2022. július 6. Szerda
Ma Csaba, Mária névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Helyben járó „politikus”

Az eredmény gyakorlatilag semmi, egyenlő a nullával!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Helyben járó „politikus”
Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőcsoportjának vezetője (Fotó: screenshot)

Az okos, lelkiismeretes ember, pláne ha még „politikus” és doktor is, levonja a cselekedeteinek a következményeit, a tanulságát. Nem hagyja magát és a    közösségét blamálni/szégyeníteni! Vagy a tisztség, a hatalom és a fizetés a fontosabb? Nem kellene feladni a koalíciós szerződést? Bozóki Antal:

Az önmagát politikusnak nevező Pásztor Bálint (P. B.) január 21-én a Facebook oldalán közölte, hogy „a VMSZ évadnyitó frakcióülésén” egyebek mellett, arról hoztak „döntést, hogy rendszeres parlamenti felszólalásaik mellett hetente közösségünket érintő aktuálpolitikai kérdéseket fognak föltenni a Kormánynak”.

A „politikus” január 27-ei bejegyzéséből aztán megtudjuk, hogy „a köztársasági parlamenti ügyrend értelmében minden hónap utolsó csütörtökjén 16 és 19 óra között lehetőségük nyílik kérdést intézni a szerbiai kormány tagjaihoz”.

Ezek szerint, nem „hetente” lehet képviselői kérdést intézni a miniszterelnökhöz, mint ahogy P. B. az előző bejegyzésében írta, hanem csak egyszer havonta.

Ugyanebben a jegyzetében a junior Pásztor arra buzdította a követőit, hogy „január 28-án DÉLIG” tegyenek fel „kérdéseket, észrevételeket a MIGRÁNS és HATÁRNYITÁS témákban a poszt alatti komment szekcióban”, ő pedig fölteszi azt „holnap (azaz január 28-án – B. A.) délután a parlament ülésén”.

Ebben a jegyzetében P. B. már „a közösségünket érintő aktuálpolitikai kérdések” feltevését a migránsok és a határnyitás kérdésre korlátozta.

Arról, hogy az ifj. Pásztorhoz követői számbelileg mennyi és milyen jellegű kérdést intéztek, nincs információm és nem is kerestem ilyet. Tény viszont, hogy a szerb parlament január 28-ai ülésén a menekültkérdéssel kapcsolatosan P. B. elmondta: „Majdány-Rábé területén mintegy 500 illegális bevándorló tartózkodik állandó jelleggel. A menekültek jelenléte pedig félelmet kelt a főként idősek által lakott észak-bánáti településeken”.

– Az illegális migránsok nemcsak az üres házakba mennek be, hanem olyanokba is, ahol emberek laknak. Felgyújtják a házakat, a polgárok pedig félnek. A menekülteket taxisok szállítják oda. Úgy vélem, az országnak lépéseket kellene tennie ebben a kérdésben, mert fontos a polgáraink biztonsága. Hasonló a helyzet Magyarkanizsa községben, Szabadka város területén, valamint a nyugat-bácskai településeken is – hívta fel a figyelmet a VMSZ frakcióvezetője, közölte a Szabad Magyar Szó.

Amit P. B. kérdésként fogalmazott meg, az arra vonatkozott, hogy „miért kell továbbra is PCR-teszt a Magyarországról történő visszatéréskor, amikor ugyanez nem szükséges azoknak az embereknek, akik Észak-Macedóniából, Albániából, Bosznia-Hercegovinából, Montenegróból utaznak be, és Bulgáriából, amely ugyanúgy az Európai Unió tagállama, mint Magyarország?”

Ana Brnabić miniszterelnök a véemeszes képviselőnek a menekültekkel kapcsolatos mondataira válaszolva „megígérte, kérni fogja, hogy a csendőrség tagjait vezényeljék ki azokra a területekre, ahol a menekültek problémákat okoznak. Hozzátette, minden migránsnak a befogadóközpontban a helye.”

A határátlépésre vonatkozóan a miniszterelnök azt válaszolta, „kezdeményezi majd, hogy a válságstáb ülésén vizsgálják felül a Magyarországról Szerbiába való beutazás szabályait”. – Megígérem, hogy dolgozok ezen (sic!!) – tette hozzá Ana Brnabić.

Pásztor Bálint kérdéseinek az eredménye lehet – a véemeszes Magyar Nemzeti Tanács irányítású Pannon RTV tudósítása szerint –, hogy január 29-én „a belügyi szervek újabb akciót tartottak az illegális bevándorlók begyűjtésére Majdányon és Rábén. A hajnali órákban érkeztek, öt autóbuszt töltöttek meg az illegálisan ott tartózkodókkal, és közel 300 személyt szállítottak el a befogadóközpontokba.”

– Majdányi és rábéi helyi információk szerint az UNHCR, az ENSZ menekültügyi szervezete ténykedésének köszönhetően sokan elbujdostak, mire a belügyi szervek ma (január 29-én – B. A.) hajnalban az autóbuszokkal odaértek, vagyis sokkal több migránst össze lehetett volna szedni, ha nem értesítették volna őket előre. A menekülteket segítő szervezet az állami szerveken kívül működik, a két határ menti faluban is ügyködik, pénzeli az illegális bevándorlókat, és előre informálja őket a történésekről. Így a migránsok már csütörtök (január 28-án – B.A.) este értesültek róla, hogy másnap hajnalban el akarják őket onnan szállítani, és egy részük elbújt a környéken. Helyiek szerint pénteken (január 29-én – B. A.) a nap folyamán már sokan vissza is tértek közülük, hiszen már nem kellett a rendőröktől tartaniuk – közölte a Pannon RTV.

Az információ alapján arra lehet következtetni, hogy a rendőri akció után az érintett helységekben az illegális bevándorlók okozta „félelmet keltő” helyzet jottányit/szemernyit/semmit nem változott.

Ide kívánkozik azonban az írásban megmagyarázatlan információ, miszerint a migránsok „az UNHCR, az ENSZ menekültügyi szervezete ténykedésének köszönhetően sokan elbujdostak”. Nincs-e itt valami összefonódás az állami hatóságok és a ENSZ szervezete között? Valaki előre jelezte volna a szervezetnek, értesítse a menekülteket a készülő rendőrségi akcióról? Milyen szerepe volt az UNHCR-nek a rendőri akcióban? Ezzel kapcsolatosan Pásztor Bálintnak nem kellene képviselői kérdést feltenni a kormányfőnek?

A határkérdést illetően – az országos váltságstáb január 29-ei ülésén – szó esett ugyan a Magyarország irányából érkezők tesztkötelezettségének eltörléséről is, de „dr. Daria Kisić Tepavčević munkaügyi miniszter a válságstáb ülése után kijelentette, hogy minden intézkedés továbbra is érvényben marad.”

– Fontolóra vettük a tesztkötelezettség eltörlésének lehetőséget, azonban az incidenciát és az előző napokban észlelhető növekedési tendenciákat szem előtt tartva még nem hoztunk ilyen intézkedést” – mondta.

Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) elnöke, Pásztor Bálint kérdéseinek még egy érdekes vonatkozására, visszásságára hívta fel a figyelmet a Facebook oldalán.

– A parlamenti gyakorlatban a képviselői kérdés az ellenzék eszköztárát képezi a hatalom ellenőrzése során. Ezért kérdezem dr. Pásztortól: Miért tesznek fel képviselői kérdést annak a kormánynak, amelynek aktív tagjai és saját bevallásuk szerint annak „munkáját befolyásolják”? Ha ez valóban így van, akkor a probléma miért nincsen megoldva? […] Nem-e gondolja azt, hogy a jogi kötelezettség nélküli képviselői kérdés helyet esetleg kötelező érvényű parlamenti határozatot/záradékot kellene beadni a parlamentnek? Ha ezt komolyan gondolják (és nem csak politikai haszonszerzés miatt csinálják) akkor Pásztor István (a junior Pásztor apja – B. A.), a Vajdasági Képviselőház elnöke, miért nem hívja össze a tartományi képviselőház közbiztonsági tanácsát? Taxizás helyett, rendszerbeli megoldást követelünk! A migránskérdés kezelése és a határátkelők 30km/24h esete azt igazolja, hogy „csak hatalomból lehet elérni valamit”? – kérdezi Csonka.

A VAJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG PROGRAMBELI PRIORITÁSAI, MELYEK SZERVES RÉSZÉT KÉPEZIK A SZERB KORMÁNY MEGALAKÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ KOALÍCIÓS MEGÁLLAPODÁSNAK

Belgrád, 2020. november 13.

[…]

IX. Az illegális migráció és a biztonság

a) Elfogadható közbiztonsági szintet fognak tartani azokban a községekben és helyi közösségekben, ahová a migránsok érkeznek, biztosítani fogják a Belügyminisztérium tagjainak nagyobb számú jelenlétét, valamint a helyi rendőrség állományának és felszerelésének növekedését.

b) Az illegális belépés megakadályozása érdekében biztosítani fogják az ország deli határának védelmét; az egészségügyi intézmények is be fognak kapcsolódni a migránsok ellenőrzésébe. A határvédelmet Vajdaság minden határ menti településén biztosítani fogják.

c) Az országban illegálisan tartózkodók ellen eljárás fog indulni. Biztosítani fogják polgáraink biztonságát és vagyonuk védelmét az Alkotmány rendelkezéseivel összhangban.

d) A büntetőtörvénykönyv, valamint A közrendről szóló törvény módosításaival az 5000 dinár alatti lopás esetében a jogrendszerbe bekerül a szabálysértési felelősség. E bűncselekmények elkövetői ellen hivatalból eljárást indítanak a szabálysértési bíróságok előtt.

 Pásztor Bálint, a képviselői kérdéseivel, amelyekkel bizonyára újabb támogatókat/„követőket” kívánt szerezni, alaposan leégett. Mindkét kérdésnek ugyanaz lett az eredménye: Gyakorlatilag semmi, pontosabban egyenlő a nullával, a helyben járással!  A helyzet ugyanolyan, mint volt, ha nem rosszabb.

A legújabb (le)szereplése ismételten felveti a magyar érdekképviselet kérdését a szerb parlamentben, a Vajdasági Magyar Szövetségnek a hatalmi Szerb Haladó Párttal (SNS) kötött koalíciós szerződésének a teljes értelmetlenségét.

– A migráns és a határátkelők kérdése szerves részét képezi a SNS-vel aláírt (fent idézett – B. A.) koalíciós szerződésnek. A képviselői kérdések lebegtetése azt jelenti, hogy a koalíciós partnerük nem tartja tiszteletben azt, amit aláírtak? Migránsügyben ez volt a harmadik alkalom arra, hogy ugyanazt a képviselői kérdést tette fel (mármint Pásztor Bálint – B. A.). Mint tudjuk, a terepen egyszer sem történt érdemleges változás. Ez azt jelenti, hogy a koalíciós partnerük semmibe veszi önöket? Vagy nincsen meg a politikai akarat a helyzet rendezésére? – tette fel jogosan a kérdést Csonka az idézett bejegyzésében.

Az okos, lelkiismeretes ember, pláne ha még „politikus” és doktor is, levonja a cselekedeteinek a következményeit, a tanulságát. Nem hagyja magát és a közösségét blamálni/szégyeníteni! Vagy a tisztség, a hatalom és a fizetés a fontosabb? Nem kellene feladni a koalíciós szerződést?

 

2021. február 3.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Nem konfrontálódunk, együttműködünk”

Különösen groteszkül hatnak és nevetségesen hangzanak Pásztor szavai, miszerint pártja „továbbra is meg akarja őrizni önállóságát, >

Tovább

A demokrácia színlelése

Bátrak vagyunk, lerántjuk a leplet az anonim hatalomról. Mert a hatalmat semmiképpen sem nevezzük meg. Volt >

Tovább

Felerősödött az európai öntudat is

Putyin mozgósította nem csak az európai politikusokat, hanem az európai értékeket védelmező polgárokat is.  Felemelte a >

Tovább

Migráns ügyben (is) mosakodnak a Véemeszes politikusok!

A szerb hatalom vagy nem képes, vagy nem is szándékozik megoldani a migránshelyzetet. Olyan vélemények is >

Tovább

Play Lovas?

A jelekből arra lehet következtetni, hogy széles e tájon (ameddig csak a Vajdasági Magyar Szövetség és >

Tovább

Különbéke honol a szerbiai társadalomban

Erről számolhatok be én is. Számos régi barátom, ismerősöm mély hallgatásba merülve alkalmazkodik a rendszerhez, amelyet >

Tovább

Legalább nem kell ámítani magunkat a holnappal

Felejtsük el néhány évre a jövőt, és ne gondoljunk arra, hogy a vírusunk megint a holnap >

Tovább

Siker a semmittevésben!

Ezt sem voltak képesek, mint sok más egyéb problémát, az országon belül megoldani! Kinek, minek fizetik >

Tovább

A „budapesti buborék”

Németországban Berlinen kívül is van élet. A németekkel ellentétben a változatos magyar világot biztosítják az államhatárokon >

Tovább

Titoról álmodott…

Azzal a Titóval, akivel együtt vívta az antifasiszta harcot, aki őt börtönbe vetette, s aki – >

Tovább

Szerbia: Se parlament, se kormány

Ha (és amikor) Veliki Trnovacban véget ér a választás, még 30 napig lehet halogatni a parlament >

Tovább

Oroszország menti meg a katolikus híveket?

Csakhogy most nem a proletár internacionalizmus, hanem a liberális demokráciából kiábrándult, nemzeti identitását veszélyeztetettnek vélő polgárnak >

Tovább