2024. június 22. szombat
Ma Paulina, Tamás névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Pártszínház

Az MNT 26. „rendes” ülése

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Pártszínház

Az MNT legutóbbi ülése is a már előre megjósoltak szerint zajlott. Pártszínházi előadáshoz hasonlított. Hajnal Jenő kétségtelen felelősségének és alkalmatlanságának a kérdése még csak fel sem vetődött. A véemeszes pártkatonák (Verebes Krnács Erika, Kálló Béla, Paskó Csaba, Losoncz Dávid, Szlákó József, Ternovácz István) rendre kiálltak mellette. A Magyar Mozgalom három tagjának (dr. Novák Anikó, Kucsera Géza, Mengyán Pletikosity Ildikó) felszólalása és nemmel való szavazásának a felolvasott „elnöki beszámolóról/tájékoztatóról” éppen semmi jelentősége nem volt a 28 véemesszes igennel szemben. Bozóki Antal:

Bármit kell tenned, tedd meg most, a körülmények mindig lehetetlenek.

Doris Lessing

 

Október 14-én tartották meg a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) 26, „rendes” ülését.

Az ülés „legizgalmasabb és legfontosabb napirendi pontja a második, vagyis az MNT elnökének szóbeli beszámolója (Hajnal szerint „tájékoztatója”) volt a Tanyaszínház tájolásával kapcsolatban”. Ebből azonban „részletek nem derültek ki arra vonatkozóan, hogy mi is volt a valódi oka az előadás tájoltatása leállításának”.

Szögi Csaba, a Szabadságot a Tanyaszínháznak! elnevezésű petíció egyik kezdeményezője szeptember 6-án adta át Szabadkán, a Magyar Nemzeti Tanács épületében a petíciót, amelyben „1293 aláíró, tiltakozik az ellen, hogy Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke ellehetetlenítette a Tanyaszínház idei turnéját, tiltakozik a kultúra, a művészet és a tudomány leigázása ellen”.

Az aláírók követelték, hogy (1.) „az MNT mielőbb tűzze napirendre Hajnal Jenő diktátumát és határolódjon el tőle”, és (2.) „mondja ki, hogy a színházi emberek és a színikritikusok továbbra is szabad légkörben végezhetik alkotómunkájukat, a közönség pedig ezentúl is zavartalanul látogathatja színházainkat”.

 Az MNT elnökének több mint egy hónapra volt szüksége, hogy a testület elé terjessze „az év legnagyobb vajdasági magyar botrányát” kiváltó augusztus 28-ai sajtóközleményével kapcsolatos reagálásokat. Közben Pásztor István véemeszes pártelnök „szóértésre” kétszer is magához rendelte a színházigazgatókat, amit „abszurdnak és hihetetlennek” is tartanak, az MNT pedig „elektronikus ülést” is tartott szeptember 10-én.

Hajnal most sem a petíció aláíróinak a követeléseit tűzte napirendre, hanem egy „gyatrára sikeredett” (Kucsera Géza, Magyar Mozgalom – MM) elnöki beszámolót/tájékoztatót terjesztett a véemeszes döntő többségű testület elé.

Hajnal ezt „az adatvédelemhez köthető jogi akadályokkal” indokolta, „amelyek a személyes adatok nyilvános közlésére vonatkoznak”. Ez még csak kimagyarázkodásnak is rossz, mert a petíciótól függetlenül, a közösség, a több ezer néző és Tanyaszínház csapata iránti tisztelet és a rovására elhangzott bírálatok miatt is köteles lett volna napirendre tűzni a lemondását! Mindez azt mutatja, hogy Hajnal Jenőt a közösség véleménye csipetnyit sem érdekli!

Kucsera Géza az ülésen azt kérdezte, hogy „az MNT elnöke milyen jogszabály alapján döntött az említett közlemény közzététele mellett, illetve miért nem hívta össze az MNT ülését, hogy a testület megvitassa a kérdést, állást foglaljon”. Dr. Novák Anikó (MM) szerint Hajnal a Tanyaszínház turnéjának lemondásával „kiskorúsította a Tanácsot és a vajdasági magyar közösséget”.

Lulić Emil, az MNT hivatalának vezetője a közleményt azzal próbálta magyarázni, hogy az elnöknek a testület alapszabálya és a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvény alapján „erre van felhatalmazása, jogosítása”.

A hivatalvezető az üléseken általában az elnök jobbján ül, a testület „álláspontjait” különböző szintű üléseken (esetenként felhatalmazás nélkül) – képviseli, mintha legalábbis a tagja lenne, Hajnal Jenő cselekedeteit pedig intésre „jogi értelmezésbe” burkolja, amit a testület tagjai rendre elfogadnak.

Most az MNT Alapszabálya 23. szakaszának a) pontjára hivatkozott, miszerint a nemzeti tanács elnöke „képviseli a Tanácsot és a nevében eljár, valamint felel annak munkájáért”. Ez a megfogalmazás szó szerint megegyezik a nemzeti tanácsokról szóló törvény 7. szakasza, 2. bekezdésének 1. fordulatával.

Lulićnak viszont a rendelkezés értelmezésével komoly problémája van. Hajnal Jenő a testület nevében akkor „járt volna el” jogszerűen, ha az MNT előzetesen megvitatja és jóváhagyja a közleménye szövegét, amire viszont nem került sor. Ahhoz ugyanis, hogy valaki másnak vagy valamely testületnek a „nevében eljárjon” előzetes meghatalmazás/felhatalmazás szükséges. Hajnal Jenőnek pedig a testület nevében való, „a legsötétebb időket idéző” (sajtó)közlemény kibocsátására nem volt felhatalmazása. 

Vitathatatlan, tehát, hogy Hajnal Jenő visszaélt az elnöki funkcióval! Már ez is elegendő ok lenne a lemondására, menesztésére, a többi téves politikai nyilatkozatát és fellépését (most) nem is említve.

Lulić még azt is mondta, hogy a Tanyaszínház ügye „nem kerülhetett volna az MNT elé, ha az MNT elnöke nem vállal a felelősséget” (vélhetően az elnöki beszámoló/tájékoztató napirendre tűzéséért).

Más szóval, köszönjük meg Hajnal Jenőnek, hogy a téma egyáltalán a testület elé került!? Hajnal Jenő semmibe vette a petíciót aláíró 1293 ember, köztük számos kiemelkedő személy követeléseit: Nem akkor és olyan formában tűzte napirendre azokat, ahogyan a petícióban meg lettek fogalmazva. Ez is jó mutatja, hogy az elnök nem a magyar közösség, hanem a saját és az őt az elnöki székbe emelt Vajdasági „Magyar” Szövetség érdekében tevékenykedik!

Az is tény viszont, ha Hajnal netán napirendre is tűzi a petíciót, akkor is döntő többségű véemeszes képviselők az intésére elutasítják a felelősségre vonását! Ez is jól mutatja, hogy Hajnal még a formális demokráciát sem tartja tiszteletben!

A botrány külön érdekessége, hogy az MNT támogatta a Tanszínház előadását, utóbb pedig Hajnal lemondatta „a tájolást”. A kérdésre, tehát, hogy mikor tévedett az MNT, amikor támogatta az előadást, vagy amikor Hajnal kiadta az ominózus közleményét, továbbra se nincsen válasz. Hajnal nem tudta, hogy mit is támogat? Semmiért nem felelős?

– Mindez jól mutatja azokat a hatalmi viszonyokat, amelyek eluralták a vajdasági magyar nyilvánosságot, beleértve a kulturális életet is – fogalmazott Vataščin Péter az Autonómia portál Észverés című élőműsorának negyvenharmadik adásában.

Az MNT legutóbbi ülése is a már előre megjósoltak szerint zajlott. Pártszínházi előadáshoz hasonlított. Hajnal Jenő kétségtelen felelősségének és alkalmatlanságának a kérdése még csak fel sem vetődött.

A véemeszes pártkatonák (Verebes Krnács Erika, Kálló Béla, Paskó Csaba, Losoncz Dávid, Szlákó József, Ternovácz István) rendre kiálltak mellette.

A Magyar Mozgalom három tagjának (dr. Novák Anikó, Kucsera Géza, Mengyán Pletikosity Ildikó) felszólalása és nemmel való szavazásának a felolvasott „elnöki beszámolóról/tájékoztatóról” éppen semmi jelentősége nem volt a 28 véemesszes igennel szemben. (Zsoldos Ferencről, aki az MM listavezetője volt a 2018. évi választásokon, az utóbbi időben egyáltalán nem hallani.)

Az MNT jelenlegi összetételétől semmi mást nem is lehetett elvárni. Éppen ezért nem érthető se nem fogadható el a mozgalmisták erőlködése a testületben, ami csak Hajnal „diktátumát” erősíti. Nem hogy a történtek után végre megvilágosodtak és kivonultak volna a testületből,  Kalmár Zsuzsa színművésznőhöz hasonlóan,  aki „teljes mértékben elhatárolódott Hajnal Jenő, az MNT nevében írt nyilatkozatától” és lemondott a tanácsnoki tisztségéről.

Új tanácsnoka is lett az MNT-nek, Boja András személyében, „aki a Magyar Összefogás jelöltje volt”, akinek az életrajzában (az MNT Hivatalos Honlapján) az is szerepel, hogy „2013 óta a Vajdasági Magyar Szövetség tagja” (sic!). Hajnal Jenő az „András, Isten hozott körünkben” szavakkal köszöntötte. Nesze neked világi hatalom!

Hajnal Jenő (Pásztor István pártvezér példáját követve), ahelyett, hogy nyugdíjba vonulna, az ülésen kineveztette magát Szabadka Városi Könyvtár igazgató-bizottsága tagjának, négyéves mandátumra!

 

 

2021. október 25.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Alulképviseltek a temerini magyarok (is)!

A magyarok szempontjából a temerini botrányos választási eredmény is a VMSZ-VMDP katasztrofális politizálásának a következménye! A >

Tovább

A Bartók fivérek

Magyarországiak készítettek egy négyrészes filmet a délszláv háborúról a 90-es évek végén, és abban beszélt egy >

Tovább

Érdekeink kiárusítása

A közleményből és a jelenlegi képviselőházi politikai (erő)viszonyokból szinte arra lehet következtetni, hogy a Tartományi Kormány >

Tovább

A hisztéria és a rezignáció között hánykolódunk

Romokban heverő értékrendek közepette vajúdik az új világ, amelyről fogalmunk sincs, hogy milyen lesz. Mindeközben azzal >

Tovább

EB

Még a múlt hét elején, Belgrádban, ismét megérintett a sumadijai kóló könnyed, légies, elegáns tartású suhanása. >

Tovább

Topolyai történetek : a Kis Mozi

És hogy mi köze van ennek Topolyához? Amikor Lifka Sándor felépítette a szabadkai állandó mozit, egy >

Tovább

„EGY SZÁBOR, EGY NEMZET”, EGY VEZÉR!

Ennek a szerb nacionalista politikának a ki nem nyilvánított végcélja a multikulturalizmus megszüntetése, ami magába foglalja >

Tovább

Mindjárt hazaérünk

Biztosan nagy hó esett, ha már szánnal jött értünk a faluba a nagyapám.Tehát  mégis voltam iskolában (jobbról), >

Tovább

A “multikulturális elvárás”

Nem lenne azonban méltányos egyedül a betegbiztosítót vádolni. Ők legalább írásban is közzéteszik, amit mások sunyin >

Tovább

„Erősödött” a VMSZ Begaszentgyörgyön?

A VMSZ vezetői már régen elszakadtak a közösségtől és a valóságtól. A párt 4 (négy!) képviselőjének >

Tovább

A magyar közösség és a nemzetközi jog elleni erkölcstelen cselekedet

Kovács Elvira a szerb parlament alelnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség sokéves megélhetési tisztségviselője, Pásztor István néhai >

Tovább

A szolgapárt menetelése a szakadék felé

A június 2-i önkormányzati választásokon a VMSZ vereséggel is felérő „eredményeit” nem lehet a 70 ezres >

Tovább