2019. október 20. vasárnap
Ma Vendel, Irén, Kleopátra névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

A Vatikán 166. sz. közleménye

Ma tették közé a Szentszék állásfoglalását. >

Tovább

A hűséges Hachiko története

Hachiko 1923 novemberében látta meg a napvilágot Japánban, Odate városában. Alig két hónapos volt, amikor >

Tovább

Amerika felfedezése annak köszönhető, hogy Kolumbusz nőtlen volt

Kolumbusz Kristóf kizárólag azért fedezhette fel Amerikát, mert nőtlen volt – jelenti kanadai tudósítónk. Tudniillik ha >

Tovább

A fasiszták zászlaja alatt

A fasiszták zászlaja alatt1 A filozófus bevásárolt és már majdnem hazaért a lakásába. Fényes nappal, Budapest szívében. >

Tovább

Okosabb vagy, mint egy ötödikes?

– Budapest melyik európai ország fővárosa? – így hangzott az amerikai iskolákban a harmadikos földrajz tananyagnak >

Tovább

Hogyan szaporodnak a rendőrök?

Dublinban elszabadult egy rendőrségi ló. Utóbb a termetes állatból előtört a párzási ösztön, és majdnem >

Tovább

Motivált zsírégetés

Végre egy szellemes hirdetés a reklámok sivárságában: >

Tovább

Úrvezetők Kínában

A felvételek gyűjteménye gyakorlatilag egyetlen sarkon készült. >

Tovább

Mosdók a világ minden tájáról

A leleményesség határtalan. >

Tovább

Előkerült az egyik legijesztőbb felvétel a Japánt sújtó szökőárról

Néhány napja tűnt fel a videómegosztókon a döbbenetes amatőr felvétel. >

Tovább

Távol Nigériától

Közel tíz éve, amikor először jártam Nigériában, ellenállhatatlanul magával ragadott a földrész gyönyörűsége. Megismerni egy másik, >

Tovább

Balla László esete Tito marsallal

Balla László* mérnök, a szabadkai Műszaki Iskola igazgatója, neves sportoló, Szabadka város díszpolgára, az egykori Jugoszlávia >

Tovább

Oslo, te drága!

Németh Árpád
Németh Árpád
Oslo, te drága!
Fridtjof Nansen szobra Holmenkollenban (a szerző fotója)

A nemzetközileg is híres/hírhedt norvég(ok) – természetesen a vikingek mellett – Roald Amundsen sarkkutató, Thor Heyerdahl antropológus, Edvard Munch festő, Henrik Ibsen író, vagy éppen a kollaboráns Vidkun Quisling, akinek a neve a hazaárulás szinonimájává vált, illetve a minapi szélsőjobboldali tömeggyilkos Anders Behring Breivik. Nos, közülük maguk a norvégok Fridtjof Nansen nevét említik a legnagyobb tisztelettel. Akit mi alig ismerünk.

A sokoldalú Nansen volt tudós és kutató, átkelt Grönlandon, a maga korában majdnem teljesen megközelítette az Északi-sarkot, a norvég függetlenség szószólója volt, majd a szabadság kivívása után diplomata, emberjogi harcos. Őt tekintik az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága megalapítójának. Munkásságáért 1922-ben megkapta a Nobel-békedíjat; róla nevezték el a hontalanok útlevelét, amit 52 országban ismertek el hivatalos úti okmányként.

Nansen kalandos sarkvidéki útjára a Fram ürügyén még visszatérünk, ismerkedjünk meg előtte országával.

Norvégia tehát egy alig egy évszázada független ország. Mi, magyarok a latinból vettük át nevét, az angol Norwayból azonban jobban kihallatszik a megnevezés értelme: északi utat jelent. Norvégiát uralták a dánok, volt  svéd királya is egészen 1905-ig, amikor kihirdették függetlenségét. Több mint négyszer nagyobb Magyarországnál, lakosainak száma azonban épp a fele, valamivel kevesebb, mint 5 millió.

Nansen szülővárosát egykor Christianiának hívták, ma újra régi nevén, Oslóként ismerjük. Hatszázezer lakosa van magának a városnak, egynegyedük bevándorló. Őket nagy becsben tartják elsősorban a barátságos, befogadó mentalitás révén; másrészt a legalantasabb munkát végzik el, amit becsületes norvég már el sem vállalna; harmadsorban pedig színesítik a kultúrát.

A reptérről induló vonaton megannyi nyelven üdvözlik a látogatót…

… köztük magyarul is

A hideg norvég tengerekben a hatvanas években kőolajt fedeztek fel. A kitermelés jóval nagyobb Norvégia szükségleteinél. Az ország azóta természetesen felvirágzott. A virágzás ebben az esetben egy nagyon-nagyon visszafogott kifejezés. Oslo 2010-ben a világ legdrágább fővárosa volt, és tavaly is csak nagy nehezen előzte meg Tokió.

– Felvet bennünket a luxus – mondta szerényen asztaltársunk szilveszterkor.

Szokásunkhoz híven nézzük, mit is fogunk körbejárni Oslóban*:

Oslo csaknem ezeréves város, 1048-ban alapította III. Harald. A várost megtizedelte a pestis, terjeszkedésének pedig az 1624-ben pusztító tűzvész vetett véget. IV. Christian dán király ezután kissé közelebb költöztette az újjáépülő várost az Akershus kastélyhoz. Oslo ekkor vette fel az ő nevét, és Christianiaként ismerték a térképeken egészen 1925-ig.

Az Akershus-erőd alapjai több mint 700 évesek. Az oslói fjord végén emelkedő vár ma az Ellenállási Múzeumnak ad helyet, de itt van a norvég haderő vezérkarának a parancsnoksága is.

Az Akershus sáncain királyi gárdista posztol

A várból gyönyörű a kilátás: a naplementében is élesen kivehető a távoli, meseszép Dyna Fyr.

A Dyna Fyr a világ egyik legbájosabb világítótornya

Az Akershus melletti öbölben hajók pihennek

Ezek közül az egyik legismertebb a Christian Radich vitorlás, amelyik ott jártunkkor épp hajózott valahol. A világhálón néztem utána.

Az orrán levő női alak iszonyúan ismerős volt, biztos voltam benne, hogy filmben láttam. Hát persze…

… a BBC Onedin családjában

Az Akershus tőszomszédságában emelkedik a Rådhus (ejtsd ródhúsz). A városháza azonban nemcsak a polgármesteri hivatalnak ad otthont, hanem számos stúdiónak és műteremnek. 2005-ben – a szavazatok csaknem egyharmadával – Oslo legfontosabb XX. századi építészeti alkotásának nyilvánítottak.

Ez szinte magától értetődő, hisz minden év december 10-én…

… az oslói városházán adják át a Nobel-békedíjat

A díjazottak munkásságát a Nobel Békeközpont mutatja be.

A Nobel Békeközpont

A főcsarnok természetesen Nansent illeti meg...

... az aktuális vezértárlat viszont a háborúk földönfutóiról szól

A összes díjazottat hipermodern, interaktív kiállításon ismerhetjük meg.

Egy-egy iPaden tekinthető meg a Nobel-békedíjazottak élete

Az oslói fjordba nyúlik be mélyen a Bygdøy (ejtsd Bigdöj) félsziget. Ma a norvég felső tízezer kedvelt lakónegyede, mondjuk az oslói Rózsadomb.

Itt található a Villa Grande, amelyet egykor az áruló és náci vezér Quisling foglalt el főhadiszállásaként. A keserű emléket enyhítendő és a szégyent lemosandó rendezték itt be a vészkorszak kegyhelyét.

A félsziget idegenforgalmi látványosságai azonban a hajómúzeumok.

A Kon-Tiki Múzeum egyebek között Thor Heyerdahl csaknem 6900 kilométeres csendes-óceáni útját idézi fel. A kutató Peruból indult Polinézia felé balsafából ácsolt tutaján bebizonyítandó a polinéz szigetvilág benépesülését, ám a Tuamotu-szigeteknél hajótörést szenvedett a Kon-Tikivel. Ez, sőt a Ra kudarca sem szegte kedvét; papiruszból megépítette a napistenről elnevezett Ra II-őt, amelyikkel az Atlanti-óceánon kelt át. Miután az első széttört, és el kellett hagyni, a másodikkal – a Kanári-áramlatokat meglovagolva – sikerrel jutott el Marokkóból egészen Barbadosig.

A Gjøa (Gjőa) a szabadban tekinthető meg. Ezzel a kicsiny és törékenynek mondható lélekvesztővel hajózta végig első három év alatt Amundsen az Északnyugati-átjárót, amelyiknek – évszázadokon keresztül – még a létezését is cáfolták.

A hajóács feleségéről elnevezett Gjøa Amundsen születési évében készült,
és egyszerű heringhalászhajóként szolgált 28 éven át

Az a hajó azonban, amelyikre egész Norvégia méltán büszke, a Fram. A manapság nagyon is szocreálnak hangzó Fram (jelentése: Előre) Nansen megrendelésére épült még 1893-ban. Colin Archer olyanra tervezte, hogy a legzordabb időjárási körülményeknek is ellenálljon.

Norvégia büszkesége külön épületben kapott helyet

A Fram volt az a legkeményebb fákból ácsolt hajó, amelyiknek a leginkább sikerült megközelítenie az Északi-sarkot.

Fedélzete eredeti állapotban látogatható

A végeláthatatlan jéghegyek azonban megállították a hajót. Nansen gyalog próbált tovább menni, de az északi 86 foknál visszafordulásra kényszerült.

Nansen jegesmedve és rozmár húsával vészelte át a telet

A Fram három évig raboskodott a jég páncéljába szorulva. A Fram Múzeumban megkísérlik hitelesen bemutatni a történteket. Egy folyosón belül fagypont alatti a hőmérséklet, időnként és váratlanul jeges fuvallat csapja meg a látogatót…

… néhol pedig jég próbál betüremkedni a nyílásokon

Ijesztő.

Nansen és a Fram külön-külön is átvészelte a kegyetlen megpróbáltatásokat.

A Framot kimentették, felújították, és ezután Otto Sverdrup irányításával a kanadai sarkköri szigeteket látogatták meg vele, majd Roald Amundsen antarktiszi expedíciójára hajózott a Frammal. A norvég versenyt szánkázott Robert Scottal, és végül 1911. decemberében, 33-34 nappal korábban érte el a becsült Déli-sarkot angol vetélytársánál. Az angol Amundsennek szó szerint már csak a hűlt helyét találta, no meg egy kis sátrat benne egy rövid levélkével, amiben Amundsen – arra az esetre, ha nem érne vissza támaszpontjára – tájékoztatta, hogy teljesítette a kitűzött feladatot.

A zord hideg után melegedjünk fel. Néhány képeslap Oslóból:

A Karl Johan gate (bevásárló utca) ünnepi kivilágításban

Szilveszteri tűzijáték

„Háborús bűnösről” elnevezett fénymásoló

A börtön

Jellegzetes, „norvégmintás” fal

Google-térkép helyett (nem interaktív) tűzfal-térkép

Oslo Domkirke (székesegyház)

A központi Jam-e mecset

Norvégiában a becslések szerint 3,4%-ra növekedett a muszlimok részaránya. És rendületlenül növekszik. Úgy vélik, ez is közrejátszott Breivik fékezhetetlen dühének tombolásához, ami után 2011. július 22-én oslói kormányépületekben 8 embert ölt meg bombamerényletben, további 69, jobbára tizenévest pedig Utøya szigetén mészárolt le fegyverével.

Norvégia alkotmányos monarchia, az uralkodó V. Harald.

A királyi palota idegenforgalmi látványosság

Az előtte posztoló gárdista szintúgy

Kivált amikor a kiskutya megtámadja:

Oslótól 11 kilométerre van Holmenkollen, a festői síparadicsom. Amikor megkérdeztem, hogyan juthatunk el oda, csak mosolyogtak:

– Hogyan? Természetesen metróval.

A Budapestnél háromszor kisebb Oslónak 6 metróvonala van, amelyek közül az egyik Holmenkollenen át jóval tovább viszi az utasokat. A földalatti hálózata több mint 84 kilométer szemben a magyar főváros 31 kilométerével.

Holmenkollenben garázdálkodott Norvégia másik szégyene, Varg Vikernes metálzenész, aki zenésztársa meggyilkolása után négy kápolnát, köztük a holmenkolleni is felgyújtotta. Ez utóbbi porig égett, teljesen újjá kellett építeni.

A kápolnához hasonló, sajátos stílusban épült a gyönyörű szálloda is.

Park Hotel Rica

Az első síugró sánc még 1892-ben megépült.

A sífutás és síugrás hagyományosan norvég sport

A sánc szárazon is tekintélyt parancsoló

Csapadék híján hóágyúval „színezik” a természetet

Vessünk hát egy pillantást innen is a városra:

Oslo Holmenkollen-távlatból

A főváros újkori nevezetessége az Opera, amelyik a Sydneyhez hasonlóan az öböl partjára épült.

A tetőt be lehet járni (bár ez télen csúszásveszélyes), sőt gördeszkázni is szabad rajta

A tervezők megannyi díjat, köztük az EU műépítészeti alkotásának a díját is elnyerték néhány éve (bár Norvégia nem uniós tagország) **.

Beton, üveg és fa

Télen-nyáron tobzódnak a turisták.

Köztük a vikingnek álcázottak is

Bár az tévhit, hogy a vikingek kétszarvú sisakot viseltek, és feltehetően a Wagner-operák jelmeztervezőinek köszönhető. A vikingek öltözetéről inkább a bayeux-i falikárpit árulkodik, amelyik hímzett képekben idézi fel Anglia 1066-os, normannok általi elfoglalását.

S ha már a vikingeknél tartunk, hadd idézzem a Wikipediát: „a sagák szerint a vikingek egyik észak-amerikai expedíciójában részt vett egy Tyrker nevezetű férfi, akiről erősen gyanítható, hogy a vikingekhez csapódott magyar ember volt, mivel azidőtájt a magyarokat türköknek nevezték”.

Meggyőződésem, hogy Oslo a szobrok számát tekintve világelső.

Az elszabadult kutyus, Holmenkollen

A sarkkutatók, Fram Múzeum

A II. világháború kereskedelmi flottája áldozatainak emlékére

Búvárok (egy híd függesztésén)

Délceg egyenruhás, Holmenkollen

Tigris a főpályaudvar előtt (Oslót egykor Tigrisvárosnak/Tigerstadennak is hívták)

XIV. Károly János király; a fotót a „kinemsz@rjale” jelzővel illettem

Ibsen

Lankadás (jobb név nem jutott eszembe a főpályaudvari alkotásról)

Kirtsen Flagstad operaénekesnő (Wagner-művek szerepeiben tűnt fel)

Tordenskjold/Villámhárító

Mint jeleztem, Oslo az árak tekintetében is világelső. Az egyik mellékutcában került lencsevégre a kávézó, ahol olcsó gulyáslevest/gulasjt is mérnek. Mindössze 105 koronáért. Nem árulom el a norvég korona árfolyamát már csak azért sem, mert mire elolvassák az írást, a forinté változni fog. Tessék utánanézni!

Ez tehát egy olcsó leves ára

Végezetül: egy pubban láttam az Oslóra oly jellemző mondatot…

... Az idegen tulajdonképpen egy barát, akivel még nem találkoztál

* Az animált térkép megtekintéséhez telepíteni kell a Google ingyenes, Föld nevű alkalmazását. Az ingyenes program innen tölthető le.

A lejátszó gombra kattintva betöltődik az útvonal, ami akár meg is ismételhető.

** Jut is eszembe: néhány éve Koppenhágában összefutottunk egy multi-cégben dolgozó csapattal. Volt köztük dán, német, olasz, operatőrkollégámmal mi ketten magyarok, no meg egy norvég. Néhány sör után a norvég végigmért bennünket, joviális mosollyal emelte poharát, és kissé fennhéjazva közölte:

– Ha jók lesztek, felveszünk benneteket Norvégiába!

2012. január 15.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Trump ukránokkal akarta megismételni, amit az oroszokkal megcsinált

Trump szokásos módon boszorkányüldözést emleget, de az ügy kirobbanása után tartott első sajtótájékoztatóján szokatlanul megszeppent, visszafogott >

Tovább

WP: A NATO-nak ideje megválni Törökországtól

A Nyugatnak meg kell határoznia: a NATO sima biztonsági szerveződés, vagy pedig a tagoknak egyben igazodniuk >

Tovább

A nemzetközi sajtó von der Leyen esélyeiről

Elvileg 374 voks elegendő a megválasztáshoz, de ha nem szed össze legalább 400 szavazatot, akkor igencsak >

Tovább

Lendvai: a csúcsjelölti rendszer igazából nem demokratikus

Weber cseppet sem tett volna jót a Bizottságnak, hiszen 2010 óta pátyolgatta Orbánt és lehetővé tette, >

Tovább

Nem rossz, de nem is az igazi

Von der Leyen hatalmas meglepetés, rá senki sem gondolt volna előzőleg Juncker utódjaként. Róla Németországban úgy >

Tovább

Bohócorr

Kezdettől látszott, hogy egy bohóc, de mostanra a saját karikatúrájává vált. Donald Trump oszakai ámokfutásán már >

Tovább

Palotaforradalom a Néppártban

Timmermans-szal szemben nagy az ellenállás az új tagállamok között. Ám ha mégis ő futna be, nos, >

Tovább

Putyin pechje

Tény, hogy a demokrácia egy ideje sok helyütt gyengül, de ez gyorsan változhat, ha az egyre >

Tovább

A nyugati gátlástalanság találkozása a közel-keleti gátlástalansággal

„Kelet-Európában is tanácsos lenne megtanulni: fehérházi perspektívából a térség sem ér többet egy messzi porfészeknél, melyre >

Tovább

Ha nem Weber, akkor ki?

Egyre több hír jön arról, hogy Merkel hiába próbálta keresztülnyomni Webert. Macron kezdettől fogva ellenezte, hogy >

Tovább

Weber helyett Timmermans?

Úgy hírlik, hogy fájdalomdíjként a bajor vezető az Európai Parlament élére kerülne. Ez viszont megnövelné a >

Tovább

Putyin: a liberalizmus ideje lejárt

Nem túl hízelgően nyilatkozott a szexuális sokszínűségről sem, mivel az szerint elhalványítja a lakosság döntő hányadának >

Tovább