2023. február 8. Szerda
Ma Aranka, Jeromos névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Donald Trump Kelet-Európában

Tamás Gáspár Miklós
Tamás Gáspár Miklós

Most már lehet nyíltan fasisztoid tahóként viselkedni és értekezni arról az erekcióról, amelyet Mrs. Trump (azaz a fényképe) okoz a nemzeti-keresztyén magyar férfilakosság körében. Tamás Gáspár Miklós (hvg.hu):

Most, hogy Amerikában sikerült nőgyűlölő, soviniszta, műveletlen bunkót elnökké választani (szemben az establishment zombi-apparatcsikjával), tehát, hogy a főnökség is úgy viselkedik, mint az óriáskivetítő előtt üvöltöző részeg focidrukker, most már „nekünk” is szabad.

Donald Trump megválasztásával kulturális ellenforradalom söpört át Kelet-Európán: pontosan úgy, ahogyan a tehetséges magyar- és lengyelországi kormányzó szélsőjobboldal jó előre meghirdette.

Mielőtt rátérnék ennek a kulturális ellenforradalomnak a leírására, kis türelmet kérek az olvasótól. Mivel az egyelőre még megjelenő magyar újságok a szokásos terminológiai összevisszaságot prezentálják, például „a neoliberális baloldal” vereségéről írnak, holott aki vagy ami neoliberális, az jobboldali (másfajta jobboldal is létezik persze).

Rugaszkodjunk neki hát századszor, hogy négy problémaköteg tekintetében leírjuk, hogy melyek a döntő nézeteltérések jobb- és baloldal között, hogy az olvasó világosan láthassa, miről van szó.

  1. Osztálykérdés.

A baloldal (ha baloldal, s nem csak annak hívatja magát) a dolgozók és a munkából kiszorult szegények (a proletariátus és a prekariátus) érdekeit képviseli: bér- és nyugdíjemelést javasol, megadóztatja a gazdagokat, védi a népjóléti (szociális) rendszereket (egészségügy, társadalombiztosítás, népoktatás, olcsó tömegközlekedés, szociális lakásépítés, munkanélküli-segély), csökkenti a regionális különbségeket, korlátozza a munkaidőt, növeli az egyenlőséget, serkenti a mobilitást, a kultúrához való hozzáférést, igyekszik lehetővé tenni a dolgozók beleszólását az üzemvezetésbe, a munkahelyek irányításába és a politikába. A jobboldal mindezt helyteleníti, mert a piac korlátozását, az állam szociális kiadásainak növelését gazdaságilag veszélyesnek látja, az egyenlőséget utópiának hiszi (amely fenyegeti az egyéni szabadságot), az „alsóbb rétegek” beleszólását, politikai részvételét pedig civilizációs veszedelemnek tekinti, a társadalmi ellenállástól pedig a stabilitást és a harmóniát félti.

2. Etnikai kérdés.

A baloldal (ha csakugyan az) internacionalista és antirasszista. Ellenzi és megelőzné a nemzetek közötti hódító háborúkat. Enyhítené a nemzetállamok közötti érdekellentéteket. Hajlik a föderalizmusra.

Egyenjogúságot akar az egyes államokon belül a különféle nemzetiségeknek, etnikumoknak, védené sajátos kultúrájukat és nyelvüket, híve a nemzetiségi autonómiának és önkormányzatnak, tiltaná a hátrányos megkülönböztetést, függetlenül attól, hogy a sérülékeny etnikai kisebbségek őslakosok-e, vagy új bevándorlók, keresztyének-e, vagy nem, színesek-e, vagy se. A baloldal arra törekszik, hogy a döntéshozók között az etnikai kisebbségek is arányosan képviseltessék magukat, s arra, hogy elérje, az etnikai eredet vagy vallásfelekezet ne lehessen jogi, gazdasági, politikai, kulturális „alsóbbrendűségre” ürügy. A jobboldal a hagyományos és jellegadó többség primátusát védi, „a történelmi nemzetet”, a hazafiságot – azaz a közügy közösségi fölfogását – etnikailag (vagy „fajilag” vagy „vallásilag”) korlátozná a fehér és az államnyelvet beszélő, a helyi egyházi mainstreamhez tartozó „törzslakosságra”. Evvel szemben nemlétezőnek tekinti az osztálykonfliktust.

3. Nemi kérdés.

A baloldal (ha baloldali) feminista. Teljes jogi, gazdasági, politikai, kulturális egyenlőséget követel a nőknek – de nemcsak a munkahelyeken: tehát ellenzi a hagyományos családszerkezetet. Az oikosz (az otthon) és az agora (a közélet) közötti határvonalat, amely a nőket távol tartaná a közügyektől (és különösen önmaguk képviseletétől, sajátosságuk kinyilvánításától), lerombolná. Elutasítja a nőknek mint az „alsóbbrendű” test, a férfiaknak mint a „magasabbrendű” szellem vagy ész megtestesítőinek az azonosítását, a nő („mint olyan”) szexualizálását és instrumentalizálását. A baloldal követeli a melegek (LMBTQIIA) egyenlőségét, a nők és a melegek „szociális” és „kulturális” kirekesztésének megszüntetését. Közvetve ide tartozik a nemzedékek közötti egyenlőség, az idősek tisztelete és védelme, a gyerekekkel szembeni kegyetlenség és tekintélyelvű „nevelési” bánásmód elvetése, a gyermekjogok bővítése. Nix pofozás, ordítozás. A jobboldal mindezt nyíltan vagy burkoltan ellenzi, elveti, mert a „természeti” rangsor racionalisztikus megerőszakolásának véli.

4. Környezetvédelem.

A baloldal ellenzi a természet kizsigerelését, kiszipolyozását, egyrészt a pokoli következmények miatt (globális fölmelegedés, talajmérgezés, genetikai fenyegetettség), másrészt az eleven élet iránti egalitárius szeretet miatt. A baloldal követeli az állatkínzás beszüntetését, az állat- és növényfajták sokaságának védelmét, a kemizálás és a géntechnikai beavatkozások korlátozását, az egészséges és természetes táplálkozást, a természeti környezet védelmét a technika („profitorientált”) túlterjeszkedésével szemben.

A jobboldal mindezt a gazdasági szabadságra és haszonra való hivatkozással (a környezetvédelem drága, az ökológiai szemlélet hajlamos a túlzásra, az ökopolitika piacpusztító állami beavatkozást jelent) szkeptikusan nézi.

*

Összefoglalva: a baloldal korlátozná vagy megszüntetné, a jobboldal fönntartaná a maga egészében a kapitalizmust (és ebben a szabadkereskedő és a védővámos-protekcionista jobboldal, piacbarát vagy etatista vagy korporatista jobboldal végső soron egyetért).

Mindezek az elemek a maguk tisztaságában nem lelhetők föl a kulturális és politikai dekadencia miatt vizenyőssé lett, fölpuhult mai szerveződésekben és attitűdökben – de ez nem lehet ok arra, hogy mi a magunk részéről ne láthassunk világosan. Nyilvánvaló, hogy a teljesen nevetséges mai magyarországi pártok (és médiairányzatok) ezeknek az elemeknek a szervetlen elegyét képviselik különféle kombinációkban, ahol a gondolatellenes zavarosság „eredetiségnek” és „innovációnak” számít. De nem hinném, hogy a nyájas olvasó az ilyesminek bedől.

A globális zűrzavarnak kiváló alkalma a sajnálatos Donald Trump választási győzelme (a szavazatok kevesebb mint felével, mellesleg). Az uralgó értelmezés a technikai-gazdasági „fejlődés” miatt előnytelen helyzetbe szorult „fehér” ipari munkásság reakciójára vezeti vissza ezt a kínos fejleményt, pedig „a Donald” szavazóinak átlagjövedelme magasabb, mint a szintúgy sajnálatos Hillary Clinton szavazóié, és végképp magasabb, mint az amerikai lakosság nem szavazó feléé. Bár ez a vélelem merő szamárság – amiről igazából szó van, az a szabadkereskedelmi és a védővámos kapitalizmus (egyik kutya, másik eb) ősidőktől fogva ismert ciklikus váltakozása, ahogyan az ismétlődő válságok diktálják –, most nem ez a témánk. A témánk a jobboldal (tagadhatatlan) világméretű győzelmének a következménye.

A témánk ma tehát a represszív deszublimáció (Herbert Marcuse, 1964) kelet-európai elterjedése. (Ne zavarja önöket, hogy Marcuse [1898–1979] még ma is főellenség: a kritikai elmélet egyik társalkotója, „kulturális marxista”, Freud-értő, hatvannyolcas, antibolsevista, újbaloldali, antifasiszta emigráns, hegeliánus, no meg zsidó; egyik se népszerű a hatalmi ideológia számára, sőt: a sztálini gyökerű magyarországi óbaloldalt is idegesíti. Az 1980-as évekig itt be volt tiltva, manapság csak rágalmazzák.)

 

A represszív deszublimáció – amelyet Marcuse elsősorban a művészet területén elemzett (Az egydimenziós ember, 1964, magyarul 1990) – azt jelenti, hogy a kibírhatatlan konfliktusok szublimálásának (támadhatatlan, fennkölt tárgyisággá emelésének) visszavonása nem anarchikus lázadáshoz vezet, amint ez logikus lenne, hanem – a kései kapitalizmus logikájának megfelelően – mind a konfliktus, mind a moralizált tárgyiság ellaposításához, engedelmes konformizmusba süllyesztéséhez.

Az a hallatlan ujjongás, amely Donald Trump győzelmét fogadta a kelet-európai sajtóban és internetforgalomban (mindenekelőtt a „közösségi médiákban”, kommentekben stb.) pontosan beleillik ebbe a sémába.

A domináns kelet-európai ideológia elnyomásnak fogja föl a „politikai korrektséget” tekintet nélkül arra, hogy a „politikai korrektség” önkéntes fölajánlás: ezentúl nem használunk népellenes, rasszista, szexista, etnicista, homofób, kényszerű hátrányokat elszenvedőket megalázó nyelvezetet. Az uralkodó kelet-európai ideológia nem képes elhinni, hogy az elnyomás rutinja elleni nyelvi-kulturális lázadást legitimáló stratégia más is lehet, mint KÉNYSZER, hiszen ezt az elnyomást – a gyöngébbek szimbolikus csonkítását az erősebbek által – természetesnek, olykor jótékonynak és rokonszenvesnek találja.

Fölszabadulásként éli meg, hogy ezentúl nyugodtan lehet szexuális tárgyként kezelni a nőket, gyalázni a „buzikat”, vadállatként jellemezni a feketéket és az arabokat, magasztalni a fizikai bántalmazást, megvetni a magaskultúrát, és általában: a legdurvábban elutasítani az egyenlőséget, a kíméletet, a szelídséget, a tapintatot, az együttérzést – és lehet idióta illúzióként kezelni a szabadságot. Mindezt eszerint eddig a „liberális” és a „baloldali” diktatúra tette lehetetlenné. Most már lehet nyíltan fasisztoid tahóként viselkedni (vö. erdélyi írótársunk kiáltványával), és értekezni arról az erekcióról, amelyet Mrs. Trump (azaz a fényképe) okoz a nemzeti-keresztyén magyar férfilakosság körében.

A legföltűnőbb mindebben a végtelenül gyarmati szemlélet: most, hogy Amerikában sikerült nőgyűlölő, soviniszta, műveletlen bunkót elnökké választani (szemben az establishment zombi-apparatcsikjával), most tehát, hogy a főnökség is úgy viselkedik, mint az óriáskivetítő előtt üvöltöző részeg focidrukker, most már „nekünk” is szabad. Eddig nem lehetett. Most már meg van engedve. Szép kis fölszabadulás.

Engedélyezett lázadás, amelyre a helyi komprádor górék is rábólintanak.

Most már a legbeijedtebb, az alosztályvezető előtt is kushadó bétahímek is tudják, hogy szabad illetlenül viselkedni, szellenteni a hangversenyteremben, levizelni a világirodalmat, lekurvázni a szomszéd elérhetetlen feleségét, letolvajozni a villanyszerelőt, fenéken rúgni a csúfolódó gyereket, alamizsna helyett undorodni a hajléktalan koldustól, niggerezni és cigányozni – nyugodtan lehet sorozatfüggőnek lenni és mindenféle kommersz, gagyi vacakságért lelkesedni.

Szóval szabad elnyomottnak lenni, lelkiismeret-furdalás és lázadás nélkül, szabad fölképelt szolgának lenni, olcsónak, butának: a nép teljes fölszabadulása viszont „elitizmus” – ami a legkeservesebb rossz vicc a világ teremtése óta.

Elegendő indok-e minderre, hogy pár baloldali és főként liberális közszereplő valóban nagyképű volt meg fölényes meg lenéző meg fölfuvalkodott? Elég ez ahhoz, hogy a legszerényebb és legkorlátozottabb szabadságképzet is gyűlöletessé váljék? Elég ez a hatóságilag engedélyezett (mi több: bátorított) huliganizmus megdicsőüléséhöz?

Elég ehhez, hogy a finom és jó stílusú, ráadásul afrikai eredetű Obama elnök hivatali ideje lejárjon? (Amúgy ő is megéri a pénzét a háborúival meg belföldön a halogató óvatoskodásaival és az érzelmes semmitmondásaival.) Attól függ a magatartásunk, hogy a szuperhatalom csúcsán épp mi a divat?

Engedelmesség mint lázadás, önmegalázás mint fölszabadulás. Valóságshow Arany János vagy Mikszáth vagy Krúdy vagy Ottlik vagy Mándy vagy Weöres vagy Tandori helyett? Miért ne? Nagy művészet, nagy filozófia, tiszta tudomány, emancipáló politika: ez mind „elitizmus”, mintha nem az lenne a baj, hogy a nép mindmáig el van zárva mindettől, pedig ez a nép jussa.

A népet megint becsapják, mintha ez lenne a végzet.

Végzet? Hát egy nagy frászt, honfitársak.

2016. november 15.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A jövő cserbenhagyott bennünket

A nyugalmazott tanárnővel abban is szót értettünk, hogy a kilencvenes évek baljósabbak voltak, mint a maiak, >

Tovább

„Razzia-emlékközpont épül Újvidéken”

Az Újvidéken készülő Razzia-emlékközpont ellen senkinek semmi kifogása nem lehet. A természetes azonban az lenne, ha >

Tovább

Balkáni road-movie

„Az élet egy road-movie”, amelyben a „nappalok és éjszakák átmenet nélkül torlódnak egymásba”, miközben „sebességváltó nélkül >

Tovább

Menekülés a politikamentes irodalomba

A kisebbségi író nyelve állandó kettős tükörben létezik, világa ettől lesz hiteles. Ez egyszerre a szegénység >

Tovább

Deli Andor nem támogatta, hogy bíróság vizsgálja ki az orosz háborús bűnöket

A Péterrévéről elszakadt fiatal képviselő, Deli Andor azóta több alkalommal is bizonyította, hogy nem a vajdasági >

Tovább

A Csillag

Manapság túl sok a tévedhetetlen, aki büszkén hirdeti, hogy a nyílegyenes nemzeti úton birtokolja az igazságot. >

Tovább

Nincsenek új megbotránkoztatók

Ritkul körülöttünk a levegő, emlékeztet Anikó. Arra gondolok, hogy az elmúlt egy-két évben sok közeli barátom >

Tovább

„Úgy lesz jó, ahogy lesz”?

Pásztor rádiónyilatkozata két csődöt jelentett be egyszerre: az egyik a szerbiai nemzeti kisebbségi politika csődje, hiszen >

Tovább

Mindig Nyugatra menj...

Nem vagyok Nyugat-imádó, de bevallom: jelenleg sajnos nincs más út, bármennyire is álmodozok arról, hogy legyen. >

Tovább

Senkit nem szabad kényszeríteni más nemzeti és vallási ünnepének ünneplésére, se a vallási szertartásokon való részvételre!

Senki nem vonja kétségbe, nem kérdőjelezi meg, hogy a vallásukat gyakorló pravoszláv szerbek megünnepeljék Szent Száva >

Tovább

„Tordán elégedettek”?

Cikkírónk általában nem veszi magának a fáradtságot, hogy körülnézzen a faluban és elbeszélgessen az emberekkel arról, >

Tovább

A népszámlálási eredményekre várva

Nincs válasz a legfontosabb kérdésre: van-e ellenzéki program? Van-e baloldali vagy liberális alternatíva? Vagy pedig arról >

Tovább