2022. május 18. Szerda
Ma Erik, Alexandra, János névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Kisebbségjogi témák

Akik pártkatonák, és akik nem

Bozóki Antal
Bozóki Antal

Megtartották-e a tárgyalást? Van valami új fejlemény? A sajtóban, de a VaMaDisz honlapján sem lehet erről semmi hírt találni. Miért? Elhallgattatták a VaMaDisz-t? Bozóki Antal (bozokiantal.blog):

December 15.

Pártkatonák?

A Forum Könyvkiadó Intézet igazgatóbizottsága Patócs Lászlót nevezte ki a Híd irodalmi, művészeti és társadalomtudományi folyóirat főszerkesztőjének, dr. Mészáros Zoltánt pedig a Létünk társadalomtudományi és kulturális folyóirat főszerkesztőjének.

– A Híd esetében csak személycseréről van szó, hiszen az előző főszerkesztő (Faragó Kornélia) is Pásztor közeli értelmiségi, a Létünknél azonban politikai leszámolás sejlik a változás mögött. Az eddigi főszerkesztő ugyanis Bence Erika volt, a Magyar Mozgalom egyik alapítója – írja a Napló.

December 16. 

Lázadnak a nemzeti kisebbségi tanácsok?

Belgrádban a napirend körüli nézeteltérések miatt elhalasztották a Köztársasági Kisebbségügyi Tanács ülését – közli a Beta hírügynökség.

Az ülésen a Tanács 26 tagja volt jelen, a 28 közül. Sulejman Ugljanin, a Bosnyák Nemzeti Tanács (BNV) elnöke, a szavazás előtt követelte, hogy a napirendről vegyék le a nemzeti kisebbségi cselekvési program megvalósításáról készült jelentést, a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvény tervezetét és a nemzeti kisebbségi prioritásaink a 2017. évi költségvetésből való pénzelésére vonatkozó javaslatot. Mivel a nemzeti tanácsok elnökeinek többsége (másutt két harmada – B. A.) nem szavazta meg a javasolt napirendet, a Tanács ülését elhalasztották. (A jelentésekből nem lehet megtudni, hogy a Magyar Nemzeti Tanács elnöke hogyan voksolt.)

Sulejman Ugljanin rendkívüli sajtókonferenciát tartott, amelyen hangsúlyozta, hogy „a nemzeti kisebbségek nem fogadják el, hogy tárgyként kezeljék őket, hanem a cselekvési program előkészítésének és megvalósításának legális és legitim részvevői kívánnak lenni”.  

Szavai szerint, a nemzeti kisebbségek képviselői tudják a legjobban, hogy mik a problémák, a megoldatlan kérdések, és konkrét javaslataik vannak azok rendezésére.

– Ez lenne a szerb kormány legnagyobb hozzájárulása az Európai Unióhoz való csatlakozás lerövidítéséhez, mondta Ugljanin. A nemzeti kisebbségek célja Szerbia teljes jogú tagsága az Európai Unióban, tette hozzá.   Elmondta azt is, hogy a nemzeti kisebbségek képviselői két nappal korábban, együttes ülésen, megbeszélték, hogy egységesen és közös álláspontokkal lépnek fel.

– Mi, a kisebbségek képviselői, nagyra értékeljük a kormány munkáját, és minden minisztériumét külön, ott azonban valamilyen állami tisztviselők és hivatalnokok dogoznak, akiknek a nemzeti kisebbségi kérdés a munkahelyi leírásban a 20 pont közül az egyik – hangoztatta Ugljanin. 

A tanács ülését „jobb időkre halasztották”…

A BNV az Aleksandar Vučić szerb kormányfőhöz intézett március 8-i levelében „erélyesen tiltakozott a Szerb Köztársaság kormányának döntése ellen, hogy nem teljes és nem legitim nemzeti kisebbségi akciótervet fogadott el a 2016. március 3-i ülésén”.

– A Bosnyák Nemzeti Tanács úgy tartja, hogy egy ilyen nemzeti kisebbségi akcióterv elfogadása veszélyezteti a Szerb Köztársaságban élő bosnyákok vitális érdekeit, ami ékesen mutatja, hogy a szerb kormány és a többi állami szerv a bosnyákokkal szemben nyílt nem toleráns politikát folytat – olvasható a Dr. Sulejman Ugljanin, a BNV elnöke által aláírt levélben.

A BNV követelte a Szerb Köztársaság kormányától, kötelezze az akcióterv kidolgozásával megbízott munkacsoportot, hogy a nemzeti kisebbségi akciótervbe sorolja be a Bosnyák Nemzeti Tanács javaslatait és követeléseit, ami az MNT elnökének eszébe nem jutott.

Korábban volt emberi jogi és kisebbségügyi minisztérium, most kormányhivatal van. Eredetileg a tanács elnöke a miniszterelnök volt, most viszont az államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter. Ez is tanúsítja, hogyan viszonyul a szerb kormány a nemzeti kisebbségi ügyekhez.

December 20.

Egyenes beszéd!

A Hrvatska riječnak adott interjújában Tolnai Szabolcs rendező (a felvételen) elmondta, hogy Siflis Zoltán rendező eltávolítása után mondott le társadalmi munkában vállalt funkciójáról. Siflis, „térségünk egyik legismertebb filmes szakemberének” menesztéséről az általa is összegrundolt palicsi filmfesztivál tanácsából a szabadkai önkormányzat november 24-i döntött és helyette „a szakmában járatlan VMSZ-közeli személyt”, Vadlövő Gabriellát, a Pannon RTV munkatársát nevezte ki, indoklás nélkül.

Az ülésen a döntés ellen kizárólag az ellenzéki Mozgalom a polgári Szabadkáért frakció, valamint Tomislav Žigmanov, a Vajdaság Horvátok Demokratikus Közösségének elnöke emelte fel a hangját.”

A fesztivál tanácsának tagjai „közleménnyel fordultak a nyilvánossághoz, amelyben azt sérelmezik, hogy Siflis menesztése során semmilyen indoklás nem hangzott el, mint ahogy tevékenységének minőségi értékelését sem ismertették, ami igazolva volna a leváltást. A személycseréről a tanáccsal sem konzultáltak. Mint kiemelik „aggodalmunknak adunk hangot Vadlövő Gabriella kinevezése kapcsán, amire önéletrajzának ismertetése és a fesztivál tanácsával, igazgatójával vagy a Szabadegyetemmel, mint végrehajtó intézménnyel való egyeztetés nélkül került sor, amely évek óta komoly erőfeszítéseket tesz, hogy ezt a rendezvényt az európai kinematográfia csúcsán tartsa a költségvetési eszközök állandó csökkenése ellenére is”.

Siflis a Magyar Mozgalom egyik alapítója.

Tolnai az interjúban elmondta, hogy elhatározásának „elsősorban emberi és szakmai okai vannak. Politikai legkevésbé. Siflis Zoltán munkájával kiérdemelte elismerésünket. Nem értettem vele egyet néhány politikai megnyilvánulása miatt, sőt, úgy vélem, hogy szervilis magatartásával maga is hozzájárult ahhoz, hogy egyetlen párt vegye át az irányítást a Magyar Nemzeti Tanács felett és, hogy megszűnjön a pluralizmus a magyar nemzeti kisebbségnél. Ez bumerángként ütött vissza rá. De nem hunyhatok szemet és maradhatok közömbös, amikor erkölcsileg és anyagilag aláznak meg egy nyugdíj előtt álló embert, bármelyik pártból legyen is.”

 „Nem vagyok hajlandó ezt a munkát szakmaiatlan pártkáderekkel folytatni”– mondta Tolnai.

December 20.

Zsák a foltját megtalálta!

Bilicki Zoltán, Ada község elnöke csatlakozott a Szerb Haladó Párthoz (SNS).

Bilicki kijelentette: az után döntött úgy, hogy belép az SNS-be, miután meggyőződött arról, hogy „Aleksandar Vučić és pártja szorgalmas, elkötelezett, igyekvő és jó eredményeket ér el”.

Bilickinek ez a harmadik mandátuma Ada község élén. Két alkalommal választották meg a Demokrata Párt (DS) embereként. A DS-t az év elején hagyta el, és a Községünkért – Mi igazoljuk a bizalmat nevű polgári csoporttal az áprilisi választásokon megszerezte az abszolút többséget az adai képviselő-testületben, vagyis 19-et a 29 képviselői helyből.

Bilicki és a polgári csoportosulás az elmúlt választásokon a haladók listáját támogatta a tartományi és a köztársasági szinten is, írja a Dnevnik újvidéki napilap.

Lesz közös témájuk – írja  DélHír portál.

– Bilicki Zoltán nevéhez kapcsolódik az első délvidéki Trianon emlékmű leromboltatása is, amely cselekedete kiválóan alkalmazkodik a Szerb Haladó Párt korábbi elnökének, a jelenleg államfői tisztséget betöltő Tomislav Nikolić azon kezdeményezéséhez, hogy Délvidék elszakításának napját szerbiai állami ünnepévé tegye – közli a portál.  

Kargujevácon feloszlatták a Demokrata párt (DS) bizottságát, „a Szerb Haladó Párttal való együttműködés miatt ”. Adán a magyarok meddig tűrik még a képviselőik kaméleoni politikáját? 

December 20.

Semmi hír

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott november 16-án Sóti Attila, a Vajdasági Magyar Diákszövetségnek (VaMaDisz) elnöke, amelyen elmondta, hogy az újvidéki Jogtudományi Kar ellen (2016. december 2-án) „a magyar felvételizés lehetőségének szavatolása érdekében indított pert december 20-án folytatódik. 

Megtartották-e a tárgyalást? Van valami új fejlemény? A sajtóban, de a VaMaDisz honlapján sem lehet erről semmi hírt találni. Miért? Elhallgattatták a VaMaDisz-t? 

2016. december 28.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Újvidékre kéne menni

Persze mai szerény nézetem szerint a belpolitikai újságírás az Újságírás, csakhogy abban az időben számomra érthetetlen >

Tovább

Újvidék – primo tempo

A nyári szünet megszülte az első lépésemet az újságírás felé. Már pontosan nem emlékszem, hogy kitől >

Tovább

Az első félidő

Történelmi dilemma marad, hogy le kellett-e bombázni az Újvidéki Tv-t? Ha azt vesszük figyelembe, hogy a >

Tovább

Magyar egyetem nincs – csak egyetlen önálló magyar nyelvű felsőoktatási intézmény

Jellemző az is, hogy az Újvidéki Egyetem honlapja is csak szerb, angol és kínai nyelvű, ami >

Tovább

„Forradalom: megváltás!”

Száműztük emlékeinkből és a szótárunkból a forradalmat is, a megváltást is. Következett a bársonyos forradalom, de >

Tovább

A fasizmus feletti győzelem bizarr napja

Sztálin a győztesek oldalán Jaltában megkaparintotta Kelet-Közép-Európát, beleértve Ukrajnát is. 1991-ben a Szovjetunió szétesett, Ukrajna független >

Tovább

„Eredmények a válság kellős közepén”?

A számadatokból is jól látszik, hogy a két magyar lapkiadó kft. valójában, sajnos, nem hogy semmilyen >

Tovább

Mi lesz ha Vučić nem lesz képes dönteni?

A Vučić-kormány idején Szerbiában nem csupán a NATO-ellenesség erősödött, hanem többségbe kerültek az EU-csatlakozás elutasítói is. >

Tovább

Csend honol…

Magyarországon a Fidesz, Vajdaságban pedig a VMSZ (a Fidesz segítéségével és pénzelése által) leuralták, úgyszólván letarolták >

Tovább

Égbekiáltó!

Attól félek, hogy a fasiszta jelző felelőtlen használata a fasiszta hívek malmára hajtja a vizet. Fasizmus, >

Tovább

A melós utolsó szalmaszála az új igazságos Vezér

Belgrádban csak pár százan jöttek össze, hogy a munkások jogaiért emeljék fel a szavukat. Hol vagy >

Tovább

Mi a fontosabb, a haza vagy Putyin?

A kormány is döntéshelyzetbe kényszerült. A kormánypárti bulvárlapok meglepő Putyin-ellenessége azt sugallja, hogy Vučić távolodni készül >

Tovább