2020. december 4. péntek
Ma Borbála, Barbara, János névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

A Vatikán 166. sz. közleménye

Ma tették közé a Szentszék állásfoglalását. >

Tovább

A hűséges Hachiko története

Hachiko 1923 novemberében látta meg a napvilágot Japánban, Odate városában. Alig két hónapos volt, amikor >

Tovább

Amerika felfedezése annak köszönhető, hogy Kolumbusz nőtlen volt

Kolumbusz Kristóf kizárólag azért fedezhette fel Amerikát, mert nőtlen volt – jelenti kanadai tudósítónk. Tudniillik ha >

Tovább

Hogyan szaporodnak a rendőrök?

Dublinban elszabadult egy rendőrségi ló. Utóbb a termetes állatból előtört a párzási ösztön, és majdnem >

Tovább

Okosabb vagy, mint egy ötödikes?

– Budapest melyik európai ország fővárosa? – így hangzott az amerikai iskolákban a harmadikos földrajz tananyagnak >

Tovább

A fasiszták zászlaja alatt

A fasiszták zászlaja alatt1 A filozófus bevásárolt és már majdnem hazaért a lakásába. Fényes nappal, Budapest szívében. >

Tovább

Motivált zsírégetés

Végre egy szellemes hirdetés a reklámok sivárságában: >

Tovább

Úrvezetők Kínában

A felvételek gyűjteménye gyakorlatilag egyetlen sarkon készült. >

Tovább

Előkerült az egyik legijesztőbb felvétel a Japánt sújtó szökőárról

Néhány napja tűnt fel a videómegosztókon a döbbenetes amatőr felvétel. >

Tovább

Mosdók a világ minden tájáról

A leleményesség határtalan. >

Tovább

Balla László esete Tito marsallal

Balla László* mérnök, a szabadkai Műszaki Iskola igazgatója, neves sportoló, Szabadka város díszpolgára, az egykori Jugoszlávia >

Tovább

Távol Nigériától

Közel tíz éve, amikor először jártam Nigériában, ellenállhatatlanul magával ragadott a földrész gyönyörűsége. Megismerni egy másik, >

Tovább

Napi ajánló

Moszkva washingtoni emberei (Trumpizmusok)

A nemzetbiztonsági tanácsadó bukása messze meghaladja a Watergate-botrány jelentőségét. Purger Tibor (Szabad Magyar Szó):

Ha Richard Nixon 1974-es bukását eddig az amerikai politikai történelem legnagyobb botrányának tartották, akkor Michael Flynn nyugalmazott tábornok február 13-i lemondásra kényszerítése máris messze túlmutat annak jelentőségén.

Mint ismeretes, Nixon azért távozott idő előtt, mert tudott arról, hogy munkatársai két évvel korábban betörtek az ellenzéki Demokrata Párt választási kampányirodájába néhány apró taktikai titok megszerzése végett. Az elnök nemcsak tudott erről, hanem jóváhagyta a bűntény elkendőzésére indított akciókat. Nixon ellen órákon belül megindult volna a kongresszusi elszámoltatási eljárás (impeachment), ha 1974. augusztus 8-án be nem jelenti másnapi távozását.

A kisstílű betörők lefülelésével kezdődő és az USA elnökének lemondásával végződő Watergate-botrány piti ügy volt ahhoz képest, ami ezen a héten kezdetét vette Washingtonban: a Trump-kormányzat orosz kapcsolatainak leleplezése, még pontosabban – mivel azokról valójában hónapok óta tud ország-világ – jelentőségük és messzemenő következményük feltárulása.

Szándékosan írunk “feltárulást”, nem pedig “feltárást”, mert Donald Trump elnöknek és kongresszusi republikánus kiszolgálóinak – egyelőre – hatalmukban áll megakadályozni minden hivatalos vizsgálatot. Noha számos republikánus szenátor és képviselő valóban elfogadhatatlannak tartja a máris kiderült orosz kapcsolatokat, sőt vizsgálatot követel, a szenátus és a képviselőház vezetői egyelőre keményen ellenállnak az átfogó, érdemi vizsgálat megindításának, és csak a hírszerzési bizottságban engedélyeznék azt – egyértelműen azért, mert annak jelentései nem kerülhetnek nyilvánosságra. Jeff Sessions, vitatott előéletű új igazságügyminiszter sem hajlandó magát kivételezni az esetleges nyomozás vezetése alól, hiszen ő Trumpnak az az embere, aki a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) belső vizsgálódását is leállíthatja. Sessions akkori szenátornak egyébként kiemelt külpolitikai tanácsadó szerepe volt Trump választási kampányában.

Flynn lemondatására csak akkor került sor – kaotikus fehér házbeli körülmények között, amelynek során óráról órára változott a nyilvánossággal közölt álláspont –, amikor a Washington Post közzétette a kiszivárgott hírt, hogy a nemzetbiztonsági tanácsadó hazudott az alelnöknek és a nyilvánoságnak: tagadta, hogy tavaly december 29-én többször tárgyalt a washingtoni orosz nagykövettel az éppen bevezetett szankciókról, amelyekkel Barack Obama a Kreml választási beavatkozására próbált mégoly visszafogott választ adni.

Az oroszok aznap ellenintézkedéseket helyeztek kilátásba, de másnap – éppen Flynn és a nagykövet tárgyalásai után – meggondolták magukat. Trump még aznap Twitteren dicsérte meg Putyint (“Mindig tudtam, hogy okos ember!”), amiért nem vezetett be ellenszankciókat.

Természetesen felmerül a jóindulatú feltételezés, hogy Flynn “saját szakállára” cselekedett. Csakhogy ez nem a tábornokok szokása, valamint akkor miért kellett egy nap alatt négyszer is telefonálnia a nagykövetnek: ha saját belátása szerint dönt (vagyis nem kell megkérdeznie felettesét, aki maga Donald Trump megválasztott elnök volt), akkor csak van akkora felkészültsége, hogy ne kelljen “időt kérnie” vagy máshová rohangálnia a véleményéért. A jóindulatú változat tehát egyáltalán nem meggyőző.

Nemzetbiztonsági tanácsadójának bukása (értsd: kényszerű lemondatása) nyomán Trump annyit közölt a Twitteren, hogy “Az igazi sztori az, hogy miért van annyi illegális kiszivárogtatás Washingtonban? Vajon akkor történik ez, amikor É.Koreát stb. intézem?”

Nos, a hírszerzőkkel és nyomozókkal kapcsolatban álló újságírók meg elemzők szerint az “igazi sztori” az, hogy a Trump által pozícióba rakott vezetők gátolják az orosz kapcsolat vizsgálatát, tehát a döbbenetes igazság nyilvánosságra juttatásának egyetlen útja a kiszivárogtatás. Pontosan ez történt a Watergate-ügyben is: a két riporterhős (Bob Woodward és Carl Bernstein) belső forrása, a Mély Torok, az FBI igazgatóhelyettese volt, aki tudta, milyen történelmi jelentőségű bűntényt próbál a Fehér Ház eltitkolni, és úgy érezte, hogy a sajtó az egyetlen, utolsó esély a történtek leleplezésére. Ezért próbálja minden parancsuralmi indíttatású, bármily demokratikusan megválasztott népvezér elhallgattatni a sajtót.

Csakhogy a jelenlegi amerikai hatalom “botránya” – ha beigazolódik, márpedig Trump harmadik bukott Moszkva-kapcsolata azt mutatja, hogy korántsem véletlen kilengésről van szó – egyáltalán nem botrány, hanem hazaárulás.

És ezt nem (csak) a Szabad Magyar Szó jegyzetírója állítja, hanem Amerika és a világ történelmi horderejű átejtésének számos amerikai értelmezője.

A fenti portréösszeállítás a Trump közvetlen környezetének moszkvai kapcsolatokkal rendelkező tagjait mutatja be. Pirossal áthúztuk azt a három fontos személyt, akik ebből a körből máris le- és kibuktak orosz kötődéseik lelepleződése miatt:

Rex Tillerson (bal felső kép) külügyminiszter, az ExxonMobil volt vezérigazgatója

Michael Flynn (felső középső) nyugalmazott tábornok, rekordszerűen rövid életű nemzetbiztonsági tanácsadó

Ivanka Trump (jobb felső), az elnök kedvenc lánya, aki 2016 nyarán az ausztrál sajtómágnás, Rupert Murdoch lányával, Wendi Deng Murdoch-kal nyaralt Dubrovnikban. A Murdoch-lány nemcsak a Trumpot hatalomra segítő Fox hírtévé alapító tulajdonosának a lánya, hanem Vlagyimir Putyin barátnője is. De ott volt Jared Kushner is, Ivanka férje, a trump-kampány legbelsőbb bizalmi embere is – ráadásul a választási kampány Trump számára legnehezebb szakaszában. Ennyire ráértek volna – vagy a “turizmus” kiváló álcát biztosít a bizalmas ügyekhez!? A Trump-lány az Instagramon is dicsekedett dubrovniki sétával. Ivanka (és férje) az, aki soha nem fog kihullani apja orosz kapcsolattartóinak köréből.

Carter Page (bal alsó), oroszországi és közép-ázsiai energiaügyekkel foglalkozó New York-i beruházási bankár, Trump legelső külügyi tanácsadóinka egyike, az orosz állami propagandamédia kedvenc amerikai közgazdásza. Tavaly nyáron bukott le orosz kapcsolatainak leleplezése miatt, jelenleg is vizsgálat folyik ellene.

Paul Manafort (jobb alsó) Trump volt kampányfőnöke, jogász, lobbista, Viktor Janukovics bukott ukrán elnök választási kampányfőnöke és orosz kapcsolatainak ápolója (12 millió dollárért), aki Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki és Mobutu Sese Seko kongói diktátornak, valamint Jonas Savimbi angolai gerillavezérnek is tanácsadója volt. Tavaly nyáron bukott le a kampánystáb éléről, amikor fény derült az oroszpárti ukrán köröktől kapott 12 milliójára.

2017. február 15.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Miért veszített Donald Trump”

Ezzel a címmel közölte a CNN vezető elemzője, David Axelrod elemzését, amelyet igen sok amerikai orgánum >

Tovább

Európa jövője dőlhet el a lengyel elnökválasztáson

Ha Trzaskowski kerekedik felül, akkor ő testesítheti meg a fékek és ellensúlyok rendszerét, amelyet Kaczynski javában >

Tovább

Vučić már nem tartja fontosnak az EU-tagságot

Vučić viszonya az EU-hoz gyakran ellenmondásos, időnként teljesen ellenséges. Az unió az eltelt két évtizedben 3,6 >

Tovább

Putyin mint kockázat

A közvélemény kutatások azt igazolják, hogy fokozódik az elégedetlenség, és egyre többen készek tiltakozni. Egy elemző >

Tovább

Trump és a kisördög

A rasszista populizmus olyan ősi, mint maga az emberi civilizáció. Evolúciós kihívást jelent, hogy túl tudjuk-e >

Tovább

Pánikreakció

A világtól való félelmükben fegyverükbe kapaszkodó demonstrálók megpróbálnak jogvédő demokratának látszani, de ez elég nehezen megy >

Tovább

Válságos idők Oroszországban

Az ország nehéz helyzet előtt áll. A következő két-három hétben fog eldőlni, hogy a járvány milyen >

Tovább

Amerikai szoci

Amerika még mindig nagyon jó munka- és életlehetőségeket kínál, ám mostanra jórészt kimerítette a csupán az >

Tovább

A német elbizonytalanodás

Ami már csak azért is kockázatos, mert Trump destabilizálja a nemzetközi rendet. Azon kívül a populista >

Tovább

Útban a banánköztársaság felé (trumpizmusok)

Az Egyesült Államok veszélyesen csúszik lefelé a demokratikus jogállamiság lejtőjén. A leváltási tárgyaláson felmentett Trump valóban >

Tovább

Teheránt és az Iszlám Államot is kisegítette Trump a Szulejmáni-merénylettel

Annyi bizton állítható, hogy Szulejmáni likvidálása nem egy átgondolt, a tanácsadókkal alaposan megtárgyalt döntés eredménye volt, >

Tovább

Trump ukránokkal akarta megismételni, amit az oroszokkal megcsinált

Trump szokásos módon boszorkányüldözést emleget, de az ügy kirobbanása után tartott első sajtótájékoztatóján szokatlanul megszeppent, visszafogott >

Tovább