2021. december 2. csütörtök
Ma Melinda, Vivien, Aranka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Helyben járó „politikus”

Az eredmény gyakorlatilag semmi, egyenlő a nullával!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Helyben járó „politikus”
Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőcsoportjának vezetője (Fotó: screenshot)

Az okos, lelkiismeretes ember, pláne ha még „politikus” és doktor is, levonja a cselekedeteinek a következményeit, a tanulságát. Nem hagyja magát és a    közösségét blamálni/szégyeníteni! Vagy a tisztség, a hatalom és a fizetés a fontosabb? Nem kellene feladni a koalíciós szerződést? Bozóki Antal:

Az önmagát politikusnak nevező Pásztor Bálint (P. B.) január 21-én a Facebook oldalán közölte, hogy „a VMSZ évadnyitó frakcióülésén” egyebek mellett, arról hoztak „döntést, hogy rendszeres parlamenti felszólalásaik mellett hetente közösségünket érintő aktuálpolitikai kérdéseket fognak föltenni a Kormánynak”.

A „politikus” január 27-ei bejegyzéséből aztán megtudjuk, hogy „a köztársasági parlamenti ügyrend értelmében minden hónap utolsó csütörtökjén 16 és 19 óra között lehetőségük nyílik kérdést intézni a szerbiai kormány tagjaihoz”.

Ezek szerint, nem „hetente” lehet képviselői kérdést intézni a miniszterelnökhöz, mint ahogy P. B. az előző bejegyzésében írta, hanem csak egyszer havonta.

Ugyanebben a jegyzetében a junior Pásztor arra buzdította a követőit, hogy „január 28-án DÉLIG” tegyenek fel „kérdéseket, észrevételeket a MIGRÁNS és HATÁRNYITÁS témákban a poszt alatti komment szekcióban”, ő pedig fölteszi azt „holnap (azaz január 28-án – B. A.) délután a parlament ülésén”.

Ebben a jegyzetében P. B. már „a közösségünket érintő aktuálpolitikai kérdések” feltevését a migránsok és a határnyitás kérdésre korlátozta.

Arról, hogy az ifj. Pásztorhoz követői számbelileg mennyi és milyen jellegű kérdést intéztek, nincs információm és nem is kerestem ilyet. Tény viszont, hogy a szerb parlament január 28-ai ülésén a menekültkérdéssel kapcsolatosan P. B. elmondta: „Majdány-Rábé területén mintegy 500 illegális bevándorló tartózkodik állandó jelleggel. A menekültek jelenléte pedig félelmet kelt a főként idősek által lakott észak-bánáti településeken”.

– Az illegális migránsok nemcsak az üres házakba mennek be, hanem olyanokba is, ahol emberek laknak. Felgyújtják a házakat, a polgárok pedig félnek. A menekülteket taxisok szállítják oda. Úgy vélem, az országnak lépéseket kellene tennie ebben a kérdésben, mert fontos a polgáraink biztonsága. Hasonló a helyzet Magyarkanizsa községben, Szabadka város területén, valamint a nyugat-bácskai településeken is – hívta fel a figyelmet a VMSZ frakcióvezetője, közölte a Szabad Magyar Szó.

Amit P. B. kérdésként fogalmazott meg, az arra vonatkozott, hogy „miért kell továbbra is PCR-teszt a Magyarországról történő visszatéréskor, amikor ugyanez nem szükséges azoknak az embereknek, akik Észak-Macedóniából, Albániából, Bosznia-Hercegovinából, Montenegróból utaznak be, és Bulgáriából, amely ugyanúgy az Európai Unió tagállama, mint Magyarország?”

Ana Brnabić miniszterelnök a véemeszes képviselőnek a menekültekkel kapcsolatos mondataira válaszolva „megígérte, kérni fogja, hogy a csendőrség tagjait vezényeljék ki azokra a területekre, ahol a menekültek problémákat okoznak. Hozzátette, minden migránsnak a befogadóközpontban a helye.”

A határátlépésre vonatkozóan a miniszterelnök azt válaszolta, „kezdeményezi majd, hogy a válságstáb ülésén vizsgálják felül a Magyarországról Szerbiába való beutazás szabályait”. – Megígérem, hogy dolgozok ezen (sic!!) – tette hozzá Ana Brnabić.

Pásztor Bálint kérdéseinek az eredménye lehet – a véemeszes Magyar Nemzeti Tanács irányítású Pannon RTV tudósítása szerint –, hogy január 29-én „a belügyi szervek újabb akciót tartottak az illegális bevándorlók begyűjtésére Majdányon és Rábén. A hajnali órákban érkeztek, öt autóbuszt töltöttek meg az illegálisan ott tartózkodókkal, és közel 300 személyt szállítottak el a befogadóközpontokba.”

– Majdányi és rábéi helyi információk szerint az UNHCR, az ENSZ menekültügyi szervezete ténykedésének köszönhetően sokan elbujdostak, mire a belügyi szervek ma (január 29-én – B. A.) hajnalban az autóbuszokkal odaértek, vagyis sokkal több migránst össze lehetett volna szedni, ha nem értesítették volna őket előre. A menekülteket segítő szervezet az állami szerveken kívül működik, a két határ menti faluban is ügyködik, pénzeli az illegális bevándorlókat, és előre informálja őket a történésekről. Így a migránsok már csütörtök (január 28-án – B.A.) este értesültek róla, hogy másnap hajnalban el akarják őket onnan szállítani, és egy részük elbújt a környéken. Helyiek szerint pénteken (január 29-én – B. A.) a nap folyamán már sokan vissza is tértek közülük, hiszen már nem kellett a rendőröktől tartaniuk – közölte a Pannon RTV.

Az információ alapján arra lehet következtetni, hogy a rendőri akció után az érintett helységekben az illegális bevándorlók okozta „félelmet keltő” helyzet jottányit/szemernyit/semmit nem változott.

Ide kívánkozik azonban az írásban megmagyarázatlan információ, miszerint a migránsok „az UNHCR, az ENSZ menekültügyi szervezete ténykedésének köszönhetően sokan elbujdostak”. Nincs-e itt valami összefonódás az állami hatóságok és a ENSZ szervezete között? Valaki előre jelezte volna a szervezetnek, értesítse a menekülteket a készülő rendőrségi akcióról? Milyen szerepe volt az UNHCR-nek a rendőri akcióban? Ezzel kapcsolatosan Pásztor Bálintnak nem kellene képviselői kérdést feltenni a kormányfőnek?

A határkérdést illetően – az országos váltságstáb január 29-ei ülésén – szó esett ugyan a Magyarország irányából érkezők tesztkötelezettségének eltörléséről is, de „dr. Daria Kisić Tepavčević munkaügyi miniszter a válságstáb ülése után kijelentette, hogy minden intézkedés továbbra is érvényben marad.”

– Fontolóra vettük a tesztkötelezettség eltörlésének lehetőséget, azonban az incidenciát és az előző napokban észlelhető növekedési tendenciákat szem előtt tartva még nem hoztunk ilyen intézkedést” – mondta.

Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) elnöke, Pásztor Bálint kérdéseinek még egy érdekes vonatkozására, visszásságára hívta fel a figyelmet a Facebook oldalán.

– A parlamenti gyakorlatban a képviselői kérdés az ellenzék eszköztárát képezi a hatalom ellenőrzése során. Ezért kérdezem dr. Pásztortól: Miért tesznek fel képviselői kérdést annak a kormánynak, amelynek aktív tagjai és saját bevallásuk szerint annak „munkáját befolyásolják”? Ha ez valóban így van, akkor a probléma miért nincsen megoldva? […] Nem-e gondolja azt, hogy a jogi kötelezettség nélküli képviselői kérdés helyet esetleg kötelező érvényű parlamenti határozatot/záradékot kellene beadni a parlamentnek? Ha ezt komolyan gondolják (és nem csak politikai haszonszerzés miatt csinálják) akkor Pásztor István (a junior Pásztor apja – B. A.), a Vajdasági Képviselőház elnöke, miért nem hívja össze a tartományi képviselőház közbiztonsági tanácsát? Taxizás helyett, rendszerbeli megoldást követelünk! A migránskérdés kezelése és a határátkelők 30km/24h esete azt igazolja, hogy „csak hatalomból lehet elérni valamit”? – kérdezi Csonka.

A VAJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG PROGRAMBELI PRIORITÁSAI, MELYEK SZERVES RÉSZÉT KÉPEZIK A SZERB KORMÁNY MEGALAKÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ KOALÍCIÓS MEGÁLLAPODÁSNAK

Belgrád, 2020. november 13.

[…]

IX. Az illegális migráció és a biztonság

a) Elfogadható közbiztonsági szintet fognak tartani azokban a községekben és helyi közösségekben, ahová a migránsok érkeznek, biztosítani fogják a Belügyminisztérium tagjainak nagyobb számú jelenlétét, valamint a helyi rendőrség állományának és felszerelésének növekedését.

b) Az illegális belépés megakadályozása érdekében biztosítani fogják az ország deli határának védelmét; az egészségügyi intézmények is be fognak kapcsolódni a migránsok ellenőrzésébe. A határvédelmet Vajdaság minden határ menti településén biztosítani fogják.

c) Az országban illegálisan tartózkodók ellen eljárás fog indulni. Biztosítani fogják polgáraink biztonságát és vagyonuk védelmét az Alkotmány rendelkezéseivel összhangban.

d) A büntetőtörvénykönyv, valamint A közrendről szóló törvény módosításaival az 5000 dinár alatti lopás esetében a jogrendszerbe bekerül a szabálysértési felelősség. E bűncselekmények elkövetői ellen hivatalból eljárást indítanak a szabálysértési bíróságok előtt.

 Pásztor Bálint, a képviselői kérdéseivel, amelyekkel bizonyára újabb támogatókat/„követőket” kívánt szerezni, alaposan leégett. Mindkét kérdésnek ugyanaz lett az eredménye: Gyakorlatilag semmi, pontosabban egyenlő a nullával, a helyben járással!  A helyzet ugyanolyan, mint volt, ha nem rosszabb.

A legújabb (le)szereplése ismételten felveti a magyar érdekképviselet kérdését a szerb parlamentben, a Vajdasági Magyar Szövetségnek a hatalmi Szerb Haladó Párttal (SNS) kötött koalíciós szerződésének a teljes értelmetlenségét.

– A migráns és a határátkelők kérdése szerves részét képezi a SNS-vel aláírt (fent idézett – B. A.) koalíciós szerződésnek. A képviselői kérdések lebegtetése azt jelenti, hogy a koalíciós partnerük nem tartja tiszteletben azt, amit aláírtak? Migránsügyben ez volt a harmadik alkalom arra, hogy ugyanazt a képviselői kérdést tette fel (mármint Pásztor Bálint – B. A.). Mint tudjuk, a terepen egyszer sem történt érdemleges változás. Ez azt jelenti, hogy a koalíciós partnerük semmibe veszi önöket? Vagy nincsen meg a politikai akarat a helyzet rendezésére? – tette fel jogosan a kérdést Csonka az idézett bejegyzésében.

Az okos, lelkiismeretes ember, pláne ha még „politikus” és doktor is, levonja a cselekedeteinek a következményeit, a tanulságát. Nem hagyja magát és a közösségét blamálni/szégyeníteni! Vagy a tisztség, a hatalom és a fizetés a fontosabb? Nem kellene feladni a koalíciós szerződést?

 

2021. február 3.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az antifasizmus szerbiai módra

Erre azért is kénytelen vagyok utalni, mert az elmúlt években egyre több fasiszta jelvényt látok Újvidéken >

Tovább

„Megveszem az unokáimnak ezt a csokoládégyárat!”

Annyi bizonyos, hogy a vállalat székhelye átkerült Belgrádba, csak a gyárcsarnokok maradtak Szabadkán. A tulajdonosa és >

Tovább

Lenin álma helyett Sztálin valósága

Közvetlen környezetemben is tapasztaltam, hogy a kisebb vagy a nagyobb ortodox pártfunkcionáriusok minden belső vívódás nélkül >

Tovább

Kihalófélben levő kentaur

Jugoszlávia nincs többé, ám a „jugoszféra” kulturális tere ma is izgalmas, bár nyilvánvaló, hogy ez a >

Tovább

Nincs részarányos foglalkoztatás!

Ökrész Rozália parlementi felszólalása egyenesen botrányos. Nem, hogy számon kérte volna az illetékesektől, hogy a foglalkoztatásban >

Tovább

Sajtószabadság-akadályozók (2.)

A KJI konferenciájáról szóló riport közlése a Vajdasági RTV Napjaink c. november 22-ei műsorának végén nem >

Tovább

A mi papunk

 „Itt nyugszik a cigány Matyi” – ez volt a sírfelirat. Ez a nagyapám sírkövére köpött szöveg >

Tovább

Sajtószabadság-akadályozók

Hajnal Jenő és az MNT Tájékoztatási Bizottsága 2019. február 28-án el is utasította az új szerbiai >

Tovább

Méregből kábítószer

Az unoka útja annak a partizán komisszárnak a lányához vezet, aki a nagyapa kínszenvedéseit is okozza. >

Tovább

A Magyar Mozgalom azonnali tájékoztatást követel

A sajtót és a lakosokat sem hívta meg Pásztor Bálint a NIS-szel szervezett értekezletre a palicsi >

Tovább

Aki a-t mond, mondjon b-t is

Olyan vajdasági magyar közösséget kell teremteni, ahonnan a fiatalok nem elmenekülnek, hanem ahol elégedettek, lehetőségeket látnak >

Tovább

A bebetonozott rendszer

Amikor az egyik vagy a másik kisebbségi párton belül szakadás történt, akkor is a személyes túlhatalom >

Tovább