2024. február 28. Szerda
Ma Ákos, Bátor, Gábor névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Az utolsó csepp

J. Garai Béla
J. Garai Béla

„Hazudnak a népnek… Vučić győzelme volt az utolsó csepp, amitől kicsordult a pohár”, nyilatkozta az egyik tüntető. „Imbecilnek és hülyének néznek bennünket”. J. Gari Béla (Vajdaság Ma):

Már egy hete minden este zabolátlan, hangoskodó huligánok vonulgatnak a szerbiai városok utcáin, megzavarva azt az örömteli hangulatot, amely az Aleksandar Vučić fényes győzelmével zárult elnökválasztás ébresztett a tisztességes honpolgárokban… Nagyjából így jellemzik a „Stop a diktatúrának” jelszóval zajló tüntetéseket a kormányt kiszolgáló lapokban. Miközben a hatalom azt próbálja elvitatni, hogy spontán megmozdulásról lenne szó.

Nem tud ugyanis beletörődni abba, hogy a megmozdulás ötlete nem egy ellenzéki politikus agyából pattant ki, hanem azt a közösségi oldalakon megnyilvánuló elégedetlenség szülte. S hogy a szervezés is a világhálón történik, ami a politikacsinálás legújabb, mondhatnánk forradalmian új és lehető legdemokratikusabb formája, s éppen befolyásolhatatlansága miatt ébreszt rémálmokat minden autokratikus rezsimben.

Már az is elég okot szolgáltatna a fiatalok elégedetlenségére, ahogyan felvonulásaikat a kormányhoz húzó média kezeli: a választás másnapján tartott tüntetésüket a tévéállomások simán elhallgatták, pedig már akkor is több ezren vonultak fel Belgrád, Újvidék és Nis, az ország három legnagyobb városának utcáin - miközben az újonnan megválasztott elnök kormányfői minőségében tett minden lépéséről kimerítően beszámoltak. Az említett lapok pedig azonnal megindították az ellentámadást, „felfedve”, hogy az akciót a vereséget szenvedett ellenzéki elnökjelöltek szervezték, külföldi titkosszolgálatok közreműködésével és természetesen Soros György anyagi támogatásával. Az Informer például konkrétan megnevezte a főbűnöst, Saša Janković volt polgári jogvédőt, címoldalán adva hírül, hogy „Janković vért akar!”. Egy másik tudósításában pedig Vuk Jeremićre és Saša Radulovićra is kiterjesztette a vádat, felvilágosítva az olvasókat, hogy miután veszítettek a választáson, most „az utcán akarják megszerezni a hatalmat”.

A bulvárlap a hétvégén tovább szította a közhangulatot a tüntetők ellen azzal az állítólagos rendőrségi értesüléssel rukkolva ki, hogy pokoli terv készült, amelynek célja, hogy útlezárásokkal, provokációk kirobbantásával teljes káoszt idézzenek elé és megbénítsák az országot! (…)

A hatalmi párt taktikája világos: a tüntetések tolerálásával próbálnak poénokat szerezni a külföld előtt, a demokratikus játékszabályok feltétlen tisztelőinek szerepében tetszelegve, amikor is azt hangoztatják, hogy „a veszteseknek joguk van tiltakozni”, s ők ezt nagylelkűen eltűrik. Közben arra spekulálnak, hogy a résztvevők előbb-utóbb úgyis belefáradnak a menetelésekbe és hazamennek, és minden maradhat a régiben.

Eddig azonban nem jött be a számítás, mert szombaton már minden korábbinál nagyobb tömeg gyűlt össze Belgrádban: a rendőrségi adatok szerint is legalább 9500-an voltak a kormányépület előtt. Ilyen méretű ismétlődő demonstrációt már nehéz bagatellizálni.

Hogy mit is akarnak a napok óta kitartóan tüntető, a közösségi hálón szervezkedő fiatalok, egyelőre nem könnyű pontosan meghatározni. Csak annyi világos, hogy nemcsak a választási eredményekkel elégedetlenek.

Sokféle transzparens látható a felvonulásokon: a legtöbb a diktatúrát ítéli el Vučić teljhatalmára célozva, kifogásolják a választásokon történt szabálytalanságokat és az egyenlőtlen feltételeket, de számos felirat a kilátástalanságra, a reményvesztettségre, a főleg a fiatalokat sújtó sanyarú gazdasági helyzetre utal. Vagy arra, hogy csak talpnyalással és pártkönyvecskével lehet előrehaladni, mint például ez a szöveg: „Neću sendvič, hoću revoluciju” („Nem kell szendvics, forradalmat akarok”), a kampány idején napidíjért buszoztatott pártaktivistákra emlékeztetve. Persze, szélsőséges megnyilvánulások is előfordultak, Vucic és Vulin (a minden lében kanál szociális ügyi tárcavezető) halálát követelve, de nem ez a jellemző.

Több nap után közzétették konkrét követeléseik listáját is, amelyen többek között a Köztársasági Választási Bizottság és a Köztársasági Műsorszórási Ügynökség tagjainak, Maja Gojković házelnöknek, továbbá a két legnagyobb tévécsatorna, a belgrádi (RTS) és a vajdasági (RTV) tévéház igazgatójának a leváltása szerepel (őket azért teszik felelőssé, mert megalkuvásból nem tájékoztattak az eseményekről). Maja Gojkovićnak azt róják fel, hogy a hatalmi párt utasítására a kampány idejére felfüggesztette a nemzetgyűlés ülésezését, megvonva ezzel a lehetőséget az amúgy is hátrányos helyzetben levő ellenzéki jelöltektől és pártjaiktól, hogy a tévéközvetítések útján kifejthessék álláspontjukat a nézőknek. Ám feltételezhető, hogy ez még nem végleges lista, és elégedetlenségük gyökerei mélyebbre nyúlnak.

Olyan magyarázat is olvasható, hogy annak a nem egészen ötven százaléknyi szavazónak a nevében tiltakoznak Vučić „mint a könnycsepp, olyan tiszta” győzelme ellen (ahogyan maga jellemezte), akik ilyen-olyan okokból nem mentek el szavazni. Ugyanakkor elégedetlenségüket fejezik ki amiatt is, hogy ezek a választók nem tartották fontosnak a voksolást, és így megkönnyítették a haladópárti jelölt dolgát.

Ám a könnycsepp tisztaságú diadalt az a legfrissebb adat is megkérdőjelezi, amit Saša Janković volt jogvédő csapata közölt: a választási bizottság által rendelkezésükre bocsátott, véletlenszerűen kiválasztott huszonöt zsáknyi választási anyag átvizsgálása után kiderült, hogy például Novi Pazarban és Loznicában csaknem nyolcszáz Vučićot támogató szavazattal többet találtak, mint amennyien a választási listán szerepeltek. A volt jogvédő szerint ennek alapján nem zárható ki, hogy országos szinten Vučić akár háromszázezernél is több jogtalan voksot kapott.

A vádra a választási bizottság haladópárti elnöke újraszámláltatta a leginkább kifogásolt két körzet szavazatait (de a többit nem!), és hazugságnak minősítette Jankovicék állítását, mondván, mindössze négy szavazattal volt csak több… A bizottság ülésén éles azonban éles vita alakult ki, az ellenzéki pártok képviselői továbbra is szabálytalanságokat feltételeznek. (…)

Most még lehetetlen megjósolni, hogy mennyire lesznek kitartóak a megmozdulások leckét feladó résztvevői, és képesek lesznek-e bármit is kicsikarni a hatalomból a követeléseik közül. Ám az mindenképpen reménykeltő, hogy felemelték szavukat a hazugságokra épülő, egy egész virtuális világot teremtő kormánypropaganda ellen, a maga Patyomkin-üzemeivel és teljesítetlen ígéreteivel. És hogy ennyi embert tudtak mozgósítani (ha már ez ellenzéki pártok erre képtelenek). „Hazudnak a népnek… Vučić győzelme volt az utolsó csepp, amitől kicsordult a pohár”, nyilatkozta az egyik tüntető. „Imbecilnek és hülyének néznek bennünket”, fűzte hozzá.

Valószínűleg ő fogalmazta meg a legpontosabban, hogy miért vállalták a szembefordulást a hatalom virtuális világával.

2017. április 10.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Rendtevés” vagy megúszni vágyás?

Sokba került a vajdasági magyaroknak Pásztor, Lovas és a VMSZ felsőoktatási ámokfutása. A számonkérhetőség a néhai >

Tovább

Lovas Ildikó “bukása” kapcsán

Ez a poszt főleg a vajdasági magyar barátaimat érinti, bár összmagyar politikai vonatkozása is van. Mit >

Tovább

Válaszút előtt a VMSZ: a közösségi érdek vagy a családi Kft.?

Alapos elemzés és felelősség-megállapítás nélkül a párt nem léphet tovább. Ezt minden rendes pártban el szokták >

Tovább

„Hallatni a másik oldal hangját”?!

A Magyar Szó nevű napilap kiadója, a Magyar Szó Kft., amely totális pártirányítás alatt működik. A >

Tovább

Janicsárok: Pásztor után Juhász?

Juhász Bálint (1982, Szabadka) nyilatkozatából – aki eddig a VMSZ pénztárnoka szerepben és Pásztor István szófogadó, >

Tovább

Topolya fejlődésének krónikása

Vele Topolya krónikása távozott az élők sorából. Az az ember, aki a kamera objektívján keresztül megmutatta, >

Tovább

DUPLA POFON A VAJDASÁGI MAGYAROKNAK!

Gál Kinga, Deli Andor és Kovács Elvira képviselőkhöz nem méltó módon próbálják csökkenteni az EP határozatainak >

Tovább

A Himnusz

Éjfél előtt Nagy Imréről beszéltek a Szabad Európa rádióban majd következett a magyar Himnusz. A szobában >

Tovább

A csendes esthablishment

Egyedül csak az ejti gondba a mai középnemzedéket, hogy miként ítélik meg őket azok az egyelőre >

Tovább

Vajdaságban 53 százalék az őslakos

Az előző tíz évhez viszonyítva (2011-2022) Vajdaságban 32,5 százalékkal kevesebb horvát, 27,4 százalékkal kevesebb magyar, 21,4 >

Tovább

Üres populizmus, vak nacionalizmus

Ehhez hasonló gondolatokat ma ritkán hallunk a kormánypárti politikusok szájából. Német László mindeközben hivatkozik a szörnyű >

Tovább

Jegyrendszer korszaka

Sokan már hírből sem ismerik, szerencsére. Én még emlékszem a jegyrendszerre. Valahol az ötvenes évek közepén. >

Tovább