2019. szeptember 18. Szerda
Ma Diána, József névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

A Vatikán 166. sz. közleménye

Ma tették közé a Szentszék állásfoglalását. >

Tovább

A hűséges Hachiko története

Hachiko 1923 novemberében látta meg a napvilágot Japánban, Odate városában. Alig két hónapos volt, amikor >

Tovább

Amerika felfedezése annak köszönhető, hogy Kolumbusz nőtlen volt

Kolumbusz Kristóf kizárólag azért fedezhette fel Amerikát, mert nőtlen volt – jelenti kanadai tudósítónk. Tudniillik ha >

Tovább

A fasiszták zászlaja alatt

A fasiszták zászlaja alatt1 A filozófus bevásárolt és már majdnem hazaért a lakásába. Fényes nappal, Budapest szívében. >

Tovább

Okosabb vagy, mint egy ötödikes?

– Budapest melyik európai ország fővárosa? – így hangzott az amerikai iskolákban a harmadikos földrajz tananyagnak >

Tovább

Hogyan szaporodnak a rendőrök?

Dublinban elszabadult egy rendőrségi ló. Utóbb a termetes állatból előtört a párzási ösztön, és majdnem >

Tovább

Motivált zsírégetés

Végre egy szellemes hirdetés a reklámok sivárságában: >

Tovább

Úrvezetők Kínában

A felvételek gyűjteménye gyakorlatilag egyetlen sarkon készült. >

Tovább

Mosdók a világ minden tájáról

A leleményesség határtalan. >

Tovább

Előkerült az egyik legijesztőbb felvétel a Japánt sújtó szökőárról

Néhány napja tűnt fel a videómegosztókon a döbbenetes amatőr felvétel. >

Tovább

Távol Nigériától

Közel tíz éve, amikor először jártam Nigériában, ellenállhatatlanul magával ragadott a földrész gyönyörűsége. Megismerni egy másik, >

Tovább

Balla László esete Tito marsallal

Balla László* mérnök, a szabadkai Műszaki Iskola igazgatója, neves sportoló, Szabadka város díszpolgára, az egykori Jugoszlávia >

Tovább

Héja váltja a tábornokot (trumpizmusok)

Távozik a nemzetbiztonsági tanácsadó, jön a bajszos Bolton

Létezik egy érdekes párhuzam is Rex Tillerson volt külügyminiszter tíz nappal ezelőtti és McMaster mai kirúgása között. Emlékezetes, hogy Tillerson utolsó hivatalos cselekedeteként, még Afrikából, keményen elítélte Oroszország vegyi fegyverrel elkövetett angliai merényletét. McMaster legutolsó beszédében szintén erőteljes szavakkal elítélte Oroszországot: egyrészt a szíriai civil lakosság bombázása miatt, másrészt a vegyifegyveres támadás miatt. Trump szemmel láthatólag nem tűri, hogy kedvenc külföldjét bárki is bírálja. Purger Tibor (Szabad Magyar Szó):

FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ gyorshírként közöltük, hogy újabb magasrangú amerikai tisztségviselő távozik Donald Trump környezetéből: H.R. McMaster tábornok, nemzetbiztonsági tanácsadó, akit a védelmi miniszteren kívül a legfontosabb „elnökmérséklőnek” tartottak. Utódja az ultrahéjának tartott John Bolton lesz. A továbbiakban ennek a jelentőségteljes radikalizálódásnak a hátterét és lehetséges következményeit elemezzük.

A legújabb nagy külpolitikai horderejű változás bejelentésére alig három órával az után került sor, hogy Trump Kína-ellenes különvám-bejelentése nyomán 2,93 százalékot zuhant a New York-i tőzsde. Peking azonnal bejelentette az ellenintézkedéseket.

Szintén csütörtökön jelentették be, hogy lemondott John Dowd ügyvéd is, aki az orosz kapcsolatok vizsgálatával szemben vezette az elnök védelmét. Dowd ellenezte, hogy Trump vallomást tegyen Robert Mueller rendkívüli ügyésznek, mert attól tartott, hogy az elnök képtelen koherensen válaszolni a kényes kérdésekre és könnyen bajba keverheti magát. Trump az utóbbi napokban kezdte a Twitteren sértegetni Muellert.

McMaster tábornokot az a kefebajuszos John Bolton követi a Nemzetbiztonsági Tanács élén, aki a legradikálisabb amerikai imperialista politikát támogatta az elmúlt évtizedekben, többek között ifj. George Bush ENSZ-nagyköveteként, de azon a poszton is csak egy évig tartott ki, mert még a konzervatív republikánusok is túl szélsőségesnek tartották ahhoz, hogy jóváhagyják kinevezését. A jobboldali többség által vezetett meghallgatás során Bolton többek között azt találta mondani, hogy „az Egyesült Nemzetek nem is létezik”. Boltont így csak ideiglenesen nevezhette ki Bush a Kongresszus nyári szünetében. De míg az ENSZ-nagykövet kinevezése a Szenátus jóváhagyásától függ, addig a nemzetbiztonsági tanácsadó posztja nem esik ilyen kongresszusi felügyelet alá.

Bolton az elmúlt három évtized legkardcsörtetőbb amerikai külpolitikusa, aki a 2003-ban indított iraki háború legnagyobb propagátora volt, tíz évvel ezelőtt pedig Irán azonnali bombázását követelte. Az USA 15 éve háborúban áll, és sikeresen megsemmisítette annak az Iraknak a szinte teljes haderejét, amelyik a legfontosabb tamponzónát képviselte Iránnal szemben. Három évvel ezelőtt volt nagykövet a New York Timesban közölt egy véleménycikket a következő címmel: „Irán bombájának megállításához bombázni kell Iránt”

Bolton néhány éve a szélsőjobboldali Fox hírtelevízió háborúkra uszító kommentátoraként működik: Trump is nyilván ott ismerte meg, hiszen még elnökjelöltként mondta, hogy külpolitikai ismereteit tévénézéssel szerezte.

Bolton legújabb háborús tervét néhány héttel ezelőtt írta meg azt javasolva, hogy Észak-Korea ellen megelőző támadást kell indítani. A Wall Street Journal február 28-i számában a háború „jogi megalapozottságáról” értekezett.

Az eddigi nemzetbiztonsági tanácsadó, McMaster környezetéből szivárgott ki az a minapi szenzáció, hogy Trump nem tartotta be a Putyinnal folytatott telefonbeszélgetéséhez készített emlékeztetőben csupa nagybetűkkel gépelt figyelmeztetést: „NEM GRATULÁLNI!” Trump nem is az Ovális Irodából, hanem a lakosztályból hívta fel (mintha csak titkolni valója lett volna saját munkatársai előtt) az általa oly nagyra becsült és még egyetlenegyszer sem bírált orosz államfőt, hogy gratuláljon annak újraválasztásához. Arról szó sem esett a telefonban, hogy az USA legközelebbi szövetségese éppen megvádolta Oroszországot az angol kisvárosban vegyi fegyverrel elkövetett gyilkossági kísérlet miatt.

Amikor ez a minibotrány kipattant, a Fehér Ház azzal a hazugsággal védekezett, hogy Barack Obama is gratulált Putyinnak a 2012-es győzelemhez. Ez azonban nem igaz, mert Obama csak annyit mondott akkor neki, hogy folytatni fogja a párbeszédet.

Létezik egy érdekes párhuzam is Rex Tillerson volt külügyminiszter tíz nappal ezelőtti és McMaster mai kirúgása között. Emlékezetes, hogy Tillerson utolsó hivatalos cselekedeteként, még Afrikából, keményen elítélte Oroszország vegyi fegyverrel elkövetett angliai merényletét. McMaster legutolsó beszédében szintén erőteljes szavakkal elítélte Oroszországot: egyrészt a szíriai civil lakosság bombázása miatt, másrészt a vegyifegyveres támadás miatt. Trump szemmel láthatólag nem tűri, hogy kedvenc külföldjét bárki is bírálja.

 

2018. március 23.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

WP: A NATO-nak ideje megválni Törökországtól

A Nyugatnak meg kell határoznia: a NATO sima biztonsági szerveződés, vagy pedig a tagoknak egyben igazodniuk >

Tovább

A nemzetközi sajtó von der Leyen esélyeiről

Elvileg 374 voks elegendő a megválasztáshoz, de ha nem szed össze legalább 400 szavazatot, akkor igencsak >

Tovább

Lendvai: a csúcsjelölti rendszer igazából nem demokratikus

Weber cseppet sem tett volna jót a Bizottságnak, hiszen 2010 óta pátyolgatta Orbánt és lehetővé tette, >

Tovább

Nem rossz, de nem is az igazi

Von der Leyen hatalmas meglepetés, rá senki sem gondolt volna előzőleg Juncker utódjaként. Róla Németországban úgy >

Tovább

Bohócorr

Kezdettől látszott, hogy egy bohóc, de mostanra a saját karikatúrájává vált. Donald Trump oszakai ámokfutásán már >

Tovább

Palotaforradalom a Néppártban

Timmermans-szal szemben nagy az ellenállás az új tagállamok között. Ám ha mégis ő futna be, nos, >

Tovább

Putyin pechje

Tény, hogy a demokrácia egy ideje sok helyütt gyengül, de ez gyorsan változhat, ha az egyre >

Tovább

A nyugati gátlástalanság találkozása a közel-keleti gátlástalansággal

„Kelet-Európában is tanácsos lenne megtanulni: fehérházi perspektívából a térség sem ér többet egy messzi porfészeknél, melyre >

Tovább

Ha nem Weber, akkor ki?

Egyre több hír jön arról, hogy Merkel hiába próbálta keresztülnyomni Webert. Macron kezdettől fogva ellenezte, hogy >

Tovább

Weber helyett Timmermans?

Úgy hírlik, hogy fájdalomdíjként a bajor vezető az Európai Parlament élére kerülne. Ez viszont megnövelné a >

Tovább

Putyin: a liberalizmus ideje lejárt

Nem túl hízelgően nyilatkozott a szexuális sokszínűségről sem, mivel az szerint elhalványítja a lakosság döntő hányadának >

Tovább

Mindenki ellenség, de ő még a rákot is kigyógyítja (trumpizmusok)

Amerikában szórakoztatóiparrá vált a politika, de ebben a szakmában csak az maradhat fenn sokáig, aki újra >

Tovább