2022. augusztus 12. péntek
Ma Klára, Hilária, Diána névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Putyin felelőssége is felmerül

Putyin felelőssége is felmerül

Az ellenzék már arra szólít fel, hogy a Nyugat állítsa le az üzemanyag és a káliműtrágya vásárlását, mert mindkettő fontos bevételi forrás Lukasenko számára. És immár nem áll meg az az érv, hogy csínján kell bánni a megtorló intézkedésekkel, mert azok csak Putyin karjaiba terelik a fehérorosz elnököt. Nos, az ő sorsa az orosz politikustól függ, de ha bebizonyosodik, hogy Moszkvának is köze volt a történtekhez, akkor a Kremlnek is bűnhődnie kell. Lukasenko lator állama egyben Putyiné is. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Deutsche Welle

 

Az este kezdődött brüsszeli uniós csúcsértekezlet előtt erősödött a Magyarországra nehezedő nyomás, mivel az Orbán-kabinet a napokban megtorpedózta a közös állásfoglalást mind Hongkong, mind az izraeli-palesztin viszály ügyében.  Megfigyelők arra számítanak, hogy ugyanez fog történni az Oroszországról folytatandó vitában is, mármint hogy több részvevő is nagyobb együttműködésre próbálja serkenteni a magyar politikust.

Diplomaták szerint egyébként mostanában nehéz idők járnak a közös külpolitikára, olyannyira, hogy egyesek már romhalmazt emlegetnek. Mindenesetre a mostani tanácskozáson el akarják dönteni, hogy mennyire csapják be az ajtót az orosz elnök előtt, illetve hogy mennyire lehetséges még Moszkvával a stratégiai kooperáció.      

 

FT

 

A vezércikk leszögezi, hogy Lukasenkót meg kell büntetni a légi kalózkodásért, és hogy a szankciók kapcsán a Nyugat szavahihetősége a tét. Mert az még a diktátor bűnözői, egyben szeszélyes mércéjével mérve is gyalázat, hogy a rezsim Minszkbe kényszerítette a Ryanair járatát, hogy azután őrizetbe vehesse az egyik utast. Ráadásul a fehérorosz sajtó szerint az utasítás magától az elnöktől jött, így itt állami kalózkodásról van szó, amire gyorsan és erőteljesen válaszolni kell.

A nyugati hatalmak gondban voltak, hogy miként reagáljanak a tavalyi választási csalásra, illetve tömegtiltakozás elnyomására. Az EU-nak nem sok eszköze van, mivel az ország Oroszországtól függ, ugyanakkor csekélyek a gazdasági kapcsolatai Európával. De a tagok a megosztottság miatt nem tudnak egységes véleményre jutni Putyin kapcsán sem, aki agressziót követ el külföldön, odahaza pedig lesújt az ellenzékre.

A gépeltérítés azonban nem maradhat büntetlenül, mert itt egy lator állam nyilvánult meg. A fehérorosz gépek kitiltása Európából megfelelő reakció, mint ahogy az is, ha leállítják a légi tranzitforgalmat az országon keresztül. Ez persze sújtja a lakosságot is, de az ellenlépéseket úgy kell kalibrálni, hogy azok lehetőleg a rezsim hű elitet kapják derékba.

Az ellenzék már arra szólít fel, hogy a Nyugat állítsa le az üzemanyag és a káliműtrágya vásárlását, mert mindkettő fontos bevételi forrás Lukasenko számára. És immár nem áll meg az az érv, hogy csínján kell bánni a megtorló intézkedésekkel, mert azok csak Putyin karjaiba terelik a fehérorosz elnököt. Nos, az ő sorsa az orosz politikustól függ, de ha bebizonyosodik, hogy Moszkvának is köze volt a történtekhez, akkor a Kremlnek is bűnhődnie kell. Lukasenko lator állama egyben Putyiné is.

 

Washington Post

 

Itt az idő, hogy világ keményen megválaszoljon a minden hájjal megkent, gonosz belarusz diktátornak – emeli ki a vezércikk. Hiszen újfent bizonyítékát adta, hogy semmibe veszi a nemzetközi szabályokat. Egyben arcátlanul fityiszt mutat azoknak az országoknak, amelyek igazodnak a szabályokon alapuló rendhez. Az EU számára közvetlen kihívást jelent, hogy egy olyan járatot kényszerítettek földre, amely két tagállam között közlekedett, de sértés az USÁ-val és más kormányokkal szemben is, amelyek fontosnak tartják a demokráciát, a jogállamot, a szólásszabadságot.

 

Lukasenko és gyámja, Putyin magasról tesz a demokratikus értékekre. Az ellenfeleket elrabolja, megmérgezi, meggyilkolja, és megfélemlíti – immár egyre gyakrabban külföldön is. A 27-ek nagyon helyesen lépést tettek afelé, hogy elszigeteljék Belaruszt, de a Biden-kormányzatnak is fontolóra kell venni új szankciókat. Merthogy az eddigi ellenlépések sokat nem segítettek. Egyben nagyobb támogatást kell nyújtani a független fehérorosz sajtónak, viszont jobban célba kell venni a diktátort támogató pénzügy hálózatokat, illetve oligarchákat.

Maga az elnök egy olyan autósra emlékeztet, aki a forgalommal szemben robog a sztrádán és még egy túszt is magával cipel a hátsó ülésen. Protaszevicsből már kikényszerített egy vallomást, de az újságírót ki kell szabadítani, a Nyugatnak pedig méltó választ kell adnia erre a banditizmusra.

 

Die Welt

 

A konzervatív lap főkommentátora úgy látja, hogy a belarusz gépeltérítés azt bizonyítja: semmire sem vezetnek a diktátorok megbékítésére tett kísérletek. A Nyugatnak épp ezért alaposan fontolóra kell vennie, hogy miként teszi helyre Lukasenkót és Putyint. Mert ha nem ezt csinálja, az kikezdi a NATO hitelét. A szervezetnek egy sor oka van arra, hogy az általa nyújtott védelmi garancia több legyen a vasárnapi igehirdetésben foglalt ígéretnél.

A fehérorosz diktátor gyakorlatilag az orosz elnök vazallusa. Az elmúlt években már két olyan eset volt: a dél-koreai Jumbo lelövése 1983-ban, majd amikor pár éve rakétával találták el Ukrajna keleti része fölött a maláj légitársaság egyik járatát, tehát amelyben Oroszország közvetlenül szerepet játszott, illetve a bizonyítékok szerint köze volt a történtekhez.

Ez az első eset, hogy egy állam szervezi meg egy gép átirányítását és figyelemre méltó, hogy mindössze öt nappal azután hajtották végre, hogy Washington bejelentette: nem akadályozza az Északi Áramlat 2 megépítését. Továbbá négy nappal korában találkozott a két külügyminiszter. De itt olyan intézkedéseket kell hozni, amely igen érzékeny pontján találják el a fehérorosz rezsimet. Ha elmaradnak, akkor megy tovább a játék, ám az minden érdekelt számára igen veszélyes lesz.

 

Die Zeit

 

A német értelmiség lapja arra figyelmeztet, hogy Lukasenkóval szemben már nem elég a párbeszéd, keményen kell reagálni, mert különben senki sem érezheti biztonságban magát az EU-ban a diktatúrákkal szemben. Maga az áldozat, Protaszevics most azzal néz szembe, hogy vagy hosszú börtönbüntetésre ítélik, de még ki is végezhetik. Az állami terrorizmussal szembesül itt a világ, a diktátor beleavatkozik a szólásszabadságba, közben feltartott középső ujját mutatja Brüsszelnek.

A válasznak arányban kell lennie a tett brutalitásával, mert az eddigi szankciók a jelek szerint sok vizet nem zavartak Minszkben. Ha a tagállamok nem képesek határozottan visszavágni, akkor olyan precedens jön létre, ami azt támasztja alá, hogy bárki veszélyben lehet, még egy európai belső légi járat fedélzetén is. Az erély hiánya egyben újabb pofon lenne a belorusz ellenzéknek.

Úgy hogy most vizsgázik az európai egység. Maga Lukasenko sokat már nem veszíthet, hiszen róla már eddig is a gátlástalan autokrata képe alakult ki. Ugyanakkor a jelek arra utalnak, hogy a gépeltérítésről előre tájékoztatta Moszkvát, márpedig Brüsszellel szemben a tempót Putyin diktálja, amikor megmérgezik Navalnijt vagy csapatok jelennek meg az ukrán határon.

Az EU viszont mindezidáig csupán reagált, ám ennek véget kell vetni. Lukasenko mellett fel kell vetnie Putyin felelősségét is. Nem szabad megengedni, hogy az orosz politikus ártatlannak állítsa be magát. Kemény megtorló intézkedéseket kell foganatosítani ellene, mert most aztán már tényleg elég.

 

Der Standard

 

Leszedi a keresztvizet az EU-ról a kommentár, mivel úgy ítéli meg, hogy unió előbb a magyar vétó miatt a Közel-Kelet kapcsán volt képtelen a világpolitika fontos szereplőjeként fellépni, most pedig Belarusz ügyében tanácstalan. Pedig amit Minszk kiötölt, az olyan, mintha egy James Bond-filmet látnánk, ennek megfelelően kül- és biztonságpolitikai lidércnyomással rajtolt a brüsszeli állam- és kormányfői találkozó. Hiszen gyakorlatilag egy európai belső járatot esett az állami légi kalózkodás áldozatául.

A gonosz szerepét Lukasenko alakítja, ám azt bizonyítja a világnak, hogy nem képes vele mit kezdeni a földkerekség legnagyobb gazdasági hatalma, amely egyúttal a legsikeresebb társadalmi modellt tudja felmutatni. Illetve látni még, hogy az elnök semmitől sem riad vissza és biztonságban érzi magát Putyin védőernyője alatt. De az is kiderült, hogy sem az EU, sem a tagállamok kormányai nem tudják megvédeni a polgáraiakat, de nem is akarják. Ám pont ez a botrány.

Egy olyan szervezetnek, amely komolyan veszi önmagát, sokkal keményebb eszközökhöz kellene folyamodnia, beleértve a beruházások leállítását. Egyúttal minden erejével támogatnia kellene a civil társadalmat. De legfőbbképpen Protaszevicsnek ki kell szabadulnia.

Az unió egy héten belül immár másodszor blamálja magát a külpolitikában. Előbb a magyar vétó, most pedig amiatt, hogy nincs meg benne az elszántság, így Putyinnak nincs igazán mitől félnie. Ráadásul hamarosan választások lesznek a németeknél és a franciáknál, így a két fő tényező befelé fordul. Ennélfogva Európa rágja tovább a gittet, lényegi változás nem várható a hozzáállásában.

 

FT

 

A vezércikk igen aggasztónak nevezi Magyarország hozzáállását az unió jövője, illetve a jogállam kapcsán, nem beszélve az országban tapasztalható korrupcióról, miközben az Orbán-kormány 4 éve a GDP 3,4 %-ának megfelelő összeget, 4 milliárd eurót kapott Brüsszeltől. Ezzel együtt az ország még tovább csúszott lefelé a Transparency International korrupciós indexén és jelenleg már a sereghajtók közé tartozik.

Az elemzés egyúttal sürgeti, hogy az EU adjon elég pénzt, paripát és fegyvert az Európai Ügynökségnek, amely a jövő héten kezdi meg működését, mert annak a jelenlegi, nem egészen évi 45 milliós költségvetése édeskevés ahhoz képest, amekkora feladat hárul rá. Pedig az unió nem jeleskedik, ha saját alapjainak védelméről van szó: Brüsszel adatai szerint évente fél milliárd euró tűnik el az alapokból, kézen-közön.

Hogy az új testület, az EPPO hatékony legyen, az fontos a rendszerszinten korrupt tagállamok polgárai számára, akik a végén a számlát állják. De számít azoknak az adófizetőknek is, akik biztosra akarnak menni, hogy befizetéseik nem politikusok és vazallusaik zsebében kötnek ki. Emellett cseppet sem mellékes az egységes piac és az Európa-terv szempontjából. Ám mivel ennyire kevés alappal stafírozták ki, fennáll a veszély, hogy az Ügyészség képtelen lesz nyomon követni a 750 milliárdos segélyalap sorsát, pedig itt akkora összegről van szó, hogy az eleve csábít a korrupcióra.

 

Neue Kronen Zeitung

 

A 60 éves fennállását ünneplő Amnesty International új vezetője különösen aggasztónak nevezte a Magyarországon és Lengyelországban zajló fejleményeket. Az 57 éves francia Agnés Callamard hozzátette, hogy az egész világon romlik az emberi jogok helyzete, ennél  valószínűleg már csak a két világháború idején volt rosszabb. Hiszen az emberi jogok alapkoncepcióját vonják kétségbe és támadják.

Ebben szerepet játszik a világméretű egyenlőtlenség, a klímaváltozás, de az Egyesült Államok és Kína között lejátszódó hatalmi harc is. Plusz itt van még a globalizálódás, és egy olyan gazdasági rendszer, amely nem tett eleget az emberek várakozásának. A többit pedig elintézte a koronajárvány, amely megmutatta, hol csúszott félre a politika. Feltárta, mennyire elhanyagolták az egészségügyi ellátást, és hogy a baj a leggyengébbeket éri leginkább.

Az Egyesült Államok leszerepelt Trump alatt, de már Európa sem képviseli az unió alapításakor lefektetett elveket. Úgy tűnik, hogy a gazdaság mindennél fontosabb. A szakértő szerint a kiút megtalálásában nagy szerepe van a civil társadalomnak, mert az hidakat építhet.

 

Euractiv

 

Az orosz tagszervezet azzal vádolja a Finnugor Nemzetek közelgő Világkongresszusát, hogy az Oroszországot bírálja, éppen ezért le is mondta a részvételét a június 16-18. között az észtországi Tartuban rendezett tanácskozáson, bár a szervezők erről még nem kaptak értesítést. Finnugor nyelveken 24 millióan beszélnek a világban, a legtöbben Magyarországon, Finnországban és Észtországban. A többi érintett nép az idők során szétszóródott Oroszországban.

A fórumot 1992 óta négyévenként tartják meg, feladata a nemzettudat erősítése, az önrendelkezés elősegítése, a kultúrák és nyelvek támogatása, az együttműködés szorgalmazása. Ám az orosz tagozat szerint a finnek és észtek beleavatkoznak az orosz belügyekbe. 

Tonu Seilenthal, a Kongresszus előkészítő bizottságának tagja meglepetéssel fogadta a bejelentést, ugyanakkor azt közölte, hogy ugyan Moszkva ugyan vasfüggönyt enged le, ám ezzel együtt továbbra is segíti a finnugor népeket. Egyébiránt az orosz, a magyar és a finn elnök is hivatalos a tanácskozásra, de hogy elmennek-e, azt nem tudni. Az illetékes megjegyezte ugyanakkor, hogy az orosz részvétel körüli zűrzavar mutatja, mennyire kiéleződött a feszültség a térségben, illetve, hogy Moszkva allergiás mindenre, ami külföldi.

 

2021. május 25.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

AZ FBI akciója, működik a jogállamiság

A Tagesanzeiger svájci újság a demokrácia életjelének nevezi, hogy az amerikai szövetségi rendőrség – a Fehér >

Tovább

Németország felébredt, hála az orosz elnöknek

Ezt állapítja meg az Economist vezércikke. Vlagyimir Putyin elkalkulálta magát Ukrajnában és megcibálta az alvó német >

Tovább

Németország Putyin nemzetközi nyomásának központjában

A német lakosság erőteljesen kiáll Ukrajna mellett és azt is támogatja, hogy szabaduljanak az orosz energiahordozóktól. >

Tovább

Putyin vabankot játszik Ukrajnában

A kínai államfő pedig fenyegetőzésbe kezdett Tajvan miatt - mindkettő azt mutatja, milyen veszedelmesek az autokraták. >

Tovább

Veszélyes fatalizmus az amerikai-kínai háborúval kapcsolatban

Tajvan miatt immár nem csupán lehetséges, hanem valószínű az amerikai-kínai fegyveres összecsapás. Gideon Rachman emlékeztet arra, >

Tovább

Merre tartanak az amerikai republikánusok?

Trump, aki imádja a nyilvánosságot, két órán keresztül ünnepeltette magát két napja Dallasban. Merthogy ezen a >

Tovább

Megoszthatja-e Putyin az uniót?

A háború minden egyes hónapjával csak nagyobbak lesznek a repedések az unión belül. Ám ha Oroszország >

Tovább

A szélsőjobbos populisták immár előjönnek a rasszista lomtárból

Nyina Hruscsova úgy értékeli Orbán Viktor jó egy héttel ezelőtt állásfoglalását a fajok keveredésének elutasításáról, hogy >

Tovább

A posztmodern önkényúr

Tehát aki nem teljesen autokrata, de már messzire került a demokráciától. Ám nemrégiben nyilvánosan bevállalta azt >

Tovább

Boldog hétköznapok a fajvédő kormányzó országában

Így telnek boldog gondtalanságban a forró nyári hónapok Magyarországon, milliók elégedettek azzal a tudattal, hogy ők >

Tovább

Ki kit szankcionál?

A válság okait elemezve ellenben sokatmondó, hogy az árak akkor ugrottak meg, amikor Moszkva június közepén >

Tovább

Madarat tolláról...

Ezért amikor a média beszámol majd a mai Orbán-beszédről, nem szabad megfeledkeznie arról, hogy a magyar >

Tovább