2019. november 22. péntek
Ma Cecília, Filemon névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

A Vatikán 166. sz. közleménye

Ma tették közé a Szentszék állásfoglalását. >

Tovább

A hűséges Hachiko története

Hachiko 1923 novemberében látta meg a napvilágot Japánban, Odate városában. Alig két hónapos volt, amikor >

Tovább

Amerika felfedezése annak köszönhető, hogy Kolumbusz nőtlen volt

Kolumbusz Kristóf kizárólag azért fedezhette fel Amerikát, mert nőtlen volt – jelenti kanadai tudósítónk. Tudniillik ha >

Tovább

A fasiszták zászlaja alatt

A fasiszták zászlaja alatt1 A filozófus bevásárolt és már majdnem hazaért a lakásába. Fényes nappal, Budapest szívében. >

Tovább

Okosabb vagy, mint egy ötödikes?

– Budapest melyik európai ország fővárosa? – így hangzott az amerikai iskolákban a harmadikos földrajz tananyagnak >

Tovább

Hogyan szaporodnak a rendőrök?

Dublinban elszabadult egy rendőrségi ló. Utóbb a termetes állatból előtört a párzási ösztön, és majdnem >

Tovább

Motivált zsírégetés

Végre egy szellemes hirdetés a reklámok sivárságában: >

Tovább

Úrvezetők Kínában

A felvételek gyűjteménye gyakorlatilag egyetlen sarkon készült. >

Tovább

Mosdók a világ minden tájáról

A leleményesség határtalan. >

Tovább

Előkerült az egyik legijesztőbb felvétel a Japánt sújtó szökőárról

Néhány napja tűnt fel a videómegosztókon a döbbenetes amatőr felvétel. >

Tovább

Távol Nigériától

Közel tíz éve, amikor először jártam Nigériában, ellenállhatatlanul magával ragadott a földrész gyönyörűsége. Megismerni egy másik, >

Tovább

Balla László esete Tito marsallal

Balla László* mérnök, a szabadkai Műszaki Iskola igazgatója, neves sportoló, Szabadka város díszpolgára, az egykori Jugoszlávia >

Tovább

A bagdadi fiúk

Molnár Imre (Los Angeles)
A bagdadi fiúk
Öbölháború (Peter Turnley fotója)

A béke utolsó napja inkább a szilveszter­esthez hasonlított, mintsem az „Az Új Világ­rend” kezdetéhez. Ahogy közeledett az ulti­mátum lejárta, a hírközlő szervek a napok számolásáról előbb az órák, majd a percek számolására tértek át, és amint befejeződött az első visszaszámlálás, megkezdődött egy másik – a háború kezdetéig.

Erre nem kellett sokat várni, mert Bush elnök tisztában volt azzal, hogy a katonaság öt hónapos sivatagi tartózkodás és semmittevés után a „Let's go – gyerünk már” állapotban volt. Előbb kezdjük, előbb leszünk otthon.

A háború előtti napokban a San Francisco-i középiskolások panaszkodtak, hogy a katonai toborzóirodák alkalmazottjai – akikről később kiderült, hogy 150 dollárért megvet­ték a diákok névsorát – telefonon zaklatják őket, hogy lépjenek be a hadseregbe. Egyikük azt mondta, hogy mind a négy fegyvernem hetente telefonál, sőt még ebédre is meghív­ták. Az afrikai-amerikaiak pedig (a négerek hivatalos neve), támadást intéztek a Fehér Ház ellen, mert az ultimátum időpontját janu­ár 15-ére tette, Martin Luther King születés­napjára. A színes bőrű állampolgárok teszik ki ugyanis az amerikai hadsereg létszámának 30%-át.

Már jó pár nappal a háború kezdete előtt eddig sosem tapasztalt biztonsági intézkedé­seket foganatosítottak. Őrzik a középületeket, kikötőket, olajfinomítókat, katonai támasz­pontokat, amire eddig nem volt példa, hiszen az amerikaiak inkább a lezserségükről ismer­itek A repülőterek esetében különösen szigo­rúak az új szabályok. Többé nincs parkolás, a tulajdonosnak mindig az autója mellett kell maradnia, mert különben fizetheti a vontatás költségeit. A csomagokat robbanóanyag után kutató kutyákkal ellenőrzik, és csak a menetjeggyel rendelkezők mehetnek be az épület­be. A háborús hisztériához tartozik az a hír is, hogy Philadelphiában felvásárolták az összes gázmaszkot.

Az FBI is készültségi állapotban van. Kutatnak minden olyan iraki után, aki az ország­ban tartózkodik. Különösen azok az érdesek, akiknek már lejárt a vízumuk, mert azokat ki lehet utasítani. Január elején az FBI „beszélgetésre” hívta meg az itteni arab közösség jelesebb tagjait, akik később tiltakoz­tak, és a második világháborúban internált japánokéhoz hasonlították az esetet.

A második visszaszámolás idején a CNN helyszíni (telefon-) közvetítést adott az iraki fővárosból, amikor eldördültek az első lövések. Bernard Shaw, Peter Arnett és John Holliman – akiket azóta csak a bagdadi fiúknak hívnak – elsőnek jelentették a világ­nak az amerikai bombázók megjelenését, egy perccel később, mint az ABC. Ez itt számít. Tizenhét órán keresztül közvetítettek meg­szakítás nélkül a helyszínről, mindaddig, amíg az iraki fél le nem állította őket. A Pentagon 25 percig hallgatott, és amikor már az egész világ tudta, hogy megkezdődött a hadüzenet nélküli háború, kénytelen volt azt bejelenteni. A CNN munkáját a kábeltelevízió történelmi pillanatának nevezik, mert itt közben egy másik párharc is folyik: a network (klasszikus) és a kábeltévé között Az utóbbi már meg is nyerte a háborút, annak ellenére, hogy a klasszikus tévéállomások, mint például a CBS, olyan nagyságot is bevetett, mint pél­dául a rég nyugdíjba vonult Walter Cronkite. Ezen második háború kimenetele nagy hatás­sal lesz az amerikai televízió jövőjére.

A bagdadi fiúk olyan dolgokat csináltak, hogy Husszeinnek minden bizonnyal égnek áll a haja: saját fővárosában – élő adásban – interjút készítettek Benjámin Netanjahu izraeli külügyminiszter-helyettessel. A Pentagonnak helyszíni közvetítésben számoltak be a bom­bázások okozta károkról, és Husszeinnek is lehetősége nyílt megnézni rakétái teljesítmé­nyét. A Pentagon, a State Department és a Fehér Ház az első két nap szinte kizárólag a CNN-re támaszkodott, mivel az órákkal meg­előzte a titkosszolgálat jelentéseit.

A kapitalizmus központja eufóriával reagált a háború hírére. A Dow Jones-mutató már az első nap 100 ponttal emelkedett, a kőolaj 10, az arany ára pedig 30 dollárral zuhant. A második napon újabb 40 pont volt az emel­kedés, úgyhogy a hét végére a Dow Jones­-mutató megdöntött minden eddig rekordot, igazolva azt az állítást, hogy a háború a legnagyobb business. A kőolaj árából ítélve úgy tűnik, Husszein akaratlanul is bebizonyí­totta, hogy a világ jól megvan az iraki és kuvaiti olaj nélkül, sőt a háború ellenére még túltermelés is van.

– Szaddamot annyira kell csak megverni – állítja egy nyugalmazott tábornok –, hogy soha többé ne gondoljon hasonló lépésre, de még mindig elég erős legyen ahhoz, hogy ellen tudjon állni Asszad szíriai elnök egyre nagyobb étvágyának. A Pentagon a jelek szerint a jól bevált Khadafi-modellt alkalmaz­za: előbb mi megmutatjuk, mit tudunk, utána te döntsél mit fogsz csinálni, amit mi sem bizonyít jobban, mint Bemard Shaw szavai az első napon: „Bagdad olyan, mint egy kivilágí­tott karácsonyfa”; „úgy érezem magam, mint­ha a pokol kellős közepén lennék”. Az iraki félről szinte semmit sem lehet mondani, mert eddig – légvédelmét kivéve – nem nagyon jelentkezett. Szaddam elrejtette komplett légierejét, és a jelek szerint szárazföldi csatában keresi esélyét.

A radarok számára láthatatlan repülőgépe­ket a nintendo-generáció első tagjai irányít­ják, a 300-400 kilométerről kilőtt rakéták pedig 30 centiméteres pontossággal találnak a célba. Ennek ellenére nem úgy néz ki, hogy ez a háború egy „blitzkrieg” lesz. Lega­lábbis nem annyira, amennyire ezt itt szeret­nék.

A tüntetések továbbra is folytatódnak, de még távol vannak a vietnami időktől. Ebben a pillanatban – hála a háború eddigi sikeres lefolyásának – Bush elnök népszerűsége a tetőfokon van. Ennek ellenére már az első napokban lezárták a Pennsylvania Avenue mindkét végét, hogy Bush elnöknek nyugal­ma legyen. Eddig 1600 tüntetőt tartóztattak le, de ezzel csínjával bánnak mert a börtö­nök különben is 2-300%-os kapacitással dol­goznak A napokban látott napvilágot egy újsághirdetés, amely arra szólítja fel a háború ellenzőit, hogy tiltakozásuk jeléül árasszák el a Fehér Házat és az ismertebb szenátorokat telefonhívásaikkal (George Bush 202 458-1111, Robert Dole 202 224-6521).

– Ez nem lesz egy másik Vietnam – mondta az elnök –, nem fogunk úgy harcol­ni, hogy közben az egyik kezünk hátra legyen kötve. Hogy ezt alátámassza, a hétvégén az országban maradt 1,5 millió tartalékosból 360 000 kapta meg az előzetes behívót, és 20 légitársaság 181 repülőgépét bocsátotta a Pentagon rendelkezésére.

Bush – ha minden így megy, mint eddig –, már most megnyerte az 1992-es elnökvá­lasztásokat.

2009. január 23.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Trump ukránokkal akarta megismételni, amit az oroszokkal megcsinált

Trump szokásos módon boszorkányüldözést emleget, de az ügy kirobbanása után tartott első sajtótájékoztatóján szokatlanul megszeppent, visszafogott >

Tovább

WP: A NATO-nak ideje megválni Törökországtól

A Nyugatnak meg kell határoznia: a NATO sima biztonsági szerveződés, vagy pedig a tagoknak egyben igazodniuk >

Tovább

A nemzetközi sajtó von der Leyen esélyeiről

Elvileg 374 voks elegendő a megválasztáshoz, de ha nem szed össze legalább 400 szavazatot, akkor igencsak >

Tovább

Lendvai: a csúcsjelölti rendszer igazából nem demokratikus

Weber cseppet sem tett volna jót a Bizottságnak, hiszen 2010 óta pátyolgatta Orbánt és lehetővé tette, >

Tovább

Nem rossz, de nem is az igazi

Von der Leyen hatalmas meglepetés, rá senki sem gondolt volna előzőleg Juncker utódjaként. Róla Németországban úgy >

Tovább

Bohócorr

Kezdettől látszott, hogy egy bohóc, de mostanra a saját karikatúrájává vált. Donald Trump oszakai ámokfutásán már >

Tovább

Palotaforradalom a Néppártban

Timmermans-szal szemben nagy az ellenállás az új tagállamok között. Ám ha mégis ő futna be, nos, >

Tovább

Putyin pechje

Tény, hogy a demokrácia egy ideje sok helyütt gyengül, de ez gyorsan változhat, ha az egyre >

Tovább

A nyugati gátlástalanság találkozása a közel-keleti gátlástalansággal

„Kelet-Európában is tanácsos lenne megtanulni: fehérházi perspektívából a térség sem ér többet egy messzi porfészeknél, melyre >

Tovább

Ha nem Weber, akkor ki?

Egyre több hír jön arról, hogy Merkel hiába próbálta keresztülnyomni Webert. Macron kezdettől fogva ellenezte, hogy >

Tovább

Weber helyett Timmermans?

Úgy hírlik, hogy fájdalomdíjként a bajor vezető az Európai Parlament élére kerülne. Ez viszont megnövelné a >

Tovább

Putyin: a liberalizmus ideje lejárt

Nem túl hízelgően nyilatkozott a szexuális sokszínűségről sem, mivel az szerint elhalványítja a lakosság döntő hányadának >

Tovább