2020. március 29. vasárnap
Ma Auguszta, Bertold névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

Kik vagyunk, mit akarunk

Egy rossz hírű könyvnek van hasonló címe. A szerzőpáros ezzel akarta lejáratni az 1956-os magyarországi forradalom >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Pásztor István és a Pannon RTV félretájékoztat

A vízlecsapolási illetéket (sajnos) fizetni kell

Bozóki Antal
Bozóki Antal

A legújabb hír a témában: „Jogi, hivatalos úton sikerült elérni, hogy akinek nincsen tartozása, annak az „adósságát” törli a Vajdaság Vizei Közvállalat” – Közölte a Magyar Szóval Tóth Szalai Erika a szabadkai jogvédő helyettese.  Ami nincs, azt törlik??  Nagy eredmény, nem mondom! Bozóki Antal:

Kajári Ferenc december 9-én a Szabad Magyar Szó Független vajdasági magyar közéleti portálon négy kérdést tett fel „Pásztor István úrnak”, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ/BMC) elnökének.

Kérdései megválaszolásához Kajári nem sok reményt főzött, de mégsem zárta ki ezt, mivel – „(váljék elnök úr becsületére!) – az utóbbi időben, még a nem nyilvános levelekre is fénysebességgel és nyilvánosan reagált. Talán most is így tesz?” – írja levelében.

A válasz – amint azt Kajári sejtette – december 12-én meg is érkezett a (legalább) kétszeres elnök Kérdezett, felelek című írásának formájában.

A két szövegből csak Kajári harmadik kérdésére, a vízlecsapolási illetékkel/díjjal/térítménnyel kapcsolatos válasz keltette fel a figyelmem, mivel a Vajdaság Vizei nevű közvállalattól a napokban nekem is kézbesítették „a 2018 április-decemberi” időszakra vonatkozó határozatot, és az ezzel kapcsolatos befizetési, valamint az előző időszakból fennmaradt „adósság” összegét tartalmazó számlát.

 Kajári harmadik kérdésének szövege Pásztorhoz: „A 2000-es évek tájékán magam voltam fültanúja, amikor az akkor még nem igazán ismert VMSZ-es politikus, Pásztor István keményen ostorozta a Vajdaság Vizei nevű közvállalatot a vízlecsapolási illeték (ahogyan ön akkor nevezte: harácsolás) behajtása miatt. Megemlítette még, hogy a miloševići rendszer idején a nevezett cég az elorzott pénzből fényes üvegpalotát épített Újvidék központjában. Ezt akkor felháborítónak tartotta. Mivel nem tudok róla, hogy a VMSZ közleményt adott volna ki, vagy megfogalmazta volna a véleményét, a lakosságot oly érzékenyen érintő kérdéssel kapcsolatban, elnök úr, engem az érdekelne, hogy e téma kapcsán változott-e az ön véleménye az elmúlt 18 év folyamán?”

A kérdésre Pásztor ezt a választ adta: „Ön úgy gondolja, hogy egy közleménnyel el lehet intézni ezt a kérdést? Nekem nem ez a véleményem. Kérdése egyébként nem szakmai, hanem politikai. Abba a helyzetbe kerülök politikusként, hogy nekem kell felhívnom a figyelmét arra, hogy a kérdésnek sikeres szakmai megoldása született. Javaslom, nézze meg figyelmesen: https://pannonrtv.com/rovatok/tarsadalom/vizlecsapolasi-illetek-nem-kell-kifizetni-korabbi-idoszakra-vonatkozo-tartozast.

Bízom abban, hogy a Magyar Mozgalom jogi szakértői elismerésüket fejezik ki és gratulálnak ehhez a szakmai megoldáshoz. De ha nem így lesz, az sem baj.

Önök a közleményekben és levélírásban az erősek, mi az ügyek megoldásában. A választók pedig értékelik, hogy melyik fontosabb.”

Pásztor válaszából semmi érdemlegeset nem tudtam meg. Emellett, irritáló a hangneme, aki már a levelet is – az egyébként tőle megszokott – lekezelő, lenéző, helyenként megalázni igyekvő stílusban kezdte, miszerint „Kajári Ferenc vendégszerző a Szabad Magyar Szóban írt valamit”. Mintha ezt rá nem lehet(ne) vonatkoztatni!

Még ezen is túlléptem volna, ha Pásztor nem hivatkozik a Pannon RTV műsorára, melynek alapján aztán a „Vízlecsapolási illeték: Nem kell kifizetni a korábbi időszakra vonatkozó tartozást” című írás felkerült a szintén haladó RTV oldalára.

Elolvastam a műsorról szóló írást és – az elnök felhívására – „figyelmesen” végighallgattam a műsorról készült felvételt, amelyben Tóth Szalai Erika, szabadkai ombudsman-helyettes mondta el álláspontját a témában.

Úgy látom – a haladó elnökkel ellentétben –, hogy a kérdésnek sajnos mégsem született „szakmai megoldása”. Az „elnök úr” vagy nem jól értette/elértette a műsorban elhangzottakat, vagy a munkatársai tévesen tájékoztatták a témáról.

A Pannon RTV írásának már a címe sem volt pontos. Először ugyanis a „Vízlecsapolási illeték: Nem kell kifizetni a korábbi időszakra vonatkozó tartozást” (december 12. 15:11 és 19:58 órakor), majd ezt a „Kifogásolható a vízlecsapolási illeték adóssága” címre változtatták (december 13-án 10:29-kor), aminek teljesen más az értelme (és az üzenete is). A Pannon TV műsora, tehát valótlan és megtévesztő! Ebben nagy szerepe volt a műsorvezető újságírónak az értelmezéseivel, belemagyarázásával. Ez bizony anyagi kárt is okozhat a nézőknek. A TV-nek helyreigazítást kellene közölnie!

Tóth Szalai Erika egy szóval nem mondta, hogy „nem kell kifizetni a korábbi időszakra vonatkozó tartozást”. Ezzel ellentétben, a felvételen azt hangoztatja, hogy a lecsapolási illeték egy törvényes kategória”, Ez viszont, sajnos, azt jelenti, hogy ki kell fizetni.

Az ombudsman-helyettes állításával ellentétben, miszerint a határozat nem tartalmaz jogorvoslati utasítást, amelyiket nekem kézbesítettek, azon bizony ilyen utasítás van. Tény viszont, hogy a régi adóságról nem kézbesítettek határozatot, csak a befizetési számlát! Ez pedig kifogásolható.

Akinek, tehát megjegyzése, kifogása stb. van a határozat (közigazgatásban a helyes kifejezés a „határozat”, bírósági eljárásban „végzés”), annak bizony a kézbesítésétől számított 15 napos határidőn belül fellebbezési joga van a Mezőgazdasági Minisztériumhoz. Ha tehát, a határozat ellen (az idei évre, vagy az esetleges tartozásra/hátralékra vonatkozóan) nem fellebbeznek, akkor „elismerik a tartozást” – mondta az ombudsman-helyettes is a műsorban. Ennek aztán végrehajtás is lehet a következménye.

Amiben – Pásztor és az ombudsman-helyettes állítása szerint – esetleg „szakmai megoldása született”, az csupán annyi, hogy az idei évi számla alapján befizetett összeget nem a tartozásba/hátralékba számolják/”könyvelik” el, hanem a folyó évre.  Ez azonban éppen semmit nem jelent, mert, ha az adósság nem lesz kifizetve, (fel)számolják rá a kamatot. Ergo: Ott vagyunk, ahol voltunk!  Ehhez kellene „gratulálni”? A választóknak viszont – ahogy Pásztor maga is javasolja – ezt is értékelni kellene (végre)!

A vízgazdálkodási, vagy a vizekről szóló törvénnyel, tehát, továbbra is probléma van, illetve semmilyen előrehaladás nincs. Ebből az következik, hogy a haladó VMSZ nem tett semmit az évek óta húzódó probléma rendezése érdekében. A törvény ugyanis mindenkire egyaránt vonatkozik, általános fizetési kötelezettséget tartalmaz, nem részletezi, hogy mikor és kire nézve kötelező – csak két kivételes esetben, hogy kire nem: az építkezési terület után, amelyen üzleti és lakóépület van, ha ezek után fizetik a vízelvezetési díjat, és a mezőgazdasági terület után, amely fizetett öntözési terület) – 173. szakasz –, illetve, hogy melyik (föld)területeken és miért kötelező fizetni azt.

A vízlecsapolási díj is csak akkor lenne/lehetne megfizettethető, akkor szabadna megfizettetni, ha mögötte valamilyen munka vagy szolgáltatás lenne, illetve van. A befizetett összegeknek konkrét eredménye is kellene, hogy legyen, amivel a közvállaltnak el kellene számolnia. Egyébként jogtalan jövedelmet/alaptalan gazdagodást jelent, ami nevezhetünk akár harácsnak is. 

xxx

A legújabb hír a témában: „Jogi, hivatalos úton sikerült elérni, hogy akinek nincsen tartozása, annak az „adósságát” törli a Vajdaság Vizei Közvállalat” – Közölte a Magyar Szóval Tóth Szalai Erika a szabadkai jogvédő helyettese.  Ami nincs, azt törlik??  Nagy eredmény, nem mondom!

Amit nem létező adósságot törölnek, azt mind át lehet utalni Pásztor István, a VMSZ/BMC, Tóth Szalai Erika és az újságíró számlájára!

(P.E.: Indokolt felháborodás a vízlecsapolás ügyében. Magyar Szó, 2018. december 13. 4.)

2018. december 14.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Felemelt kezekkel menekülünk, de nem tudjuk, hogy pontosan hova

Most már mindenki tisztában van vele, elvesztettük az ismeretlen ellenséggel szembeni háborút. Berendezkedtünk a megalázó védekezésre. >

Tovább

Orbán és Vučić – több mint barátság

Ahol viszont egészen döbbenetes a két ország politikai berendezkedése közötti hasonlóság, az egyértelműen a média, itt >

Tovább

Centrális erőtereket mindenhova

Nézzük csak meg például, hogy mi történt a Magyar Szóval az elmúlt 9 évben, hogyan lett >

Tovább

Földrengés Zágrábban

Látom az ismert utcákat, óváros romos épületeit, az utcák tele törmelékkel, az az utcára menekült embereket, >

Tovább

Nemzet a pártok csapdájában

A jelenlegi szörnyű magyar szakadék felett csak akkor épülhetnek hidak, ha a szakadék mindkét partján elmélyült >

Tovább

A bekötött szemű pilóták

Vesztegzár alatt az újságíró kénytelen más jegyzetfüzetébe belelesni, lévén, hogy a sajátja üres. Olyanéba, aki még >

Tovább

Nyomunkban a Nagy Testvér

Félő, hogy a járványveszélyben felerősödő globális félelem a diktatúrába sodorja a tömegeket. Végel László: >

Tovább

Nem a fölhatalmazási törvényre

A válság kellős közepén összetörni az alkotmányos államrendet: ez shakespeare-i jelzőkért kiált. De még van néhány >

Tovább

Róka fogta csuka

A harminc évvel ezelőtti marosvásárhelyi március arra kényszerített minket, hogy kétségbeesetten kapaszkodjunk a politikai párbeszéd eszközeibe, >

Tovább

Zágráb, földrengés, Karmelita kolostor, hajnali vásárlás

Március 22. Tovább növekedett a fertőzöttek a halálos áldozatok száma is a környezetünkben. Ebben Horvátország vezet és >

Tovább

Hivatalosan is megkezdte tevékenységét a FüVÉSZ

Most az a legfontosabb, hogy a koronavírus jelentette krízishelyzetet egészségben, lélekszámunkban nem megfogyatkozva átvészeljük, utána azonban >

Tovább

From ver ju?

U jednom momentu naše uzaludne autobuske rasprave, pominjem koronu koja pogoduje eksponcijalnom porastu vidljivosti i čujnosti >

Tovább