2023. szeptember 23. szombat
Ma Tekla, Líviusz, Ila névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

Szabadítsa fel önmagától a pártot és a közösséget!

Bozóki Antal
Bozóki Antal

A VMSZ/BMC, amióta Pásztor István az elnöke, pontosabban amióta szövetségre lépett a Szerb Haladó Párttal, se nem magyar, se nem érdekvédelmi szervezet. A kúlai magyaroknak – ha még maradtak – most bojkottálni kellene a vasárnapi választásokat. Bozóki Antal:

November 21.

Szabadítsa fel önmagától a pártot és a közösséget!

A Magyar Mozgalom Elnöksége (MM) közleményben reagált Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ/BMC) elnökének november 20-i sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

– Jogos a kérdés, miért olyan nehéz beletörődni egy ilyen arányú győzelembe és elfogadni a tényt, hogy százból 84 választó a VMSZ által támogatott listára voksolt. A válasz pedig egyértelmű: ez így túl kevés. A bevetett pénzeszközök, megfélemlítés, médiatúlsúly ellenére a százból még mindig van 16 olyan vajdasági magyar szavazópolgár, aki nem fél Pásztor Istvántól és a körülötte felsorakoztatott végrehajtó emberektől. Legalább tizenhat százalék az, akiknek elegük van ebből a politizálásból, ami fenyegetődzésben, eltaposásban, ellehetetlenítésben, kirekesztésben és elüldözésben ölt testet. És attól fél Pásztor István – tegyük hozzá – jogosan, hogy még többen lesznek azok, akik nemet mondanak erre a viselkedésre. Mert lehet, hogy november 4-én a Magyar Összefogás besöpörte a szavazatok túlnyomó többségét, de a kommunikációban ledőlt egy fal. A hallgatás, a félelem, és részben a közöny fala is. Egyre több vajdasági magyar ember egyenesedik fel és emeli fel a szavát, nem törődve egy önjelölt nemzetvezető habzó szájú dühöngésével. A tömegek egyelőre otthon maradtak – közöttük számtalan korábbi véemeszes szavazó is. Ők legközelebb fogják szavazatukkal elmondani, hogy elegük van abból, ahogyan Pásztor István asszisztál ahhoz, hogy a vajdasági magyarság önmagát számolja fel – áll egyebek között a MM közleményében.

– A vajdasági magyarok pontosan látják: ma Szerbiában ugyanazok az erők uralkodnak, amelyek a kilencvenes években nyomort, háborút és szegénységet hoztak el, azzal a különbséggel, hogy akkor a VMSZ az ellenzéki oldalon állt, ma pedig Pásztor István a VMSZ örökségét megtagadva a Milošević-rezsim utódjaival kormányoz közösen, sőt asszisztál a magyarságnak a közéletből történő kiszorításához – olvasható a közlemény folytatásában.

Az MM közleménye végén kifejezi elvárását, hogy Pásztor István legkésőbb 2019 májusáig „felszabadítja önmagától a pártot és főleg a közösséget, de úgy, hogy már az utódkeresésben sem vesz részt. Ellenkező esetben a VMSZ következő elnöke olyan hátrányból fog indulni, amelyet soha nem tud majd leküzdeni.”

Az MM Pásztor Istvánhoz címzett november 14-ei levele azért nem került (a mai napig) nyilvánosságra, mert az „egy magánlevél volt, sehol sem jelent meg” – tudjuk meg a közleményből.

Egy politikai szervezet küldhet ugyan magánlevelet egy másik politikai szervezet vezetőjének, de az rontja/aláássa a hitelét. A politikát nyilvánosan kell folytatni! Különösen azért, mivel a két szervezet viszonya az egész közösséget érinti. Az MM-nek egyébként se nincsen miért Pásztor Istvánnal (magán)leveleznie, tekintettel a merőben eltérő, mondhatni össze nem egyeztethető/összeférhetetlen politikai nézetekre, amelyeket képviselnek. És természetesen, ha el szeretné oszlatni a Mozgalom iránti bizalmatlanságot/fenntartásokat.

Ennek a bizalmatlanságnak/fenntartásnak a gyökerei arra vezethetők vissza, hogy az MM-nél egyrészt „nem beszélhetünk megszilárdult vezetői profilokról”, másrészt pedig, hogy „Korhecz Tamás, a MM egyik korábbi vezetője, egyik napról a másikra hagyta el a társait, és lett szerb alkotmánybíró a VMSZ segedelmével” (mások szerint „Pásztor István kilóra megvette”). A mostani „magánlevél” is arra utal, hogy a MM és VMSZ között továbbra is léteznek kapcsolatok, s ez megkérdőjelezi a Mozgalom őszinteségét és hitelességét. Annak ellenére, hogy a MM ellenzéki, VMSZ ellenes szervezetként jött létre, mutatkozott be, és mint ilyen kapott (és remélhet) támogatást.

Ami az MM „vezetői profiljait illeti”, a szervezet belügye, hogy milyen vezetőséget választ magának. A jelenlegi (hármas) „társelnökséget” viszont mielőbb át kellene alakítani. Köztudott ugyanis, hogy a triumvirátus sohasem volt hatékony, semmi jót nem hozott, és hogy a vége mindig a széthúzás vagy az egyeduralom lett. Ennek megelőzésére, ideje lenne, hogy a Mozgalom – a 2015. augusztus 20-i megalakulása óta eltelt több mint három év után – letisztázza a politikai irányultságát és olyan vezetőt válasszon, aki a beígért változásokat meg is tudja valósítani.

November 21.

111 = 120

A bánáti (Torontál)tordáról csak kedvező híreket lehet olvasni egyetlen napilapunkban, a VMSZ/BMC befolyása alatt álló Magyar Szóban. Köszönve a K. I-nek, a lap nagybecskereki tudósítójának. És természetesen, a falu helyi közösséget csaknem két évtizede (nyugdíjasként is) irányító Dobai Jánosnak, valamint Kovács Zsuzsannának, a helyi általános iskola tagozatvezetőjének, akik szinte minden, a faluval kapcsolatos írásban szerepelnek.

Iskolanapot ünnepeltek az Ady Endre Általános Iskolában és felavatták az iskolaépület keretében működő óvodának a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében létrehozott új játszóterét.

– Örömmel számolhatok be arról, hogy még ebben az iskolaévben is két csoportot tudtunk nyitni. Még mindig megmaradt a gyerekek száma. Habár nem olyan tömegesek a csoportok, mert sajnos csökken a gyerekek száma, még mindig két csoporttal foglalkozunk. Örülök, hogy részt vehettem egy ilyen gyönyörű beruházásban, amit kaptunk. Ez a gyerekeknek jelent legtöbbet, de nekünk is – nyilatkozta Pálinkás Erzsébet óvónő.

A tordai iskola 25 éve a Banatsko Karađorđevó-i Nikola Tesla Általános Iskola kihelyezett tagozataként működik. – Az idei iskolaévben 111 diákja van a tordai Ady Endre kihelyezett tagozatának. A tanítás magyar nyelven folyik, elsőtől nyolcadik osztályig. Ezenkívül elsőtől negyedik osztályig egy kombinált tagozatunk is van – mondta Kovács Zsuzsanna tagozatvezető.

– Fontos számunkra az, hogy a gyerekek itt tudjanak tanulni, itt tudjanak óvodába járni, ne menjenek már el a szülőkkel kis korukban. Bizakodó vagyok. Jelenleg is mintegy 120 tanulója van az iskolának, mintegy húszan járnak az óvodai nevelésre. Ezt azt jelenti, hogy a faluban van még gyerek. Van miért és mire is építkezni – hallottuk Dobai Jánostól, Torda helyi közösségének véemeszes elnökétől[6] (a párt elnökségének tagjától).

A két vezető nyilatkozatából kiviláglik, hogy az iskola a mai napig nem önálló, vagyis hét év alatt sem szerzett érvényt a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) határozatának az iskola önállósulására (pedig a tagozatvezető az MNT tagja volt a legutóbbi választásokig).  A második információ, hogy „csökken a gyerekek száma”, a harmadik pedig, hogy ebben – az eddig magyar faluban – már az „elsőtől negyedik osztályig egy kombinált tagozat is van”, ami arra utal, hogy változik a lakosság nemzeti összetétele. A következő pedig, hogy a tagozatvezető 111 diákról beszélt, Dobai pedig felfelé kerekít, szerinte az iskolának „mintegy 120 tanulója van”. Hogyan lehetséges egy rövid újságcikkben ugyanarról a tényről két eltérő adatot közölni? Ennyire lezüllött volna az újságírás (is)?

A tordai riportokban, persze, a falu megmaradásának és lakóinak egzisztenciális problémáiról nem kapunk tájékoztatást. Az írás és a szereplők alapján ez nem is tűnik valószínűnek. Miért ne hazudjunk önmagunknak?

November 22.

Se nem magyar, se nem érdekvédelmi

– Előrehozott helyhatósági választásokat tartanak Kúlán december 16-án. A Vajdasági Magyar Szövetség úgy döntött, hogy a Szerb Haladó Párttal (SNS) koalícióban indul a megmérettetésen. Valka Károly, a VMSZ kúlai körzeti elnöke lapunknak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, a koalíciós lista az Aleksandar Vučić – Mert szeretjük Kúlát nevet viseli majd, s a párt elnöksége úgy vélte, képviselőik együttesen jobb eredményeket érnek el a választásokon, erősíteni tudják majd a választások utáni pozícióikat – közli a Magyar Szó.

– Bízom benne, hogy sikeresek leszünk, s hogy a voksolás után is megfelelő képviselettel rendelkezik majd az itteni magyarság a képviselő-testületben. A kampányt nem az ígéretek halmozására alapozzuk. Én úgy gondolom, nem kell sok mindent ígérnünk, az is elég, ha felmutatjuk, hogyan teljesítettünk az elmúlt időszakban, s meggyőzzük a polgárokat, hogy továbbra is ilyen munkát akarunk folytatni – nyilatkozta Valka.

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ/BMC) nem „első alkalommal” indul koalícióban a helyhatósági választásokon, mint ahogy az idézett írásban olvasható.

A július 15-ei szenttamási községi választásokon a párt községi szervezete a SNS-vel közös jelöltlistával indult, amelyen két magyar is szerepelt. A VMSZ/BMC egyébként is a minden szinten hatalmi koalícióban van a SNS-vel, aminek az eredménye az lett, ami van.

Pásztor István a VMSZ/BMC elnöke (és fia Bálint) november 30-án részt vett a párt belgrádi szervezete megalakulásának hetedik évfordulója alkalmából rendezett díszülésen. A szervezet „üléseinek túlnyomó hányadát szerb nyelven tartják meg” – mondta az ülésen a párt elnöke.

A VMSZ/BMC, amióta Pásztor István az elnöke, pontosabban amióta szövetségre lépett a Szerb Haladó Párttal, se nem magyar, se nem érdekvédelmi szervezet.

A kúlai magyaroknak – ha még maradtak – most bojkottálni kellene a vasárnapi választásokat.

 

2018. december 11.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Ne követeljétek a jogaitokat, elég, hogy nem gyilkolunk benneteket”

Kamberi nyilatkozatairól – a helyi sajtó mellett – beszámolt a Beta hírügynökség, az N1 televízió, a >

Tovább

Veszélyben az oktatás és a művelődés (is)!

Az oktatásért felelős MNT (VMSZ-es) tisztségviselőinek tevékenysége az oktatás területén többnyire a magyarországi adófizetők pénzéből befolyt >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”!

„A titkárnak fogalma sincs”, hogy mit írt alá, az államtitkár azt üzeni a tanároknak, hogy „ne >

Tovább

A magyarok pisszenni sem mernek

Ha az orosz csapatok maradtak volna Magyarországon is, akkor nyilván nem Orbán Viktor lenne az ország >

Tovább

A magyar közösség lemarad az oktatásban!

A magyarok a középiskolai végzettség tekintetében azonban 3,7 százalékkal, a felsőfokú végzettség szempontjából pedig már 10,7 >

Tovább

BÚJTATOTT RÁGALMAZÁS

Mindezek fölött ott duzzad a migráns-botrány felhője is. Szeptember 8-án már nem az erdőkben, a falvakban >

Tovább

Közép-Európa újra időszerű

Akkor már végleg felismertem, hogy a nyolcvanas évek nagy álma, Kelet-Közép-Európa dögrováson van. Éppen akkor került >

Tovább

Oroszország és a Balkán

Hogy Belgrád merre orientálódik, azt az utóbbi időben számos szabálytalan rögtönzés teszi talányossá. Mindazonáltal nem érdektelen >

Tovább

TÁBLARONGÁLÁS – VAGY VALAMI MÁS?

Nyilvánvaló, hogy Szerbiában a nemzeti kisebbségi/közösségi jogok gyakorlati alkalmazása akadályokban ütközik, s ez rontja a nemzeti >

Tovább

A hontalan jugoszláv író

Mindenhol otthon volt és – sehol. Miljenko Jergović pontosan fogalmazott, amikor száműzött írónak nevezte. A magyar >

Tovább

Az otthonmaradás egy „alternatíva”?! – „Hagyd már abba”!

A Kossuth Rádió jobbat érdemlő hallgatói egy szubjektív, megalapozatlan, a Szerb Haladó Párt és az Orbán–Vučić >

Tovább

Tanúja voltam a legabszurdabb metamorfózisoknak

Jeleskednek azok, akik Titóhoz írtak ódát, aztán diadalmasan gyalázták a párt örökös elnökét.  Voltak barátaim, akik >

Tovább