki funkció várományosa, a Vajdasági RTV január 24-ei, Napjaink című műsorában szinte szóról-szóról azt mondta, amit az apja.

Mindebből arra lehet következtetni, hogy a véemesz a választásokon továbbra is a nacionalista, a „szerb világot” építő, a nemzeti kisebbségi jogokat sértő, korrupt hatalmat támogatja, amelyiknek maga is tevékeny részese.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) – az hírek szerint[5] – a parlamenti választásokon részese lesz a szerb ellenzéki összefogásnak, amelyet a Demokratska stranka – DS [Demokrata Párt], a Stranka slobode i pravde – SSP [Szabadság és Igazság Párt], a Narodna stranka – NS [Néppárt], a Pokret slobodna Srbija – PSS [Szabad Szerbia Mozgalom], a Pokret za preokret [Mozgalom a Változásért], a Pokret slobodnih građana – PSG [Szabad Polgárok Mozgalma], a Sloga [Egység] szakszervezet, a Građanska platforma [Polgári Platform], stb. alkotnak.

A VMDK november 26-ai értékelése szerint ez „azt jelenti, hogy a délvidéki magyarságnak ezzel lehetősége lesz egy olyan pártra, pártok tömörülésére szavazni, akik a vajdasági magyarság érdekeit is képviselve, lebontják a jelenlegi katasztrofális SNS-SPS-VMSZ rendszert és véget vet a 2012-től tartó társadalmi, politikai, gazdasági hanyatlásnak”.

Arról azonban még nem találni információt, hogy a pártnak ki/kik lesznek a jelöltjei, illetve, hogy mennyi helyet kap/jut neki a közös listán.

A Magyar Mozgalom (MM) a képviselőházi választásokon „az egységes zöld-polgári platform [a Nebojša Zelenović-féle tömörülés, a Zeleni dogovor za Srbiju/Zöld megállapodás Szerbiáért – B.A. ] listáján indítja képviselőjelöltjeit, ami a vajdasági magyaroknak megbízható alternatívát jelent majd a VMSZ megalkuvó szerbiai politizálásával szemben” – közölte a szervezet, amely „egységes ellenzéki kiállásra és a közös jelöltjeink támogatására buzdítja a vajdasági magyarokat”.

Az MM tagjai, a 2021. december 18-án Palicson megrendezett közgyűlésén „megerősítették szándékukat, hogy cselekvően részt vállaljanak abban az egységes, progresszív politikai folyamatban, amely egy mindnyájunk számára élhető, európai értékrendszer szerint irányított Szerbiáért dolgozik a 2022-es parlamenti választásokat követően”.

A szervezet Palicson bemutatta képviselőjelöltjeit is, a szabadkai Csernik Árpád színművész és a zentai Berze Gizella pedagógus személyében.

Csernik Árpád színművész 4 pontba foglalta tervezett programját:

„1. Legyenek végre egyenrangú, egyenértékű állampolgárok a vajdasági magyarok!

2. Létesüljön olyan gazdasági légkör, hogy a vajdasági magyar munkavállalkozók itthon is tudjanak boldogulni!

3. Állítsuk helyre a közösségünkön belüli párbeszédet, szabjunk gátat mindennemű kirekesztésnek!

4. Mindenkinek joga van az élhető környezethez! Érvényesítsük ezt a jogot mindannyiunk számára!”

Berze Gizella – az MM adatai szerint – 30 éve dolgozik a közoktatásban. Országos képviselőként az oktatási rendszer fejlesztéséért és a vajdasági magyar iskolák versenyképességéért fog dolgozni.

– Hosszú távon nincs más esélyünk, arra, hogy gyermekeink itthon, szülőföldjükön érvényesüljenek, mint az, hogy biztosítsuk számukra az alanyi jogon kijáró legjobb és legmagasabb szintű oktatást – írja az MM közleményében.

A Magyar Polgári Szövetség (MPSZ), a legutóbbi közleményében kinyilvánította, „kész a végsőkig kiállni a fékevesztett hatalmi gőggel kormányzó, szavahihetetlen, drogtermesztő nagygazdát nyíltan támogató, emberpusztító vučići rezsim leváltásáért, mert ahogyan tönkreteszi Szerbiát, úgy teszi tönkre az itt élő népek életét is, miközben egyesek a párt árnyékában mérhetetlen vagyonokra tesznek szert”.

– A Magyar Polgári Szövetség tovább küzd és ezentúl is támogat megmozdulást, amely szembeszáll a politikai akarnokokkal, diktátorokkal, a lopókkal, csalókkal, a környezetünk tönkretevőivel – áll a közleményben.

Az egykori rebellis Vajdasági Magyar Demokrata Pártról (VMDP) és az egyébként sem aktív Magyar Egység Pártról (MEP) az utóbbi időben egyáltalán nem hallani. Az is lehetséges, hogy már csak papíron léteznek.

A legutóbbi (2020. évi) választásokon is együttműködési megállapodást kötöttek a VMSZ-el. Ezért a felelősség Pásztor tevékenységéért ennek a két pártnak a vezetőségét is terheli, mivel – ismereteim szerint – a magyar közösség jogait, érdekeit ért sérelmekkor nem határolták el magunkat tőle.

A hatalom békés úton való leváltásának egyedüli módja a választások.

Egy évvel ezelőtt még úgy tűnt, hogy a két ellenzéki magyar szervezet (a VMDK és MM) végre összefog és egy közösen kidolgozott, a magyar közösség lényegi kérdéseire választ adó programmal együtt vesz részt a jelenlegi hatalom lebontásában. Távlatot nyitva, reményt keltve ezzel a megfogyatkozott magyar közösség számára a megmaradásra.

Sövény Ferenc, a Magyar Mozgalom (MM) elnöke a VMDK-val való együttműködésről akkor mondta, hogy „egyelőre még nem vették fel a kapcsolatot, de nyitottak a párbeszédre, ahogyan korábban is voltak”.

A két szervezet a 2016. évi általános választásokon közösen lépett fel, aminek eredményeként egy-egy tartományi képviselőjük is lett.

A VMDK bojkottálta a 2018-as Magyar Nemzeti Tanácsi és a 2020. évi általános választásokat. Az MM részt vett a legutóbbi nemzeti tanácsi választásokon és öt tanácsnoki helyet szerzett. Ha közösen léptek volna fel, az eredmény bizonyára még több képviselő lett volna.

Az elmúlt egy év alatt – a jelek szerint – a két szervezet között nem jött létre az együttműködés, a párbeszéd. A vezetők, az elvárások ellenére, nem teremtettek feltételeket a közös választási fellépésre.

A különutas választási részvételből – habár mindkét szervezet a szerb ellenzéket támogatja – a VMSZ-nek, mint a választásokon önállóan induló egyedüli „magyar” pártnak csak előnye, a közösségnek pedig hátránya származik.

Az sem világos, hogyan fogják a magyar szavazók a választási listán megtalálni a VMDK-át és az MM-et a szerb pártok egyvelegében? Ott lesznek majd a véemeszesek, akik majd megmutatják, hol kell bekarikázni?

Úgy tűnik, valami felülírta a közösség érdekét a két magyar ellenzéki szervezet közös fellépésére a közelgő választásokon. Így, sajnos, ez a vonat (is) elment, senkire nem várt! A jegy árát viszont, sajnos, a közösség fizeti meg!

Most már csak arra számíthatunk, hogy a VMDK és az MM – az anyagi támogatás hiányában és a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) „alapította” médiákban való teljes mellőzés ellenére – erőteljes választási kampányba kezd, és képviselői mandátumokat szerez.

A magyar ellenzéki szervezetek közös fellépése, egységes kiállása nélkül a közösség helyzetének javulására, jogainak hatékony érvényesítése nem lehetséges.

Azzal is tisztában kell lenni, hogy a magyar közösség érdekeit csak magyar szervezet tudja hatékonyan és eredményesen képviselni!

Ezzel szemben, olyan vélemény is van, hogy „meg kell várni a magyarországi hatalomváltást, akkor itt is megváltozik a helyzet”, mert „nem lesz mivel zsarolni, megvenni az embereket”.

Téves azonban erre vár(akoz)ni, mindent meg kell tenni, hogy Szerbiában a hatalom menesztése mielőbb megtörténjen. Akár itt, akár ott történik az meg előbb a váltás, bizonyára magával rántja a Pásztor Kft-t is. A tömeg is egyre hangosabb és türelmetlenebb...

Šaip Kamberi, az Albán Demokratikus Alternatíva – Egyesült völgy [Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina] példát mutatott, hogyan kell a parlamentben kiállni a nemzeti kisebbségi közösség jogaiért – a véemesz képviselőinek szégyenletes szereplésével ellentétben.

Az április 3-ai szavazás erről is szól!

 

2022. január 27.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Amikor már késő elutasítani a cinkosságot

El is utasíthatja, teszi hozzá „jóságos” arckifejezéssel, miután tudtára adta, hogy zsarolható. Ekkor már késő elutasítani >

Tovább

A nemzeti kisebbségi nyelvek kiszorítása?

Az MNT-nek nincs mersze állást foglalni ebben a kérdésben sem? A Ljudevit Mičatek díjas, a Magyar >

Tovább

Megalázott nemzeti ünnep

Visszatetsző az is, hogy a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Aranytoll életműdíjjal tüntette ki a Magyar Szó >

Tovább

- Micsoda nap van ma?

A költőt és csapatát nem állította meg a nyomda portása (mai szóhasználatban: az őrző-védő kft. alkalmazottja), >

Tovább

Szerbia – „részben szabad ország”

Az biztos, hogy a jelenlegi állami vezetés hozzáállása a délvidéki magyarsághoz jobb, mint Trianon óta bármikor >

Tovább

Mi történik a magyarokkal?

Ott várom be Anikót, aki lehangoltan meséli, hogy alig voltak egy tucatnyian a misén. Előzőleg a >

Tovább

A Zoran

Életem legkeményebb élő adása volt. Szerkesztettem és vezettem a Szabad Európa Rádió délután 14 órakor kezdődő >

Tovább

„A jogok érvényesítésében vannak még gondok” (?)

Kovács beszédéből akaratlanul is kiviláglik a VMSZ politikájának a csődje – a nemzeti közösségi oktatás, a >

Tovább

Ilyenek vagyunk!

Mindennapos olvasmányaim közé tartoznak Teofil Pančić, Dejan Ilić, Saša Ilić, Ljubomir Stojadinović  és még számos bátor >

Tovább

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) csődje

Olyan értékelések is vannak, miszerint „ijesztő a vajdasági (és nem csak vajdasági) magyar közvélemény uniformizálódása, a >

Tovább

Leszegett fejjel bandukolunk a féligazság-autokráciába

Ahogy hallom, a mai gyerekeknek nincs ilyesféle gondjuk, mert a csukamájolajat ízesítik, édesítik. Hasonlóképpen vagyunk az >

Tovább

„Nem lehet az, hogy egy politikai párt alakítsa a kultúrát”!

A számadatok, az események és az értékelések is arra utalnak, hogy spirális lejtőre került a vajdasági >

Tovább