2023. február 5. vasárnap
Ma Ágota, Ingrid, Etelka, Léda névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

A Vatikán 166. sz. közleménye

Ma tették közé a Szentszék állásfoglalását. >

Tovább

A hűséges Hachiko története

Hachiko 1923 novemberében látta meg a napvilágot Japánban, Odate városában. Alig két hónapos volt, amikor >

Tovább

Amerika felfedezése annak köszönhető, hogy Kolumbusz nőtlen volt

Kolumbusz Kristóf kizárólag azért fedezhette fel Amerikát, mert nőtlen volt – jelenti kanadai tudósítónk. Tudniillik ha >

Tovább

Hogyan szaporodnak a rendőrök?

Dublinban elszabadult egy rendőrségi ló. Utóbb a termetes állatból előtört a párzási ösztön, és majdnem >

Tovább

A fasiszták zászlaja alatt

A fasiszták zászlaja alatt1 A filozófus bevásárolt és már majdnem hazaért a lakásába. Fényes nappal, Budapest szívében. >

Tovább

Okosabb vagy, mint egy ötödikes?

– Budapest melyik európai ország fővárosa? – így hangzott az amerikai iskolákban a harmadikos földrajz tananyagnak >

Tovább

Motivált zsírégetés

Végre egy szellemes hirdetés a reklámok sivárságában: >

Tovább

Úrvezetők Kínában

A felvételek gyűjteménye gyakorlatilag egyetlen sarkon készült. >

Tovább

Előkerült az egyik legijesztőbb felvétel a Japánt sújtó szökőárról

Néhány napja tűnt fel a videómegosztókon a döbbenetes amatőr felvétel. >

Tovább

Mosdók a világ minden tájáról

A leleményesség határtalan. >

Tovább

Balla László esete Tito marsallal

Balla László* mérnök, a szabadkai Műszaki Iskola igazgatója, neves sportoló, Szabadka város díszpolgára, az egykori Jugoszlávia >

Tovább

Távol Nigériától

Közel tíz éve, amikor először jártam Nigériában, ellenállhatatlanul magával ragadott a földrész gyönyörűsége. Megismerni egy másik, >

Tovább

Napi ajánló

Világban jelenleg 20 éve nem éltek olyan kevesen populista uralom alatt, mint napjainkban

Világban jelenleg 20 éve nem éltek olyan kevesen populista uralom alatt, mint napjainkban

Főként a brazil és amerikai választás eredményeként két év alatt 800 millióval csökkent a szám, de még mindig 1,7 milliárd ember tapasztalja nap mint nap a saját bőrén az illiberális valóságot. Ezt mutatta ki a volt brit miniszterelnök, Tony Blair nevét viselő intézet. A változás annak köszönhető, hogy előretörtek a haladó, illetve centrista erők, bár az ugyancsak népes Fülöp-szigeteken Duterte elnöknek azért kellett távoznia, mert nem indulhatott még egyszer. Viszont Janez Janša, a szlovén kormányfő az urnáknál vérzett el. Az idei év megint csak igen fontosnak ígérkezik, hiszen kritikus választások jönnek Törökországban, valamint a lengyeleknél. Az eredmény az lehet, hogy megbukik a földkerekség két legbefolyásosabb demagóg kormánya, de ehhez az kell, hogy jobban összefogjon a jelenleg még megosztott ellenzék. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Die Welt

 

Különleges gyengédséget tanúsít az egyik legnagyobb német hadiipari cég az orbáni Magyarország iránt: a Rheinmetall a Hiúz páncélosok gyártására kötött megállapodás után most az közölte, hogy munícióüzem létesül Várpalotán. A termelés 2027-re éri el a teljes kapacitást, készül majd lőszer a többi közt tüzérségnek, páncélosoknak és mozsárágyúknak.

A költségek meghaladják a 100 millió eurót, magyar részről a partner az állami N7 holding. De hogy kinél lesz a döntés joga és hová szállíthatnak majd a hadfelszerelésből, arról nem tudni semmit sem. Mindenesetre a német óriásvállalat stratégiai befektetésnek minősítette a tervet, kiemelve, hogy a háború miatt várhatóan igen sok lövedékre lesz szükség mind Európában, mind a NATO-ban. Várpalotán a gyártáshoz az RDX robbanószert használják majd fel.

A jelentés felidézi, hogy három éve a magyar fél jó kétmilliárd euróért 209 darabot rendelt a vadonatúj Hiúz páncélosból, amelynek az első vevője volt. Az első példányt tavaly októberben személyesen Orbán Viktor vette át, és hamarosan megkezdi működését az épülő magyarországi Hiúz-üzem is.

De ezzel még nincs vége a közös elképzeléseknek. Szó van olyan drónok közös előállításáról is, amelyek robbanószerrel felszerelve hosszú időn át képesek a cél felett lebegni, anélkül, hogy észrevennék őket. Továbbá a Rheinmetall kiemelkedő szerepet szán Magyarországnak abban, hogy a NATO-n belül digitális kapcsolatot hozzanak létre a katonák, a harckocsik, repülőgépek, valamint a felderítő drónok között.

 

Guardian

 

Világban jelenleg 20 éve nem éltek olyan kevesen populista uralom alatt, mint napjainkban – főként a brazil és amerikai választás eredményeként két év alatt 800 millióval csökkent a szám, de még mindig 1,7 milliárd ember tapasztalja nap mint nap a saját bőrén az illiberális valóságot. Ezt mutatta ki a volt brit miniszterelnök, Tony Blair nevét viselő intézet.

A változás annak köszönhető, hogy előretörtek a haladó, illetve centrista erők, bár az ugyancsak népes Fülöp-szigeteken Duterte elnöknek azért kellett távoznia, mert nem indulhatott még egyszer. Viszont Janez Janša, a szlovén kormányfő az urnáknál vérzett el.

Az idei év megint csak igen fontosnak ígérkezik, hiszen kritikus választások jönnek Törökországban, valamint a lengyeleknél. Az eredmény az lehet, hogy megbukik a földkerekség két legbefolyásosabb demagóg kormánya, de ehhez az kell, hogy jobban összefogjon a jelenleg még megosztott ellenzék.

A kutatás úgy összegzi a populizmus lényegét, hogy hirdetői szerint egyfelől az „igaz emberek” erkölcsi viszályba keveredtek a „másokkal vagy idegenekkel”, másfelől pedig semmi sem korlátozhatja az „igazi nép” akaratát.

Viszonylag friss fejlemény, hogy az amerikai időközi választáson szinte kivétel nélkül vereséget szenvedtek a jobboldali nacionalizmust és az összeesküvés elméleteket felkaroló Trump jelöltjei. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a tengerentúlon hosszú távon visszaszorul a kulturális populizmus.

Mint ahogy általában is hiba volna temetni az irányzatot, hiszen képviselői tavaly jól szerepeltek Olaszországban, Izraelben és Svédországban. Marine Le Pen pedig kikapott ugyan Marcontól az elnökségért vívott küzdelemben, ám pártja utána sok mandátumot szerzett a törvényhozásban.

 

Die Welt

 

A jobboldali német lap főkommentátora úgy látja, hogy a nagyobbik lengyel kormánypárt azért forszírozza a teljesen képtelen háborús kártérítést Németországgal szemben, mert nem tud meglenni ellenségkép nélkül. Szüksége van a randa németekre, hogy ellenük határozza meg saját helyét és szerepét. Pedig jó volna, ha sikerülne feldolgozniuk a történelmet.

Jacques Schuster szerint a német lélekbe az Adenauer óta eltelt évtizedekben alaposan beleivódott a világégésért viselt felelősség. Ezért aljas dolog a PiS részéről azt állítani, hogy nyugati szomszédjuk elfelejtette a lengyelek szenvedéseit. Nagy többségük nagyon is tisztában van a háborús pusztítással, a sok millió lengyel áldozattal. Ám utóbbiakat sajnos a pénz sem képes feltámasztani.

Berlin visszautasította a varsói követelést, éspedig nem csak azért, mert ha engedne, akkor más országok részéről is erkölcsileg jogos igények merülnének fel. Hanem mert ily módon Németország, az EU legnagyobb nettó befizetője oly mértékben meggyengülne, hogy az már az egész szervezetet veszélyeztetné. Az pedig Lengyelországnak sem lehet érdeke, már ha józanul mérlegeli a dolgokat.

A német kormány és a lakosság zöme készen állna bizonyos jóvátételről tárgyalni, de minek? A Jog és Igazságosság azért tünteti fel Európa hatalomra éhes urainak a németeket, mivel saját népét igyekszik ily módon elkábítani. El kell terelni a figyelmet arról, hogy illiberális, tekintélyuralmi rendszert igyekszik csinálni az országból.   

A múlt közös feltárásához azt is tisztázni kellene, hogy a lengyelek 1943-ban miért csak nézték, amint a németek leverik a lázadást a varsói gettóban? A honfitársak nemigen segítettek a zsidóknak. Csak éppen ilyen kérdéseket nem tesz fel magának a lengyel vezetés.

Inkább eszközül használja a történelmet saját hatalma megtartására. Vagyis tulajdonképpen ugyanazt csinálja, mint az általa gyűlölt komcsik az egykori keleti tömbben. A múlt azonban nem szolgálhat fegyverként. 

 

 

 

2023. január 5.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az olasz miniszterelnök jobb, mint a híre

A Die Welt korábbi főszerkesztője nem ért egyet azokkal, akik félreverik a vészharangot az olasz miniszterelnök >

Tovább

Mi a gond a kínai lakosság csökkenésével

Paul Krugman kétségbe vonja a hivatalos kínai adatokat, mármint hogy tavaly váratlanul fogyni kezdett a lélekszám, >

Tovább

Netanjahu Izrael legnagyobb ellensége, miért nem száll vele szembe a Nyugat?

Hiszen a keményen jobbos vallási koalíció nekimegy a polgári szabadságjogoknak, külföldön pedig megbízhatatlan partnernek ígérkezik. Netanjahu >

Tovább

Ha Putyin belebukik a kalandba, egy jó ideig káosz áll be

Viszont kiaknázhatja Magyarország, Lengyelország és Románia, hogy megkaparintson olyan tartományokat, amelyekről 1919 és 45 között volt >

Tovább

Babiš nyomul az elnökségért

A megosztó populista milliárdos, Andrej Babiš nyomul az elnökségért a választás tegnap kezdődött és ma záruló >

Tovább

Ha rosszul sül el a háború, Oroszország akár szét is eshet

A jelenlegi elnök az elnyomásra és a központosításra épített, azaz nem követte Gorbacsov demokratikus reformjait. De >

Tovább

A következő 10 évben az orosz állam megbukik

A világ legjelentősebb külpolitikai szakértőinek nagyjából a fele igen borúlátó Oroszország és Kína jövőjét illetően. Az >

Tovább

A lengyel minden vagy semmi

Legalábbis ez tét a Lengyel Jog és Igazságosság számára a Politico szerint. A nacionalista párt számára >

Tovább

Világban jelenleg 20 éve nem éltek olyan kevesen populista uralom alatt, mint napjainkban

Főként a brazil és amerikai választás eredményeként két év alatt 800 millióval csökkent a szám, de >

Tovább

Putyint a vádlottak padjára!

Gordon Brown elengedhetetlennek nevezte, hogy a háború után a vádlottak padjára ültessék Putyint és brancsát, ám >

Tovább

Globális vezetői válság

Henry Kissinger szerint a világgal az az egyik alapvető baj, hogy nemigen vannak igazi államférfiak, ezért >

Tovább

Oroszország elhúzódó háborúra ássa be magát

Minden jel arra utal, hogy Putyin és csapata hosszadalmas hadműveletre készül. Amint megfagy a talaj, az >

Tovább