2021. március 4. csütörtök
Ma Kázmér, Lúciusz, Zorán névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Pásztor István és a Pannon RTV félretájékoztat

A vízlecsapolási illetéket (sajnos) fizetni kell

Bozóki Antal
Bozóki Antal

A legújabb hír a témában: „Jogi, hivatalos úton sikerült elérni, hogy akinek nincsen tartozása, annak az „adósságát” törli a Vajdaság Vizei Közvállalat” – Közölte a Magyar Szóval Tóth Szalai Erika a szabadkai jogvédő helyettese.  Ami nincs, azt törlik??  Nagy eredmény, nem mondom! Bozóki Antal:

Kajári Ferenc december 9-én a Szabad Magyar Szó Független vajdasági magyar közéleti portálon négy kérdést tett fel „Pásztor István úrnak”, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ/BMC) elnökének.

Kérdései megválaszolásához Kajári nem sok reményt főzött, de mégsem zárta ki ezt, mivel – „(váljék elnök úr becsületére!) – az utóbbi időben, még a nem nyilvános levelekre is fénysebességgel és nyilvánosan reagált. Talán most is így tesz?” – írja levelében.

A válasz – amint azt Kajári sejtette – december 12-én meg is érkezett a (legalább) kétszeres elnök Kérdezett, felelek című írásának formájában.

A két szövegből csak Kajári harmadik kérdésére, a vízlecsapolási illetékkel/díjjal/térítménnyel kapcsolatos válasz keltette fel a figyelmem, mivel a Vajdaság Vizei nevű közvállalattól a napokban nekem is kézbesítették „a 2018 április-decemberi” időszakra vonatkozó határozatot, és az ezzel kapcsolatos befizetési, valamint az előző időszakból fennmaradt „adósság” összegét tartalmazó számlát.

 Kajári harmadik kérdésének szövege Pásztorhoz: „A 2000-es évek tájékán magam voltam fültanúja, amikor az akkor még nem igazán ismert VMSZ-es politikus, Pásztor István keményen ostorozta a Vajdaság Vizei nevű közvállalatot a vízlecsapolási illeték (ahogyan ön akkor nevezte: harácsolás) behajtása miatt. Megemlítette még, hogy a miloševići rendszer idején a nevezett cég az elorzott pénzből fényes üvegpalotát épített Újvidék központjában. Ezt akkor felháborítónak tartotta. Mivel nem tudok róla, hogy a VMSZ közleményt adott volna ki, vagy megfogalmazta volna a véleményét, a lakosságot oly érzékenyen érintő kérdéssel kapcsolatban, elnök úr, engem az érdekelne, hogy e téma kapcsán változott-e az ön véleménye az elmúlt 18 év folyamán?”

A kérdésre Pásztor ezt a választ adta: „Ön úgy gondolja, hogy egy közleménnyel el lehet intézni ezt a kérdést? Nekem nem ez a véleményem. Kérdése egyébként nem szakmai, hanem politikai. Abba a helyzetbe kerülök politikusként, hogy nekem kell felhívnom a figyelmét arra, hogy a kérdésnek sikeres szakmai megoldása született. Javaslom, nézze meg figyelmesen: https://pannonrtv.com/rovatok/tarsadalom/vizlecsapolasi-illetek-nem-kell-kifizetni-korabbi-idoszakra-vonatkozo-tartozast.

Bízom abban, hogy a Magyar Mozgalom jogi szakértői elismerésüket fejezik ki és gratulálnak ehhez a szakmai megoldáshoz. De ha nem így lesz, az sem baj.

Önök a közleményekben és levélírásban az erősek, mi az ügyek megoldásában. A választók pedig értékelik, hogy melyik fontosabb.”

Pásztor válaszából semmi érdemlegeset nem tudtam meg. Emellett, irritáló a hangneme, aki már a levelet is – az egyébként tőle megszokott – lekezelő, lenéző, helyenként megalázni igyekvő stílusban kezdte, miszerint „Kajári Ferenc vendégszerző a Szabad Magyar Szóban írt valamit”. Mintha ezt rá nem lehet(ne) vonatkoztatni!

Még ezen is túlléptem volna, ha Pásztor nem hivatkozik a Pannon RTV műsorára, melynek alapján aztán a „Vízlecsapolási illeték: Nem kell kifizetni a korábbi időszakra vonatkozó tartozást” című írás felkerült a szintén haladó RTV oldalára.

Elolvastam a műsorról szóló írást és – az elnök felhívására – „figyelmesen” végighallgattam a műsorról készült felvételt, amelyben Tóth Szalai Erika, szabadkai ombudsman-helyettes mondta el álláspontját a témában.

Úgy látom – a haladó elnökkel ellentétben –, hogy a kérdésnek sajnos mégsem született „szakmai megoldása”. Az „elnök úr” vagy nem jól értette/elértette a műsorban elhangzottakat, vagy a munkatársai tévesen tájékoztatták a témáról.

A Pannon RTV írásának már a címe sem volt pontos. Először ugyanis a „Vízlecsapolási illeték: Nem kell kifizetni a korábbi időszakra vonatkozó tartozást” (december 12. 15:11 és 19:58 órakor), majd ezt a „Kifogásolható a vízlecsapolási illeték adóssága” címre változtatták (december 13-án 10:29-kor), aminek teljesen más az értelme (és az üzenete is). A Pannon TV műsora, tehát valótlan és megtévesztő! Ebben nagy szerepe volt a műsorvezető újságírónak az értelmezéseivel, belemagyarázásával. Ez bizony anyagi kárt is okozhat a nézőknek. A TV-nek helyreigazítást kellene közölnie!

Tóth Szalai Erika egy szóval nem mondta, hogy „nem kell kifizetni a korábbi időszakra vonatkozó tartozást”. Ezzel ellentétben, a felvételen azt hangoztatja, hogy a lecsapolási illeték egy törvényes kategória”, Ez viszont, sajnos, azt jelenti, hogy ki kell fizetni.

Az ombudsman-helyettes állításával ellentétben, miszerint a határozat nem tartalmaz jogorvoslati utasítást, amelyiket nekem kézbesítettek, azon bizony ilyen utasítás van. Tény viszont, hogy a régi adóságról nem kézbesítettek határozatot, csak a befizetési számlát! Ez pedig kifogásolható.

Akinek, tehát megjegyzése, kifogása stb. van a határozat (közigazgatásban a helyes kifejezés a „határozat”, bírósági eljárásban „végzés”), annak bizony a kézbesítésétől számított 15 napos határidőn belül fellebbezési joga van a Mezőgazdasági Minisztériumhoz. Ha tehát, a határozat ellen (az idei évre, vagy az esetleges tartozásra/hátralékra vonatkozóan) nem fellebbeznek, akkor „elismerik a tartozást” – mondta az ombudsman-helyettes is a műsorban. Ennek aztán végrehajtás is lehet a következménye.

Amiben – Pásztor és az ombudsman-helyettes állítása szerint – esetleg „szakmai megoldása született”, az csupán annyi, hogy az idei évi számla alapján befizetett összeget nem a tartozásba/hátralékba számolják/”könyvelik” el, hanem a folyó évre.  Ez azonban éppen semmit nem jelent, mert, ha az adósság nem lesz kifizetve, (fel)számolják rá a kamatot. Ergo: Ott vagyunk, ahol voltunk!  Ehhez kellene „gratulálni”? A választóknak viszont – ahogy Pásztor maga is javasolja – ezt is értékelni kellene (végre)!

A vízgazdálkodási, vagy a vizekről szóló törvénnyel, tehát, továbbra is probléma van, illetve semmilyen előrehaladás nincs. Ebből az következik, hogy a haladó VMSZ nem tett semmit az évek óta húzódó probléma rendezése érdekében. A törvény ugyanis mindenkire egyaránt vonatkozik, általános fizetési kötelezettséget tartalmaz, nem részletezi, hogy mikor és kire nézve kötelező – csak két kivételes esetben, hogy kire nem: az építkezési terület után, amelyen üzleti és lakóépület van, ha ezek után fizetik a vízelvezetési díjat, és a mezőgazdasági terület után, amely fizetett öntözési terület) – 173. szakasz –, illetve, hogy melyik (föld)területeken és miért kötelező fizetni azt.

A vízlecsapolási díj is csak akkor lenne/lehetne megfizettethető, akkor szabadna megfizettetni, ha mögötte valamilyen munka vagy szolgáltatás lenne, illetve van. A befizetett összegeknek konkrét eredménye is kellene, hogy legyen, amivel a közvállaltnak el kellene számolnia. Egyébként jogtalan jövedelmet/alaptalan gazdagodást jelent, ami nevezhetünk akár harácsnak is. 

xxx

A legújabb hír a témában: „Jogi, hivatalos úton sikerült elérni, hogy akinek nincsen tartozása, annak az „adósságát” törli a Vajdaság Vizei Közvállalat” – Közölte a Magyar Szóval Tóth Szalai Erika a szabadkai jogvédő helyettese.  Ami nincs, azt törlik??  Nagy eredmény, nem mondom!

Amit nem létező adósságot törölnek, azt mind át lehet utalni Pásztor István, a VMSZ/BMC, Tóth Szalai Erika és az újságíró számlájára!

(P.E.: Indokolt felháborodás a vízlecsapolás ügyében. Magyar Szó, 2018. december 13. 4.)

2018. december 14.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Európa árvái

Jól esett, hogy újra láthattam a régi ismerős arcokat. Kiderült, hogy Horvátországban és Szlovéniában mégis valamelyest >

Tovább

Az énekes halálát gyászolja a hatalom és az ellenzék

A mérvadó újságok megemlékeznek a 100 évvel ezelőtt 1921-ben született (2002-ben elhunyt) amerikai liberális filozófusról, John >

Tovább

Sok pénz, semmi eredmény

A jelenlegi vezetőknek halvány elképzelésük se nincsen, hogyan lehetne fejleszteni, a saját lábára állítani a délvidéki/vajdasági >

Tovább

A mazsolázók

Színre lépnek a névtelenül mazsolázó sajtómunkások, akik a megjelent autorizált interjút úgy vágják össze, hogy nem >

Tovább

Kusturica Szarajevó fölött

És akadnak azért jó dolgok is. Igaz, a halálhoz kötődnek ezek is. Elhunyt ugyanis az újvidéki >

Tovább

Az elrabolt idők nyomában

Én csak keresem a hagyományt miközben az a tudat kínoz, hogy elrabolták a múltomat.  Nem csak >

Tovább

A tévedhetetlenekkel szemben

Furcsa állítás, de bevallom: nem hiszek azoknak az embereknek, akik életükben nem tévedtek jó néhányszor. Nem >

Tovább

„Nesze semmi, fogd meg jól!”

Aki csak teheti, továbbra is tartson ki az elvett ingatlanok természetben való visszakövetelése mellett, ne fogadja >

Tovább

A közéleti vákuum depresszív hatása

A covid19 befagyasztotta az állapotokat, ami nem jelenti azt, hogy a társadalmi feszültségek nem növekszenek. Ezt >

Tovább

A harmincas évek újra meg újra felbukkanak

Az antifasiszta Európa kerekedett felül, az képviselte a többséget, és rossz érzéseim ellenére elégedett vagyok azzal, >

Tovább

Haiku és kapitalizmus

Inkább azon csodálkoztam, hogy ezek az államkapitalista kommunista milliárdosok verseket írnak. Mégpedig haikukat! Környezetünkben ilyesmi nem >

Tovább

Független sajtó

Aki saját eszmei értékrendjéhez ragaszkodik, legyen az akár szocialista, konzervatív vagy liberális, az Arthur Koestlerrel elmondhatja, >

Tovább