2024. június 13. csütörtök
Ma Antal, Anett névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Szerbiában a helyzet fokozódik!

Maglai: „A hatalom túltolta a lopást és a csalást”!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Szerbiában a helyzet fokozódik!

Hevülnek az ellentétek. Ez persze a nem demokratikus választások következménye is. Ennek senki értelmes nem örül, de úgy néz ki Biebernek talán igaza van, amikor azt mondja, „előbb a helyzetnek rosszabbodnia kell, mielőtt javulna”. Vagy előbb „belobban”? Bozóki Antal:

A Tisztességes és Demokratikus Választások nevű belgrádi szervezet (Beogradska organizacija za fer izbore i demokratiju – OFID) július 4-ei értékelése szerint Szerbiában „a teljes választási folyamat integritása kompromittálva van”. A szervezet szerint „a választói bizottságok tagjai mintegy 100 ezer, vagyis a választói testület 3,5 százalékának szavazócéduláját kivitték a szavazóhelyekről”. Ez azt jelenti, hogy ennyi ember nem regulárisan szavazott. 

A választásokat egy sor rendellenesség követte, a részvételi arány pedig a legalacsonyabb volt a többpártrendszer három évtizeddel ezelőtti bevezetése óta – a választói névjegyzékbe felvettek 47,23 százaléka vett részt – mondta Vladimir Petrović, az OFID megfigyelő missziójának vezetője. 

A „rendellenességekkel” kapcsolatosan Petrović „a párhuzamos választó listákat”, a választó helyek előtti politikai aktivizmust és a szavazócédulák fényképezését említette, valamint, azt, hogy az érvénytelen szavazócédulák száma közel négy százalékot tesz ki, ami 120 ezer szavazót jelent, s „ez a legnagyobb ilyen szám az utóbbi néhány választási ciklusban”.

– Mindez kompromittálta a megalakuló szerb képviselőház összetételét – tette hozzá Petrović.

Az elemzők szerint a nemzeti frekvenciával rendelkező televíziókon és a N1-en, amelyek műsorait az elektronikus média regulációs testülete (REM) felügyelte, Aleksandar  Vučić (AV) a TV képernyőn egy hét alatt 38 órát és 54 percet volt jelen, kétszer annyi ideig, mint a többi, a kampány nem kategorizált részvevője, a választáson második helyezett Szerbiai Szocialista Párt (SPS) és az Egységes Szerbia (JS) koalíció pedig a megfigyelt időszak 7,24 százalékában. Ez azt is jelenti, hogy míg Vučić a Szerbia RTV-én (RTS) egy órát volt jelen, addig a bojkottálóknak erre 24 másodperc jutott.

A választásokat minősíti az is, hogy miután június 24-én a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) a Dosta je bilo [Elég Volt  Mozgalom] 2700 szavazóhelyen (a 8253 közül) észlelt szabálytalanságokra vonatkozó kifogásait elutasította, a Közigazgatási Bíróság megállapította, hogy azok jogilag helytálóak és megsemmisítette a RIK határozatait. 

Florian Bieber, a Grazi Tudományegyetem Délkelet-európai Tanulmányi Központjának igazgatója szerint „a választások bizonyítják, hogy Szerbia nem demokratikus ország”.  Biber szavai szerint, világos, hogy a jelenleg uralkodó politikai projektumnak nincs jövője, valamint, hogy „a gazdasági, politikai és szociális helyzet rosszabbodni fog”.  – Lehetséges, hogy a válasz a kérdésre, hogy mikor lesz jobb az, hogy előbb a helyzetnek rosszabbodnia kell, mielőtt javulna – tette hozzá Biber.

Mindehhez – a helyzet jelenlegi állása alapján – csak annyi lehet hozzátenni, hogy a 250 tagú szerb képviselőházban nem lesznek ellenzéki képviselők.  A nem végleges adatok szerint, a Szerb Haladó Párt (SNS) párt (189 képviselője) mellet ugyanis 32 képviselői mandátumhoz jutott még a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) és az Egységes Szerbia (JS) koalíció, valamint Aleksandar Šapić (SPAS) listája (12), valamint a nemzeti kisebbségek pártjai, a Vajdasági Magyar Szövetség (9), az Albán Koalíció (Albanska koalicija 3), Muamaer Zukorilić (3) és a Sandzsaki Demokratikus Akció (2).

Maglai Jenő a Szabadka Polgári Mozgalom listavezetője a július 3-ai sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy „az egész országban, a tartományban és a helyi önkormányzatokban is eltűnt az ellenzék. A kampány és a választás során pedig soha nem tapasztalt visszaélések voltak. Maglai szerint a hatalmi pártok ipari mértékben követtek el szavazatvásárlást, pénzzel, csomagokkal, zsarolással, vagy nyomásgyakorlással”.

A politikus szerint aggasztó, hogy Szabadkán a kampányban kijátszották a nemzeti, vagyis a nacionalista kártyát. Hamis illúzióval csapták be az embereket, amikor azt mondták, hogy Szabadkának magyar polgármestere lesz és erre sokan ráharaptak. Emiatt szerb részről is elindult a nyomásgyakorlás, SMS-ben üzeneteket küldtek, hogy az emberek azért buzdítsák szavazásra, hogy ne legyen magyar polgármestere a városnak – közli a Szabad Magyar Szó a sajtókonferenciáról készült írásban.

– A 2020-as választásra mindenki úgy fog emlékezni, hogy az milyen brutálisan lett meglopva és elcsalva. Azt gondolom, hogy a hatalom túltolta a lopást és a csalást, ezzel abba a helyzetbe került, hogy maga maradt a politikai színtéren. Az országban ugyanolyan helyzet állt elő, mint a kilencvenes években a miloševići idők kezdetén, amikor a Szerbiai Szocialista Pártnak teljes egyeduralma volt az ország felett. Ezt az egyeduralmat állította most vissza a Szerb Haladó Párt. Ellenzék nem létezik, és ennek velejárója az lesz, hogy a szerb társadalomban jelen lévő feszültségek teljes mértékben kikerülnek az utcára, és ez a kérdés ott fog megoldódni – mondta Maglai, aki szerint csak az a kérdés, hogy ez mikor fog belobbanni.

Annak a felmérését is el kellene végezni, hogy mi/milyen is volt ebben a Vajdasági Magyar Sz9vetségnek-nek a szerepe? (Lásd például a vranjei, a palicsi stb. botrányt.)

Elképesztő és szomorú, hogy a párt irányítása alatt lévő Magyar Szó a VMSZ „történelmi választási sikerét” hirdetve, csupán Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége elnökének június 29-ei sajtókonferenciáján elhangzott megjegyzéseiről közölt egy rövid(ke) hírt. Azt is az ötödik oldalon.

Az ellenzék elégedetlen, egyre türelmetlenebb és új, rendkívüli választásokat követel. Boško Obradović, a Dveri mozgalom vezetője július 3-án „a válság áthidalására” vonatkozó javaslatot küldött a hatalom és az ellenzék minden politikai opciójának, hogy „üljenek tárgyalóasztalhoz, amíg nem lesz késő”.

A jelek mind jobban arra utalnak, tekintettel a járvány újbóli erősödésére is, hogy a helyzet egyre inkább kicsúszik a túlságosan aktív/„minden lében kanál” – illetve, ahogy a szerb szóhasználatban elterjedt, „lekar, pekar, apotekar” [orvos, pékes, gyógyszerész] – Aleksandar Vučić Szerb Haladó Párti elnök irányítása alól.

Egyre többen reagálnak AV nem köztársasági elnökhöz méltó viselkedésére is. A Szerbiai Újságírók Független Egyesülete (NUNS) július 3-án elítélte a szerb elnök alkalmatlan fellépését a Szerbiai RTV Kérdőjel c. július 2-ai műsorában való vendégeskedésekor és nyilvánosan felszólította, hogy az újságírótól és Szerbia polgáraitól kérjen bocsánatot.

Sonja Brkić, Szerbia Legfelsőbb Bírósága és a Köztársasági Választási Bizottság volt elnöke az esettel kapcsolatban a Direktno.rs portálon keresztül fordult Vučićhoz:

– AV nem akar válaszolni, átveszi a műsor vezetését, eltúlzott és ízléstelen mértékben, megfélemlítő módon nyilvánítja ki az érzéseit. Nyilvánosan kérdezem: Mi történne, ha az elnök kissé jobban, vagy nagyon felidegesítené magát? Ilyen pszichikai rendellenességű személyt nem jó ilyen magas funkción tudni. Kezdetnek sok módon  b o j k o t t á l n i  kell. Bojkott, ellenzék – írja Sonja Brkić.

Bacsó Péter A Tanú c. filméből ismert mondás, miszerint „én csak azt mondom, Pelikán elvtárs, a nemzetközi helyzet egyre fokozódik, most így módosul: Szerbiában a helyzet fokozódik! Hevülnek az ellentétek. Ez persze a nem demokratikus választások következménye is.

Ennek senki értelmes nem örül, de úgy néz ki Biebernek talán igaza van, amikor azt mondja, „előbb a helyzetnek rosszabbodnia kell, mielőtt javulna”. Vagy előbb „belobban”?

 

2020. július 6.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Erősödött” a VMSZ Begaszentgyörgyön?

A VMSZ vezetői már régen elszakadtak a közösségtől és a valóságtól. A párt 4 (négy!) képviselőjének >

Tovább

A magyar közösség és a nemzetközi jog elleni erkölcstelen cselekedet

Kovács Elvira a szerb parlament alelnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség sokéves megélhetési tisztségviselője, Pásztor István néhai >

Tovább

A szolgapárt menetelése a szakadék felé

A június 2-i önkormányzati választásokon a VMSZ vereséggel is felérő „eredményeit” nem lehet a 70 ezres >

Tovább

A véres XX. század agóniája tovább tart

Arról is szóltam, hogy újabban egyre több olyan regény születik, amely elszámol a hosszan agonizáló XX. >

Tovább

“A magyarság gyásza”

A vajdasági magyarság szempontjából lesújtó eredmények születtek a mostani önkormányzati választásokon. Szabadkán, a központban megsemmisítő erővel >

Tovább

Berisavljević: a VMSZ szigorú nagymagyar párttá változott

A Danas belgrádi napilap folytatásokat közöl Živan Berisavljević (1935-2024[1]) Jedan intervju [Egy interjú] című könyvéből, amelyet >

Tovább

Nyílt, nyilvános és megalázó jogsértés!

A Pásztor & Fia Kft. a hatalomszerzés, az önös haszonszerzés érdekében mindig az aktuális hatalmi párthoz, >

Tovább

Kezdem érteni a Magyar Péter-rejtvényt

Nem kívánok az elemzőkkel vitába kerekedni, de attól tartok a jelenlegi helyzet a magyar társadalom tanácstalanságának >

Tovább

“Civilizációs előrelépés”

Most azonban, ha a Pink tévén a kilencvenes évekből ismert eszméit hangoztató Šešeljt hallva azzal vigasztalódok, >

Tovább

Ide jutottunk!

Proletariátus, osztályharc, aztán szerényen sorolom tovább: antifasizmus, szolidaritás… ezek a szavak lassan kivesznek a közéleti szótárból. >

Tovább

Tükröm, tükröm, zsebtükröm...

Az MNT-nek nem csak nyitottnak kellene, hogy legyen a jogsérelmek bejelentésének fogadására, de azok közvetlen felismerésére >

Tovább

A választásokon „a VMSZ-é az egyedüli magyar lista”?!

A VMSZ elnöke a nyilatkozatban a nyílt támadást is beveti , miszerint „az ellenzéki pártok az >

Tovább