2023. január 30. hétfő
Ma Martina, Gerda, Jácinta névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

Szembenézni a tényekkel!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Szembenézni a tényekkel!

Ha valamiben „konszenzus van”, akkor abban, hogy „a kulturális autonómiának becézett Magyar Nemzeti Tanács (MNT) nem autonómia”! A magyar pártok között jelenleg semmilyen együttműködés nincsen a „közös autonómiakoncepció” megvalósításával kapcsolatban. Szili Katalinnak ezt hivatalból tudnia kellene! Miért nem lehet az igazat mondani? Az utóbbi hat évben mikor és milyen eredménnyel „egyeztetett”, „működött közre” Szili Katalin a délvidéki/vajdasági magyar „autonómiaügyekben”? Bozóki Antal:

Szeptember 24.

Autonómiaegyeztetés?

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott (2015. március 1-től!), akinek a feladata „személyes közreműködés a határon túli autonómiaügyek egyeztetési eljárásaiban”, Kalmár Ferenc nagykövettel, a szomszédságpolitikáért felelős miniszteri biztossal közösen, a Temesvári magyar napok keretében, bemutatta a Harmincból tíz című, a magyar nemzetpolitika elmúlt tíz évét összegző kötetet.

– Szili Katalin szerint a határon túli magyar közösségek mindegyikében konszenzus van az autonómiaigény kérdésében – közli a Mandiner.

Kalmár ebből az alkalomból hangsúlyozta: a magyarság sehol nem kér olyan megoldásokat az identitás őrzésére, amelyek máshol Európában ne működnének”.

A Magyar Szó nevű (Pásztor Pista) lap a hírt „Szili közös autonómiaigényt érzékel” címmel közölte. A „konszenzus” és az „autonómia igény érzékelése” között a távolság bizony elég nagy!

Mostanában nem követem, hogy a többi, Magyarországgal szomszédos államban hogyan viszonyulnak a magyar közösségek képviselői, illetve a politikai pártok az autonómia kérdéséhez. Szerbiában, s ezt határozottan lehet állítani, az utóbbi időben, pontosabban amióta a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) részt vesz a hatalom gyakorlásában, a magyar autonómia kérdése a közéletben fel sem vetődik, a párt autonómia „igénye” még csak nem is „érzékelődik”! Nem tudni mi okból, de ezt a tényt a magyar politikai vezetők rendre elhallgatják. Mintha ezt a kérdést le is vették volna a napirendről.

Mindegyik vajdasági magyar pártnak – a VMSZ-nek, a Vajdasági Magyar Demokrata Pártnak (VMDP) és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) is – volt elképzelése a nemzeti autonómiáról, de van egy közös autonómiakoncepció is, amelyet ezek a pártok (Magyar Koalíció néven) hosszas egyeztetés után 2008. március 17-én Szabadkán elfogadtak. Ennek a kidolgozásában részt vett a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) is.

Öt magyar politikai párt: a Magyar Egység Párt, a Magyar Polgári Szövetség, a(z akkor még működő) Magyar Remény Mozgalom, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt 2013. szeptember 27-én Zentán „egyeztető tanácskozást” tartott.

A magyar pártelnökök megállapították, „elérkezettnek látják az időt arra, hogy újból benyújtsák követelésüket a vajdasági magyar perszonális és területi autonómia létrehozására”. Megállapodtak, hogy „közös platformot dolgoznak ki, és bemutatják a magyar és a szerb kormánynak, valamint a széles közvéleménynek, a civil szervezeteknek”. Kifejezték meggyőződésüket, hogy „autonómia nélkül a vajdasági magyarságnak nincsen esélye a túlélésre”. – A cél elérhető, de a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a sikerhez elengedhetetlen az anyaország hatékony támogatása – írták akkor a közös közleményükben. (Bár meghívást kapott, a VMSZ már nem képviseltette magát. Ez talán annak a következménye, hogy néhány hónappal később, pontosabban 2014. április 29-én, megkötötte az első koalíciós szerződését a Szerb Haladó Párttal – SNS.)

Az autonómia szó most egyszerűen – még számítógépes keresőprogrammal - sem található meg a VMSZ-nek a SNS-vel 2020. november 13-án Belgrádban kötött második koalíciós szerződésében a közös, programszintű együttműködésről és részvételről a Szerb Köztársaság kormányában, de még annak a két mellékletében sem.

Ha valamiben „konszenzus van”, akkor abban, hogy „a kulturális autonómiának becézett Magyar Nemzeti Tanács (MNT) nem autonómia”!

A magyar pártok között jelenleg semmilyen együttműködés nincsen a „közös autonómiakoncepció” megvalósításával kapcsolatban.

Szili Katalinnak ezt hivatalból tudnia kellene! Miért nem lehet az igazat mondani?

Az utóbbi hat évben mikor és milyen eredménnyel „egyeztetett”, „működött közre” Szili Katalin a délvidéki/vajdasági magyar „autonómiaügyekben”?

 

Szeptember 25.

Megerősödtünk?

– A vajdasági magyarok az elmúlt évtizedekben óriási utat tettek meg, hiszen míg a kilencvenes évek háborúinak idején még a magyarság jövője is megkérdőjeleződött, mára ez a népcsoport megerősödött, és a többi magyar nemzetrésznek is példát tud mutatni – hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (a fotón) a szerbiai Pancsován a helyi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület fennállásának 75 éves évfordulója alkalmából tartott ünnepi rendezvényén.

– Példát mutat a szervezettségben, példát mutat a kötődésében a szülőhazájához, példát mutat abban, hogy hogyan kell minden nehézség ellenére megmaradni, építkezni és mindezt úgy megtenni, hogy a két nemzet közötti történelmi megbékélést szolgálják” – fogalmazott a nemzetpolitikai államtitkár.

Az államtitkár értékelése szerint a délvidéki/vajdasági magyar közösség helyzete olyan jó, hogy „a többi magyar nemzetrésznek is példát tud mutatni”.

Potápi a helyzetünket bizonyára csak a vendéglátói, leginkább a Vajdasági „Magyar” Szövetség vezetőinek és a különböző – többnyire a magyarországi adófizetők pénzéből rendezett – ünnepségeken való megjelenése alkalmával szerzett információikból ismer(het)i.

 Érdekes volna tudni, például, mire alapozza Potápi az értékelését, miszerint a vajdasági magyar „népcsoport megerősödött”?

Ismereteim szerint lassan már alig marad magyar család, amelyből valaki tartósan nem távozott külföldre, vagy nem ingázik Ausztriába, Németországba, vagy éppen Magyarországra, hogy el tudja tartani a családját.

Szerbiában „a jövő évi minimálbér 35.012 dinár lesz”, ami alig „több mint 80 százalékban fedezi a legkisebb fogyasztói kosár értékét”. Az, hogy a „létminimumra fejlődünk” a magyar közösség tagjai számára, akik zömében a földművelésből élnek, ez még hatványozottabban is érvényes. És akkor a magyar közösséget az utóbbi években ért jogsérelmeket még nem is említettem.

A közösség fogyásáról se nincsenek pontos, megbízható adatok. A Népszámlálást is 2022 októberére, vagyis a tavaszra esedékes minden szintű választások utánra halasztották, nehogy a választók esetleg megkérdezzék kérdést, hová tűnt a lakosság, mi is történik Szerbiában? Potápi mindezt egy szóval nem említette! A kabinetből persze minden másként néz ki, mint az valós életben!

 A délvidéki/vajdasági magyarok helyzetéről és jogainak érvényesítéséről huzamosabb ideje nem készült tudományos felmérés. Ennek hiányában a politikusok azt mondanak, ami nekik, vagy éppen a pillanatnyi politikai érdekeknek megfelel. Politikai szólamok, reklámszövegek hangoztatásából és hurráoptimizmusból pedig megélni nem lehet, de a közösség helyzetét sem segítik!

A politikusoknak ideje lenne szembenézni a tényekkel!

 

 

2021. október 5.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Tordán elégedettek”?

Cikkírónk általában nem veszi magának a fáradtságot, hogy körülnézzen a faluban és elbeszélgessen az emberekkel arról, >

Tovább

A népszámlálási eredményekre várva

Nincs válasz a legfontosabb kérdésre: van-e ellenzéki program? Van-e baloldali vagy liberális alternatíva? Vagy pedig arról >

Tovább

Összeborulás vagy elszámoltatás?

Amennyiben a vajdasági magyar közösség helyzetének megvitatására irányuló párbeszédre, vagy változásra  a VMSZ vezetésében és politikájában >

Tovább

„A kézfogás csodája”

Az MNT „alapította” Magyar Szó napilap is a pásztorvilág építésének az egyik tartópillére. Erdődi Edvinát a >

Tovább

Ez lenne Lovas tandíja?

A „példamutató beruházással” kapcsolatban felvetődik az is, hogy Pásztor Istvánnak miért éppen a Szabadkai Városi Könyvtár >

Tovább

Ezt az alkalmat (is) bűn lenne elszalasztani!

Vajdaság Autonóm Tartomány 2023–2030-ig terjedő fejlesztési terve tervezetének a „közszemlére” bocsátása jó alkalom, hogy az MNT >

Tovább

Kovács Vučić szerb elnök magyar hangja

A VMSZ üdvöskéje, Kovács Elvira a szerbiai uniós csatlakozási folyamatért felelős személyek egyike. Ért-e ehhez egyáltalán? >

Tovább

Vučić és Orbán szövetsége: a zsák a foltját megtalálja

A demokrácia hiányával és a túlzott korrupcióval jellemezhető „orosz típusú” kormányzás lényegében mindkét autokratának megfelel – >

Tovább

Szerződésbontás

A junior Pásztor nem említette a háborús bűnösök törlésének szükségét a listáról. Miért? Nem akarja, vagy >

Tovább

Losoncz Márk nyílt leveléről

Párbeszéd lesz, de nem a VMSZ mostani vezetőségével. Sajnálatos, hogy Losoncz Márk gondolatvilága megrekedt a VMSZ-nél, >

Tovább

„Becsicskultak/ becsicskultunk”!

Amit igazán nem értettem, sem a MM-nél, sem VMDK-nál és sok vajdasági magyar ellenzékinél, hogyan lehet >

Tovább

Ellentmondásos, hiteltelen „filozófus”

Feltűnő, egyrészről, „a VMSZ munkájának dicsérete”, másrészről pedig a párt bírálata, ami szinte szakaszonként váltakozik. A >

Tovább