2022. augusztus 10. Szerda
Ma Lőrinc, Blanka, Csilla névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

A Vatikán 166. sz. közleménye

Ma tették közé a Szentszék állásfoglalását. >

Tovább

A hűséges Hachiko története

Hachiko 1923 novemberében látta meg a napvilágot Japánban, Odate városában. Alig két hónapos volt, amikor >

Tovább

Amerika felfedezése annak köszönhető, hogy Kolumbusz nőtlen volt

Kolumbusz Kristóf kizárólag azért fedezhette fel Amerikát, mert nőtlen volt – jelenti kanadai tudósítónk. Tudniillik ha >

Tovább

Hogyan szaporodnak a rendőrök?

Dublinban elszabadult egy rendőrségi ló. Utóbb a termetes állatból előtört a párzási ösztön, és majdnem >

Tovább

A fasiszták zászlaja alatt

A fasiszták zászlaja alatt1 A filozófus bevásárolt és már majdnem hazaért a lakásába. Fényes nappal, Budapest szívében. >

Tovább

Okosabb vagy, mint egy ötödikes?

– Budapest melyik európai ország fővárosa? – így hangzott az amerikai iskolákban a harmadikos földrajz tananyagnak >

Tovább

Motivált zsírégetés

Végre egy szellemes hirdetés a reklámok sivárságában: >

Tovább

Úrvezetők Kínában

A felvételek gyűjteménye gyakorlatilag egyetlen sarkon készült. >

Tovább

Előkerült az egyik legijesztőbb felvétel a Japánt sújtó szökőárról

Néhány napja tűnt fel a videómegosztókon a döbbenetes amatőr felvétel. >

Tovább

Mosdók a világ minden tájáról

A leleményesség határtalan. >

Tovább

Balla László esete Tito marsallal

Balla László* mérnök, a szabadkai Műszaki Iskola igazgatója, neves sportoló, Szabadka város díszpolgára, az egykori Jugoszlávia >

Tovább

Távol Nigériától

Közel tíz éve, amikor először jártam Nigériában, ellenállhatatlanul magával ragadott a földrész gyönyörűsége. Megismerni egy másik, >

Tovább

A bagdadi fiúk

Molnár Imre (Los Angeles)
A bagdadi fiúk
Öbölháború (Peter Turnley fotója)

A béke utolsó napja inkább a szilveszter­esthez hasonlított, mintsem az „Az Új Világ­rend” kezdetéhez. Ahogy közeledett az ulti­mátum lejárta, a hírközlő szervek a napok számolásáról előbb az órák, majd a percek számolására tértek át, és amint befejeződött az első visszaszámlálás, megkezdődött egy másik – a háború kezdetéig.

Erre nem kellett sokat várni, mert Bush elnök tisztában volt azzal, hogy a katonaság öt hónapos sivatagi tartózkodás és semmittevés után a „Let's go – gyerünk már” állapotban volt. Előbb kezdjük, előbb leszünk otthon.

A háború előtti napokban a San Francisco-i középiskolások panaszkodtak, hogy a katonai toborzóirodák alkalmazottjai – akikről később kiderült, hogy 150 dollárért megvet­ték a diákok névsorát – telefonon zaklatják őket, hogy lépjenek be a hadseregbe. Egyikük azt mondta, hogy mind a négy fegyvernem hetente telefonál, sőt még ebédre is meghív­ták. Az afrikai-amerikaiak pedig (a négerek hivatalos neve), támadást intéztek a Fehér Ház ellen, mert az ultimátum időpontját janu­ár 15-ére tette, Martin Luther King születés­napjára. A színes bőrű állampolgárok teszik ki ugyanis az amerikai hadsereg létszámának 30%-át.

Már jó pár nappal a háború kezdete előtt eddig sosem tapasztalt biztonsági intézkedé­seket foganatosítottak. Őrzik a középületeket, kikötőket, olajfinomítókat, katonai támasz­pontokat, amire eddig nem volt példa, hiszen az amerikaiak inkább a lezserségükről ismer­itek A repülőterek esetében különösen szigo­rúak az új szabályok. Többé nincs parkolás, a tulajdonosnak mindig az autója mellett kell maradnia, mert különben fizetheti a vontatás költségeit. A csomagokat robbanóanyag után kutató kutyákkal ellenőrzik, és csak a menetjeggyel rendelkezők mehetnek be az épület­be. A háborús hisztériához tartozik az a hír is, hogy Philadelphiában felvásárolták az összes gázmaszkot.

Az FBI is készültségi állapotban van. Kutatnak minden olyan iraki után, aki az ország­ban tartózkodik. Különösen azok az érdesek, akiknek már lejárt a vízumuk, mert azokat ki lehet utasítani. Január elején az FBI „beszélgetésre” hívta meg az itteni arab közösség jelesebb tagjait, akik később tiltakoz­tak, és a második világháborúban internált japánokéhoz hasonlították az esetet.

A második visszaszámolás idején a CNN helyszíni (telefon-) közvetítést adott az iraki fővárosból, amikor eldördültek az első lövések. Bernard Shaw, Peter Arnett és John Holliman – akiket azóta csak a bagdadi fiúknak hívnak – elsőnek jelentették a világ­nak az amerikai bombázók megjelenését, egy perccel később, mint az ABC. Ez itt számít. Tizenhét órán keresztül közvetítettek meg­szakítás nélkül a helyszínről, mindaddig, amíg az iraki fél le nem állította őket. A Pentagon 25 percig hallgatott, és amikor már az egész világ tudta, hogy megkezdődött a hadüzenet nélküli háború, kénytelen volt azt bejelenteni. A CNN munkáját a kábeltelevízió történelmi pillanatának nevezik, mert itt közben egy másik párharc is folyik: a network (klasszikus) és a kábeltévé között Az utóbbi már meg is nyerte a háborút, annak ellenére, hogy a klasszikus tévéállomások, mint például a CBS, olyan nagyságot is bevetett, mint pél­dául a rég nyugdíjba vonult Walter Cronkite. Ezen második háború kimenetele nagy hatás­sal lesz az amerikai televízió jövőjére.

A bagdadi fiúk olyan dolgokat csináltak, hogy Husszeinnek minden bizonnyal égnek áll a haja: saját fővárosában – élő adásban – interjút készítettek Benjámin Netanjahu izraeli külügyminiszter-helyettessel. A Pentagonnak helyszíni közvetítésben számoltak be a bom­bázások okozta károkról, és Husszeinnek is lehetősége nyílt megnézni rakétái teljesítmé­nyét. A Pentagon, a State Department és a Fehér Ház az első két nap szinte kizárólag a CNN-re támaszkodott, mivel az órákkal meg­előzte a titkosszolgálat jelentéseit.

A kapitalizmus központja eufóriával reagált a háború hírére. A Dow Jones-mutató már az első nap 100 ponttal emelkedett, a kőolaj 10, az arany ára pedig 30 dollárral zuhant. A második napon újabb 40 pont volt az emel­kedés, úgyhogy a hét végére a Dow Jones­-mutató megdöntött minden eddig rekordot, igazolva azt az állítást, hogy a háború a legnagyobb business. A kőolaj árából ítélve úgy tűnik, Husszein akaratlanul is bebizonyí­totta, hogy a világ jól megvan az iraki és kuvaiti olaj nélkül, sőt a háború ellenére még túltermelés is van.

– Szaddamot annyira kell csak megverni – állítja egy nyugalmazott tábornok –, hogy soha többé ne gondoljon hasonló lépésre, de még mindig elég erős legyen ahhoz, hogy ellen tudjon állni Asszad szíriai elnök egyre nagyobb étvágyának. A Pentagon a jelek szerint a jól bevált Khadafi-modellt alkalmaz­za: előbb mi megmutatjuk, mit tudunk, utána te döntsél mit fogsz csinálni, amit mi sem bizonyít jobban, mint Bemard Shaw szavai az első napon: „Bagdad olyan, mint egy kivilágí­tott karácsonyfa”; „úgy érezem magam, mint­ha a pokol kellős közepén lennék”. Az iraki félről szinte semmit sem lehet mondani, mert eddig – légvédelmét kivéve – nem nagyon jelentkezett. Szaddam elrejtette komplett légierejét, és a jelek szerint szárazföldi csatában keresi esélyét.

A radarok számára láthatatlan repülőgépe­ket a nintendo-generáció első tagjai irányít­ják, a 300-400 kilométerről kilőtt rakéták pedig 30 centiméteres pontossággal találnak a célba. Ennek ellenére nem úgy néz ki, hogy ez a háború egy „blitzkrieg” lesz. Lega­lábbis nem annyira, amennyire ezt itt szeret­nék.

A tüntetések továbbra is folytatódnak, de még távol vannak a vietnami időktől. Ebben a pillanatban – hála a háború eddigi sikeres lefolyásának – Bush elnök népszerűsége a tetőfokon van. Ennek ellenére már az első napokban lezárták a Pennsylvania Avenue mindkét végét, hogy Bush elnöknek nyugal­ma legyen. Eddig 1600 tüntetőt tartóztattak le, de ezzel csínjával bánnak mert a börtö­nök különben is 2-300%-os kapacitással dol­goznak A napokban látott napvilágot egy újsághirdetés, amely arra szólítja fel a háború ellenzőit, hogy tiltakozásuk jeléül árasszák el a Fehér Házat és az ismertebb szenátorokat telefonhívásaikkal (George Bush 202 458-1111, Robert Dole 202 224-6521).

– Ez nem lesz egy másik Vietnam – mondta az elnök –, nem fogunk úgy harcol­ni, hogy közben az egyik kezünk hátra legyen kötve. Hogy ezt alátámassza, a hétvégén az országban maradt 1,5 millió tartalékosból 360 000 kapta meg az előzetes behívót, és 20 légitársaság 181 repülőgépét bocsátotta a Pentagon rendelkezésére.

Bush – ha minden így megy, mint eddig –, már most megnyerte az 1992-es elnökvá­lasztásokat.

2009. január 23.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Valami mocorog a Kremlben

Timothy Snyder úgy véli, hogy megingott Vlagyimir Putyin hatalma, bár igazából továbbra sem lehet tudni, mi >

Tovább

Az ukrajnai hadvezetés stratégiáját egyszer még tanítani fogják

Délen ugyan lassan halad az elvesztett területek visszafoglalása, de az ukránok intelligensebben harcolnak, mint az oroszok, >

Tovább

Oroszország minden gondja egy csapásra rendeződne, ha Trump két év múlva visszatérne a Fehér Házba

Vlagyimir Putyin már megint hazudik, amikor azt állítja, hogy Ukrajnában igazából még el sem kezdődött a >

Tovább

Zelenszkij megpróbál lelkesíteni

Ezért fontos minden egyes négyzetkilométer, amely visszakerül ukrán ellenőrzés alá. De sok változás itt nincsen. Amikor >

Tovább

Amit Trump tett, az amerikai életeket veszélyeztetett, nem is szólva a demokráciáról

Hét nyugalmazott négycsillagos amerikai tábornok, illetve tengernagy úgy foglalt állást, hogy Trump megszegte esküjét, amikor tavaly >

Tovább

Financial Times: Olaszország igen veszélyes pillanatban veszti el Mario Draghit

A vég hamar eljött, az NATO- és EU-szövetségesek legnagyobb rémületére, nekik a politikus szava többet számított, >

Tovább

Veszélyes új szakasz felé araszol az ukrán háború

A kérdés az, hogy kinek a stratégiája jön be: az orosz elnöké vagy a Nyugaté? Vlagyimir >

Tovább

Bannon, Orbán csodálója nem mer nem tanúskodni

Steve Bannon meggondolta magát és hajlandó vallomást tenni a tavaly januári puccskísérlet körülményeit kivizsgáló kongresszusi bizottság >

Tovább

Furcsa menesztések

Több ukrán lap is azt jelentette, hogy Volodimir Zelenszkij felmentett több nagykövetet, köztük a budapesti képviselet >

Tovább

Vége az orosz és a kínai vezető közti férfibarátságnak

Hszi Csin-pingnek nemigen van ínyére, hogy viszonyozza moszkvai kollégája pekingi látogatását, mert nem szeretné tovább rontani >

Tovább

Boris Johnson utódjának helyre kell állítania Nagy-Britannia tekintélyét a világban

Eredményeit beárnyékolja, hogy immár széles körben notórius hazudozónak, felelőtlennek tartják. Olyannak, aki képtelen kemény döntéseket hozni. >

Tovább

Putyin: vagy paranoia, vagy orvosi szempontból valóban indokolt félelem

Az orosz elnök egészen paranoid módon viselkedik a Covid kapcsán: habár már négyszer oltották be, ha >

Tovább