2023. június 2. péntek
Ma Kármen, Anita, Péter, Marcellinusz névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

„Pásztor István nyakkendője”

Minek a koalíció, minek ülnek a kormányban?

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Minek a koalíció, minek ülnek a kormányban?

Az eseményekből azt a következtetést (is) lehet levonni, hogy a szerb kormány, semmibe veszi a koalíciós partnerét! Ez még csak a kisebb, a VMSZ problémája, a nagyobb probléma viszont, hogy a magyar közösséget is! Nem ez az első, és bizonyára nem is az utolsó eset, hogy a VMSZ nem képes érvényre juttatni a magyar közösség érdekeit. Ilyenek például a részarányos parlamenti képviselet biztosítása, a részarányos foglalkoztatás a közigazgatásban, az igazságügyben és a közszolgálatokban, a migránsok okozta problémák megoldása a határmenti falvakban stb. Akkor meg minek a koalíció? Minek ülnek a kormányban? Bozóki Antal:

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), a tartományi képviselőház elnöke stb., még 2020. december 16-án a Facebook-posztján közölte: „A MAGYARORSZÁGRA INGÁZÓK FIGYELMÉBE: A köztársasági kormány döntése értelmében december 20-tól a szerbiai állampolgárok 10 napos karanténkötelezettséggel léphetnek be az országba, amennyiben nem rendelkeznek negatív PCR-teszttel. Ezért a mai napon Ana Brnabić miniszterelnökhöz fordultam, hogy soron kívül találjunk megoldást a Magyarországra ingázó vajdasági polgárok helyzetére.”

Nem mondhatjuk, hogy a szenior Pásztor ez ügyben nem tett néhány további – sikertelen – próbálkozást a szerb kormánynál, de „az ingázó vajdasági polgárok helyzete” a mai napig nem oldódott meg.

A kettős elnök 2021. január 21-én az alábbi posztot közölte az oldalán:

„December óta azon dolgozom, hogy mielőbb helyreálljon a határmenti személyforgalom Magyarország és Szerbia között, melynek alapfeltétele az általános teszt- és karanténkötelezettség megszüntetése.

Bízom benne, hogy a folyamatban levő tárgyalások eredményeként hamarosan érdemi előrelépésről fogok tudni beszámolni Önöknek!”

A Magyar Szó nevű pártlap január 25-én (az első oldalon) arról írt, hogy Pásztor István „továbbra is küzd a rendeletek enyhítéséért” és „mindent megtesz annak érdekében, hogy az illetékesek a vajdasági magyarság számára kedvezőbb végkifejlet mellett döntsenek”.

Időközben aztán „szépen lassan kiderült, hogy ha valaki Albániából, Montenegróból, Bosznia-Hercegovinából, Észak-Macedóniából érkezik, de még az uniós tag Bulgáriából is, gond, karantén és negatív teszteredmény nélkül léphet be Szerbia területére, a veszély csak (az úgyszintén uniós – B. A.) Magyarország irányából leselkedik az államra”.

Január 26-án Pásztor István ezt a szöveget tette közzé:

„A válságstáb érzéketlenségét és merevségét ma nem sikerült áttörni, de nem adom fel. Ugyanis ez az a kedd, amelytől mindannyian a Magyarországra történő határátkelés megkönnyítését reméltük, azonban ismét csalódnunk kellett a szakmában. Pedig mi, vajdasági magyarok nem akarunk semmi mást és semmi többet, mint ami a többi balkáni szomszédos ország felé érvényben van.”

– Ez a poszt Pásztor István vallomása. Vallomása, amelyben mindenki számára egyértelműen elismeri: semmilyen, de semmilyen befolyása nincs sem a koalíciós partnereire, sem semmi másra, ami ebben az országban történik. Sem a VMSZ vezetőjeként, sem tartományi házelnökként. Csak remélni tudjuk, hogy a nyakkendői kiválasztásának jogát meghagyták neki… – kommentálta találóan Dimity Daniella a Pásztor István nyakkendője c. írásában.

Nem láttam még, hogy Pásztor kimondta volna: „Mi, vajdasági magyarok nem akarunk semmi mást és semmi többet, mint” azoknak a nemzeti kisebbségi/közösségi jogoknak az érvényesítését, amit szerb alkotmány, a törvények és a nemzetközi egyezmények biztosítanak a számunkra!

– A magyar-szerb határ csak azok számára átjárható, akik ténylegesen, napi szinten ingáznak a két ország között és ezt dokumentumokkal is bizonyítani tudják. Annak tehát, hogy valaki akár a Magyarországon tanuló gyermekéért átmenjen kocsival, hogy kiköltöztesse az albérletből például, semmi esélye sem maradt. Már ha nem akart fizetni a tesztelésért vagy tíznapi karanténban kuksolni… – olvasható Dimity Daniella idézett írásában.

Továbbra se nincsen magyarázata, hogyan lehetséges, hogy az Albániából, Montenegróból, Bosznia-Hercegovinából, Észak-Macedóniából és Bulgáriából is érkezők „gond, karantén és negatív teszteredmény nélkül léphetnek be Szerbia területére”, csak éppen Magyarországra nem érvényes ez, „amely – Ana Brnabić kormányfő szavai szerint – valóban a mi legjobb partnerünk gazdasági, politikai és minden egyéb területen is”. – Megígérem, hogy dolgozok ezen – válaszolta a Pásztor Bálint frakcióvezetőnek (Pásztor István fiának) Ana Brnabić a szerb parlament január 28-ai ülésén a témával kapcsolatos kérdésére.

Másnap aztán – az országos váltságstáb január 29-ei ülésén – szó esett ugyan a Magyarország irányából érkezők tesztkötelezettségének eltörléséről is, de „dr. Daria Kisić Tepavčević munkaügyi miniszter a válságstáb ülése után kijelentette, hogy minden intézkedés továbbra is érvényben marad.

– Fontolóra vettük a tesztkötelezettség eltörlésének lehetőséget, azonban az incidenciát és az előző napokban észlelhető növekedési tendenciákat szem előtt tartva még nem hoztunk ilyen intézkedést” – mondta.

Kérdés azonban, hogy a váltságstáb intézkedései mennyire vannak összhangban a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény 17/1 szakaszával, amely kimondja:

„A Felek kötelezettséget vállalnak arra, hogy nem akadályozzák a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyeket azon joguk gyakorlásában, hogy szabadon és békésen határokon átnyúló kapcsolatokat hozzanak létre és tartsanak fenn olyan személyekkel, akik törvényesen tartózkodnak más államokban, kiváltképpen olyanokkal, akikkel etnikai, kulturális, nyelvi és vallási identitásukban osztoznak, vagy kulturális örökségük közös.”

Daria Kisić Tepavčevićnak, Ana Brnabićnak, Pásztor Istvánnak, fiának Bálintnak és Kovács Elvira képviselőnek van tudomása erről a nemzetközi kötelezettségről?

Az eset további furcsasága, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség, amelynek, egyebek mellett Pásztor István az elnöke, hatalmi szövetségben van a Szerb Haladó Párttal (SNS), amely a válságstábot is irányítja. És ne felejtsük el, hogy a VMSZ-nek a szerb kormányban hét (!) államtitkára van, köztük egészségügyi is, amire állandóan hivatkozik, mint valamiféle eredményre.

A Magyar Mozgalom elnöksége január 27-én közleményt adott ki „a határproblémáról”, amelyben felhívja „a VMSZ figyelmét arra, hogy a Magyarországról történő beutazás mindenfajta megkönnyítése fontos ügy a vajdasági magyarság számára!”

– Amennyiben ezt a fontos ügyet a VMSZ illetve a „belgrádi csapat” nem tudja „kellő hatékonysággal megfelelő időben és minőségben” teljesíteni, akkor bírálja felül saját helyzetét és álláspontját a koalíciós szerződésben rögzítettek szerint – és attól függetlenül is!

Egy kisebbségi párt vezetőjétől is elvárható, hogy saját akarattal és gondolatokkal rendelkezzen. Ne vesse alá magát mindenáron olyan érdekeknek, amelyek távol állnak azoktól az emberektől, akiket állítólag képvisel” – áll a MM közleményében.

Az eseményekből azt a következtetést (is) lehet levonni, hogy a szerb kormány, semmibe veszi a koalíciós partnerét! Ez még csak a kisebb, a VMSZ problémája, a nagyobb probléma viszont, hogy a magyar közösséget is!

Nem ez az első, és bizonyára nem is az utolsó eset, hogy a VMSZ nem képes érvényre juttatni a magyar közösség érdekeit. Ilyenek például a részarányos parlamenti képviselet biztosítása, a részarányos foglalkoztatás a közigazgatásban, az igazságügyben és a közszolgálatokban, a migránsok okozta problémák megoldása a határmenti falvakban stb. Akkor meg minek a koalíció? Minek ülnek a kormányban?

 

2021. január 31.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Milyen országban élünk? (4.)

Azt mondják, egy ország vagy közösség (lát)képét a sajtóban közölt adatok, szakértői vélemények, a hírügynökségek és >

Tovább

Milyen országban élünk? (3.)

Azt mondják, egy ország vagy közösség (lát)képét a sajtóban közölt adatok, szakértői vélemények, a hírügynökségek és >

Tovább

Ilyen hangulatban lépkedtem az Akadémia lépcsőjén

Nyugalmas délelőtt, nem érdekelnek a hírek. Ébredezik bennem a politikai csömör. Attól tartok, hogy a jelenlegi >

Tovább

Milyen országban élünk? (2.)

Azt mondják, egy ország vagy közösség (lát)képét a sajtóban közölt adatok, szakértői vélemények, a hírügynökségek és >

Tovább

Mi is elpilledtünk

A bűnösökre lehet felfelé mutogatni, de sokkal nehezebb lenne arról a mélységében rejtezkedő kollektív eszmékről szólni, >

Tovább

Milyen országban élünk? (1.)

Azt mondják, egy ország vagy közösség (lát)képét a sajtóban közölt adatok, szakértői vélemények, a hírügynökségek és >

Tovább

Egy nagy játszma névtelen szereplői lettünk

Ez a közérzet túlvan a szokásos politikai vitákon, nem nevezhető szimpla Orbán-ellenességnek, sokkal inkább a rendszerváltási >

Tovább

Hol a Lovas? Itt a Lovas!

Családi ügyek címmel közölt terjedelmes írást a Magyar Narancs legújabb számában Krusovszky Dénes a hetilap állandó >

Tovább

Pásztor István: „Büszkén vagyunk őrkutyák”

A „tisztújítás” abból áll, hogy Pásztor Bálint nevű fia maradt a párt második számú alelnöke, és >

Tovább

Gyenge biztosítékok – téves cím(ké)zés

Balla Lajos, a Szabad Magyar Szó (SZMSZ) oldalán szólt hozzá a blogomon közölt „utolsó (??) két >

Tovább

Minden egyes fogalom bumeráng lett

Sinkó dilemmák - ma. Megbuktatható-e az autokrácia parlamentáris úton vagy pedig csak erőszakkal? Választásokkal? Forradalommal? Nem >

Tovább

NEM „ŐRKUTYÁK”, HANEM TÁNYÉRNYALÓ PINCSIK

Varjú Márta főszerkesztő és Máriás Endre főszerkesztő-helyettes irányításával a Magyar Szó nem az itteni magyar közösséget, >

Tovább