2023. szeptember 25. hétfő
Ma Eufrozina, Kende névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Egyeztetni, egyeztetni!

Összefog-e a VMDK és az MM?

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Egyeztetni, egyeztetni!

A magyar szervezetek vezetőinek tisztában kell lenni azzal, hogy nincs fontosabb érdek, a közösség érdekénél! A közösség egyik alapvető érdeke pedig az, hogy mielőbb megtörténjen a hatalomváltás! Aki ezt nem tudja elfogadni, az jobb, ha felhagy a politizálással! Ellenkező esetben a közösség további leépülésével lehet számolni. Bozóki Antal:

Két évvel a (2019. április 13-i) szerb Népképviselőház előtti nagy ellenzéki tüntetés után az „ellenzék még mindig a kezdeteken van” – írja Danas nevű belgrádi napilap.

A Mindannyian egyként – Egy az ötmillióból címmel meghirdetett belgrádi ellenzéki tüntetés volt a polgárok elégedetlensége kifejezésének a csúcspontja – nyilatkozta a lapnak Borko Stefanović, a Szabadság és Igazság Párjának (SSP) alelnöke.

Stefanović úgy véli, hogy az addigi tüntetések, beleérve a 2019. április 13-ait is, lehetővé tették a választások sikeres bojkottját, ami törvénytelenítette a hatalmat és lemeztelenítette a hatalom okozta válságot.

– Szerbia ezután a saját felszabadításának sokkal mérsékeltebb küzdelmébe kezdett. Soha nem is volt terv, hogy az utcán kíséreljünk meg valamit, mert azon voltunk és vagyunk ma is, hogy a hatalmat választások útján kell megdönteni, amíg csak lehetséges. Tudom, sok ember azt mondta és írta, hogy hogy ekkor elmulasztottuk az alkalmat. De nem tudom, hogy milyet. Ezek közül a bírálók közül sokat nem láttam azóta, mert mi ott maradtunk az Elnökség előtti parkban. Mindez része egy nagy szabadságmozgalomnak, a békés felszabadításnak, az igazság és a szabadság demokratikus visszatérésének – mondta Stefanović.

Dejan Bursać, a Politikai Tanulmányok Intézetének tudományos munkatársa a lapnak elmondta, hogy a 2019. április 13-ai tömeggyűlés volt „az ellenzék utolsó nagyobb megmozdulása”. – Két hosszú éve tart a tévelygés és a tiltakozás csillapodása, ami részben annak a következménye, hogy polgárokat kiábrándító irányzat nem találta fel magát, részben pedig az ellenzék egymásközti összetűzésének, ami most is folyamatban van, a választási feltételek, a bojkott, a párbeszéd és most az elnökjelölt személye körül – jellemezte a jelenlegi helyzetet Bursać.

Ami a szerb ellenzékre jellemző, ugyanaz elmondható a délvidéki /vajdasági magyar „ellenzékről” is.

A két utolsó, „még talpon maradt délvidéki magyar ellenzéki alternatívát jelentő” politikai szervezetnek számító Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) és a Magyar Mozgalom (MM) között – nyilvánosan – az együttműködésnek, az összefogásnak, a következő választásokon való közös fellépésnek, szinte semmilyen jelét nem lehet tapasztalni.

 Sövény Ferenc, az MM 2020. október 17-én megválasztott elnöke, a Családi Körnek adott 2020. december 10-ei interjújában elmondta, hogy a szervezet, „ahogy eddig is, a továbbiakban is nyitott marad az együttműködésre azokkal a politikai pártokkal, amelyek a kisebbségek, illetve a magyarság érdekeit is szem előtt tartják, és azokat a megfelelő prioritással kezelik. Olyanokra kell gondolni, akik nem tartoznak a haladók köré szerveződött rezsimhez, mert utóbbiakkal meggyőződésem szerint hosszú ideig nem elképzelhető az együttműködés, mivel nagymértékben beléjük ivódott a korrupció és a hatalomhoz való görcsös ragaszkodás.

Az együttműködésről a VMDK-val Sövény Ferenc azt nyilatkozta, hogy „egyelőre még nem vették fel a kapcsolatot, de nyitottak a párbeszédre, ahogyan korábban is voltak”.

– A Magyar Mozgalom képviselői is jelen voltak január 26-án az Új Párt (Nova stranka – NS) irodájában, Belgrádban a szerb ellenzék egyes pártjainak és különféle szervezeteinek közös találkozóján, ahol a jobb és igazságosabb választási feltételek kiharcolásának módjairól és lehetőségeiről egyeztettek – írja az MM internetes oldalán.

Csonka Áron, a VMDK elnöke február 12-én a weboldalán közölte, hogy „az Egyesült Szerbiai Ellenzék közös platformmal készül a hatalom és az ellenzék közötti márciusban várható tárgyalásokra (amit időközben áprilisra halasztottak – B. A.). A választásokon való indulás egyenlő feltételeit szavatoló platform kidolgozásában a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége is részt vett”.

A párt elnöke a Magyar Mozgalommal való egyeztetésről, együttműködésről – ismereteim szerint – külön nem nyilatkozott. Április 13-án a weboldalán viszont az alábbi bejegyzést tette közzé:

Sajnos egyesek még mindig nem értik, vagy nem akarják megérteni a bojkottot, mint politikai stratégiát és annak következményeit. Mert azt, hogy sikeres volt már az EU is megerősítette a Szerbiáról szóló jelentésében.

Tudom mindenki saját szerencséjének kovácsa és a politika se mindig az erkölcsről híres.

De mégis valami vezérvonalnak lennie kell. Mert az önkormányzati szinten a DSS-el, köztársaságin a PSG-vel, tartományi szinten meg szavazzunk a szabadkai egypártra, mert velük akarunk együttműködni a választások után, majd a DSS, SDS, Nova stranka, stb. tömörüléssel, meg a Zelenovictyal is platformozunk elég zűrzavaros és görbe vezérvonalnak tűnik.

A kalandozások kora helyett átgondolt, szavahihető, egységes ellenzéki politikára van/volna szükség.

Csonka Áron bejegyzésében vitatható az Európai Parlament (EP) álláspontjának a szerbiai választási bojkottal kapcsolatos értelmezése.

Az EP 2021. március 25-i állásfoglalása a Bizottság Szerbiáról szóló, 2019. és 2020. évi jelentéseiről (2019/2175(INI)) a 16. pontban említi a szerbiai választások bojkottját. Az esetleges téves értelmezések elkerülése miatt, érdemes teljes egészében idézni ennek a pontnak a teljes szövegét:

Az Európai Parlament (EP), […] „16. sajnálja az ellenzék egyes részeinek a választások bojkottjára vonatkozó döntését, és hangsúlyozza, hogy az EBESZ/ODIHR különleges választási értékelő missziójának – a szerbiai politikai színtér valódi pluralizmusának hiányát és széttöredezettségét hangsúlyozó – megállapításai fényében a választási feltételek javítása valamennyi politikai erő, különösen az irányító hatóságok felelőssége; hangsúlyozza, hogy a választópolgárok politikai képviselete és a döntéshozatali folyamat befolyásolására való képessége kizárólag a politikai és választási folyamatokban való részvétel révén garantálható; felhívja az ellenzéket, hogy térjen vissza a tárgyalóasztalhoz, és folytassa részvételét a politikai és parlamenti tevékenységekben; megjegyzi, hogy a választások egyes ellenzéki pártok általi bojkottja miatt az újonnan megalakult szerb parlamentet a kormányzó koalíció túlnyomó többsége és az életképes ellenzék hiánya jellemzi, ami nem segíti elő a politikai pluralizmus elérését az országban”.  

 Ebben a szövegben sehol nem található, hogy az EP „sikeresnek” értékelte a választási bojkottot. Habár, de csak közvetve, lehet éppen úgy is értelmezni, mint ahogyan Borko Stefanović is tette.

A határozatban ugyanis azt írja, hogy az EP „sajnálja az ellenzék egyes részeinek a választások bojkottjára vonatkozó döntését”, habár megjegyzi, hogy – a bojkott miatt – „a szerb parlamentet a kormányzó koalíció túlnyomó többsége és az életképes ellenzék hiánya jellemzi”. Ez azonban Vučićot-Dačićot és Pásztort nem igazán zavarja a hatalom gyakorlásában. Mint ahogy Hajnal Jenőt, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT elnökét) sem zavarja az, hogy a VMDK bojkottálta a 2018. évi MNT választásokat! Jó lenne, ha a VMDK-ban ezt végre már belátnák!

Az EP hangsúlyozza azt is, hogy „a választópolgárok politikai képviselete és a döntéshozatali folyamat befolyásolására való képessége kizárólag a politikai és választási folyamatokban való részvétel révén garantálható”.

Ez a megfogalmazás azt sugalmazza, hogy a következő választásokon az ellenzéknek – így a magyar ellenzéknek is – részt kellene venni (és megküzdeni a hatalom megszerzéséért).

A bejegyzésből nem egészen világos az sem, hogy azt Csonka kinek szánta és milyen céllal, mivel senkit név szerint nem említ. A szöveget értelmezve, egyesek arra a következtetésre is jutottak, hogy valójában a Magyar Mozgalom vezetőségéhez intézte, már csak azért is, mert a szervezet részt vett a választásokon.

Jó lenne, ha ezt Csonka mielőbb tisztázná, mert az sem túlságosan jó, ha az egyik magyar párt a Facebookon üzen a másik magyar pártnak.

A bejegyzés olvasói közül többen is lemondóan, méltatlankodva és csalódva állapították meg, hogy a két magyar szervezet, amely esetleg képes lenne a tömegek megmozgatására és a jelenlegi áldatlan helyzetből való kiútkeresésre, nem képes még a magyar közösséget érintő legfontosabb kérdésekben sem megtalálni a közös nevezőt. Mit szól ehhez a két szervezet tagsága?

A két szervezet vezetőségének erkölcsi és politikai kötelessége, hogy – a közös fellépés érdekében – mielőbb rendezzék az egymás közti viszonyokat. Ennek elmulasztása csak a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és Szerb Haladó Párt (SNS) „malmára hajtja a vizet”.

A mielőbbi demokratikus hatalomváltás érdekében meg kell tenni mindent, mivel a VMSZ vezetősége – a felhalmozott politikai hibák miatt – képtelen a magyar közösség hatékony érdekképviseletére. A két szervezet külön-külön fellépése a következő választásokon valószínűleg nem hozná meg a várt sikert, ezért mindent meg kell tenni a közös fellépés érdekében.

Csonka jegyzetének a végén azt írja, hogy „a kalandozások kora helyett átgondolt, szavahihető, egységes ellenzéki politikára van/volna szükség”. Ennek érdekében viszont a VMDK és a MM elnökének mielőbb tárgyalóasztalhoz kellene ülni. Félre kell tenni az eddigi esetleges vitákat, és már most megbeszélni a közös teendőket, mivel az is lehetséges, hogy az előrehozott választásokat még ebben az évben megtartják.

A magyar szervezetek vezetőinek tisztában kell lenni azzal, hogy nincs fontosabb érdek, a közösség érdekénél! A közösség egyik alapvető érdeke pedig az, hogy mielőbb megtörténjen a hatalomváltás! Aki ezt nem tudja elfogadni, az jobb, ha felhagy a politizálással! Ellenkező esetben a közösség további leépülésével lehet számolni.

 

2021. április 15.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A „pásztori döbbenet” alaptalan terjesztése

A vajdasági nemzeti kisebbségek számára „Presevo-völgy is intő jel lehet azzal kapcsolatban, hogy – törvénnyel vagy >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”, de az elnöknek se! (2.)

Szakállasnak és Nyilasnak az államapparátusban és a Vajdasági Magyar Jogász Egyletben (VMJE) betöltött tisztségével kapcsolatban az >

Tovább

„Ne követeljétek a jogaitokat, elég, hogy nem gyilkolunk benneteket”

Kamberi nyilatkozatairól – a helyi sajtó mellett – beszámolt a Beta hírügynökség, az N1 televízió, a >

Tovább

Veszélyben az oktatás és a művelődés (is)!

Az oktatásért felelős MNT (VMSZ-es) tisztségviselőinek tevékenysége az oktatás területén többnyire a magyarországi adófizetők pénzéből befolyt >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”!

„A titkárnak fogalma sincs”, hogy mit írt alá, az államtitkár azt üzeni a tanároknak, hogy „ne >

Tovább

A magyarok pisszenni sem mernek

Ha az orosz csapatok maradtak volna Magyarországon is, akkor nyilván nem Orbán Viktor lenne az ország >

Tovább

A magyar közösség lemarad az oktatásban!

A magyarok a középiskolai végzettség tekintetében azonban 3,7 százalékkal, a felsőfokú végzettség szempontjából pedig már 10,7 >

Tovább

BÚJTATOTT RÁGALMAZÁS

Mindezek fölött ott duzzad a migráns-botrány felhője is. Szeptember 8-án már nem az erdőkben, a falvakban >

Tovább

Közép-Európa újra időszerű

Akkor már végleg felismertem, hogy a nyolcvanas évek nagy álma, Kelet-Közép-Európa dögrováson van. Éppen akkor került >

Tovább

Oroszország és a Balkán

Hogy Belgrád merre orientálódik, azt az utóbbi időben számos szabálytalan rögtönzés teszi talányossá. Mindazonáltal nem érdektelen >

Tovább

TÁBLARONGÁLÁS – VAGY VALAMI MÁS?

Nyilvánvaló, hogy Szerbiában a nemzeti kisebbségi/közösségi jogok gyakorlati alkalmazása akadályokban ütközik, s ez rontja a nemzeti >

Tovább

A hontalan jugoszláv író

Mindenhol otthon volt és – sehol. Miljenko Jergović pontosan fogalmazott, amikor száműzött írónak nevezte. A magyar >

Tovább