2023. december 6. Szerda
Ma Miklós, Csinszka, Gyopár, Gyopárka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

Erre a politikára, ezekre szavazzunk?

Bozóki Antal
Bozóki Antal

Pásztor István „arra kérte a vajdasági magyarokat, hogy tegyék félre a nézetkülönbségeket és vegyenek rész a mozgósító kampányban, hogy többen szavazzanak” (a Fidesz-KDNP/VMSZ-re). Ez egyúttal a Deli Andorra szavazásra való felhívás is. Lehet-e azonban félretenni a „nézetkülönbségeket” és olyan politikára szavazni, amilyet Pásztor, Deli és Kovács is képvisel? Persze, hogy nem! Bozóki Antal:

Március 25.

Újabb nemzeti kisebbségi jogsérelmek

Sajtókonferenciát tartottak a Magyar Mozgalom (MM) zentai alapszervezetének képviselői, a községi képviselő-testület (kkt) legutóbbi ülése kapcsán.

Sándor József, a kkt-ülésén képviselői kérdést tett fel a zentai adóhivatal bezárásával, pontosabban hatásköreinek (jelentős) leszűkítésével kapcsolatban. Információi szerint ugyanis a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a szerb kormány közötti megállapodás értelmében átszervezik a szerbiai adóhivatalt, melynek következtében megszűnnének a kisebb adóhivatalok, így többek között a zentai is.

Július 1-jétől kezdve a zentai adóhivatali dolgozók és funkciók jelentős része Nagykikindára kerülne át, Zentán pedig csak az ingatlanokkal és a járművekkel kapcsolatos ügyintézés maradna.

A képviselő szerint az IMF azt szeretné elérni ezzel az ügyintézéssel, hogy a polgárokat abba az irányba tereljék, online, azaz az interneten keresztül intézzék az adóügyeiket – tudtuk meg a sajtból.

– Ez egy elsősorban magyarok által lakott vidék, amelyben ráadásul sok a falu, azokban pedig az idős ember, akik sem a cirill betűket nem ismerik, a szerb nyelvtudásuk hiányos, a számítógépet pedig nem kezelik. Félő, hogy a lakosság jelentős része nincs egy ilyen ügyintézési módra felkészülve, de még a cégek, vállalatok nagy részét is komoly kihívás elé állítja egy ilyen változtatás. Ráadásul ahhoz, hogy ez a dolog így működjön, laptopra vagy okostelefonra, ezenkívül igazolvány-leolvasóra, szkennerre, nyomtatóra van szükség, tehát ez egészen komoly kiadásokra kényszerítené a lakosságot – érvelt a képviselő.

Sándor szerint vállalatokat, vállalkozókat és földműveseket egyaránt hátrányosan érintene egy ilyen átszervezés, mert ezentúl szinte minden, adóval kapcsolatos ügyintézés miatt Nagykikindára kellene utazniuk.

– Ráadásul a zentai adóhivatal pincéje tele van olyan dokumentumokkal, amelyek még kézzel készültek és nincsenek digitalizálva. Vagyis, az érintett polgár elutazik Nagykikindára a saját ügyes-bajos dolgát intézni, onnan visszaküldik Zentára a papírokért, amelyekkel ismét utazhat, egyszóval ez drámai módon megkeserítheti valamennyiünk mindennapi életét. Egy újabb dimenziója ennek a történetnek, hogy ezzel még a nyelvhasználati jogaink is csorbulnak, mindezért arra kérjük azokat a helyi politikusokat és önkormányzati vezetőket, akik jelenlegi pozíciójuknál fogva tehetnek valamit ez ellen, hogy vessék latba befolyásukat annak érdekében, hogy legalább a tömbmagyarság területén megmaradhasson az adóhivatal, illetve kompromisszumos megoldásként működjön tovább a nagykikindai adóhatóság kihelyezett részlegeként, de változatlan tartalommal – mondta a képviselő.

Sándor József végül azzal a példával támasztotta alá javaslatát, hogy annak idején Horvátország is hasonló jellegű megállapodást kötött az IMF-fel, de három évi próbálkozás után végül megszüntették a rendszert, mert nem volt működőképes.

Arról nem érkezett hír, de bizonyára a megszűnés lesz a sorsa Ada, Csóka, Magyarkanizsa és Törökkanizsa községi adóhivatalának is. Ezek a községek 1992 óta „az észak-bánáti közigazgatási körzethez” tartoznak, mivel az akkori szerb kormányrendeletet hozott, amellyel ezeket a községeket – kiragadva azokat a természetes, etnikai, gazdasági, valamint földrajzi környezetükből – a nagykikindai székhelyű körzethez csatolták. Nem utolsósorban a magyar közösség politikai, gazdasági, művelődési és egyéb megosztása végett is.

A rendelet nem csak hátrányosan érinti az érintett községek magyar és minden más nemzetiségű lakóját, de az egész terület fejlődését is akadályozza, nem teszi lehetővé számukra, hogy a különböző fejlesztési pénzekre és európai projektumokra pályázzanak.

A Szerb Haladó Párttal (CNC) koalícióra lépett Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ/BMC) az utóbbi években mélységesen hallgat erről a problémáról, pedig ezzel kapcsolatban többször aláírásgyűjtésre is sor került.

Az adóhivatalok tervezett „bezárása” bizonyára tovább fokozza a nemzeti kisebbségi jogsérelmeket is.

Március 27. – április 5.

Erre a politikára, ezekre szavazzunk?

Az európai parlamenti választások miatt, egyszerre fontosak lettek a vajdasági magyarok Orbán Viktor, magyar miniszterelnök, Pásztor István, a haladó VMSZ/BMC és Deli Andor EP-képviselő számára is. Szükségük van a szavazatunkra. Mindegyiknek a maga érdekéből. Orbánnak, hogy minél több fideszes képviselő jusson be az Európai Parlamentbe, Pásztornak, hogy bizonyítsa (Orbán felé is), a magyar közösség támogatja a politikáját, Delinek, pedig, hogy megtarthassa a „nyolcezer ezer eurós havi fizetést” és az ezzel járó egyéb kedvezményeket.

– Az európai parlamenti választások eredménye kiemelt fontosságú Szerbia és az egész nyugat-balkáni térség számára. A régió érdeke, hogy olyan képviselők kerüljenek az Európai Parlamentbe és a többi uniós intézménybe, akik őszintén támogatják a nyugat-balkáni bővítést” – emelete ki Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő az EU-Szerbia parlamenti vegyes bizottság március 27-ei délutáni ülésével kapcsolatban Strasbourgban. – Szerbia európai jövője nem lehet az EU tehetetlenségének és Pristina egyoldalú lepéseinek a túsza” – tette hozzá a fideszes politikus.

Deli európai mandátuma során – jó pártkatonához illően – képviselte a fideszes politikát, miszerint Szerbiát mielőbb és feltétel nélkül fel kell venni az Európai Unióba. Figyelmen kívül hagyva, hogy milyen helyrehozhatatlan kárt okoz az itteni magyar közösségnek azzal, ha Szerbia – a tagsági felvétel előtt – nem teljesíti a 23. uniós csatlakozási tárgyalási fejezetből eredő, a nemzeti kisebbségi jogokat is érintő követelményeket.

Egyéb tevékenységéről – néhány saját maga által kiadott közleményen és megrendezett interjún kívül – nemigen hallottunk, Legutóbb a hírekben akkor szerepelt, amikor „megszavazta, hogy Magyarország adóparadicsomnak számítson, majd megváltoztatta a véleményét”. Ez is arra utal, az ötéves európai parlamenti tartózkodás se volt elég arra, hogy feltalálja magát.

A legújabb példája ennek a téves/káros és megalázó politikának – amely Orbán Viktor támogatását is élvezi – a zentai adóhivatal kilátásba helyezett megszüntetése, ami ellen a VMSZ és a képviselői semmit nem tettek, meg nem szólaltak.

Az Európa Tanács (ET) Miniszteri Bizottsága (MB) április 5-én felszólította Szerbiát, hogy „segítse és erősítse az ország kisebbségeinek anyanyelvi oktatását, ugyanis aggodalomra ad okot a kisebbségi nyelvű osztályok létrehozásának viszonylag magas létszámhoz kötött küszöbértéke” (lásd az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola megszűntetésének kísérletét).

A MB arra is „felszólította Szerbiát, hogy erősítse az összes regionális vagy kisebbségi nyelv használatát az igazságszolgáltatásban és a közigazgatásban, valamint segítse elő a kisebbségek nyelve és kultúrája iránti toleranciát a szerb társadalomban”.

Kovács Elvira,[9] a VMSZ alelnöke, nem csak Szerbia küldöttségének a tagja az Európa Tanácsban, de az esélyegyenlőségi és a megkülönböztetés-mentességi bizottság elnöke is (az ezzel járó bizonyára úgyszintén nem kevés fizetéssel).  A ET Miniszteri Bizottságának idézett felszólítása konkrét bizonyítéka annak is, hogy Kovács semmit nem tett a magyar közösség érdekében.

Pásztor István pártelnök – az ET Miniszteri Bizottságának felszólítása napján tartott – szabadkai sajtótájékoztatóján „arra kérte a vajdasági magyarokat, hogy tegyék félre a nézetkülönbségeket és vegyenek rész a(z EP választási – B.A.) mozgósító kampányban, hogy többen szavazzanak” (a Fidesz-KDNP/VMSZ-re). Ez egyúttal a Deli Andorra szavazásra való felhívás is.

Lehet-e azonban félretenni a „nézetkülönbségeket” és olyan politikára szavazni, amilyet Pásztor, Deli és Kovács is képvisel? Persze, hogy nem!

 

2019. április 7.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Merre, vajdasági magyarok?

A közösségi elvárás az volt, hogy a két párt – a VMDK és a MPSZ – >

Tovább

A „rendezetten zavaros” eszmék

A „rendezetten zavaros” eszmék könnyen elcsábítják a kiszámíthatatlan veszélyektől rettegő embereket, akik azzal a gondolattal is >

Tovább

A Vajdaságba véletlenül betoppanó szemlélő idilli hangulatról számolhat be

Akad két-három kritikus hang, két-három politikusra terjed ki a figyelmük, hogy ezen kívül ki és mit >

Tovább

Szerbiában továbbra sem lesz hiteles magyar érdekképviselet!

A magyar közösségnek a szerb parlamentben eddig sem volt és december 17. után sem lesz hiteles >

Tovább

Népszavazás Vučićról

Az esetleges választási lopás arra kényszerítheti a polgárokat, hogy ismét az utcára vonuljanak, mint 2000. október >

Tovább

A peremértelmiségi komplexusáról van szó

Vannak persze nagy kivételek, ilyen volt a szigorú és kritikus szellemű Tamás Gáspár Miklós, aki Budapestre >

Tovább

Közszolgálati napilap ez?

Az MNT irányítása alatt „a világ legjobb magyar nyelvű napilapjából” silány (párt)közlöny lett! Már huzamosabb ideje >

Tovább

Öncenzúra

Csak azt nem értem, hogy akik saját országuknak szuverén nemzeti jövőt vizionálnak, mit fognak szólni, ha >

Tovább

Nincs jövőkép – a lakosok csendben távoznak!

Tordán – Dobai cikke alapján – semmilyen komolyabb befektetés, munkahelyteremtés nem volt és még csak a >

Tovább

Lehet-e a nemzeti kérdésre nem nacionalista választ adni?

Rendben van, gondolom, mért ne lennének ellenvélemények, de azért a rendszerváltó eliteknek egyszer szembe kell nézniük >

Tovább

A tolerancia határai

Arra gondolok, hogy az elmúlt években tapasztalt terrorista hullámok és a Hamász izraeli terrorakciója után jó >

Tovább

A Magyar Nemzeti Tanácstól független szerkesztéspolitikát!

A magyar nyelvű tájékoztatásban is alkalmazni kell az említett törvény  idézett két kulcsfontosságú rendelkezését! Ha tetszik >

Tovább