2022. december 3. szombat
Ma Ferenc, Olívia névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

Szabadítsa fel önmagától a pártot és a közösséget!

Bozóki Antal
Bozóki Antal

A VMSZ/BMC, amióta Pásztor István az elnöke, pontosabban amióta szövetségre lépett a Szerb Haladó Párttal, se nem magyar, se nem érdekvédelmi szervezet. A kúlai magyaroknak – ha még maradtak – most bojkottálni kellene a vasárnapi választásokat. Bozóki Antal:

November 21.

Szabadítsa fel önmagától a pártot és a közösséget!

A Magyar Mozgalom Elnöksége (MM) közleményben reagált Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ/BMC) elnökének november 20-i sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

– Jogos a kérdés, miért olyan nehéz beletörődni egy ilyen arányú győzelembe és elfogadni a tényt, hogy százból 84 választó a VMSZ által támogatott listára voksolt. A válasz pedig egyértelmű: ez így túl kevés. A bevetett pénzeszközök, megfélemlítés, médiatúlsúly ellenére a százból még mindig van 16 olyan vajdasági magyar szavazópolgár, aki nem fél Pásztor Istvántól és a körülötte felsorakoztatott végrehajtó emberektől. Legalább tizenhat százalék az, akiknek elegük van ebből a politizálásból, ami fenyegetődzésben, eltaposásban, ellehetetlenítésben, kirekesztésben és elüldözésben ölt testet. És attól fél Pásztor István – tegyük hozzá – jogosan, hogy még többen lesznek azok, akik nemet mondanak erre a viselkedésre. Mert lehet, hogy november 4-én a Magyar Összefogás besöpörte a szavazatok túlnyomó többségét, de a kommunikációban ledőlt egy fal. A hallgatás, a félelem, és részben a közöny fala is. Egyre több vajdasági magyar ember egyenesedik fel és emeli fel a szavát, nem törődve egy önjelölt nemzetvezető habzó szájú dühöngésével. A tömegek egyelőre otthon maradtak – közöttük számtalan korábbi véemeszes szavazó is. Ők legközelebb fogják szavazatukkal elmondani, hogy elegük van abból, ahogyan Pásztor István asszisztál ahhoz, hogy a vajdasági magyarság önmagát számolja fel – áll egyebek között a MM közleményében.

– A vajdasági magyarok pontosan látják: ma Szerbiában ugyanazok az erők uralkodnak, amelyek a kilencvenes években nyomort, háborút és szegénységet hoztak el, azzal a különbséggel, hogy akkor a VMSZ az ellenzéki oldalon állt, ma pedig Pásztor István a VMSZ örökségét megtagadva a Milošević-rezsim utódjaival kormányoz közösen, sőt asszisztál a magyarságnak a közéletből történő kiszorításához – olvasható a közlemény folytatásában.

Az MM közleménye végén kifejezi elvárását, hogy Pásztor István legkésőbb 2019 májusáig „felszabadítja önmagától a pártot és főleg a közösséget, de úgy, hogy már az utódkeresésben sem vesz részt. Ellenkező esetben a VMSZ következő elnöke olyan hátrányból fog indulni, amelyet soha nem tud majd leküzdeni.”

Az MM Pásztor Istvánhoz címzett november 14-ei levele azért nem került (a mai napig) nyilvánosságra, mert az „egy magánlevél volt, sehol sem jelent meg” – tudjuk meg a közleményből.

Egy politikai szervezet küldhet ugyan magánlevelet egy másik politikai szervezet vezetőjének, de az rontja/aláássa a hitelét. A politikát nyilvánosan kell folytatni! Különösen azért, mivel a két szervezet viszonya az egész közösséget érinti. Az MM-nek egyébként se nincsen miért Pásztor Istvánnal (magán)leveleznie, tekintettel a merőben eltérő, mondhatni össze nem egyeztethető/összeférhetetlen politikai nézetekre, amelyeket képviselnek. És természetesen, ha el szeretné oszlatni a Mozgalom iránti bizalmatlanságot/fenntartásokat.

Ennek a bizalmatlanságnak/fenntartásnak a gyökerei arra vezethetők vissza, hogy az MM-nél egyrészt „nem beszélhetünk megszilárdult vezetői profilokról”, másrészt pedig, hogy „Korhecz Tamás, a MM egyik korábbi vezetője, egyik napról a másikra hagyta el a társait, és lett szerb alkotmánybíró a VMSZ segedelmével” (mások szerint „Pásztor István kilóra megvette”). A mostani „magánlevél” is arra utal, hogy a MM és VMSZ között továbbra is léteznek kapcsolatok, s ez megkérdőjelezi a Mozgalom őszinteségét és hitelességét. Annak ellenére, hogy a MM ellenzéki, VMSZ ellenes szervezetként jött létre, mutatkozott be, és mint ilyen kapott (és remélhet) támogatást.

Ami az MM „vezetői profiljait illeti”, a szervezet belügye, hogy milyen vezetőséget választ magának. A jelenlegi (hármas) „társelnökséget” viszont mielőbb át kellene alakítani. Köztudott ugyanis, hogy a triumvirátus sohasem volt hatékony, semmi jót nem hozott, és hogy a vége mindig a széthúzás vagy az egyeduralom lett. Ennek megelőzésére, ideje lenne, hogy a Mozgalom – a 2015. augusztus 20-i megalakulása óta eltelt több mint három év után – letisztázza a politikai irányultságát és olyan vezetőt válasszon, aki a beígért változásokat meg is tudja valósítani.

November 21.

111 = 120

A bánáti (Torontál)tordáról csak kedvező híreket lehet olvasni egyetlen napilapunkban, a VMSZ/BMC befolyása alatt álló Magyar Szóban. Köszönve a K. I-nek, a lap nagybecskereki tudósítójának. És természetesen, a falu helyi közösséget csaknem két évtizede (nyugdíjasként is) irányító Dobai Jánosnak, valamint Kovács Zsuzsannának, a helyi általános iskola tagozatvezetőjének, akik szinte minden, a faluval kapcsolatos írásban szerepelnek.

Iskolanapot ünnepeltek az Ady Endre Általános Iskolában és felavatták az iskolaépület keretében működő óvodának a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében létrehozott új játszóterét.

– Örömmel számolhatok be arról, hogy még ebben az iskolaévben is két csoportot tudtunk nyitni. Még mindig megmaradt a gyerekek száma. Habár nem olyan tömegesek a csoportok, mert sajnos csökken a gyerekek száma, még mindig két csoporttal foglalkozunk. Örülök, hogy részt vehettem egy ilyen gyönyörű beruházásban, amit kaptunk. Ez a gyerekeknek jelent legtöbbet, de nekünk is – nyilatkozta Pálinkás Erzsébet óvónő.

A tordai iskola 25 éve a Banatsko Karađorđevó-i Nikola Tesla Általános Iskola kihelyezett tagozataként működik. – Az idei iskolaévben 111 diákja van a tordai Ady Endre kihelyezett tagozatának. A tanítás magyar nyelven folyik, elsőtől nyolcadik osztályig. Ezenkívül elsőtől negyedik osztályig egy kombinált tagozatunk is van – mondta Kovács Zsuzsanna tagozatvezető.

– Fontos számunkra az, hogy a gyerekek itt tudjanak tanulni, itt tudjanak óvodába járni, ne menjenek már el a szülőkkel kis korukban. Bizakodó vagyok. Jelenleg is mintegy 120 tanulója van az iskolának, mintegy húszan járnak az óvodai nevelésre. Ezt azt jelenti, hogy a faluban van még gyerek. Van miért és mire is építkezni – hallottuk Dobai Jánostól, Torda helyi közösségének véemeszes elnökétől[6] (a párt elnökségének tagjától).

A két vezető nyilatkozatából kiviláglik, hogy az iskola a mai napig nem önálló, vagyis hét év alatt sem szerzett érvényt a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) határozatának az iskola önállósulására (pedig a tagozatvezető az MNT tagja volt a legutóbbi választásokig).  A második információ, hogy „csökken a gyerekek száma”, a harmadik pedig, hogy ebben – az eddig magyar faluban – már az „elsőtől negyedik osztályig egy kombinált tagozat is van”, ami arra utal, hogy változik a lakosság nemzeti összetétele. A következő pedig, hogy a tagozatvezető 111 diákról beszélt, Dobai pedig felfelé kerekít, szerinte az iskolának „mintegy 120 tanulója van”. Hogyan lehetséges egy rövid újságcikkben ugyanarról a tényről két eltérő adatot közölni? Ennyire lezüllött volna az újságírás (is)?

A tordai riportokban, persze, a falu megmaradásának és lakóinak egzisztenciális problémáiról nem kapunk tájékoztatást. Az írás és a szereplők alapján ez nem is tűnik valószínűnek. Miért ne hazudjunk önmagunknak?

November 22.

Se nem magyar, se nem érdekvédelmi

– Előrehozott helyhatósági választásokat tartanak Kúlán december 16-án. A Vajdasági Magyar Szövetség úgy döntött, hogy a Szerb Haladó Párttal (SNS) koalícióban indul a megmérettetésen. Valka Károly, a VMSZ kúlai körzeti elnöke lapunknak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, a koalíciós lista az Aleksandar Vučić – Mert szeretjük Kúlát nevet viseli majd, s a párt elnöksége úgy vélte, képviselőik együttesen jobb eredményeket érnek el a választásokon, erősíteni tudják majd a választások utáni pozícióikat – közli a Magyar Szó.

– Bízom benne, hogy sikeresek leszünk, s hogy a voksolás után is megfelelő képviselettel rendelkezik majd az itteni magyarság a képviselő-testületben. A kampányt nem az ígéretek halmozására alapozzuk. Én úgy gondolom, nem kell sok mindent ígérnünk, az is elég, ha felmutatjuk, hogyan teljesítettünk az elmúlt időszakban, s meggyőzzük a polgárokat, hogy továbbra is ilyen munkát akarunk folytatni – nyilatkozta Valka.

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ/BMC) nem „első alkalommal” indul koalícióban a helyhatósági választásokon, mint ahogy az idézett írásban olvasható.

A július 15-ei szenttamási községi választásokon a párt községi szervezete a SNS-vel közös jelöltlistával indult, amelyen két magyar is szerepelt. A VMSZ/BMC egyébként is a minden szinten hatalmi koalícióban van a SNS-vel, aminek az eredménye az lett, ami van.

Pásztor István a VMSZ/BMC elnöke (és fia Bálint) november 30-án részt vett a párt belgrádi szervezete megalakulásának hetedik évfordulója alkalmából rendezett díszülésen. A szervezet „üléseinek túlnyomó hányadát szerb nyelven tartják meg” – mondta az ülésen a párt elnöke.

A VMSZ/BMC, amióta Pásztor István az elnöke, pontosabban amióta szövetségre lépett a Szerb Haladó Párttal, se nem magyar, se nem érdekvédelmi szervezet.

A kúlai magyaroknak – ha még maradtak – most bojkottálni kellene a vasárnapi választásokat.

 

2018. december 11.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Emlékmű helyett fasizmus ellenes plató

Többszöri halasztás és új befejezési dátumok megjelölése után sem készült el, nem fejeződött be az újvidéki >

Tovább

Tovább bonyolódik a koszovói helyzet

A szerbiai politikusok szerint a szerbiai kisebbségi törvény az egész Európában példamutató. A magyar kormány is >

Tovább

Az egyház közösségteremtő esélye

Ahhoz azonban, hogy az egyház hatékony lehessen, új dimenziókkal kell gazdagodnia, ezt újabban éppen Ferenc pápa >

Tovább

Az EP üzenete Szerbiának: „Szankciók Oroszországnak, csak aztán az európai pénzek”

Deli és Kovács nem azt mondják, hogy Szerbiának teljesíteni kell az Európai Unióba való tagfelvételi követelményeket >

Tovább

Novemberi tézisek

A magyar állam egészét, intézményeit és szabályrendszerét behálózzák a hatalmon lévők magánérdekei és érdekeltségei. Mivel az >

Tovább

Öreg Anna közleményben nyilvános televíziós vitára hívta Pásztor Bálintot ·

„Sorolhatnám még, mindazokat a szégyenteljes technikákat, amelyekkel próbálja félrevezetni a nyilvánosságot. Látom, úgy gondolja, hogy senkinek >

Tovább

Az EU nem akarja látni, hogy egyfolytában a bolondját járatják velük

Szóval, ha az EU látni akarná, hogy ezek a törvények még alig születtek meg és máris >

Tovább

Ez nem az a Magyar Nemzeti Tanács!

Nem fogadható el az egypárti, demokráciaellenes szavazáson létrehozott nemzeti tanács, mivel Pásztor István önkényuralmának lesz alárendelve. >

Tovább

A listára fel sem kerülhettek volna!

A választási gyakorlat szerint az lista 1. számú jelöltje Fremond Árpád lehet az MNT új elnöke. >

Tovább

A „győztes” Pásztor/Lovas-lista (2.)

Akármilyen határozatot is hoz a Köztársasági Választási Bizottság, a 2022. évi Magyar Nemzeti Tanácsi választásokat az >

Tovább

„Győzött” a Pásztor/Lovas-lista

Ami a nemzeti tanácsi választással történik az most egy időre meghatározhatja a közösség helyzetének alakulásét, fejlődését, >

Tovább

Kompromisszumok egyszeri használatra

Az idei parlamenti választásokon a szélsőjobb pártok hirtelen megerősödtek és a jussukat követelik, viszont Vučić pártja, >

Tovább