2022. december 5. hétfő
Ma Vilma, Ünige, Csaba, Sebőrella névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Anyaországi támogatással…

Magyar műemlékvédelem szerbiai módra?

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Anyaországi támogatással…
A zsablyai templomban a nedvességtől lemállott színes vakolat is felújításra szorul (Dávid Csilla felvétele)

Nem ismeretes azonban, hogy ugyanilyen hevességgel, vehemenciával követelte volna a szenior Pásztor barátjától, a szerb köztársasági elnöktől, a véemeszes képviselők (a junior Pásztor frakcióvezetővel az élen) pedig a szerb parlamentben a magyar történelmi és kulturális hagyaték fenntartásának és megőrzésének pénzelését! Vagy éppen ilyen törvényjavaslatot terjesztettek volna szerb parlament elé! Már előre borítékolni lehet azonban, hogy az elkövetkező választási kampányban Pásztor és Hajnal Jenő, az MNT elnöke, a magyarországi támogatásoknak köszönhető építkezéseket, fejlesztéseket a saját és az általuk vezetett szervezet sikereként fogják bemutatni! Bozóki Antal:

Vajdaságba látogatott május 19-én Soltész Miklós, a magyar kormány miniszterelnökségének egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, aki a Magyar Templom-felújítási Programot is ismertette. Ennek részeként „Vajdaság 23 településének 25 temploma fog megújulni, 21 katolikus és 4 református. A felújítandó katolikus templomok közül a Szabadkai Egyházmegye területén 14, míg a Nagybecskereki Egyházmegye területén 7 templom található”.

A Nagybecskereki Egyházmegye területén felújítandó „hét templom felújítási munkálatainak értéke 80 millió forint”. A többi 18 templom felújítási költségéről a sajtó nem közölt adatot. Mint ahogy arról sem, hogy mennyi templom vár még a felújításra a Délvidéken/Vajdaságban?

Az utóbbi két évben „fokozottabb munkával” folyik „az igen romos” állapotban lévő zsabljai templom felújítása. „A Teleki Alapítvány mintegy 70 ezer eurót adott a tetőzet felújítására”.

Folyamatban van „a bajmoki templom felújítása” is.

A regőcei (Riđica) római katolikus plébánia felújításának első fázisaként a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) anyagi támogatásának köszönhetően új ablakokat és ajtókat kapott az épület. (Mivel az MNT-nek – ismereteim szerint nincsenek saját anyagi forrásai, a szerbiai költségvetésből és magyarországi pénzekből működik – vélhetően ez a támogatás is anyaországi eszközökből történt.)

– A bogarasiak már nagyon várják, hogy végre legyen a falunak saját temploma, és ha minden a tervek szerint alakul, akkor anyaországi támogatással ez a régi álmuk a nyáron valóra is válik – mondta Pósa Tamás, a bogarasi helyi közösség tanácsának elnöke. – A templom alapját még 2001-ben kiöntötték, a falai állnak, és most elérkezett a befejezés ideje – tette hozzá.

– Csaknem 4 millió dinárból valósult meg a csókai Szentháromság templom kovácsoltvas kerítésének a felújítása – mondta el a május 11-én megtartott sajtótájékoztatón Kormányos László, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökségi tagja. Hozzátette, hogy a munkálatok első fázisát Csóka község önkormányzata támogatta, míg a mostani beruházás anyaországi pénzeszközökből valósult meg, az MNT és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. jóvoltából.

A magyar kormány a 25 vajdasági templom felújítási programjáról „az idei nagyhéten döntött”.[11] Ezek szerint, a folyamatban lévő és a korábbi, magyar jelentőségű létesítmények, műemlékek állagának javítása, megőrzése és restaurálása Vajdaság szerte csakis egy korábbi anyaországi program részei lehetnek.

A sajtójelentések alapján azonban nem lehet teljes áttekintést/képet kapni arról, hogy pontosan mennyi létesítmény felújítását pénzelte – évekre visszamenőleg – teljes egészében vagy részben a magyar kormány, illetve támogatták a magyarországi alapok, sem pedig arról, hogy ez mostanáig mekkora összeget jelent.

Az MNT készíthetne egy áttekintést, melyek azok a létesítmények, amelyek megóvását, felújítását Magyarország pénzelte, és milyen összeggel. Bizonyára készül(t) is egy ilyen lista, csak éppen nem nyilvános, mivel ez nem vetne éppen jó fényt a szerb kormány nemzeti kisebbségi politikájára!

Csak támogatni lehet, hogy a magyar kormány a délvidéki/vajdasági magyar jelentőségű, az identitás és hagyományőrzés szempontjából fontos művelődési, oktatási stb. létesítmények, műemlékek állapotának javítását pénzelje. Egyébként, ha ez a támogatás nem lenne, egyáltalán kérdésesé válna a magyar intézmények működése/fennmaradása, a létesítmények, műemlékek megőrzése!

Ezzel kapcsolatosan azonban legalább két kérdés tevődik fel:

Az első az, hogy meddig tud ezekkel (és a stadionépítési) kiadásokkal (is) lépést tartani a magyar költségvetés?

A második pedig az, hogy miért nem szerbiai eszközökből történnek ezek az építkezések, felújítások? Az itteni magyarok nem Szerbiának fizetik az adót? Szerbiának nincsenek kötelezettségei a magyar közösség kulturális emlékeinek megőrzése iránt, vagy csak éppen nem teljesíti azokat?

A templomok javításával, újjáépítésével pedig az a kérdés is, hogy – tekintettel a lakosság folyamatos létszámcsökkenésére – meddig lesznek még jelen nagyobb számban a hívők?

A Magyar Szó pártlap Lelki újraindításra van szükség c. május 20-ai írásából megtudtuk azt is, hogy a magyar kormány „hárommilliárd forinttal támogatta a Magyarországon élő szerb közösség oktatási intézményeinek felújítását, valamint jelentős támogatásban részesítették a magyarországi szerb ortodox egyházat is”.

Ebből is arra lehet következtetni, hogy Magyarország nagy figyelmet fordít a különben – a délvidéki/vajdasági magyar közösséghez viszonyítva – aránytalanul kis létszámú szerb közösség támogatására (a 2001. évi népszámlás adati szerint 3388 szerb anyanyelvű személy élt Magyarországon). A szerb kormánytól viszont akár el is tűnhetn(én)ek a magyar templomok, műemlékek! Az egyik legjobb példa érre éppen a zsabljai templom, amely „az elmúlt évtizedek során többször került végveszélybe”!

Pásztor István, képviselőházi elnök minőségben kiállt „a karlócai történelmi és kulturális hagyaték ápolása” érdekében. Még ilyen törvényjavaslatot is terjesztett a szerb parlament elé. Fia Bálint pedig egyenesen „ünnepnek” nevezete, hogy „a köztársasági képviselőház egy olyan napirendi pontról folytat vitát, amit a tartományi képviselőház terjesztett be”.

Nem ismeretes azonban, hogy ugyanilyen hevességgel, vehemenciával követelte volna a szenior Pásztor barátjától, a szerb köztársasági elnöktől, a véemeszes képviselők (a junior Pásztor frakcióvezetővel az élen) pedig a szerb parlamentben a magyar történelmi és kulturális hagyaték fenntartásának és megőrzésének pénzelését! Vagy éppen ilyen törvényjavaslatot terjesztettek volna szerb parlament elé!

Már előre borítékolni lehet azonban, hogy az elkövetkező választási kampányban Pásztor és Hajnal Jenő, az MNT elnöke, a magyarországi támogatásoknak köszönhető építkezéseket, fejlesztéseket a saját és az általuk vezetett szervezet sikereként fogják bemutatni!

 

2021. május 25.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Emlékmű helyett fasizmus ellenes plató (2.)

A tiltakozók nem azt akarják megakadályozni, hogy ez az emlékmű elkészüljön és emléket állítson azoknak a >

Tovább

Nem volt győztes, ugyanis mindannyian vesztesek lettünk

Nemzeti szempontról szólok, de nem a manapság divatos magyarság-narratívára gondolok, hanem a magyarság többségére, azokra, akik >

Tovább

Emlékmű helyett fasizmus ellenes plató

Többszöri halasztás és új befejezési dátumok megjelölése után sem készült el, nem fejeződött be az újvidéki >

Tovább

Tovább bonyolódik a koszovói helyzet

A szerbiai politikusok szerint a szerbiai kisebbségi törvény az egész Európában példamutató. A magyar kormány is >

Tovább

Az egyház közösségteremtő esélye

Ahhoz azonban, hogy az egyház hatékony lehessen, új dimenziókkal kell gazdagodnia, ezt újabban éppen Ferenc pápa >

Tovább

Az EP üzenete Szerbiának: „Szankciók Oroszországnak, csak aztán az európai pénzek”

Deli és Kovács nem azt mondják, hogy Szerbiának teljesíteni kell az Európai Unióba való tagfelvételi követelményeket >

Tovább

Novemberi tézisek

A magyar állam egészét, intézményeit és szabályrendszerét behálózzák a hatalmon lévők magánérdekei és érdekeltségei. Mivel az >

Tovább

Öreg Anna közleményben nyilvános televíziós vitára hívta Pásztor Bálintot ·

„Sorolhatnám még, mindazokat a szégyenteljes technikákat, amelyekkel próbálja félrevezetni a nyilvánosságot. Látom, úgy gondolja, hogy senkinek >

Tovább

Az EU nem akarja látni, hogy egyfolytában a bolondját járatják velük

Szóval, ha az EU látni akarná, hogy ezek a törvények még alig születtek meg és máris >

Tovább

Ez nem az a Magyar Nemzeti Tanács!

Nem fogadható el az egypárti, demokráciaellenes szavazáson létrehozott nemzeti tanács, mivel Pásztor István önkényuralmának lesz alárendelve. >

Tovább

A listára fel sem kerülhettek volna!

A választási gyakorlat szerint az lista 1. számú jelöltje Fremond Árpád lehet az MNT új elnöke. >

Tovább

A „győztes” Pásztor/Lovas-lista (2.)

Akármilyen határozatot is hoz a Köztársasági Választási Bizottság, a 2022. évi Magyar Nemzeti Tanácsi választásokat az >

Tovább