2023. február 5. vasárnap
Ma Ágota, Ingrid, Etelka, Léda névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

A Frontex évekig félrenézett, majd jelképesen távozott

A Frontex évekig félrenézett, majd jelképesen távozott

Ha Magyarországot egyáltalán még jobb belátásra lehet bírni, akkor csakis pénzzel. Ezt pl. a Bizottság kezdeményezhetné az Európai Bíróságnál. De alkalmazhatná az új jogállami mechanizmust is. Az nagyszerű találmány, csak az a gond vele, hogy Orbán az utolsó pillanatban, a lengyelekkel az oldalán elérte: csak évek múlva alkalmazzák, mert előbb az Európai Bíróságnak ki kell mondania, hogy az eszköz összhangban áll-e az uniós joggal. Addig meg dőlhet a pénz. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Deutschlandfunk

 

A kommentár fel van háborodva azon, amit Magyarország művel a migránsokkal a szerb határtérségben, és hogy mindezt a Frontex kirendelt emberei éveken át elnézték, bár a szervezet a napokban bejelentette, hogy eddig példa nélküli módon távozik egy uniós tagállamból, mivel az módszeresen megsérti a közösségi jogot. Az Európai Bíróság hiába mondta ki a múlt hónapban, hogy nem szabad minden eljárás nélkül kitoloncolni Szerbiába az elfogott illegális határátlépőket, a magyar fél a füle botját sem mozgatja. Ezért döntött úgy a Határvédelmi Ügynökség: veszi a kalapját, mert ebben már kíván közreműködni.

A Bizottság illetékes képviselője üdvözölte az elhatározást, de ez minden, miközben a Frontex távozása nem több jelképes lépésnél. Azon nem változtat, hogy a szervezet négy és fél éven át elnézte a gyakorlatot, amely változatlanul folytatódik. Ez azonban nem csupán humanitárius okokból jelent gondot az EU számára. 

Brüsszel a héten igen energikusan sürgette, hogy az AstraZeneca tartsa be a szerződést, ám ezt meg kellene követelni az Orbán-kormánytól is. Pl. a Genfi Menekültügyi Konvenció esetében, éspedig azonnal. Ha a Bizottság nem képes érvényt szerezni az unió szabályainak, amelyek végrehajtására a tagállamok kötelezték magukat a belépéskor, akkor semmissé válik az az alapvető tétel, hogy az EU jogállamok szövetségét jelenti, és a tagok nem önkényesen szabják meg, hogy ki léphet át a határon és ki nem.

Ha Magyarországot egyáltalán még jobb belátásra lehet bírni, akkor csakis pénzzel. Ezt pl. a Bizottság kezdeményezhetné az Európai Bíróságnál. De alkalmazhatná az új jogállami mechanizmust is. Az nagyszerű találmány, csak az a gond vele, hogy Orbán az utolsó pillanatban, a lengyelekkel az oldalán elérte: csak évek múlva alkalmazzák, mert előbb az Európai Bíróságnak ki kell mondania, hogy az eszköz összhangban áll-e az uniós joggal. Addig meg dőlhet a pénz.

Az EU a menedékpolitikában elsősorban az elriasztásra és a gyors kitoloncolásra épít. A kérelmezőkkel szembeni elbánás az évek során eltolódott, ma már nem a humanitárius oldal, hanem a belső biztonság a fontos, ám ennek súlyos következményei vannak. Ezért felmerül a gyanú, hogy jelen állás szerint a legtöbb országnak igen kényelmes: Brüsszel bejelenti, hogy a Frontex immár nem nyújt segédkezet a magyar törvénysértéshez, viszont a magyar határőrök teljesen nyugalommal teszik át rövid úton a migránsokat a határon, csak immár egymaguk.

 

Spiegel

 

Nem sok jó vár a lassan 70-es Genfi Menekültügyi Egyezményre, mert egyre kevesebb ország tartja magát hozzá, ezért a lap azt javasolja, hogy újítsák meg az egyezményt. Azt annak idején azért hozták létre, hogy senki se járjon úgy, mint a zsidók, akiket sorsukra hagyott a világ a német nemzetiszocializmus idején. Viszont később éppen a szerződés jóvoltából találtak menedéket nyugaton pl. a szocialista tábor másként gondolkodói.

Trump azonban lényegében kivonta az USÁ-t az UNHCR-ből, Ausztrália egy szigeten tartja fogva a menedékérőket és ugyan az EU 6 éve humanitárius segítséget nyújtott több mint egymillió migránsnak, de azóta a tagállamok lezárják a határokat. Ezért a menekültek védelmének csak akkor van jövője, ha alapvetően megújul. Európának ez érdeke, hiszen nem tud meglenni a bevándorlók nélkül, már ha versenyképes akar maradni a világpiacon.

De ennél fontosabb, hogy az unió politikai-erkölcsi tényezőnek tekinti magát, ezért nem csukhatja be a szemét a szomszédságban mutatkozó nyomor láttán, hacsak nem akarja elveszíteni a szavahihetőségét. Ezért az elemzés felveti, hogy

1. reális perspektívát kell nyújtani a potenciális migránsoknak. Összesen 15-20 millió emberről van szó a világban, ez annyi, hogy meg lehet oldani – mondja Gerald Knaus, aki kitalálta, hogy a menekülthullám megállítására Brüsszel állapodjon meg Törökországgal

2. életre kell hívni az arra hajlandó országok szövetségét, mivel az EU azzal indokolja tétlenségét, hogy a magyar és a lengyel vezetés nem lehet jobb belátásra bírni. Ezért a németeknek pl. a svédekkel és a hollandokkal együtt kell javítaniuk menedékkérők számára nyújtandó normákon. Európának és Amerikában egyben további fejlett országokat kell megnyernie a menekültek védelmének.

3. legális menekülő utakat kell kialakítani. Az uniós tagállamok az utóbbi években módszeresen megnehezítették, hogy a migránsok elérhessék a földrészt. Hadihajókat, kerítéseket vetnek be, ezért a bejutás egyre veszélyesebb, így viszont az érintettek nem tudják beadni a kérelmüket.

4. meg kell állapodni a származási országokkal az elutasított kérelmezők visszavételéről. Ehhez azonban nem elegendő a fenyegetés, megfelelő ajánlatot is le kell tenni az asztalra.

5. Meg kell őrizni az emberséget. Az EU azon van, hogy a déli államok, akármilyen eszközzel is, de tartsák távol a menekülteket. Időnként azonban tagországok követik el a legsúlyosabb jogsértéseket, pl. amikor horvát határőrök megverik azokat, akik csupán menedéket keresnek, majd illegális módon visszapaterolják őket Boszniába.

 

Reuters

 

Az Olasz Olimpiai Bizottság vezetője egyetért a NOB elnökével abban, hogy hiba elsőbbséget adni a sportolóknak a koronaoltások beadásánál. Az előzmény az volt, hogy Magyarországon és Szerbiában két napja megkezdték a Tokióba készülő versenyzők beoltását, Izraelben pedig már a fél csapat túlesett a dolgon. Az olasz tisztségviselő azonban azt közölte, hogy ő maga sosem kérne ilyesmit az ország egészségügyi hatóságaitól, mert az először az idősebb embereket kell sorra venni.

Mint mondta, a 20 éves olimpikonok tudnak várni, ők nem járnak tömegrendezvényekre, bár utaznak más országokba, megfordulnak öltözőkben, versenyeken, kapcsolatba kerülnek másokkal az olasz színek képviseletében. A sorrendet azonban a politikának kell kialakítania.

 

Kurier

 

Az osztrák rendőrség náci relikviagyűjteményt foglalt le Bécs 10. kerületében egy magyar férfi lakásában. A terrorelhárító egység a házkutatás során fegyvereket és lőszert találtak, a hitleri időkből származó jó pár fotó, kiadvány, könyv, rangjelzés, horogkeresztes zászló és más „kegytárgyak” mellett.

A tulajdonos azt monda, hogy a gyűjtemény valójában kellék, amelyet részben akkor használ, amikor filmekben statisztál. A lehet egy részét ő maga találta fémdetektor segítségével, másik felét pedig bolhapiacokon, illetve másolatokkal kereskedő boltokban szerezte be. Előkerült három kézigránát is, de azokat hatástalanították, továbbá egy utángyártott MP 40-es géppisztoly, munícióval együtt, amelyet egy birodalmi sassal és a horogkereszttel díszített faláda rejtett. Az illető ellen neonáci tevékenység miatt feljelentést tettek.

 

2021. január 31.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az elhúzódó háború ára

A New York Times elemzése szintén arra figyelmeztet, hogy nem lenne jó, ha elhúzódna a háború, >

Tovább

Izrael a magyar és a lengyel úton

A NPR, az amerikai közszolgálati rádió kommentárja azt emeli ki, hogy a szélsőjobbos izraeli kormány széles >

Tovább

A nagy közös piszoár

S ha már látszat és valóság politikai összefüggéséről beszélünk, aligha mehetünk el szó nélkül az Orbán-rezsim >

Tovább

A szabadság különös iránya

Orbán is bármit megtehet, mert a magyar állam halott, a helyébe ő lépett. Az állam minden >

Tovább

Netanjahu létveszélyt jelent Izrael számára

A Guardian kommentárja azt hangsúlyozza, hogy a régi-új miniszterelnök létveszélyt jelent Izrael számára, de ki lehet >

Tovább

A scholzkodás tétje

Timothy Garton Ash bevallja: nem gondolta volna, hogy ekkora sikert arat, amikor a múlt héten továbbküldte >

Tovább

Ukrajna földje

Miután Orbán Viktor egy hete senkiföldjének nevezte Ukrajnát, a dnyiprói polgármester magából kikelve gazembernek minősítette a >

Tovább

Nevezd ásónak

Mai levelemet Londonból, de nem csak Londonról írom. Innen sokszor élesebb fényben látszik Magyarország és a >

Tovább

Trump és a republikánusok jövője

A volt elnök ellenfelei részéről jelenleg a vágyálom tűnik az egyetlen stratégiának, mármint hogy ne ő >

Tovább

Össztűz a nagykövetre

A keményen jobboldali Magyarországon személyeskedő támadások érik a vállaltan meleg diplomatát. A hatalombarát média azzal gyanúsítja, >

Tovább

Mire van szüksége Ukrajnának, hogy győzzön?

A Wall Street Journal vezércikke szerint nem kérdéses, hogy meg kell adni Ukrajnának az általa kért >

Tovább

Orbán Viktor ellen NATO-vizsgálat indul a tisztikar megtizedelése miatt

Budapest szerint azonban nincs politikai oka annak, hogy százával küldik nyugdíjba a tiszteket. A védelmi miniszter >

Tovább