2024. július 19. péntek
Ma Emília névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

„Visszalépések”

Bozóki Antal
Bozóki Antal

Habár mindegyik pártnak, mozgalomnak jogában áll, hogy olyan vezetősége legyen amilyet választ, mégis érdemes volna elgondolkozni, hogy Trifunović esetében jól döntöttek-e? A PSG elnökének pedig Horatius mondásán, miszerint tractent fabrilia fabri! (suszter maradjon a kaptafánál!) Bozóki Antal:

Április 11.

„Visszalépések”

A Tartományi Képviselőház (TK) ülésének napirendi pontjai között szerepelt Tartományi Ombudsman 2018-ra vonatkozó jelentése is. Az ellenzéki pártok egy része bojkottálta az ülést. A magyar képviselők annak kisebbségi vonatkozásaira hívták fel a figyelmet.

– Erdély Lenke, a Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetője és Csonka Áron, az Alternatíva képviselője is rámutatott arra, hogy a részarányos foglalkoztatás még nem valósult meg a jelentés szerint: bár Vajdaság lakosságának a 13 százaléka magyar, a közigazgatásban dolgozóknak csupán a 4,88 százaléka mondhatja el magáról ugyanezt. Erdély szerint a létszámstop megszüntetése után ügyelni kell majd arra, hogy több magyart alkalmazzanak az új munkások felvételekor. Csonka kifogásolta, hogy megszűntek a kétnyelvű anyakönyvi kivonatok, a digitalizáció palástja alatt voltaképpen törölték azok lehetőségét. Erdély pozitívumként szólt arról, hogy a nemzeti tanácsok esetében az új törvény meghatározza a finanszírozási rendszert is, az összegek felét működési, a másik felét projektumfinanszírozási költségek fedezésére kell költeni. Đurađ Jakšić radikális frakcióvezető szerint alkotmányellenes már az ombudsman megfogalmazás is, ahogyan tartományi kormánynak, de „nemzeti közösségek” kifejezésnek sem lenne szabad hivatalosan létezni, utóbbiak „kisebbségek” tolmácsolása szerint az alaptörvény szellemében – írja a Magyar Szó.

Csonka Áron a Vajdasági RTV-nek elmondta: „A Polgári Jogvédőnek a jelentéséből pontosan lehet látni azt is, hogy ez, amit Szerbia csinál, nem fogja Szerbiát előrébb vinni az európai uniós csatlakozási folyamatban, hiszen mindaz, amit a kisebbségi akcióterv elkövetelt Szerbiától, az ezekkel a törvényekkel nem lett teljesítve. Tehát, nem lett sem pontosítva, sem kiteljesítve a törvényes keret, helyette pedig inkább visszalépéseket kaptunk.”

Erdély Lenke, a haladó véemesz frakcióvezetője, a tudósítás szerint, elmondta, hogy „támogatják a Tartományi Ombudsman tavalyi jelentését, mert szerintük az rész, amelyik a kisebbségi jogokkal foglalkozik kimerítő és elemző”.

Érdekes a képviselő asszony fogalmazása, miszerint „a részarányos foglalkoztatás még nem valósult meg”, miközben a magyarok jelenléte a tartományi közigazgatásban folyamatosan csökken. Mi lesz, ha megvalósul?

Azt is pozitívumként értékelte, hogy a nemzeti tanácsoknak a rendelkezésükre bocsátott „felét működési (vagyis önmagukra – B. A.), a másik felét projektumfinanszírozási költségek fedezésére kell költeni”. Nem túl sokba kerül az adófizetőknek az ilyen (fifty-fifty) pénzelésű nemzeti tanács? Nem ártana kicsit megvizsgálni, hogy a „működésre” szánt összegeket hogyan és mire is költik. Mindez a képviselő asszony hozzáértésére és pártjának a Szerb haladó párthoz/CNC való hűségére utal.

A Képviselőház honlapján, ahol az ülésről szóló jegyzőkönyvnek kellene lenni – magyar és szerb nyelven is –, ezt írja: „Null”, vagyis semmi. A T. Ház hivatalnokainak tíz nap sem volt elegendő, hogy összeállítsanak egy valamiféle jegyzőkönyvet az ülésről. Vagy ezt utólag szokták „hangolni”?

Mindez arra utal, hogy a TK ez alkalommal sem foglalkozott érdemében a Tartományi Ombudsman jelentésével. Úgy látszik, a haladó/radikális/szocialista/véemeszes képviselőknek ez nem is érdeke.  A radikálisok pedig legszívesebben megszüntetnék még a „nemzeti közösségek” kifejezést is.

A jelentést ismét csak „elfogadták”.

Április 13.

„Mint elefánt a porcelánboltban”?

Sergej Trifunović, a Szabad Polgárok Mozgalma (PSG) elnökének (2019. január 26-ától) belgrádi tiltakozó gyűlésen elhangzott beszédéről, amelyben azt is mondta, hogy „Szerbiából elűzik a fiatalokat, és a helyükre szíreket és magyarokat telepítenek”, az utóbbi napokban igen sok szó esett.

Ezt megelőzően (március 1-jén), a színészből lett politikus Újvidéken mondott beszédében azokat a politikai erőket sértegette, amelyek „Vajdaságnak szélesebb autonómiát követelnek”. Beszéde után a tartomány autonómiájának hívei tiltakozásul el is hagyták a gyülekezetet.

Trifunović másnap este egy Twitter-bejegyzésben, és a Nova S televízió Utisak nedelje [A hét benyomása] című műsorának vendégeként is bocsánatot kért a magyaroktól. Az elhangzott szavait „nyelvbotlásnak minősítette”. 

Még ha el is fogadjuk, hogy Trifunović nem szándékosan sértette meg a magyarokat, fellépésével kárt okozott. A beszédei mintha arra hasonlítanának, amikor az elefánt betéved a porcelánboltba. 

Egy politikusnak meg kell gondolnia, hogy mit mond és annak milyen következményei lesznek/lehetnek. Nem foroghat gyorsabban a nyelve, mint az agya. A politikában a rögtönzés nem túl okos dolog. Mindkét beszédével politikai és erkölcsi kárt okozott nem csak mozgalomnak, amelyiknek az elnöke, de azoknak is, akik több mint négy hónapja tiltakoznak a haladó rezsim ellen.  A javára legyen mégis mondva, hogy nyilvánosan bocsánat kért.

Trifunović lehetőséget adott „a haladók kenyérvajazó emberének szegődő Pásztor úrnak”, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ/BMC) elnökének és Aleksandar Vučić szerb elnöknek, hogy az elhangzottakat a saját propaganda céljaikra használják: Pásztornak, hogy kijelenthesse „sokkolja Trifunović beszéde”, Vučićnak, hogy „bocsánatot kérjen a magyaroktól”. Ez pedig egyértelműen ártott a tiltakozásoknak.

Pásztor Istvánt, bezzeg, nem „sokkolta”, amikor Saša Dujin, a Törökbecsei Idegenforgalmi Szervezet igazgatója Aleksandar Vučić látogatása során azt mondta, ebben a községben úgy tartják, ahhoz, hogy jól megtanuljon magyarul, le kell feküdnie egy magyar nővel.

Dujin – ismereteim szerint – mind a mai napig nem tartotta szükségesnek, hogy nyilvánosan bocsánatot kérjen. Pedig ennek a kijelentésnek az alapján, amely kimeríti az etnikai csoport nyilvános gyalázásának bűncselekményét, bűnvádi eljárást kellett volna indítani ellene. (Még most sem késő!) Vagy a haladó VMSZ elnöke csak az ellenzéki politikusok kijelentéseire reagál?

Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) elnöke elhatárolódott Sergej Trifunović kijelentésétől és nyilvános bocsánatkérésre szólította fel (ami meg is történt). – Trifunović nem tagja a Szövetség a Szerbiáért ellenzéki tömörülésnek. Felszólítjuk Pásztor Istvánt fejezze be ennek az esetnek a felhasználását olcsó politikai poénok szerzésére. Aleksandar Vučićtól pedig elvárjuk a bocsánatkérést a „szendvicses” kijelentések és a 1944/45-ben elkövetett atrocitásokért. Csak úgy lesz hiteles a mostani nyilatkozata – írta Csonka a Facebookon.

Trifunović akármennyire is „jó egy színész, nem biztos, hogy éppen minden szerepre megfelelő” – írja kommentárjában Stephen Bozhen.

Habár mindegyik pártnak, mozgalomnak jogában áll, hogy olyan vezetősége legyen amilyet választ, mégis érdemes volna elgondolkozni, hogy Trifunović esetében jól döntöttek-e? A PSG elnökének pedig Horatius mondásán, miszerint tractent fabrilia fabri! (suszter maradjon a kaptafánál!)

 

2019. április 22.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A PÁRTPOLITIKAI LABDA VISSZAPATTANT AZ ÚJVIDÉKI EGYETEMEN

Az egész Újvidéki Egyetem és az univerzitási autonómia szellemiségének meggyalázása zajlik Madić rektor mandátuma és vezetése >

Tovább

„Hol tart a kisebbségvédelmi keretegyezmény megvalósulása”?

Az MNT bábelnöke azt sem említette, hogy a legfrissebb népszámlálás szerint tíz év alatt Szerbiában 70.000 >

Tovább

A tájékoztatás és a nézők megalázása!

Az ilyenfajta (propaganda) tájékoztatás a VMSZ és a vele hatalmi koalícióban lévő nacionalista Szerb Haladó Párt >

Tovább

El nem képzelt riport

Az eset azért is érthetetlen, mert attól, hogy kilenc író felolvas maximum ötven embernek, még a >

Tovább

Újhold

Hazafelé láttam ám, hogy nemigen látom a felkelő holdat, csak a vékony karimáját, a sejtelmes kiflit: >

Tovább

Politikai fikuszok (kirakat)találkozója

Képtelenség elvárni, hogy Juhász és Žigmanov most majd „felülvizsgálják és összefoglalják” a nemzeti tanácsokról szóló törvény >

Tovább

A Mirdita esete a rendőrséggel

Történt ugyanis, hogy az előző nap vagy 150 szélsőjobbos demonstrált a másnapra tervezett rendezvény színtere előtt, >

Tovább

Vučić „szerb világot” épít – a VMSZ „stratégiai partnere”!

A négyszemközti találkozók arra utalnak, hogy a junior pártvezér ilyen tekintetben is apja önkényuralkodói nyomdokain halad, >

Tovább

A nemzeti kisebbségek Európa árvái lettek

Utána a helybeliek népviseletben néptáncokat lejtenek és népdalokat énekelnek, hogy bebizonyosodjon milyen hűségesen őrzik a nemzeti >

Tovább

Politikai pornográfia: a VMSZ kiszolgálja a Fideszt és a SNS-t is!

A helyzethez illő közösségfelmérő elemzés és vita helyett az értelmiségi húzóerőt vesztett párt szimpla fogáshoz folyamodott: >

Tovább

Egy lapra feltenni mindent

Jó volna, ha a balliberális tábor azon része, amelyik épp csak kannibalizmussal nem vádolta meg Magyar >

Tovább

A XXI. századi nemzeti identitással vívódó magyar társadalom

Nem érzem magam beavatottnak, hogy bekapcsolódjak a kaotikus értelmezési káoszba, csak tűnődöm, hogyan kommentálná ezeket az >

Tovább