2024. július 14. vasárnap
Ma örs, Stella, Kamil névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Ezt azért mégse

Tamás Gáspár Miklós
Tamás Gáspár Miklós
Ezt azért mégse

„A kedves olvasó – a huszadik század történetével foglalkozó néhány értelmiségi kivételével – nyilván nem találkozott még náci (nem neonáci, nem posztfasiszta, hanem rendesen, igazán náci) szöveggel. Ez az... Ha ez a „cikk” a Magyar Nemzetnél következmények nélkül marad – azt írhatnák, teszem azt, hogy „oppardon, elnéztük, nahát, nem is vettük észre, fiatal gyakornok becsípve milyen szamárságot csempészett a lapba, bocsesz” –, akkor ebből csak a legdermesztőbb következtetéseket vonhatjuk le. Tamás Gáspár Miklós:

A nyájas olvasó tudhatja, hogy számtalan cikkben kifogásoltam ellenzéki politikusok és hírlapírók gorombáskodásait, például Bangóné patkányozását, vagy azt, hogy Gyurcsány Ferenc „gazembernek” meg „útonállónak” nevezte a hivatalban lévő miniszterelnököt; sőt: éppen ebben az újságban védtem meg Kövér Lászlót a róla terjesztett rágalmakkal szemben. (De voltak más írások is, kétszer is kénytelen voltam élesen kifogásolni az ellenzéki sajtó méltatlan és nevetséges hadjáratát a miniszterelnök lánya ellen, akit egy jelentéktelen magánéleti botlása miatt hetekig gúnyoltak és gyaláztak.)

A kormánypárti sajtó milliószoros bűnlajstromát nem tettem szóvá, mert nem nagyon várok tőle semmit. Az ellenzéki sajtó becsülete fontos nekem – magam is ide írok –, de a kormánysajtó megnevelését reménytelennek tartom. Az ellenzéki sajtó erkölcsi határátlépéseit néha jelzem (mindig nem lehet), mert fontos lenne, hogy ha majd egyszer a jövőben egészségesebb, arányosabb sajtóviszonyok alakulnak ki (amin én nem a jobboldali sajtó háttérbe szorítását értem), akkor a mintaadó orgánumok tiszta múlttal állhassanak a közönség elébe.

Az egyik lehetséges garanciája ennek, ha ellenzékiek nyíltan vitáznak egymással, ha – amennyiben csakugyan van rá ok – méltányosak és tárgyilagosak a kormányoldallal, és elismerik annak a lehetőségét, hogy tévedhetnek, és olykor az ellenfélnek is lehet igaza.

Szabó Tímea országgyűlési képviselő (Párbeszéd) a minap az Országházban kifogásolta, hogy az Orbán-kormány maszkokat és más védőfölszereléseket küld – többek között – Románia magyarlakta településeire.

Ebben a dologban nincs egyetértés hazánkban. Sokan (de ez kisebbség) azt hiszik, hogy Magyarországot az utódállamokban élő, különösen a romániai, erdélyi magyarsághoz olyan történelmi, erkölcsi, kulturális és politikai szálak fűzik, amelyek indokolják a gazdasági segítségnyújtást is.

Én evvel az állásponttal értek egyet, és nincs kifogásom se a kettős állampolgársággal, se a „határon túli” magyarok (egyébként korlátozott) szavazati jogával szemben.

Az ellenzékben – mivel az erdélyi, felvidéki, vajdasági magyarok (mármint akik fölvették a magyar állampolgárságot, és ez nem a többség) túlnyomórészt Orbán Viktorra szavaznak – ezt bizalmatlanság és ellenszenv kíséri. De ettől eltekintve, van a nemzeti érzésnek másik formája, amely egyébként a legtöbb nyugat-európai országban jellemző: ez nem az etnikumot, hanem az állampolgárságot tekinti döntőnek, az ilyen „alkotmányos patrióta” (mint a jelek szerint Szabó Tímea is) közelebb érzi magához a magyarországi romát és zsidót, mint bármilyen külföldit, beleértve a külországi állampolgárokat, akik etnokulturálisan hozzá állnak közelebb. Én ebben se találok semmi botrányosat, sőt. Vitatkoznám avval az etnicistával, aki Sepsiszentgyörgyre küldene maszkot, de a magyarországi faluszéli cigánygettóba nem. És ha rajtam állna, én küldenék segítséget a görög határ menti menekülttáborokba is.

Mondom, én nem értek egyet Szabó Tímea (szemben minden ellenkező híreszteléssel: népszerű) álláspontjával (Magyarországon a legtöbb ember semmit nem adna külföldieknek, függetlenül nemzetiségüktől, és a kettős állampolgárság mai napig közutálatnak örvend), amely az egyik verziója a „mi” és az „ők” ősi szembeállításának, amit én egyetlen formájában se kedvelek, de amin képmutatás volna megbotránkoznom, annyira általános. Nem is szeretnék ebben senkit semmiről lebeszélni, és senkit se szeretnék semmire se rábeszélni, úgyis reménytelen.

Amiről voltaképpen beszélni szeretnék, az mindenfajta érzületi eltérésen és politikai-kulturális vitán messze túl esik.

Kilátástalan dolog, mégis szeretném közhírré tenni, hogy a Magyar Nemzet, a magyarországi jobboldalnak, Orbán Viktor táborának a félhivatalos, vezető lapja olyan írást közölt Szabó Tímea magyar törvényhozóról, hogy ebbe a sok vért és piszkot látott magyar újságpapír is belesápad.

Ennek a „Zummer Fülöp” álnéven közölt betűállománynak az a címe, hogy „A Szabó Tímea nevű organizmus tudományos jellemzése”.

Pár mondat híján így szól:

Szabó Tímeát egy titkos szigeten lévő, illegális laboratóriumban hozták létre egy kullancs és Lendvai Ildikó DNS-éből. Egy ideig hőálló, steril üvegedényben tartották, aztán az MSZP behurcolta a magyar országgyűlésbe. Szabó Tímea először csak megbújt a parlamenti fakazetták, parketták rései között, aztán lassan bekúszott az ülésterembe. Amikor eljött a rajzás időszaka, Szabó Tímea szót kért, és szerteszéjjel fröcskölte a baktériumait. Egyes kutatók szerint a Szabó Tímea nevű organizmus nem azért van a magyar parlamentben, hogy a választókat képviselje, ő csak mérgezni akar. Szabó egy nem létező párt tagja, de egy nagyon is létező háttérhatalom biológiai fegyvere.

Ennyi az egész.

A kedves olvasó – a huszadik század történetével foglalkozó néhány értelmiségi kivételével – nyilván nem találkozott még náci (nem neonáci, nem posztfasiszta, hanem rendesen, igazán náci) szöveggel. Ez az.

A legfontosabb náci toposz (közhely): az ellenfél fertőző, ragályt terjesztő, laboratóriumban létrehozott alacsonyrendű élőlény, nem természeti, de nem is emberi lény. „Lendvai Ildikó” ebben a képletben a zsidó kommunista szimbóluma. Ott van „a háttérhatalom biológiai fegyvere”: ez a tapasztalt szélsőjobboldali olvasó fülében visszhangot ver. „A cigányság a zsidóság biológiai fegyvere” – ez a csurkista körökből származó szöveg Tapolca város jobbikos alpolgármesterének, majd képviselőjének a kampányában lett országosan ismert 2015-ben; mellesleg Rig Lajos ma is országgyűlési képviselő a Jobbik színeiben. Erre utal finoman a Magyar Nemzet álneves cikke. Nem is folytatom.

Ez a rövid írás nem tűri a nyomdafestéket. De nyomdafestéket kapott az orbáni vezetőség legfontosabb lapjában.

Mivel érdemelte ki ezt Szabó Tímea?

Egyszerűen avval, hogy valamely adott kérdésben más a véleménye, mint Orbán Viktornak. Ezért undorító, fertőző állatként ábrázolják a hajdan náciellenes lapnak indult Magyar Nemzetben, ahol megjelent a népi írók tábora egyik legnagyobb alakjának, Szabó Zoltánnak (A tardi helyzet és a Cifra nyomorúság írójának) „Szellemi honvédelem” nevezetű rovata. A hont Szabó Zoltán szerint (aki 1949 után nyugati emigrációba kényszerült) a nácik ellen kellett védeni.

Reméljük, a Magyar Nemzet szerkesztősége elismeri hibáját, és nem kell arra a következtetésre jutnunk, hogy a náciellenes szellemi honvédelmet vele szemben kell gyakorolnunk. Félreértés ne essék: Magyarországon a sajtószabadság elve megengedi, hogy náci és fasiszta nézetek is (sűrűn) napvilágot lássanak, s ezt eszünk ágában sincs betiltatni: ha van náci író és náci olvasó, legyenek boldogok egymással.

Ám itt a magyar állam egyik szervéről van szó. Nincs ráírva a lapra, de ne gyerekeskedjünk, mindenki tudja. Ha ez a „cikk” a Magyar Nemzetnél következmények nélkül marad – azt írhatnák, teszem azt, hogy „oppardon, elnéztük, nahát, nem is vettük észre, fiatal gyakornok becsípve milyen szamárságot csempészett a lapba, bocsesz” –, akkor ebből csak a legdermesztőbb következtetéseket vonhatjuk le. Ezekre a következtetésekre amúgy is van ok, de mindig van egy csöpp, amitől nem a pohár csordul ki, hanem az óceán csap ki partjai közül.

(24.hu)

 

2020. április 22.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

El nem képzelt riport

Az eset azért is érthetetlen, mert attól, hogy kilenc író felolvas maximum ötven embernek, még a >

Tovább

Újhold

Hazafelé láttam ám, hogy nemigen látom a felkelő holdat, csak a vékony karimáját, a sejtelmes kiflit: >

Tovább

Politikai fikuszok (kirakat)találkozója

Képtelenség elvárni, hogy Juhász és Žigmanov most majd „felülvizsgálják és összefoglalják” a nemzeti tanácsokról szóló törvény >

Tovább

A Mirdita esete a rendőrséggel

Történt ugyanis, hogy az előző nap vagy 150 szélsőjobbos demonstrált a másnapra tervezett rendezvény színtere előtt, >

Tovább

Vučić „szerb világot” épít – a VMSZ „stratégiai partnere”!

A négyszemközti találkozók arra utalnak, hogy a junior pártvezér ilyen tekintetben is apja önkényuralkodói nyomdokain halad, >

Tovább

A nemzeti kisebbségek Európa árvái lettek

Utána a helybeliek népviseletben néptáncokat lejtenek és népdalokat énekelnek, hogy bebizonyosodjon milyen hűségesen őrzik a nemzeti >

Tovább

Politikai pornográfia: a VMSZ kiszolgálja a Fideszt és a SNS-t is!

A helyzethez illő közösségfelmérő elemzés és vita helyett az értelmiségi húzóerőt vesztett párt szimpla fogáshoz folyamodott: >

Tovább

Egy lapra feltenni mindent

Jó volna, ha a balliberális tábor azon része, amelyik épp csak kannibalizmussal nem vádolta meg Magyar >

Tovább

A XXI. századi nemzeti identitással vívódó magyar társadalom

Nem érzem magam beavatottnak, hogy bekapcsolódjak a kaotikus értelmezési káoszba, csak tűnődöm, hogyan kommentálná ezeket az >

Tovább

A „temerini fiúk” esete

Esetüket a vajdasági magyar politikai érdekvédelem sem szereti (fel)emlegetni. (Kiváltképp amióta a tetőpontján táncol a történelmi >

Tovább

„Nincsenek nyitott kérdések”?

Pásztor Bálint ismételten bizonyította, hogy az itteni magyar közösség helyzetét, minden napi problémáit nem kívánja ismerni, >

Tovább

Az intézmények Véemeszes (le)uralása

Az MNT tagjai bizonyára arról sem értesültek, hogy az újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Tanszékére – a >

Tovább