2021. október 24. vasárnap
Ma Salamon, Antal névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

„Példa értékű modell” – „megfelelő jogi keret”

Bozóki Antal
Bozóki Antal

Érdekes lesz majd nézni, amint a november 4-ei nemzeti tanácsi választásokra nem javasolt, vagyis a (31-ből) kibukott 23 VMSZ-es tanácstag is 95 alkalommal kézfelemeléssel, egyhangúan megszavazza a VB döntését. Ha tanácstag lennék, el sem mennék az ülésre. Ceterum censeo: Új nemzeti tanácsra és új vezetőkre van szükségünk! Bozóki Antal:

Szerbia példaképül szolgálhat a nemzeti kisebbségek jogainak és szabadságjogainak tiszteletben tartása terén.

Ana Brnabić szerb kormányfő (Washington, 2018. július 21.)

Szerbia kisebbségi politikája példaként szolgálhatna más, az Európai Unióba igyekvő szomszédos ország számára is.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter (Belgrád, 2018. július 27.)

A Szerbia és Magyarország között kialakított rendkívül jó viszonynak köszönhetően a vajdasági magyarság helyzete egyre jobb.

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke (Tusványos, 2018. július 27.)

Szeptember 4.

Bosnyák önrendelkezés?

Az Önrendelkezés – dr. Sulejman Ugljanin” nevet viseli a Bosnyák Nemzeti Tanács (BNT/BNV) választáson induló esélyes lista – jelentette be Ahmedin Škrijelj, a Demokratikus Akció Párt (SDA) főtitkára a párt sajtókonferenciáján.

Sulejman Ugljanin, az egyik legaktívabb szandzsáki politikus, a Demokratikus Akció Pártjának vezetője és a Bosnyák Nemzeti Tanács elnöke nagyban készül a november 4-ére bejelentett nemzeti tanácsi választásokra. Az előző választásokon a lista elnevezése a „Bosnyák Egységért – dr. Sulejman Ugljanin” volt. A mostani névváltozásnak politikai üzenet értéke van.

– A lista célja a bosnyákok önkormányzatra való jogának a megvalósítása és fejlesztése, a állami szervekben dolgozók összetételének összehangolása  a szandzsáki  községekben a lakosság nemzeti összetételével. Úgyszintén követeli a szandzsáki bosnyákok ellen 1990-től mostanáig elkövetett bűncselekmények felderítését és eljárásba vételét, a családokról való gondoskodást, a bosnyák identitás és a hagyományos értékek fejlesztését, de a bosnyák és szandzsáki intézmények kiépítését, valamint a bosnyák nép és Szandzsák státusának megoldását – indokolta meg pártjának álláspontját Škrijelj.

Szeptember 4.

Alkotmányos panasz

A Bosnyák Nemzeti Tanács (BNT/BNV) és az Albán Nemzeti Tanács (ANT/KKS) – a már korábban tett bejelentésekkel összhangban – közös beadvánnyal fordultak a Szerb Köztársaság Alkotmánybíróságához, a nemzeti kisebbségek jogainak és szabadságjogainak védelméről szóló törvény módosítása miatt.

A beadvány elkészítői szerint, „az említett törvény módosítása csökkentette a nemzeti kisebbségek korábban szerzett jogait”.

A két nemzeti tanács a szerb népképviselőház ellen is panaszt nyújtott be, mivel „a törvény módosításával és kiegészítésével, új törvény elfogadása helyett, az alkotmánnyal, a törvényekkel és egyéb jogszabályokkal ellentétben járt el”.

– A Szerb Köztársaság Népképviselőháza ezzel megsértette az egyenlő jogvédelemre való jogot, a külön védelemre való jogot a teljes egyenjogúság megvalósítása és a nemzeti kisebbségek egységének érdekében. Így az alkotmányának a joguralomra, az egységes jogrendre és a hatalom megosztására vonatkozó elvével ellentétben járt el – olvasható a közleményben. 

A BNT és ANT „követelik az alkotmánybíróságtól a nemzeti kisebbségek jogainak és szabadságjogainak védelméről szóló törvény módosítása alkalmazásának leállítását, valamint hogy Szerbia képviselőházának rendelje el, hogy a Szerbia kormányától, a meghatalmazott beterjesztőtől, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket”.

A szerb alkotmánybíróság azonban – az eddigi tapasztalataim szerint, mivelhogy jobbára politikai és nem jogi testület – a beadványról nem fog dönteni a november 4-ére bejelentett nemzeti tanácsi választások előtt. Szerbiának érdeke, hogy a nemzeti tanácsi választásokat megtartsa, ezzel is demonstrálva Európa felé, hogy „tiszteletben tartja a nemzeti kisebbségi jogokat”. Hogy Szerbiában „milyen jó” a nemzeti kisebbségeknek!

Szeptember 5.

„Példa értékű modell” – „megfelelő jogi keret”

Szabadkán a Magyar Nemzeti Tanácsba (MNT) látogatott Lamberto Zannier, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa, ahol Hajnal Jenővel elnökkel és Jerasz Anikóval, a testület Végrehajtó Bizottságának elnökével találkozott.

– Első benyomásai a szerbiai kisebbségek helyzetéről jók, hisz biztosítva van az érdekképviseletük, odafigyelnek az oktatás terén felmerülő igényeikre, ugyanakkor a nyelvhasználat terén is számos előrelépés történt – nyilatkozta a találkozót követően a médiának Zannier.

Hajnal Jenő szerint „a főbiztos látogatása azért is bír nagy jelentőséggel, mert az MNT egy négyéves ciklus végén van, és a találkozó lehetőséget adott arra, hogy összegezzék az eddig elért eredményeket”. – A modell, amelyet mi itt felépítettünk, fontos és jelentős, és nemcsak Szerbiában, hanem máshol is érdemes bemutatni – fogalmazott Hajnal Jenő.

Zannier másnap Belgrádban Branko Ružić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszterrel találkozott. Ružić „ismertette a főbiztossal minisztériumának azokat az intézkedéseit, amelyek előbbre vitték a kisebbségek jogait az országban, négy fontos törvénynek az elfogadására tért külön ki a beszélgetés alkalmával”. – Ezeket a törvényeket jóváhagyták a nemzeti közösségek képviselői, az EBESZ és más rangos nemzetközi intézmények is, voltaképpen valamennyien együttesen dolgoztak a minisztériummal a jogszabályok kidolgozásán, egy teljesen áttekinthető, transzparens folyamat során – számolt be a miniszter.

– Szerbiában megfelelőek a jogi keretek, előírások, melyek a nemzeti kisebbségek helyzetével foglalkoznak, értékelte a megbeszélésen Zannier, s támogatásáról biztosította a nemzeti tanácsokról szóló, továbbá a nemzeti kisebbségek jogairól és szabadságáról szóló törvények módosításait is, valamint főképp azt, hogy a folyamatba bekapcsolták a közösségek képviselőit is. Rendkívül fontosnak minősítette a kisebbségekkel folytatott kommunikációt főként most, a nemzeti tanácsi választások előtt – olvasható a találkozóról készült tudósításban.

A problémám a nemzetközi tisztségviselők látogatásával, mint Zannierr vizitjével is, hogy találkoznak egy-két állami hivatalnokkal, vagy nemzeti tanácsi elnökkel, akik aztán állam- vagy pártszemszögből elmondják, amit jónak tartanak. Így a főbiztosnak sem sok ismerete lehet, hogyan alkalmazzák a törvényeket, hogyan néz ki a gyakorlat.

Szerbiában általában eddig sem a jogszabályok megfogalmazásával és elfogadásával volt a baj, hanem azoknak a gyakorlatba való (át)ültetésével. Miért nem ellenőrizte vagy kérdezte erről, például, a bosnyák és az albán nemzeti tanácsok vezetőit? A főbiztosnak ez is a feladataihoz tartozik.

Szeptember 7.

„Szerbiában csökkentik a kisebbségi jogokat”

Fatima Škrijelj Novi Pazar-i okleveles jogász az alkotmánybíróságnál kezdeményezte a nemzeti kisebbségek jogainak és szabadságjogainak védelméről szóló törvény 18. szakasza 3. bekezdésének alkotmányosságának ellenőrzését.

Az augusztus 27-ei dátumot viselő kezdeményezésről a Bosnyák Nemzeti Tanács (BNT/BNV) a honalapján értesítette a nyilvánosságot.[19]

A szerb parlamentben 2018. június 20-án elfogadott törvénnyel „a Szerb Köztársaságban drasztikusan csökkentették a nemzeti kisebbségek szerzett jogait – áll a közleményében.

– A módosítások elfogadásáig a Szerb Köztársaság Nemzeti Kisebbségügyi Tanácsát a Szerb Köztársaság kormányfője, a nemzeti kisebbségi jogok szempontjából különös fontosságú minisztériumok miniszterei és a nemzeti tanácsok elnökei alkották. A módosítások elfogadásával a miniszterek és a kormányfő helyett a kormány alacsonyabb rangú hivatalnokai is kinevezhetők a tanács tagjainak, akik a nemzeti kisebbségek egyetlen problémáját sem képesek megoldani. Ezzel a törvénnyel csökkent a nemzeti kisebbségek korábban szerzett joga és értelmetlenné vált a Szerb Köztársaság Nemzeti Kisebbségügyi Tanácsának létezése – írja a közleményben.

Szeptember 7.

Új nemzeti tanács és vezetők kellenek!

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke szeptember 14-én 10 órára hívta össze a testület 36. ülését.

A nyolc oldal terjedelmű „összehívásból” azt lehet megtudni, hogy a napirenden 95 pont szerepel, a 96. pedig az „egyéb”.

A 95 napirend közül – az első három kivételével (a 35. ülés jegyzőkönyvének elfogadása, a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény 2019.évi munkatervének és az ugyancsak magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont munkáltatói kollektív szerződése meghosszabbításának jóváhagyása) – a többi „a Végrehajtó Bizottság (VB) döntésének jóváhagyása” (iskolaigazgatók és iskolaszéki tagok választása, 15 főnél kevesebb létszámú osztályok megnyitása, stb.).

Az ülés (számítógépes anyaga) 1043 (ezernegyvenhárom) oldal! Elképesztő! Érti ezt valaki? Lesz-e olyan nemzeti tanácsi tag, aki ezt végigolvassa?  Vagy a napirendi pontok száma és az ülésanyag terjedelme, nem pedig a közösség helyzetének javulása lenne az MNT munkájának fokmérője?  A testület napirendjén két, legfeljebb három napirendi pont szerepelhetne csak, hogy érdemi munka folyjon. Miért nem a négyéves munkáról szóló jelentés szerepel például a napirenden?

Elég sok kérdés merül fel, tehát, a Hajnal Jenő által (rosszul) vezetett nemzeti tanács munkájával kapcsolatban:

Az egyik kérdés, szükséges-e a VB minden egyes döntését az MNT elé terjeszteni, hogy ott aztán a VMSZ-es többség (ismét) megszavazza?

Halaszthatatlanul szükséges az MNT alapszabályának a megváltoztatása. Olyan értelemben, hogy az MNT a közösség lényegi, ne pedig adminisztratív kérdéseivel foglalkozzon.  Ez lehetővé tenné, hogy az testület a közösség problémáival, helyzetével, állapotával foglalkozzon és megoldásokat keressen. Vagy a VB-ban nem felelős személyek ülnek? Ezért kell az MNT-nek újratárgyalni a VB minden döntését?

Ehhez egy olyan szakszolgálat is kellene, amelyik képes lenne a közösség számára fontos témákban elemzéseket, állásfoglalásokat (elő)készíteni a tanácsnokok számára. Erre az utóbbi négy évben igen nem volt példa. Ebben az esetben a VB elnöki tisztségébe sem egy Jerasz Anikó típusú elnök kellene.

Szóval sok probléma van az MNT-vel. Érdekes lesz majd nézni, amint a november 4-ei nemzeti tanácsi választásokra nem javasolt, vagyis a (31-ből) kibukott 23 VMSZ-es tanácstag is 95 alkalommal kézfelemeléssel, egyhangúan megszavazza a VB döntését. Ha tanácstag lennék, el sem mennék az ülésre.

Ceterum censeo: Új nemzeti tanácsra és új vezetőkre van szükségünk!

 

2018. szeptember 12.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A hazugságpolitika és a kirekesztés ellen

„Pásztor István újfent bizonyította, hogy csak azt tartja a magyar közösség tagjának, aki a munkahelye és >

Tovább

A párbeszéd hangját a követelések kiabálásai helyettesítik

Abban is igaza volt, hogy termékeny talajra találnak a szélsőséges és populista irányzatok amennyiben a politikusok >

Tovább

A párbeszéd hangját a követelések kiabálásai helyettesítik

Abban is igaza volt, hogy termékeny talajra találnak a szélsőséges és populista irányzatok amennyiben a politikusok >

Tovább

Szép csendben kiléptem a közéletből

Legfeljebb az újonnan megjelent könyveim megjelenésekor lépek fel egyik-másik rendezvényen, vagy nyilatkozom egyik vagy a másik >

Tovább

Támogatjuk Márki-Zay Pétert!

„A Magyar Mozgalom partnere kíván lenni azoknak a magyarországi erőknek, amelyekkel közösen elérhetjük, hogy valóban minden >

Tovább

Az Édentől balra

Csak annyi erőm maradt még, hogy eldadogjam egy régi 1968 után írt esszém címét. Előtte is, >

Tovább

„Mikor megy már nyugdíjba?”

A „csaknem 15 éves pártelnöki munkájának” és a magyar közösségre tett hatásainak az értékelése még várat >

Tovább

Ki kellene lépni abból az értelmiségi buborékból

Néhányan kérdik tőlem, hogy miért nem írok például a VMSZ-ról. Miért? Azért, mert az többé nem >

Tovább

Az utolsó percig nem hittük, hogy ebből háború lesz

És most, amikor hazamegyek, fáj a szívem, mert nem azt a falut látom, ahonnan annak idején >

Tovább

„Úgy hullottak szét a családok, mint Jugoszlávia”

A békéről szeretnék írni, mivel sokat írtam már a háborúról. Most azt szeretném körüljárni, milyen az, >

Tovább

Civilizációs válság

Megbicsaklott a társadalmi önbecsülés és méltóságérzet, megszűnt a szolidaritás. Lepusztult és barbarizálódott a közélet, elhatalmasodott a >

Tovább

„Tűnés, míg a Dunába nem lőlek benneteket!”

Amikor a hídhoz értünk, megköszönte a fuvart, kiszállt a kocsiból, de abban a pillanatban érkezett meg >

Tovább